G4Media.ro

Recep Erdogan, întrebat dacă ar trebui să i se permită Rusiei să…

Sursa foto: Pavel Golovkin / POOL / AFP

Recep Erdogan, întrebat dacă ar trebui să i se permită Rusiei să păstreze teritoriile cucerite în Ucraina, ca parte din negocierile pentru pace: ”Nu și nu. Terenurile vor fi returnate Ucrainei, i-am cerut să returneze și Crimeea/ Nicio invazie nu poate fi justificată”

Aflat la New York pentru a participa la Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite (ONU), președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a făcut o serie de declarații ferme pentru jurnalista Judy Woodruff, de la PBS, referitoare la cum ar trebui să se încheie războiul din Ucraina și ce ar trebui să i se permită sau nu Rusiei la negocieri.

Erdogan a răspuns tranșant că Rusiei nu trebuie să i se accepte concesiile teritoriale, că Putin nu poate păstra teritoriile ocupate abuziv, ba chiar trebuie să returneze inclusiv Peninsula Crimeea (leagănul civilizației tătare, n.red.), anexată de Rusia în 2014. Liderul de la Ankara a precizat că îi cere acest lucru omologului său de la Kremlin de opt ani, de când și-a însușit peninsula.

Erdogan a mai precizat că ”nicio invazie nu poate fi justificată” și că Vladimir Putin nu va recunoaște niciodată că a greșit, cum niciun lider politic nu o poate face. Ulterior acestor declarații ferme, președintele Turciei a reluat tonul de mediator, spunând că nu îl poate învinovăți pe Putin de crime de război și că așteaptă raportul ONU privind morții din Ucraina și gropile comune descoperite. De asemenea, Erdogan a mai spus că Turcia nu va apăra un singur lider politic, ci va căuta o concluzie care să mulțumească toate părțile implicate.

Recep Tayyip Erdogan este un apropiat de liderul de la Kremlin și a fost printre șefii de stat care a încercat să medieze conflictul ruso-ucrainean încă de la începutul acestuia. Cu toate acestea, în şedinţa plenară a summitului din Uzbekistan, Erdogan i-a cerut lui Putin să pună capăt conflictului „cât mai repede”.

Șeful Kremlinului nu a obţinut la Samarkand niciun sprijin verbal din partea „prietenilor” săi, la aproape şapte luni de la începerea „operaţiunii sale speciale” potrivit denumirii oficiale. Dimpotrivă. Pe lângă apostrofarea lui Erdogan, preşedintele chinez, Xi Jinping, i-a exprimat lui Putin, în culise „îngrijorările” sale, iar preşedintele uzbek, gazda summitului şi aflat în plină „perestroika” în ţara sa, nu a încetat să promoveze meritele „dialogului”.

Cât despre Kassym-Jomart Tokayev, aflat la conducerea Kazahstanului, fostă republică sovietică dependentă de fratele mai mare rus, el a insistat public pe importanţa respectării „integrităţii teritoriale”. Ceilalţi lideri s-au referit pur şi simplu la „criza ucraineană”, formulare prudentă pentru a nu-l irita pe Vladimir Putin, arătând o distanţare foarte deranjantă pentru Kremlin.

Apoi lovitura de grație a venit de la Narendra Modi. În faţa presei, la începutul întâlnirii lor bilaterale, prim-ministrul indian i-a spus lui Vladimir Putin: „Știu că nu e momentul pentru război”.

Transcriptul dialogului Judy Woodruff-Recep Tayyip Erdogan, privind războiul din Ucraina

J.W.: Domnule președinte Erdoğan, vă mulțumim foarte mult că ați stat de vorbă cu noi. Vreau să încep cu războiul din Ucraina, unde, după cum știți, oamenii continuă să moară în fiecare zi. V-ați arătat sprijinul pentru ambele părți, Rusia și Ucraina. Cum credeți – cine credeți că are avantajul în acest moment?

R.T.E:  Judy, mai întâi de toate, cine are avantajul, Rusia sau Ucraina? În calitate de lider, nu sunt dispus să iau în considerare acest lucru. Tot ceea ce vrem să facem și ceea ce vrem să vedem este să încheiem această bătălie cu pace, fie că este vorba de domnul Putin, fie că este vorba de domnul Zelenskyy. Întotdeauna am cerut și am recomandat acest lucru. Acesta este un conflict care s-a soldat cu victime. Oamenii mor și nimeni nu va câștiga la finalul zilei. Și nu asta este ceea ce căutăm.

J.W.: Dar, în ceea ce privește războiul, cum îl vedeți? Ați spus săptămâna aceasta că sunteți de părere că ar trebui să se încheie cât mai curând posibil. Cum credeți că se va sfârși și cât de repede?

R.T.E:  Cel mai important, atitudinea Rusiei va fi foarte, foarte importantă aici. În Uzbekistan, m-am întâlnit cu președintele Putin și am avut discuții foarte ample cu el. Iar el îmi arată de fapt că este dispus să pună capăt acestei situații cât mai curând posibil. Aceasta a fost impresia mea, pentru că modul în care decurg lucrurile în acest moment este destul de problematic; 200 de ostatici vor fi schimbați în urma unui acord între părți. Cred că se va face un pas semnificativ înainte.

J.W.: Ar trebui să i se permită Rusiei să păstreze o parte din teritoriul pe care l-a luat din Ucraina de când a invadat-o în februarie? Ar trebui ca acest lucru să fie parte a unei soluții la acest – la acest conflict?

R.T.E:  Nu și, fără îndoială, nu. Când vorbim despre un acord reciproc, la asta ne referim. Dacă se va stabili o pace în Ucraina, desigur, returnarea terenurilor care au fost invadate va deveni cu adevărat importantă. Aceasta este ceea ce se așteaptă. Aceasta este ceea ce se dorește. Domnul Putin a făcut anumiți pași. Noi am făcut anumiți pași. Terenurile care au fost invadate vor fi returnate Ucrainei.

J.W.: Ar trebui să i se permită Rusiei să păstreze Crimeea?

R.T.E:  Din 2014, am discutat cu dragul meu prieten Putin despre acest lucru și asta este ceea ce i-am cerut. I-am cerut să returneze Crimeea proprietarilor de drept. Aceștia sunt, în același timp, urmașii noștri, oamenii care trăiesc acolo. Dacă ați face acest pas înainte, dacă ați putea să ne lăsați pe noi, ați ușura și tătarii din Crimeea, și Ucraina, de asemenea. Asta este ceea ce am spus întotdeauna. Dar de atunci, din păcate, nu s-a făcut niciun pas înainte.

J.W.: Recunoaște președintele Putin că a calculat greșit, că a subestimat foarte mult voința poporului ucrainean de a-și apăra propria țară?

R.T.E:  Niciun lider de după aceea nu ar spune că a fost o greșeală. Nimeni nu va spune: da, am făcut o greșeală. Același lucru se poate aplica și în cazul Ucrainei. Domnule Zelenski, credeți că atunci când mergea înainte, simte că a făcut o greșeală? Liderii, atunci când pornesc pe o cale, le va fi foarte greu să se întoarcă înapoi? Este foarte dificil pentru lideri să se întoarcă înapoi.

J.W.: A fost această invazie justificată de ruși? A fost justificată?

R.T.E:  Ei bine, nicio invazie nu poate fi justificată. O invazie nu poate fi justificată.

J.W.:  Rușii au intrat. Și, în ultimele zile, după cum știți, domnule președinte, au existat rapoarte despre ucideri îngrozitoare de civili și soldați, despre torturarea de către soldații ruși a civililor ucraineni. S-au găsit gropi comune acolo unde au plecat trupele rusești. Cine ar trebui să fie tras la răspundere? Și ar trebui ca președintele Putin să fie tras la răspundere?

R.T.E:  În legătură cu această problemă, cel mai ideal răspuns ar putea fi dat ca urmare a activităților întreprinse de Organizația Națiunilor Unite. Odată cu activitățile Organizației Națiunilor Unite, ar trebui să fie împărtășită o lumină asupra acestor discuții. Dacă acest lucru nu se va întâmpla, în calitate de lider al unei țări, îmi va fi dificil să explic aceste probleme, să vin cu o declarație, sau altfel ne va aduce în poziția noastră de țară care nu urmează o politică externă echilibrată. Nu putem ține partea nimănui. Nu putem lua partea cuiva. Și nu ar fi corect pentru noi să facem asta.

J.W.:  Dacă investigațiile ONU arată că există dovezi că soldații ruși au comis aceste atrocități – și, după cum știți, au avut loc bombardamente asupra spitalelor, școlilor, civililor din întreaga Ucraină – ar trebui ca însuși președintele Putin să fie tras la răspundere?

R.T.E:  Dacă o anchetă va duce la această concluzie, Putin își va arăta reacția. Nu este corect să îl observăm pe Putin ca pe o persoană complet diferită, pentru că el acordă prioritate intereselor țării sale și luptă pentru interesele sale, pentru interesele țării sale. În acest moment, în lupta dintre aceste două țări, noi discutăm în mod cuprinzător cu Putin. În același timp, vorbim în mod cuprinzător cu Zelenski. Și, în același timp, discutăm în mod cuprinzător cu Guterres. Iar Guterres vorbește de fapt cu toate părțile implicate. Dacă vrem să ajungem la o concluzie, nu vom ajunge la această concluzie luând partea cuiva. Nu vom apăra un singur lider. Ci, în schimb, trebuie să căutăm o concluzie care să satisfacă toate părțile implicate.

J.W.:  Înțeleg ce spuneți. În același timp, spuneți că Putin face – domnul Putin face ceea ce este în interesul poporului rus, dar asta include și uciderea a sute, mii și multe, multe, multe alte sute de civili ucraineni?

R.T.E: Judy, trebuie să vedem acest lucru așa cum este. Nu doar ucrainenii mor, ci sunt atât de multe victime și de partea rusă.

J.W.: Dar ei au invadat.

R.T.E:  Acesta este un fapt diferit. Da, a fost făcut. Dar, înainte de izbucnirea acestui conflict, s-au întâmplat multe lucruri. Iar odată cu conflictul, lucrurile s-au desfășurat extraordinar de mult. Iar acum vedem o anumită diminuare a numărului de victime. ONU trebuie să ajungă la o concluzie cât mai curând posibil. Iar la această concluzie, vom putea să ne expunem poziția noastră așa cum este ea. De aceea facem pași înainte, pentru a rezolva această criză a ostaticilor. Și, în același timp, facem pașii necesari pentru a permite cerealelor ucrainene să părăsească porturile. Și am ajuns la un anumit nivel. Așadar, nu este vorba de a împinge o persoană într-o parte în întregime și de a o apăra pe cealaltă. Nu așa vom cultiva rezultate.

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

14 comentarii

  1. Rusia a ajuns de râsul lumii. Se străduiesc rușii să fie luați în serios, dar tot o glumă sunt.

  2. Sultanul ii mai da o smetie lu Cracanel, cam cum face toată lumea civilizata.

    Sa nu uitam ca pana și China a susținut ca teritoriul ucrainian este al Ucrainei și nicio anexare nu va fi recunoscuta de către ei, care nu recunosc nici Crimeea ca fiind a Rusiei.

  3. Erdogan: Putin, te rog, întoarce teritoriile. În rest avem aceleași relații ca și înainte de 2014. 🤮

  4. nu am inteles nimic din traducere, o sa citesc articolul original. despre ce criza a ostaticilor e vorba? si cand spune despre crimeea ca e a oamenilor de acolo, la cine se refera? majoritari sunt rusii in crimeea, ucrainenii pe locul 2 si pe locul 3 sunt tatarii.

    • Chiar daca ar fi adevarat, ar fi irelevant. Aici nu e o lupta intre ucrainieni si rusi, care sunt frati, ci intre un popor liber si un popor inrobit, intre libertate, democratie si circul dictatorial si sangeros care se petrece in Rusia.

  5. turcu se da bun la suflet. Uita de Cipru ‘de Nord’, SIria, Iraq , etc unde a intrat cu turpe si…. nu mai pleace

  6. (Pentru aur0laci si tr0lli) Tratatele internaționale sunt ca actele vânzare cumpărare! Ce-ar fi să te duci la vecinul cu toporul, să -i crăpi capul copilului vecinului, să -i violezi nevasta , să -i furi aragazul pentru . că acum 2 generații străbunicul i-a vândut partea aceea de teren?
    Cam asta face Putin!

  7. urmeaza ca si sirianul sa il scoata de pe lista de prieteni

  8. Mari realizari a avut diliul de la Kremlin. Tocmai realizeaza ca „prietenii” lui il respectau pentru ca avea pe persoana fizica o armata puternica. Acum cand a cam distrus-o pentru visele lui umede ,Turcia,Chinansi India nu ca nu il mai primesc la petrecere,dar il pun la masa copiilor.

  9. Ei, acum daca tot s-a dus domnul lider european Erdogan pana in New York la ONU fara de care nu poate acuza alt domn lider european de nimic in ciuda tuturor eforturilor, poate trece si prin Istanbul unde il asteapta aproape zilnic mai nou un grup de pr.otestatari pentru pace sa-i explice cum au ajuns ei la concluzia ca Putin este c.rim.inal de raz.boi.
    Ei ii vor povesti despre cazul vadim shishimarin, se gaseste si pe insta la diez concatenat cu numele intreg, un pusti care, sa vezi faza, a recunoscut cr.ima de raz.boi comisa chiar de el si pentru care a primit deja pus.carie pe viata. El nu se gasea acolo din proprie initiativa, sau influentat de vreun domn lider de cont pe retele sociale, ci la comanda domnului lider suprem din Rusia. Iar acest cum i se spune lui domn este vinovat de orice cr.ima de raz.boi comisa de orice subaltern. Ca la corporatie, greseste subalternul, seful plateste oalele sparte.
    Inteleg ca si domnul lider european, priten fiind cu celalalt domn este subiectiv.
    Se poate afla la ce s-au adunat domnii la ONU? Ce au avut pe ordinea de zi si cum de nu au ajuns la vreo concluzie pana la ora asta?

  10. Numai sa se tina de afirmatii. Recep Erdogan nu da impresia ca e consecvent, ci mai mult oportunist din pacate.

  11. Hahaha uita si la Izman turbinca, cica nici o invazie nu e justificata.
    Da invazia Turciei in nordul Ciprului si Siria sau a azerilor in Armenia cum e izmenarule?
    Daca nu erau tatari in Crimeea il durea in basca pe erdogan de ucraineni si razboiul lor.

  12. Poate Putin incepe sa denazifice si Turcia.

  13. Ce magar! Dar turcii au intrat in Cipru in 1971 si tot acolo sunt. Exact aceleasi motive, turci aparent subjugati, si la fel au creat un stat artificial Cipru de Nord, recunoscut numai de Turcia, etc. Imperiile toate sunt la fel, chiar si sub aparenta democratiei. Asa ar face si ungurii in Transilvania daca ar avea putere. Ar aplica acelasi scenariu ca in Donbas si Cipru de Nord.