G4Media.ro

Renumitul sociolog francez și gânditor social de marcă, Alain Touraine, a murit…

Foto: Wikipedia/Seuil

Renumitul sociolog francez și gânditor social de marcă, Alain Touraine, a murit la vârsta de 97 de ani / Necrolog de Franceinfo

Alain Touraine a murit în dimineața zilei de vineri, 9 iunie, a anunțat fiica sa, fosta ministră socialistă Marisol Touraine.

Sociologul s-a născut la 3 august 1925 la Hermanville-sur-Mer (Calvados, Normandia), într-o familie înstărită, iar tatăl său era un medic pasionat de literatură. După ce a absolvit Liceul Louis-le-Grand din Paris, a intrat în 1945 la prestigioasa École normale supérieure. Doi ani mai târziu, a plecat într-o călătorie de studii în Ungaria pentru a marca centenarul revoluțiilor din 1848. Și-a prelungit călătoria și a explorat țara și fermele sale în timpul perioadei de reformă agrară.

La întoarcere, s-a stabilit în nordul Franței, la Valenciennes, unde a lucrat ca miner timp de un an. Această experiență a marcat începutul angajamentului și interesului său față de lumea muncii, clasa muncitoare și mișcările sociale, care s-au aflat în centrul cercetărilor sale de-a lungul întregii vieți.

Director de studii la École des hautes études en sciences sociales (EHESS) și fondator al Centre d’analyse et d’intervention sociologique (Cadis) în 1981, Alain Touraine a publicat peste cincizeci de cărți.

Primele sale cercetări s-au concentrat asupra muncii și a mișcărilor muncitorești, în special în uzinele Renault. După protestele de masă din mai 1968, și-a extins cercetările la întregul domeniu al mișcărilor sociale și a dezvoltat o metodă de studiere a acestora: intervenția sociologică, pe care a aplicat-o la mai multe cazuri, în special la mișcarea Solidaritatea din Polonia. Și-a îndreptat apoi atenția asupra noțiunii de „subiect”, care a ieșit în evidență odată cu publicarea cărții Critique de la modernité. Începând cu anul 2000, „cărțile sale pot fi privite ca o explorare în profunzime a noțiunii de subiect”, potrivit biografiei publicate de Fayard.

Începând din 1956, sociologul s-a interesat în paralel și de America Latină. În 1988, el a publicat La Parole et le Sang (Cuvântul și Sângele), o analiză generală, politică și socială a continentului de-a lungul unei jumătăți de secol. Implicat în numeroase dezbateri politice, el a publicat o serie de cărți interdisciplinare, aflate la granița dintre sociologie și actualitatea politică.

Printre cărțile sale se numără Sociologie de l’action (Sociologia acțiunii, Seuil, 1965), Le Mouvement de Mai ou le communisme utopique (Mișcarea din mai sau comunismul utopic, Seuil, 1968) La Société post-industrielle (Societatea post-industrială, Denoël, 1969), Qu’est-ce que la démocratie? (Ce este democrația?, Fayard, 1994), Comment sortir du libéralisme? (Cum să ieșim din liberalism?, Fayard, 1999), La Recherche de soi : dialogue sur le sujet, cu Farhad Khosrokhavar (Cercetarea de sine: dialog pe subiect cu Farhad Khosrokhavar, Fayard, 2000).

Poziții politice

Susținător al actorului Coluche în alegerile prezidențiale din 1981, el a salutat virajul liberal al Partidului Socialist în 1984. În 1989, s-a opus expulzării elevelor cu văl islamic în afacerea vălului de la Creil. În 1994, a candidat alături de Bernard-Henri Lévy și Romain Goupil la alegerile europene pe lista L’Europe commence à Sarajevo – Europa începe la Sarajevo.

În 1995, Alain Touraine a susținut planul prim ministrului conservator Alain Juppé privind pensiile și securitatea socială și a denunțat, de asemenea, grevele din 2003 împotriva legii Fillon privind pensiile.  În 2017, într-un articol pentru ziarul Le Monde, el a susținut că „trebuie să-i dăm lui Emmanuel Macron, care a salvat Franța de naționalismul populist, o majoritate la alegerile legislative”.

Din mai 1968 până la „vestele galbene” (2019), acest gânditor neobosit a scrutat toată viața sa sfera socială cu o curiozitate, o libertate și o inventivitate mereu reînnoite.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...