G4Media.ro

INTERVIU Cosmin Popa, istoric specialist în probleme ruse și sovietice: ”Războiul se…

sursa foto: Facebook/ Vladimir Putin

INTERVIU Cosmin Popa, istoric specialist în probleme ruse și sovietice: ”Războiul se transformă în falimentul moral al rușilor ca popor european/ Vom avea un acord de încetare a focului, dar nu sfârșitul războiului/ Putin va face tot posibilul să urmeze modelul lui Stalin”

Războiul din Ucraina tinde să se transforme în falimentul moral al rușilor ca popor european, iar Rusia se confruntă cu o ”relativă trezire la realitate” care a determinat-o să renunțe la maniera ultimativă în care obișnuia să comunice la începutul invaziei, consideră Cosmin Popa, istoric specialist în probleme ruse și sovietice, într-un interviu acordat pentru G4Media.

Cosmin Popa a explicat faptul că va exista nu departe de acum un acord de încetare a focului, care nu va însemna însă și sfârșitul războiului. Problemele Rusiei pun stringent nevoia unei soluții, chiar și provizorii, a conflictului, mai spune specialistul Institutului de Istorie ”Nicolae Iorga”.

Totodată, Rusia a trimis și trimite încă semnale belicoase Finlandei, Moldovei, Georgiei și Bosniei-Herțegovina, prin care le amenință cu războiul, sub diverse pretexte, mai spune Popa care adaugă: ”Eu tind să le iau în serios și observ o acumulare militară și politică la Moscova, orientată în primul rând către vecinii Ucrainei”. Istoricul mai subliniază că Vladimir Putin a învățat din căderea dictatorilor și va face tot posibilul să urmeze modelul lui Stalin.

Pe de altă parte, în absența unor schimbări politice de tip revoluționar în Rusia, în sens democratic, sancțiunile occidentale sunt menite să rămână pe termen lung, chiar dacă într-o formă atenuată, mai apreciază Popa.

Deci, urmează pentru Rusia după încetarea focului? Vor fi ridicate sancțiunile financiare? Va fi Rusia reconectată la comunitatea internațională? Ce urmează pentru ruși și societatea lor? Și-a atins obiectivele Vladimir Putin? La toate aceste întrebări a răspuns pentru G4Media Cosmin Popa.

Istoricul Cosmin Popa (sursa foto: Petru Solomon)

Reporter: Ne putem aștepta curând la un armistițiu în războiul din Ucraina sau chiar la o încheiere definitivă a conflictului?

Cosmin Popa: Înainte de a trece la răspuns, cred că este important să distribuim câteva accente, cred eu, importante. Primul dintre ele este legat de faptul că războiul tinde să se transforme într-un faliment moral al rușilor ca popor european. Absența unor reacții colective la declanșarea invaziei nu m-a uimit, însă consolidarea majorității rușilor în jurul unui lider politic mânat de dorința de putere totală și obsedat de idea inevitabilității unui conflict armat cu lumea civilizată, predispune Rusia la intrarea într-o formă isterie colectivă, menită să justifice crimele cele mai oribile și să considere dictatura drept singura formă viabilă de organizare politică a societății.
Al doilea se referă la tabloul tactic al agresiunii rusești în Ucraina. Sub efectul rezistenței militare ucrainene, Rusia a fost nevoită să-și modifice planurile politice, renunțând la idea „federalizării” Ucrainei prin înființarea unei adevărate salbe de republici populare marionetă. Aceasta ar putea fi o veste bună, dar doar dacă Rusia nu s-ar fi hotărât să alipească la Crimeea zona de litoral pe care intenționează să o ocupe. Anuntul liderului local din Crimeea, Axionov, potrivit căruia Rusia urmează să construiască un nou oraș în Regiunea Simferopol arată că Putin se grăbește să consolideze elemental rus din Peninsulă. Daca vom asista, în scurt timp, în jurul Hersonului, la aceleași succese militare pe care armata ucraineană le are deja în jurul Nikolaevukui, cred că Rusia va primi un duș rece. Declarațiile de ultimă oră ale ministrului Lavrov, care a afirmat că orice transport de armament pentru Ucraina reprezintă o țintă legitimă a armatei ruse, arată că Rusia nu a renunța de fel la idea extinderii războiului cu scopul „dizolvării” celui din Ucraina. De aceea, evoluții rapide în acest sens nu sunt deloc excluse.
Există și semnale că avem de-a face cu o relativă „trezire la realitate” a Rusiei, care a făcut-o, în primul rând, să renunțe la maniera ultimativă în care comunică, însă Kremlinul nu a renunțat la a privi pacea cu Ucraina în termenii unui nou aranjament European de securitate, ceea ce îl face pe Putin să-i ceară lui Zelenski lucruri pe care el nu le poate da, anume un nou statut internațional. O astfel de atitudine mă face să cred că, până ce Rusia nu-și va atinge o parte din obiectivele politice și teritoriale în Ucraina, nu vom avea un acord de încetare a focului. Cert este că Rusia, așa cum a arătat consilierul Președinției ucrainene, Mihail Podoliak, pare să considere acceptabilă o neutralitate ucraineană, garantată de Marile Puteri nucleare, de puterile regionale, așa cum sunt Turcia și Israel, dar și de vecinii țării, în special Polonia. Mă tem că un astfel de acord poate funcționa doar printr-un aranjament international extrem de complex, care va necesita și o regândire a rolului NATO, lucru cerut, de altfel, și de Mihail Podoliak. În ce măsură, și mai ales în ce direcție va avea loc această regândire, e prea devreme să ne pronunțăm.
Chiar și așa, pierderile militare, cele economice și cele de imagine, pe care Rusia le înregistrează de la începutul războiului pun stringent la Kremlin problema unei soluții, fie ea și provizorie, a conflictului. Această soluție poate fi o lovitură militară extrem de puternică și de eficientă a Rusiei, dar în egală măsură și conservarea politică a rezultatelor teritoriale ale războiului, de natură să consolideze fragilitatea militară a Ucrainei în fața Rusiei, dar și să dea Kievului un moment necesar de respiro. În orice caz, vom avea un acord de încetare a focului, care nu va însemna sfârșitul războiului, din păcate. Putin a pornit războiul într-o cheie politică și propagandistică ce sugerează ideea că sfârșitul său va fi adus de capitularea uneia dintre părți. Rămâne de văzut dacă se va replia și mai pronunțat pe parcurs, căci dacă nu, este evident cine va capitula, în cele din urmă.

Rep.: Cum arată condițiile pe care le vor pune cele două state beligerante pentru încheierea războiului?
C.P.: Despre condițiile generale am vorbit mai sus. Pe lângă acestea, mai sunt o serie de chestiuni importante care trebuie reglate. În primul rând cele legate de statutul Luganskului și al Donetskului, pe care Ucraina pare dispusă să le „conserve”, dar doar în contextual unor aranjamente referitoare la minorități. Aceasta ne aduce în proximitatea unei alte mari probleme, anume tratamentul minorităților în Ucraina postbelică. În opinia mea, minoritățile naționale din Ucraina, absolut toate, inclusiv rușii, și-au dovedit loialitatea față de statul ucrainean, iar acest lucru trebuie să determine o regândire radicală a felului în care trebuie reconstruită politic Ucraina. Dacă este îndeajuns de înțelept și nu va avea reflexe politice rusești în perioada postbelică, adică nu va încuraja șovinismul, Kievul poate reprezenta un model pentru interacțiunea majorității cu minoritățile naționale.

Rep.: Și-a atins obiectivele Vladimir Putin?
C.P.: Nici unul dintre obiectivele politice ale lui Putin nu au fost atinse, cel puțin în etapa actuală a războiului. Replierea Kremlinului se petrece în aceste momente, miza fiind „transformarea” dezastrului militar în care se găsește într-o victorie iluzorie de imagine a regimului. De aceea, în perioada următoare, eforturile politice și logistice ale Kremlinului vor fi îndreptate către societate rusă, către controlul acesteia, cu scopul organizării ei pe o platformă războinică, de natură să reducă impactul politic al deteriorării situației economice din Rusia și să-I consolideze imaginea lui Putin ca unic lider posibil al Rusiei. În substraturile puterii din Rusia are loc începutul unor epurări, dacă vreți chirurgicale, dar ele nu vor avea efectele publice scontate de regim decât în măsura în care vor fi transformate într-o revoluție „conservatoare și patriotică”, atent administrată de sus.

Rep.: Ce urmează pentru Rusia după încetarea focului? Vor fi ridicate sancțiunile financiare, va fi Rusia reconectată la comunitatea internațională? Ce urmează pentru ruși și societatea lor?
C.P.: În absența unor schimbări politice de tip revoluținar în Rusia, în sens democratic, sancțiunile occidentale sunt menite să rămână pe termen lung, chiar dacă într-o formă atenuată. În acest moment, Putin cere de la Zelenski ridicarea sancțiunilor. Acest lucru arată că inerția conceptuală a regimului de la Moscova este absolut îngrijorătoare pentru capacitatea sa de a percepe realitatea.
În perioada următoare, economia Rusiei se va întoarce la reflexe specifice anilor ’90, evident atenuate de ajutorul pe care Rusia îl va primi din țările aliate și din China, dar regimul politic va căpăta un profil stalinist, din ce în ce mai pregnant. Regresul tehnologic al Rusiei va fi unul nu doar evident, dar și destul de rapid, dar asta nu va face decât să încurajeze revenirea la unele reflexe de tip sovietic, așa cum este furtul de tehnologie din Occident, dar și să ușureze sarcina regimului de a controla societatea. Inevitabil, „acumulările revoluționare” se vor petrece, dar într-un ritm destul de lent și într-o direcție ideologică destul de imprevizibilă.

Rep.: Cum arată viitorul lui Vladimir Putin în Rusia?
C.P.: În momentul de față, premisele ca lumea să fie nevoită să se confrunte și pe mai departe cu un Putin, care controlează ferm toate procesele importante din Rusia, sunt extrem de solide. Putin este persoana care a văzut căderea multor dictatori și sunt convins că a tras toate învățămintele de rigoare, mai ales prin felul în care a organizat sistemul de control din Rusia, în vârful căruia se află. Dintre marii dictatori ai istoriei contemporane, doar Stalin a murit de o moarte aproximativ naturală și aflându-se în culmea puterii sale. Sunt convins că Stalin este modelul politic al lui Putin și va face totul să-i urmeze exemplul. Tot ceea ce a putut face „atotputernicul” Beria a fost să-l lase pe Stalin să se stingă încet, de bătrânețe, în propriile dejecții. Tabloul este relevant și pentru Rusia de astăzi, mai ales pentru cei care asteaptă un complot al serviciilor speciale rusești.

Rep.: Are fundament scenariul continuării agresiunilor ruse în fostul spațiu al URSS? (ex: vezi scenariul deconectării fizice a statelor baltice prin preluarea controlului rușilor a coridorului Suwalki, vezi scenariul invaziei Finlandei care de asemenea nu este stat NATO etc).
C.P.: Niciunul dintre scenariile expuse mai sus nu este exclus, desi ele sunt vehiculate în principal de personaje mai degrabă excentrice din Rusia. Prelungirea războiului, dar mai ales extinderea sa, poate determina conducerea militară a Rusiei să încerce o lovitură prin care să urmărească destructurarea sistemului NATO de apărare, în principal în Regiunea Baltică. Rusia a trimis și trimite încă semnale belicoase Finlandei, Moldovei, Georgiei și Bosniei-Herțegovina, prin care le amenință cu războiul, sub diverse pretexte. Eu tind să le iau în serios și observ o acumulare militară și politică la Moscova, orientată în primul rând către vecinii Ucrainei.

Citește și:

sursa foto: Facebook/ Vladimir Putin

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

44 comentarii

  1. Pentru moment Rusia este un boxer in repriza a 10-a si trage cu ultimele puteri la un egal impachetat in victorie morala.

    • Egal? Ce va mai place sa va mintiti frumos 😆

    • Rusia pierde clar, civili cu molotoave râd de măreața armată roșie.

    • Mai Pif, voi sovieticii nu realizați ca după ce nu va mai fi Putin, veți plăti despăgubiri de război 5 generații de acum încolo. Veți culege melci ca prietenii voștri din Coreea de Nord, veți culege iarba de pe câmp sa faceți supă, din porc veți mânca doar căpățânile. Gazprom se va numi Chevron, minele vor fi ale americanilor, terenurile agricole le vor lua chinezii, iar voi veți fi sclavii. Acolo va duce Putin, iar voi sunteți mândri??? Civilizați-va ba! Nu aveți niciun motiv sa va credeți Dumnezeu, sunteți niște sărăntoci care au descoperit hârtia igienica de 3 ani și v-ați luat-o în cap.

  2. Japonia si America nu sunt tari europene, si se descurca destul de bine, nu? Nu va mai zic de China, ca va pocnesc jugularele si improscati cu sange telefonul Made in China…

  3. Esti o nevertebrata avrame. Tremura budigaii pe tine. De ce spui „noi”? Esti primul care fuge. Ti-ai primit rublele pe saptamana asta, dar kiril ce mai face?

  4. Nici despre trecut si nici despre viitor. Asa e cel mai sigur, sa iti tii gura complet. Mai ales daca esti rus si traiesti in Rusia.

    Pe aici, prin tarisoara asta numite Romania, dreptul de a emite „judecati de valoare” e la liber. Nu iti convin acele judecati? Treci mai departe. Mergi al Gusa, Cristoiu si Sososaca si o sa auzi alte „judecati de valoare”. Alea care, cine stie, poate chiar ca iti plac.

  5. Rusia a dat o lecție Americii?

    Si care e lectia aia? Noi, rusii, putem sa rabdam oricat (foame, lipsuri materiale grave), putem trai zomplet izolati economic, putem sa nu mai calatorim niciunde in lumea civilizata, putem sa fim cea mai urata natie din lume, depasindu-i si pe nord-coreeni, putem sa traim bine mersi intr-un fel de feudalism tarziu, condusi de un dictator nebun, care rade de pe fata pamantului orase cu totul si care isi elimina fizic oponentii de orice fel?

    Daca asta e lectia, atunci nu mai e nimic de spus. Dap, rusii au dat o lectie nu Americii, ci intregii lumi, Bravo lor!

  6. Doar stăpânului tău de la Kremlin ar putea un război sa ii folosească! Noua oamenilor normali nu ne folosește.

  7. Auzi la asta, le tremura chilotii la americani. Ahahahahaha. De se baga nato nici musca nu mai zboara pe cerul Ucrainei, si asta e doar pe cer. Ori te ai stricat la cap cu genul asta de comentarii ori esti troll. Nu se va baga NATO doar daca este atacata o tara NATO. Tragedia Ucrainei se va consuma acolo, tinuta in acel spatiu. Resursele rusiei vor fi consumate si tocate acolo. Sa vezi tu iubire intre ucrainieni si rusi. Nu vor uita ucrainienii, generatii. Si toate popoarele, republicile alea din Rusia isi iau notite…. Ba is cam praf astia… Poate facem si noi ceva miscari:) sunt foarte curios de finalul lui putler si camarilei. Imi pare rau de poporul rus…dar ce poti sa faci. Nu au scapat conducatorii de metehnele trecutului.

  8. Avrame,Rusia castiga doar daca schimba guvernul in Ucraina dupa primele doua zile si ii transforma in Belarus. Acum e prea tarziu pentru o victorie,si daca se aleg cu teritorii ocupate,nu vor fi recunoscute si vor cheltui enorm sa le tina sub control cu rezistenta ucraineana finantata din vest
    Referitor la Sua,aia au un razboi economic cu China si nu le renteaza sa intre in razboi cu Rusia. Pentru Sua e perfect,ucrainienii le distrug rusilor armata cat pentru un razboi mondial,sanctiunile ii saracesc ,iar Sua poate vinde petrol la suprapret europenilor,singurii afectati de faptul ca Putin s-a crezut Hitler dar a capotat la prima incercare de invadare a unei tari.

  9. Rusia nu mai are decat doua variante,sinucidere intr-un razboi nuclear sau „fata in casa” pentru China. A reusit diliul de la Kremlin sa distruga o tara bogata intr-o luna.

  10. Curaj gaina ca te tai! Mirosi a putinist de la sapte poste.Ti-ai tras numele de Avram Iancu ca sa capeti credibilitate,pangarindu-l.Avram Iancu a luptat impotriva Budapestei,care acum este putinista,tradatorule.Nu ai nici o limita in ati mentine pozitia infecta de aurolac(nu mai adaug alte epitete pentru ca ar fi pleonastice).
    Ce tot o mai dam dupa cires,Rusia este ciuruita de coruptie,asta arata armata ei inpotmolita in Ucraina.Daca nu ar avea nenorocitul acela de arsenal nuclear(cu patent furat de la americani)ar fi o tara ca oricare alta,cu intindere mare si cu resurse naturale pe masura.N-ar mai fi sperietoarea lumii.Ar fi ceva,o leaca,mai sus ca Brazilia,o tara la fel de corupta,dar cu alegeri mai corecte.
    Razboiul acesta este,pe de-o parte,un castig imens pentru lumea civilizata,pentru ca arata cine este cu adevarat „temuta”armata rusa,si pe de alta parte,pierderi disperate pentru rusofilii capatuiti pe seama cadavrului economic bolsevic.

  11. „Rusia a dat o lecție Americii, hai sa nu ne facem ca nu am văzut. O lecție aspra, rusii au omorât pe rusii lor din Ucraina,asta ne da de înțeles ce ne ar face noua.” Avram ,ai uitat sa inchei fraza cu „daca ar putea”. NATO chiar se temea de un conflict cu Rusia,dar acum când a văzut că marea armata roșie e o gloata dezordonata ,sunt complet relaxați,mai ales că nici nu se implica direct in război. Donează tehnica militara uzată moral iar când Rusia va „învinge” Ucraina ,va fi o țara izolata,săracă și cu armata suficientă doar pentru omorât protestatari pe la Moscova sau Minsk(alea fiind și ultimele lor mari victorii:uciderea civililor).

  12. Omul doar da un interviu la un ziar, nu scrie o lucrare stiintifica la Academie.
    Are dreptul sa isi spun apunctul de vedere.

  13. Stalin l-a facut pe Merkeloiul cu mustata sa se sinucida. Daca mai insista un pc, se stergea de pe fata pamantului neamul nazistilor, si unde mai recoltam noi sparanghelul? Cine ne mai vindea noua crenvursti si parizer sub numele de „carne”?

    • În Rusia veți mânca scoarță de copac.

    • Stimabile,dacă nu erau anglo-americanii,tare mă tem că Stalin făcea rahatul praf!
      Și e profund incorect să îl condamnăm numai pe Hitler când la dezlănțuirea WW2 a participat copios și Stalin.Că doar Germania nazistă și Rusia bolșevică au tăiat în două Polonia,în sept.1939!
      De nu avea proasta inspirație berlinezul să atace Rusia în iunie 1941,mde…

    • Stalin a fost și el vreun geniu militar? A fost un paranoic care și-a omorât toți generalii și a pus niste cârpe supuse în locul lor. Daca Hitler nu era și mai paranoic și trimitea echipament de iarna când armata sa era la 50 de km de Moscova și acum vorbeau germană sovieticii.Stalin a fost câștigat acel război pentru că Germania lupta in vest,în est și în Africa,pentru că a avut o resursă nelimitată de carne de tun și pentru că le-au dat americanii arme. Singurul lucru remarcabil despre armata roșie este că a omorât mai mulți oameni în țările „eliberate” decât ocupanții naziști.

  14. Nici Kievul n-ați putut să-l cuceriți.

  15. Rusia a pierdut totul, e Coreea de Nord 2.

  16. Ce castiga Rusia? Pai cele trei regiuni erau de facto ale lor de cand cu omuletii verzi. Doar lor le-a convenit sa tina regiunea ,,calda,,. Cum? Nu-i mai termina in trei zile? Parca un general rus spunea acum vreo 10 ani ceva de gen:Romania? Ce e Romania? In 3 zile o ocupam. Cam asa gandeau si despre ruteni. Dar le cam stau in gat rutenii, sunt o gogoasa prea mare ptr. o armata invechita.

  17. Draga domnule, sa pui „rusi” si „moral” in aceeasi propozitie este ca si cum i-ai injura de mama.
    Este sub demnitatea lor de rusi sa fie asociati in vreun fel cu moralitatea.
    Si pornind de la acest adevar, cerul este limita.
    Am vazut ieri un exemplu clar de simt moral, pe stadionul plin de tineri rusi, veseli, exuberanti, in timp ce colegii lor, soldati mai mari cu doar cativa ani, sunt omorati de putin, in Ucraina.
    rusia nu va intra in recesiune, poate intr-o criza, ca doar e in partenriat fara limite cu china.
    In curand, peste doar 2-3 luni de zile, imorali vor fi si cei din occident care vor inchide rapid ochisorii la Ucraina insangerata, sfartecata, rasa de pe fata pamantului (Babyn Yar, Holodomor reloaded) si vor deschide din nou bratele, larg, larg, catre mama rusie si oligarhi. Ca doar nu e prost sa ramana cu buza umflata – fara gaze, fara NS II, fara petrol, fara miliardele risipite de oligarhia rusa pe nimicuri, ca yahturi si palate ridicol de mari si scumpe, bijuterii, masini de peste 1 mil. dolari si chiar pe modeste geci, de 12000 de euro…

    Minusculele sunt intentionate.

    • Din nefericire cam ai dreptate cu Europa de Vest. Europa Centrală și de Est (cu excepția Ungariei) ar susține sancțiunile cu orice cost. Nu sunt totuși prea sigur în legătură cu ce zici despre China care în ultimii ani pe plan extern e mai capitalista decât SUA. Ei vor doar resurse naturale de la Rusia,și cu cât Rusia e mai distrusa cu atât le iau mai ieftin. Iar restul lumii e o mare piata de desfacere pentru ei și vor fi precauți in a nu-și pierde cumpărătorii.

    • Atatia specialisti si istorici avem de nu mai stim unde sa îi publicam, daca mai e apare un conflict in Madagascar sa vezi cum apar specialistii in probleme madascariene, la dreacu cu toti specialistii astia

  18. Câți bani percep acești înțelepți ai strategiilor militare sovietice? Vecinii Chinei încordează mușchii cu arsenalul militar semn că în zonă clocote mocnit războiul, oare China doarme in nesimțire nu e conștientă că dacă NATO și aliații înving Rusia ei sunt următoarea țintă? Rusia avansează greu pentru că de fapt vrea Ucraina cu popor cu tot în mare parte genocidul a fost comis de agenții mercenari ai Kievului Rusia așteaptă să recâștige poporul ucrainean, mesajul la ultima manifestație a lui Putin a fost că țara mea e rusia-belarus-ucraina-modova țări care se pot omogeniza

    • Crimeea și Donbasul cu minorități rusești serioase nu s-au putut omogeniza timp de 8 ani. Fără îndoială că omogenizarea în Belarus și Ucraina va fi o simplă plimbare prin parc, începutul este deja promițător.

  19. Lecția Importanta pe care americanii au învățat-o din războiul asta, este ca marea armata roșie nu face doua parale. E cel mai important lucru pe care toți l-au învățat, inclusiv putin.

  20. rusia este rusia și va fi rusia
    în numele ei vorbește patrimoniul cultural inestimabil pe care l.a dăruit umanității
    bunurile materiale sunt perisabile dar cultura nu
    când toate merțanurile iphonurile și tricourile voastre de firmă vor fi o apă și-un pământ
    oamenii sufletiști de pretutindeni vor purta în inimi un poem de esenin un roman de dostoievski o piesă a lui cehov o simfonie de ceaikovski sau o icoană a lui rubliov care le va lumina viețile dându.le un sens înalt

    • Hai ca m-au dat lacrimile.

      Noi discutam de razboiul brutal de ocupatie dus de Rusia in Ucraina si de zone civile bombardate salbatic si tu ii dai inainte cu Esenin, Cehov si Ceaikovski…

      Ce are sula cu prefectura? De ce ii amesteci pe baietii astia in actiunile demente ale lui Putin?

  21. Domnule autor,
    Falimentul este al nostru al tuturor. Al nostru oamenilor deștepți 5% și al prostimii 94.9999% imediat și al dvs slugilor foarte foarte curând.

  22. Tov. Danilov: preferabil un poem de Kipling, un roman de Steinbeck, o piesă a lui Shakespeare, o simfonie de Beethoven sau o Madona a lui Filipo Lippi. Si nimic, dar absolut nimic rusesc cu excepţia tradiţionalului „liob tv😄i mati!”. Măcar pentru vreun secol si ceva, până se mai uită crimele de război.

  23. Tov. Danylov: preferabil un poem de Kipling, un roman de Steinbeck, o piesă a lui Shakespeare, o simfonie de Beethoven sau o Madona a lui Filipo Lippi. Si nimic, dar absolut nimic rusesc cu excepţia tradiţionalului „liob tv😄i mati!”. Măcar pentru vreun secol si ceva, până se mai uită crimele de război.

  24. herr anonimus
    mă aplec la înălțimea urechii dumitale de cocalar
    care „să dă cult” și îți șoptesc un secret:
    nu sunt echivalente
    de ce?
    ptr că arta și cultura rusă sunt înnobilate de harul înaltei spiritualități de extracție ortodoxă pe care celelalte culturi nu îl au
    dar un păgân în trening de naylon ca dta nu poate sesiza diferența
    hai du.te la jogging și fă pătrățele pe burtă să te lauzi pe net cu ele
    și nu uita să îți dai unghiuțele cu lac și să te pensezi
    cam ăsta e nivelul de performanță intelectuală al robocopilor care se produc pe aici cu mânie occidentală

  25. Băi, stați puțin! Era vreunu care-și închipuia că tavarisci ruski și-au pierdut năravul dement imperialisto-comunist transformat acum stat mafiot la cele mai înalte niveluri? Naivi. Să fim serioși, nu mi-e rușine nici cu lăturile lefturde apărute în Occident, dar n-ai ce să discuți vreodată cu „davai ceas, davai palton”. Admiratorii lor trebuie să afle că lumea e mult mai liberă acum, n-are sens să stați ca negrii din SUA care urlă isteric că acolo e rău și e rasism în loc să plece semeți în Africa. Rusia vă așteaptă cu brațele deschise, dar citiți înainte de viața lui Kim Philby acolo.

  26. Aici îi ducea trandafiri ibovnicei alina putina kabaeva?

    • Mai bine avea amanta, ca B Clinton, B Johnson sau gnomii aceia francezi, Sarkozy si socialistul al carui nume imi scapa. Il stiti voi, ala care o insela pe Segolene cu o babatie jurnalista, si apoi isi punea casca de motociclist ca sa fuga de la babatia din Elysee la pitipoanca.

  27. Dar despre discriminarea mizerabila pe care o traiesc romanii in zonele romanesti luate de stalin si date ucrainei au zis vreodata ceva baietii de la teatru? I a interesat vreodata situatia lor? Cand zelenski a zis ca romanii au invadat Cernautiul la 1918 ,actorasii astia au deschis gura?

  28. Războiul nu numai că arată cine este armata roșie, dar arată în primul rând cine este V. Putin, care era primit cu mari onoruri peste tot in Occident. Cât va mai conduce Rusia va mai fi invitat doar in țări că Belarus și N Coreea. Cred că nici măcar în China sau Serbia nu va mai merge, pentru că masacrarea civililor nevinovați îl va urmări peste tot.

    • războiul a arătat cine suntem fiecare dintre noi
      nu numai armata roșie rusia putin
      america un jandarm universal al planetei care apare din senin la zeci de mii de km depărtare să facă ordine pe unde i se năzare/adică pe unde are interese/stat agresiv înclinat în mod ereditar către violență în care fiecare individ are armă iar adolescenții se măcelăresc între ei prin licee cu arme automate
      anglia perfidul albion stat anacronic anchilozat în reflexe de gândire colonialiste/arogant bizar și ridicol urmărindu.și exclusiv și în orice situație propriile interese/a întors dosul europei acum e mare apărător al ei
      europa ipocrită și în aparență unită/în realitate un cazan de conflicte teritoriale și etnice care fierbe/germania și franța șoarecele și pisica care pozează în amici în realitate roși de resentimente și invidie reciprocă de secole bune wwi și wwii două grozăvii care li se datorează
      ucraina stat artificial ca și belarus care încearcă o operație forțată de schimbare de s…x din slavi să devină germanici din ortodocși să devină catolici/protestanți din răsăriteni să devină vestici etc/ce sunt ei dacă nu slavi ortodocși din europa de est? sunt paștuni? malgași? abisinieni?
      v.ați gândit ce ar însemna ca fiecare zonă/regiune/teritoriu de pe oriunde să își declare independența? ce ar ieși pe globul ăsta?
      conflictele tb mediate aplanate din timp prin diplomație negocieri dialog
      încă se poate/ toți cei implicați să facă un pas înapoi/să ia aer în piept/să realizeze unde duc ambiția mândria orgoliul exacerbate/suntem totuși europeni luminați la minte/incusiv rusia forță intelectuală și culturală care a materializat cel mai frumos vis omenesc zborul în spațiu /trebuie să găsim împreună drumul către pace pe care l.am rătăcit din vina tuturor/eu am încredere/trebuie și putem reuși să restabilim pacea

  29. Acesta este războiul personal al lui Vladimir Putin cu civilizația.
    Frustrările acestui dement sunt cauza unui deranj planetar.
    Toate statele lumii trebuie sa realizeze că sunt vizate chiar dacă acest lucru nu este sau nu pare explicit acum.
    Rusia și China au de pierdut la fel de mult.
    Rețineți! Nu este altceva decât frustrarea unui dement care se confruntă cu o criza de identitate.

  30. tovarasul cosmin popa , obiectiv si impartial ca de obicei. merita o medalie.

  31. Oare despre ce sanctiuni vorbeste domnul?
    McDonalds (oficial): incetam temporar activitatea. Pe teren, din 847 de locatii, doar 93 sunt inchise, si alea desfasoara „activitati de voluntariat”. Restul sunt deschise (francize, cica, dar tot ale unui oligarh), inclusiv fabricile McDonalds.
    Auchan: deschise toate locatiile
    Rocher: deschis
    Renault: oprit temporar pentru lipsa componente, adica retehnologizare pentru productia fara catalizatoare si trecerea pe componente chinezesti, redeschide pe 23.
    (Cel mai mare actionar Renault…fix statul francez)
    Daimler trucks: la fel
    Youtube, cica a oprit monetizarea conturilor rusesti. Numa aseara, urmaream un vlogger care a reusit in doar 20 minute sa faca 480 $, 88 de lire, 20 euro si 5 dolari canadieni.
    Ca „tips” nu e dezactivat.
    Si lista de exemple ar fi lunga, dar sa nu uitam de cele 16 md euro platite de Europa, de cand a inceput balamucul, pentru gaz cica.
    Asa ca, mai las-o cu sanctiunile, ca in afara de zahar si Adidas, in rest au de toate. Iar zaharul brazilian e pe drum. Nu ca graul ucrainian care e pe fundul marii

  32. Mă uit la Putin,la PSD și trag o concluzie ,când te afișezi cu trandafiri Roșii ai gânduri necurate ,ești un antisocial .
    Te urci în cârca Poporului ca un parazit .