G4Media.ro

Reuters: La începutul invaziei, Putin a respins un acord de pace cu…

Sursa foto: WANG Zhao / AFP

Reuters: La începutul invaziei, Putin a respins un acord de pace cu Kievul care ar fi satisfăcut cererea Moscovei ca Ucraina să nu intre în NATO. Liderul rus a ales războiul

Trimisul șef al lui Vladimir Putin în Ucraina i-a spus liderului rus, la începutul războiului, că a ajuns la un acord provizoriu cu Kievul care ar satisface cererea Rusiei ca Ucraina să rămână în afara NATO, dar Putin l-a respins și a continuat campania militară, potrivit a trei persoane apropiate de conducerea rusă, citate de Reuters.

Trimisul de origine ucraineană, Dmitri Kozak, i-a spus lui Putin că, potrivit acestor surse, credea că înțelegerea pe care a încheiat-o a eliminat necesitatea ca Rusia să urmărească o ocupație pe scară largă a Ucrainei. Recomandarea lui Kozak către Putin de a adopta acordul este raportată de Reuters pentru prima dată.

Putin a afirmat în repetate rânduri înainte de război că NATO și infrastructura sa militară se apropiau tot mai mult de granițele Rusiei prin acceptarea de noi membri din Europa de Est și că alianța se pregătea acum să aducă și Ucraina în orbita sa. Putin a declarat public că acest lucru reprezenta o amenințare existențială pentru Rusia, obligându-l să reacționeze.

Dar, în ciuda faptului că a susținut anterior negocierile, Putin a spus clar, atunci când i-a fost prezentat acordul lui Kozak, că concesiile negociate de consilierul său nu mergeau suficient de departe și că și-a extins obiectivele pentru a include anexarea unor porțiuni din teritoriul ucrainean, au declarat sursele. Rezultatul: acordul a fost abandonat.

Întrebat despre concluziile Reuters, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat: „Acest lucru nu are absolut nicio legătură cu realitatea. Nu s-a întâmplat niciodată așa ceva. Este o informație absolut incorectă”.

Kozak nu a răspuns la solicitările de comentarii trimise prin intermediul Kremlinului.

Mykhailo Podolyak, un consilier al președintelui ucrainean, a declarat că Rusia a folosit negocierile ca o perdea de fum pentru a pregăti invazia sa, dar nu a răspuns la întrebări privind substanța discuțiilor și nici nu a confirmat că s-a ajuns la un acord preliminar. „Astăzi, înțelegem clar că partea rusă nu a fost niciodată interesată de o soluționare pașnică”, a declarat Podolyak.

Două dintre cele trei surse au declarat că un impuls pentru finalizarea acordului a avut loc imediat după invazia Rusiei din 24 februarie. În câteva zile, Kozak a crezut că are acordul Ucrainei cu privire la principalii termeni pe care Rusia îi căuta și i-a recomandat lui Putin să semneze un acord, au declarat sursele.

„După 24 februarie, lui Kozak i s-a dat o carte albă: i-au dat undă verde; a obținut acordul. L-a adus înapoi și i-au spus să plece. Totul a fost anulat. Putin pur și simplu a schimbat planul pe parcurs”, a declarat una dintre sursele apropiate de conducerea rusă.

Cea de-a treia sursă – care a fost informată despre evenimente de către persoane care au fost informate despre discuțiile dintre Kozak și Putin – a fost de altă părere în ceea ce privește momentul, spunând că Kozak i-a propus acordul lui Putin și că acesta a fost respins, chiar înainte de invazie. Toate sursele au cerut să rămână anonime pentru a împărtăși informații interne sensibile.

Ofensiva Moscovei în Ucraina este cea mai mare campanie militară din Europa de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace. Ea a determinat sancțiuni economice radicale împotriva Rusiei și sprijin militar pentru Ucraina din partea Washingtonului și a aliaților săi occidentali.

Chiar dacă Putin ar fi consimțit la planul lui Kozak, rămâne incert dacă războiul s-ar fi încheiat. Reuters nu a putut verifica în mod independent dacă președintele ucrainean Volodimir Zelenski sau oficiali de rang înalt din guvernul său s-au angajat în acest acord.

Kozak, în vârstă de 63 de ani, a fost un locotenent loial lui Putin încă de când a lucrat cu acesta în anii ’90 la primăria din Sankt Petersburg.

Kozak era bine plasat pentru a negocia un acord de pace, deoarece, începând din 2020, Putin l-a însărcinat să poarte discuții cu omologii ucraineni cu privire la regiunea Donbas din estul Ucrainei, care a fost controlată de separatiștii susținuți de Rusia în urma unei revolte din 2014. După ce a condus delegația rusă în discuțiile cu oficialii ucraineni de la Berlin din 10 februarie – intermediate de Franța și Germania – Kozak a declarat într-o conferință de presă că ultima rundă a acestor negocieri s-a încheiat fără un progres.

Kozak a fost, de asemenea, unul dintre cei prezenți atunci când, cu trei zile înainte de invazie, Putin și-a adunat șefii militari și de securitate și principalii consilieri în sala Ekaterinski de la Kremlin pentru o reuniune a Consiliului de Securitate al Rusiei.

Camerele televiziunii de stat au înregistrat o parte a reuniunii, în care Putin a prezentat planurile de recunoaștere oficială a entităților separatiste din estul Ucrainei.

Odată ce camerele de filmat au fost scoase din sala vastă cu coloane neoclasice și tavan cu boltă, Kozak s-a pronunțat împotriva luării de către Rusia a oricăror măsuri pentru escaladarea situației cu Ucraina, au declarat două dintre cele trei persoane apropiate conducerii ruse, precum și o a treia persoană care a aflat despre cele întâmplate de la persoane care au participat la reuniune.

O altă persoană intervievată de Reuters, care a ajutat la discuțiile de după invazie, a declarat că discuțiile s-au destrămat la începutul lunii martie, când oficialii ucraineni au înțeles că Putin s-a angajat să continue invazia pe scară largă.

La șase luni de la începerea războiului, Kozak rămâne în funcția de adjunct al șefului de cabinet al Kremlinului. Dar el nu se mai ocupă de dosarul ucrainean, potrivit a șase dintre sursele care au vorbit cu Reuters.

„Din câte văd, Kozak nu mai este nicăieri”, a declarat una dintre cele șase, o sursă apropiată de conducerea separatistă din estul Ucrainei.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

11 comentarii

  1. Dezinformare și de o parte și de cealaltă.

  2. Aia cu NATO era doar un pretext. Ce avea nevoie Putin era ca Ucraina sa revina in sfera de influenta a Rusiei, adica sa renunte la intentia de aderare la UE, Zelenski sa demisioneze si reformele (putine, cate erau) sa fie oprite. Cum aceste conditii nu au fost indeplinite, Putin a mers mai departe cu razboiul.

    • Ca si Hitler / acelasi narativ doar cu alte cuvinte, pe alocuri / putin vrea sa-si asigure spatiu vital prin ocuparea de teritorii. Iar pentru aceste teritorii e nevpie de spatiu vital care se obtine tot prin ocuparea teritioriilor vecine … si tot asa.
      Nu poate sa aiba la frontiera state libere care sa nu se ingenuncheze in mareata „Ruski Mir” – echivalent cu pacea de 1000 de ani promisa de mentorul lui („A treia Roma” urmeaza dupa Al treilea Reich)
      Ghici cine e cel mai nazist de pe planeta, la ora asta?
      Un indiciu: Hitler e mort, deci nu e el.

  3. Rușii sunt niște proști.

  4. Pai asta ca nu intelegeam.
    Deci NATO se apropia de Rusia, Putin se simtea at.acat si s-a pregatit sa-si micsoreze granita spre Europa, prin invazie pana la Carpati, ca sa se poata apara in caz de vreun co.nflict mondial, desi se stie ca NATO e defensiv.
    Dmitri ii promite ca NATO nu se va extinde in Ucraina si nu s-a vrut ca s-au schimbat planurile. Inteleg ca el nu se poate baza pe guvernul Ucrainei decat daca e pro-rus.
    Militari ucrainieni din cate stiu au fost antrenati de NATO si cred eu trimisi sa lupte in alte conf.licte de pe glob. O fi adevarat?
    Ma gandesc.

    • Citez de pe insta de la diezdmitrikozak, europalibera.

      „Ca sa sustinem moldovenii care lucreaza in Rusia trebuie sa avem relatii bune cu autoritatile de la Chisinau”.

      De ce nu aveau relatii diplomatice bune la Chisinau?

  5. De ce sa-i fie rușine? Asta este jobul lui Reuters.

  6. acum cu siguranta ii pare rau lui cracanel ca nu a acceptat acel acord :-))
    la peste 200 de zile de razboi, Suedia si Finlanda deja sunt tari NATO, Ucraina e viitoare tara NATO, si viitoare tara UE, rusii sunt aruncati peste granite , cei mai multi in sicrie. Asta a fost optiunea cracanelului :-)) asta a „rezolvat ” in cele peste 200 de zile de razboi :-))) lool

  7. acuma cu siguranta ii pare rau cracanelului scelerat de la kremlyn ca nu a semnat acel acord :-)))
    too late, pitik, too late :-)))) lool

    • Sa-i para rau acum, asta ar insemna sa fie cat de cat sanatos la cap.
      El inca e cu aia care-i reproseaza ca n-a inceput mai in forta. A fost prea moale, de-aia a pierdut.

  8. Garantiile de securitate cerute de putin ar fi dus imediat Rusia la granita cu Austria.
    Apoi erau necesare noi garantii de securitate pentru ca la linia aia de demarcatie putin s-ar fi simtit din nou fara garantii de securitate fata de noua pozitie.

    Pentru inceput am fi avut limba rusa ca limba oficiala, limba romana tolerata, eventual cu grafie chirilica, ca sa se simta rusia mai in siguranta.