G4Media.ro

Rate alarmante de depresie și anxietate la femeile însărcinate, în timpul pandemiei…

sursa foto: Pexels/ Janko Ferlic

Rate alarmante de depresie și anxietate la femeile însărcinate, în timpul pandemiei / ”Contextul pandemic, cu regulile specifice de protecție – izolare, mască, vaccin, boală – au accentuat aceste anxietăți”

Un nou studiu arată că în rândul femeilor însărcinate s-a înregistrat o creștere a ratelor de depresie raportate cu, în medie, 30% față de nivelurile pre-pandemia COVID-19, de la valori prepandemice de 17%, la circa 47%, informează Ziarul de Iași.

De asemenea, ratele de anxietate au crescut cu 37% în cazul gravidelor, ajungând acum până la 60%.

”Chiar și în condiții de normalitate, starea de graviditate este adesea însoțită de o adevărată furtună hormonală în organismul viitoarei mămici. Firesc, contextul pandemic, cu regulile specifice de protecție – izolare, mască, vaccin, boală – nu a făcut altceva decât să accentueze aceste temeri. În acești peste doi ani de pandemie, la întrebările firești privind evoluția sarcinii, s-au adăugat cele legate de <e bine sau nu să te vaccinezi>, <ce se întâmplă dacă te îmbolnăvești>, <cum să te protejezi> și, în plus, izolarea. O femeie însărcinată are nevoie de suportul familiei, să se vadă cu cei dragi, să discute, să se bucure de grija și atenția celor apropiați. Ori, din nefericire, acestora lu s-a recomandat să stea cât mai departe de anturajul obișnuit, pentru a scade cât mai mult riscul de îmbolnăvire. Și acest lucru s-a întâmplat pe o perioadă relativ îndelungată: 7 – 9 luni să stai cât mai izolat e complicat și greu de suportat”, a explicat Prof. Univ. Dr. Mircea Onofriescu, medic primar obstetrică-ginecologie în cadrul Maternității ”Cuza Vodă” din Iași.

În lucrarea publicată de BMC Pregnancy and Childbirth, cercetătorii spun că este posibil ca anularea programărilor la controale și alte modificări ale contactului față în față cu medicii, dar și cu cei din jurul lor, ar fi afectat bunăstarea femeilor însărcinate.

sursa foto: Pexels/ Janko Ferlic

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

9 comentarii

  1. Pai scoateti odata restrictiile astea aberante!

    • Sigur, negociaza tu cu virusul! Presupun ca vorbesti in numele mortilor a caror existenta o negi!

    • @simplex daca-s morti inseamna ca restrictiile nu i-au ajutat cu nimic. aberatia ca trebuie distrusi psihic oamenii vii din solidaritate cu oamenii morti trebuie sa inceteze imediat iar sustinatorii aberatiei dusi frumos la doza 4,5,8,10 pana o nimeresc pe aia cu glont pe teava si pana ajung sa consume toate cele 120 de milioane.

    • Usor de zis, cand exista studii clare ca femeile insarcinate au risc de 10-20 de ori mai mare sa fie intubate in urma Covid si de 30-40 de ori mai mare sa moara.
      Oricum, stati linistit, ca si fara restrictii, ca femeie insarcinata stau izolata in casa/curte de 8 luni, nu ma vad cu prietenii si nu ies decat pentru controalele medicale. Dar ce sa-i faci, unii vad doar conspiratii si limitari, nu vad si pe cine protejeaza.

    • Femeile insarcinate au oricum risc mai mare in fata oricarei boli, nu e Covidu mai special. Ma indoiesc ca cifrele alea sunt totusi reale, ar fi fost o epidemie de femei insarcinate decimate de Covrig, ori uite ca nu e asa. Propaganda oficiala ar fi avut grija, absolut sigur, sa scoata fiecare caz in evidenta daca era asa!

      Pe de alta parte, o femeie insarcinata nu e chiar un fulg de nea. Femeile fac treaba asta de milioane de ani si totusi inca supravietuim ca specie. Mai nou am inteles ca si barbatii…

      Sa stai inchisa in casa 8 luni de zile doar pentru ca esti insarcinata este insasi dovada ca articolul asta are dreptate. E deja paranoia.

  2. Sa nu ne facem ca stirile alarmiste au avut si ele o contributie semnificativa in cresterea anxietatii!

  3. o nebunie creeata cu diferite scopuri ticaloase, nu se vor opri.

  4. Afectarea psihică a multor oameni nu o mai contabilizează nimeni la reacțiile adverse ale restricțiilor.

    • Sigur ca nu, oamenii vii a caror sanatate fizica si psihica a fost distrusa sistematic in 2 ani de „protejare” a sanatatii publice nu au drepturi, numai mortii si muribunzii mai au loc in politicile publice ale zilelor noastre.