Reforma politicii UE privind migrația a fost aprobată definitiv, dar Polonia și Ungaria au votat împotrivă. Mecanismul prevede cote solicitanți de azi sau plăți pentru aceștia
În timpul sesiunii de vot la Consiliul UE de la Bruxelles, reprezentanții Poloniei și Ungariei au votat împotriva tuturor propunerii legislative privind reforma migrației în UE, așa cum era de așteptat, potrivit Euronews Italia, citat de Rador Radio România. Alte țări s-au abținut sau au votat împotrivă în cazuri individuale, precum Slovacia, Cehia, Malta sau Austria. Dar toate reglementările și directivele au fost aprobate, s-a atins majoritatea calificată necesară: 65% din țările UE, cu cel puțin 55% din totalul populației. Italia a votat favorabil în toate cazurile.
Opoziția Poloniei și Ungariei ar putea reprezenta o problemă la momentul implementării măsurilor prevăzute de Pact, pentru care Comisia Europeană va prezenta un plan de implementare în iunie, iar statele membre vor avea timp până în ianuarie să își prezinte propriile planuri naționale.
Guvernele de la Varșovia și de la Budapesta se opun în special mecanismului de „solidaritate obligatorie” inclus în regulamentul privind gestionarea azilului și migrației, aprobat cu voturile contrare ale Poloniei, Ungariei și Slovaciei, pe lângă abținerile din Cehia, Malta și Austria.
Mecanismul prevede redistribuirea a cel puțin 30.000 de solicitanți de azil pe an în țările Uniunii sau contribuții financiare de minim 600 de milioane de euro, de care vor beneficia statele supuse unei presiuni migratorii mai mari. Celelalte state membre vor putea decide dacă contribuie prin relocarea unui anumit număr de migranți pe teritoriul lor sau prin plata unei contribuții în numerar de 20.000 de euro pe solicitant de azil. Dar Ungaria și Polonia nu vor să relocheze, nici să plătească.
„Pactul privind migrația este un alt „cui în sicriul” Uniunii Europene. Unitatea este moartă, granițele sigure nu mai există. Ungaria nu va renunța niciodată în fața freneziei migrației în masă”, a declarat premierul ungar Viktor Orbán, după aprobarea Pactului de către Parlamentul European.
Polonezul Donald Tusk, care a adoptat o abordare conciliantă față de Bruxelles în multe probleme, menține linia predecesorului său, ultraconservatorul Mateusz Morawiecki, în problema migrației, definind pactul drept „inacceptabil” pentru țara sa. „Vom proteja Polonia de mecanismul de relocare”, a spus el.
Aplicarea inegală a regulilor ar pune o problemă majoră pentru funcționarea noii arhitecturi migratorii, ale cărei legi diferite sunt strâns legate între ele. Dacă unele state membre ar începe să-și ignore obligațiile, întregul sistem de solidaritate ar fi slăbit și ineficient.
„Acest lucru este evident problematic, având în vedere că mecanismul prevede o solidaritate flexibilă, dar obligatorie, prin care toate statele membre sunt obligate să ofere o anumită formă de solidaritate”, a declarat pentru „Euronews” Helena Hahn, expert în migrație la European Policy Centre.
„Riscul este să avem o situație foarte asemănătoare cu cea văzută astăzi, sau în anii trecuți, în care statele membre aflate sub presiunea migrației nu au primit solidaritate din partea celorlalte”.
Ylva Johansson, comisarul european pentru Afaceri interne, a precizat deja că se așteaptă la aplicarea uniformă de către toate țările UE și că, în caz contrar, Comisia este pregătită să folosească instrumentele coercitive aflate în puterea sa, până la emiterea procedurilor de încălcare a dreptului comunitar.
Dar procesul este lent și poate dura ani de zile până când Curtea Europeană de Justiție ar emite o condamnare împotriva unei țări. Și, între timp, migranții vor continua probabil să ajungă neregulamentar la granițele UE și să caute azil în țările sale membre. În 2023, au fost înregistrate 1.048.900 de cereri, cea mai mare cifră din 2016.
Traducerea: Oana Avram
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
2 comentarii