G4Media.ro

Reportaj din stânga Nistrului. Veteranii războiului separatist se organizează să combată turismul…

sursa foto: G4Media

Reportaj din stânga Nistrului. Veteranii războiului separatist se organizează să combată turismul electoral din Transnistria la alegerile din 11 iulie / Localnic: ”Și cu lupul te deprinzi în casă”

Victor Timuș a luptat cu transnistrenii în 1992. De 30 de ani apără cele 8 sate românești din stânga Nistrului, aflate sub jurisdicția Republicii Moldova.

L-am întâlnit pe bacul care face legătura între localitățile Molovata veche și nouă, singura cale de acces asigurată de Republica Moldova pentru românii din stânga Nistrului. Ca să ajungă mai repede la Chișinău ar trebui să o ia prin Transnistria, pe podul de la Dubăsari, dar Victor Timuș are interdicție timp de 3 ani primită de la autoritățile transnistrene. Așa că ia bacul și ocolește 25 de kilometri.

”Noi am rămas aici între lumi, ca un ghimpe în coasta tuturor. Republicii Moldova i-ar conveni să stabilească granița pe Nistru, dar nu poate renunța la noi, ar fi trădare de țară. Acum 30 de ani am reușit să apărăm aceste sate și separatișii nu au putut să ne cucerească”.

Victor Timuș, președintele organizației veteranilor de război din raionul Dubăsari, Republica Moldova; Sursa: G4media.ro

Acum, Victor este președintele organizației veteranilor de război din raionul Dubăsari. La alegerile de duminică, veteranii români se organizează și nu vor permite autobuzelor sau mașinilor mici care vor să facă mai multe drumuri să aducă ”turiști” electorali din Transnistria.

Pe 8 iulie, Curtea de Apel Chișinău a decis că numărul secțiilor de votare din stânga Nistrului trebuie redus. Magistrații au admis contestația Platformei Demnitate și Adevăr privind decizia Comisiei Electorale Centrale (CEC) de a deschide 41 de secții în stânga Nistrului. Judecătorii au recomandat să fie deschise doar 12 secții de votare pe celălalt mal al Nistrului, însă râmâne de văzut dacă CEC se conformează.

Pe malul stâng al Nistrului, ca și înainte de podul de la Dubăsari, sunt posturi de ”pacificatori” OSCE ruși și transnistreni. Au fost foarte deranjați că le-am făcut o fotografie. Un soldat transnistrean mi-a făcut și el o poză, apoi a venit să îmi propună un deal: ”Eu delete, tu delete!”

În stânga Nistrului l-am întâlnit la biserică pe domnul Alexe. Vorbește românește, dar spune că nu e român, ci ”moldovan”. ”Cu se ocupă lumea pe aici?”, l-am întrebat. ”Cu nimic (râde)”. ”Unii lucrează în Occident, alții la Moscova. Alții se ocupă cu treburile pe aici (Râde. Se referă la contrabandă, Transnistria fiind renumită pentru contrabanda de orice). Eu am prășit toată ziua ieri păpușoi”.

”Și cu lupul te deprinzi în casă”, spune referindu-se la separatișii susținuți de ruși. A acceptat să îi fac o fotografie, doar dacă intru și eu în cadru. ”Dacă e să ne ia, să ne ia pe amândoi”, râde dl. Alexe.

domnul Alexe din Molovata nouă, stânga Nistrului; Sursa: G4media.ro

Nu are așteptări cu privire la alegerile din 11 iulie. ”Nu se schimbă nimic de 30 de ani, fură toți”, spune el. La fel crede și o femeie mai în vârstă, pe care am găsit-o în stația de autobuz. Lânga ea, o femeie mai tânără e mai optimistă. Își pune speranțele în Maia Sandu. Îmi arată bani transnistreni și îmi explică că zona e plină de pensiuni unde vine lumea să se odihnească.

                      Localnice din Molovata nouă, stânga Nistrului; Sursa: G4media.ro

Câțiva kilometri mai încolo, în localitatea Ustia, este inspectoratul de poliție al raionului Dubăsari. Orașul Dubăsari este în Transnistria, dar cea mai mare parte a raionului e în Republica Moldova.

La panoul ”anunțaților în căutare” sunt afișați și Ilan Șor și Vladimir Plahotniuc, fostul jupân de temut din Republica Moldova. Amândoi sunt fugiți și căutați pentru furulul miliardului din băncile moldovene.

Atât de căutat e Șor încât vis-a-vis de panoul ”anunțaților în căutare”, pe panoul electoral sunt afișe cu partidul Șor participant în alegeri. Candidează chiar Ilan Șor pentru un loc în parlament, face chiar conferințe și întâlniri online cu alegătorii.

Panoul ”anunțaților în căutare” și panoul electoral; Sursa: G4media.ro

La alegerile anticipate de duminică, 11 iulie 2021, Republica Moldova joacă o carte uriașă: cu Maia Sandu și cu Occidentul sau cu Igor Dodon și cu Moscova. Alegerile i-ar putea permite președintelui pro-occidental Maia Sandu să aibă un Guvern reformator.

Notă: Alex Costache este jurnalist și la Știrile TVR.

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

8 comentarii

  1. Alta era soarta Moldovei daca romanii nu ar fi hoti, corupti si mafioti.

  2. Se umbla la coarda sensibila inainte de alegeri.
    🤣

  3. prin washington, ii dadeau belemeii de culoare sub coada

  4. Pacat, urmasii lui Stefan stau in expectativa…dar daca politicienii ar sustine CAUZA DREAPTA, am fi cei mai puternici din EUROPA.Comunismul ne-a distrus crezurile, iar politicienii de astazi-progeniturile mentalitatii bolsevice-intoxica si blocheaza ROMANITATEA prin teme false:Minoritati, LGBT., Educatie Sexuala…….etc

  5. Pentru electoratul din stânga Nistrului nu are acces nimeni (poate Dodon), la cel din diaspora are acces toată lumea

  6. Cel mai interesant reportaj pe care l-am citit de luni bune! Si bine scris! Respect , domnule Costache!

  7. Disperare mare pe sputnikarii dodonisti.
    Inseamna ca e de bine pt Maia Sandu si pt Rep. Moldova!
    Cati sunteti bre?
    In celule de cate 15 cu cate 5 nick-uri fiecare?

    https://deschide.md/ro/stiri/social/88127/(FOTO)–SIS-a-deconspirat-%E2%80%9Eferma-de-troli%E2%80%9D-a-controversatului-om-de-afaceri-Veaceslav-Platon.htm

    Mizerabila ferma de p(r)ostaci dodonisti.
    De rasul curcilor!

  8. Poti sa ai rezidenta oriunde in lumea asta si sa-ti pese de Romania! Esti cumva de ai lor?