G4Media.ro

Reportaj BBC Travel în Transilvania: Sate izolate și pierdute în timp, în…

Sursa foto: Travelminit.ro

Reportaj BBC Travel în Transilvania: Sate izolate și pierdute în timp, în triunghiul Viscri, Criț, Biertan. ”Este unul dintre cele mai fascinante peisaje culturale din Europa”

Viața în Târnava Mare nu s-a schimbat aproape deloc în ultimele secole, oferind o perspectivă prețioasă asupra tradițiilor străvechi care încă mai dăinuie în satele sale săsești. Aceasta este concluzia jurnaliștilor britanici de la BBC, veniți în mijlocul Transilvaniei, pe urmele prințului Charles, informează Turnul Sfatului, care citează BBC Travel.

”Ocupând un triunghi rural în centrul României între orașele istorice Sighișoara, Brașov și Sibiu, Târnava Mare este unul dintre cele mai fascinante peisaje culturale din Europa. Regiunea a fost colonizată în secolul al XII-lea de sași din ceea ce sunt astăzi părți ale Germaniei, Franței, Belgiei, Luxemburgului și Țărilor de Jos, invitați aici de regele Géza al II-lea al Ungariei sub auspiciile stabilirii unei economii proprii – dar cu obiectivul real de a apăra zonele îndepărtate ale regatului său de turcii care făceau raiduri. Aceștia au colonizat o fâșie de pământ fertil la nord de Munții Carpați, au construit biserici fortificate pentru a se adăposti în caz de asediu și au format comunități agricole robuste la scară mică”, descriu zona jurnaliștii de la BBC.

Este descrisă mai departe activitatea MET și Experience Transylvania, care este o rețea de pensiuni săsești în Viscri, Criț și în alte câteva sate din zonă, restaurate cu fidelitate și decorate cu mobilier original. Majoritatea caselor sunt administrate de familii locale instruite de către Mihai Eminescu Trust.

Nu este uitat nici Prințul de Wales, care are în această zonă mai multe case care sunt deschise turiștilor.

”Este un vizitator regulat al Transilvaniei de mai bine de 25 de ani și a înființat un centru de formare în partea de jos a satului Viscri, care oferă ucenicie localnicilor în conservarea patrimoniului arhitectural și a meșteșugurilor tradiționale. MET, de asemenea, a ajutat mai mulți dintre țesătorii, tâmplarii și fierarii din regiune să își lanseze propriile afaceri în ultimii ani și a avut un rol esențial în restabilirea artei pierdute a fabricării cărămizilor și țiglelor în Viscri, parte a unei reînnoiri mai ample a meșteșugurilor și meseriilor străvechi din întreaga Târnavă Mare”, scriu jurnaliștii de la BBC Travel.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. Este fascinant pana vin bizonii alcoolici si badarani si distrug tot pentru ca asa se distreaza ei.

    • Nu cred ca o sa vina pentru ca la nivelul lor de analfabetism functional nu o sa intelega de ce toti ‘prostii” se duc la Viscri. Sunt niste case vechi fara termopane, nu sunt nici un fel de viloace, ulitele nu sunt asfaltate si mai si miros a balegar, nu sunt cluburi, roabele se folosesc la lucru si nu la carat sampanie, localnicii nu mananca gaini fripte, au carute si nu au masini, iar in loc sa mearga la hipermarket sau la angro sa isi cumpere sosete ieftine si de marca femeile croseteaza sosete de lana pe caldura aceasta. Saraci si prosti…

  2. multumiri sasilor Noi doar le-am ,,adoptat,,