G4Media.ro

Raportul OLAF pe 2019: România, pe primul loc la investigații deschise în…

Raportul OLAF pe 2019: România, pe primul loc la investigații deschise în cazul unor fraude cu fonduri europene / Raportul dă exemplu investigația ”3T Construct”, clasată de DNA, și cere recuperarea prejudiciului de 6 milioane de euro

România conduce cu 11 anchete în topul investigațiilor privind fraude cu fonduri europene deschise anul trecut de OLAF. 9 dintre ele au fost închise cu recomandări. Țara noastră este urmată de Italia cu 9 investigații, Grecia, Polonia și Bulgaria, cu câte 7.

Foto: fragment din raportul OLAF pe 2019

 

Raportul dă exemplu un dosar de fraudă cu fonduri europene privind lucrări de canalizare și epurare a apelor uzate din județul Satu Mare.

Cazul a fost investigat împreună cu DNA și a vizat firma 3T Construct din Piatra Neamţ, deţinută între 2010 şi 2014 de directorul Tel Drum, Petre Pitiş, şi apoi preluată de Nicoleta Pene, directorul comercial al Tel Drum. Firma a intrat în insolvenţă în 2014 şi acum este în faliment.

Dosarul a vizat informațiile din nota SRI fotografiată de o ”cârtiță” din DNA și dusă la Ministerul Dezvoltării, unde ministru era Liviu Dragnea.

Ancheta a privit două licitaţii încheiate de firma 3T Construct cu compania Apaserv din Satu Mare. Potrivit SEAP (site-ul guvernamental de transparenţă în achiziţii publice), pe 29 martie 2013, asocierea de firme 3T Construct Piatra Neamţ şi Stulz Planaqua GmbH din Germania şi-a adjudecat prin licitaţie un contract de peste 19 milioane de lei fără TVA, adică peste 4 milioane de euro, cu compania Apaserv Satu Mare pentru „lucrări de construcţii staţii de epurare a apelor uzate în oraşele Tăşnad şi Abrud”.

Pe 30 decembrie 2012, un alt contract de aproape 23 de milioane de lei, adică aproape 5 milioane de euro, a fost încheiat de aceeaşi asociere de firme 3T Construct – Stulz Planaqua cu compania Apaserv pentru „extinderea staţiei de epurare a apelor uzate din municipiul Satu Mare”.

Potrivit raportului OLAF, asocierea dintre firma controlată de directorii Tel Drum cu compania germană ar fi fost una formală, după cum a rezultat în urma investigației din Germania.

În plus, pentru adjudecarea licitaţiilor, reprezentanţii 3T Construct ar fi falsificat mai multe documente, astfel încât să respecte caietul de sarcini. Spre exemplu, ar fi fost falsificat CV-ul directorului de şantier Mirela Costache în ce priveşte experienţa minimă de 3 ani în lucrări hidrografice. În CV-ul ei s-ar fi adăugat în fals că ar fi condus ca diriginte de şantier lucrări hidrografice în comuna Gratia din Teleorman, localitatea natală a lui Liviu Dragnea. Acesta ar fi şi motivul pentru care procurorii DNA ar fi ridicat documente de la Gratia în 2017 şi l-ar fi audiat ca martor pe primarul localităţii.

DNA a clasat însă dosarul de fraudă cu fonduri europene pe 22 iunie 2020, pe motiv că fapta nu există sau nu este prevăzută de legea penală. Vezi detalii aici.

Chiar dacă DNA a clasat cazul, OLAF a recomandat recuperarea prejudiciului de 6 milioane de euro.

Foto: fragment din raportul OLAF pe 2019

Raportul OLAF dă exemplu și o investigație privind un caz din 2013. Beneficiarul din România a cinci proiecte de acvacultură finanțate de UE a încasat banii, deși suprafetele pentru care a primit subvenții nu au fost niciodată acoperite de apă.

Cazul a fost închis în 2017, cu recomandarea de a se recupera finanțarea europeană de 1,3 milioane de euro.

Un alt exemplu dat de OLAF este cel al realizării unui sistem de detectare a incendiilor de pădure, finanțat prin Research Executive Agency. A fost format un consorțiu de cinci firme din Irlanda, Franța, Spania și România. O investigație OLAF a scos la iveală faptul că banii erau fraudați de membrii consortiului, iar cea mai mare parte a sumelor a fost redirecționată spre construirea unui hotel și cazinou. OLAF a cerut recuperarea a 410.000 euro.

Potrivit raportului OLAF, România se află pe locul doi în Europa, după Spania, la posibile fraude și nereguli legate de fondurile structurale în perioada 2015 – 2019. Tot pe locul doi, după Ungaria, se află România în ceea ce privește investigațiile din care au rezultat recomandari.

Foto: OLAF

Alex Costache este jurnalist și la Știrile TVR. 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

10 comentarii

  1. La cat a clasat DNA in ultimul an o sa ajunga sa fie anchetati de Parchetul European, condus de Kovesi … Ironia Ironiilor …

    • Kovesi aia are ap in Bucuresti cu 2 camere cu credit la BRD, postac platit, nu imi spune ca are domeniu in Maldive
      Asa ca mananca rahat pe alt subiect ca aci esti satul

    • @haha, despre ce bati campii acolo? e cumva reply la o postare stearsa? ca nu prea are sens si legatura cu comentariul anterior.

  2. DNA a murit o data cu izgonirea lui Kovesi. Predoiu si Iohannis, pe mana cu intreaga clasa politica si-au dorit parchete de carton. Uitati-va la marionetele din fruntea parchetelor: Scutea, Licu, Hosu sunt sinonime cu slugile infractorilor.

    • sistemul inghite multe miliarde de euro. foarte multi sa nu faca nimic. fie cand sunt angajati, fie dupa, la o varsta frageda, cand devin rentieri si cumularzi.

  3. Legat de fonduri … ca tot e 9/11 … Va las tema pt. ziua de azi, n-o sa stau sa spamez toata ziua, desi ar merita subiectul : https://en.wikipedia.org/wiki/Operation_Cyclone ” De ce au picat turnurile … ” Urmeaza inductia logica …

  4. A mai primit OLAF-ul sesizari anonime si in martie 2020 pentru licitatii masluite in 2018-2019 de >10 milioane euro. Probabil in raportul pe 2020 Romania va fi tot pe primul loc.

  5. Nu ma mira deloc. O tara plina de hoti, nesimtiti si manelisti. Asta este educatia 2020 in Ro.

  6. Inca una de la Brussels!
    Joi 10 Septembrie 2020: „România suportă corecții financiare de circa 80 de Milioane de Euro pentru o serie de nNEREGULI la fondurile europene din agricultură, Curtea de Justiție a Uniunii Europene respingând joi, 10 septembrie 2020, și recursul formulat de fostul Guvern Dăncilă în acest caz.
    Încă din iunie 2018, Comisia Europeană a aplicat României corecții financiare de circa 100 de milioane de euro pentru o serie de nereguli constatate la absorbția unor fonduri europene în agricultură, în perioada 2014-2016, referitoare la:
    – certificarea plăților directe către fermieri, din Fondul European de garantare Agricolă (FEGA);
    – deficiențe privind controale-cheie la măsuri care implică sprijin forferatar din cadrul Fondului European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR);
    – verificarea prezenței elevilor la școală, în cadrul facilității prin care li se acordă acestora lapte;
    – efectul financiar al unor decizii ale Comisiei Europene care au redus din plățile intermediare.
    Pe 7 septembrie 2018, agentul guvernamental al Guvernului Dăncilă în justiția europeană, Radu Canțăr – care avea să demisioneze, între timp, după căderea guvernării PSD, în 2019 – a contestat la Tribunalul UE corecții financiare de 80 de milioane de euro din totalul sumelor imputate de Comisie.

    Problema este că Radu Canțăr a făcut o confuzie și a depus contestația prea târziu, iar Tribunalul UE i-a respins-o, pe 30 aprilie 2019, fix din acest motiv. România ar fi trebuit să sesizeze instanța de la Luxemburg până pe 24 august 2018, dar a întârziat vreo două săptămâni. Două săptămâni prețioase, dacă ne gândim la cei 80 de milioane de euro aflați în joc.

    „Termenul de introducere a acţiunii, inclusiv termenul pentru considerente de distanţă, a expirat la 24 august 2018 la miezul nopţii. Or, România nu a depus cererea introductivă decât la 7 septembrie 2018. Rezultă că acţiunea a fost în mod VADIT introdusă după expirarea termenului prevăzut şi, prin urmare, este tardivă”, a arătat Tribunalul de la Luxemburg, în 30 aprilie 2019.
    Tribunalul european a reținut și ridicolul situației, arătând că România a făcut o confuzie în interpretarea termenelor procedurale.
    ntre timp, pe 10 octombrie 2019, Guvernul Dăncilă a fost demis de Parlament, prin moțiune de cenzură, iar în noiembrie Canțăr a demisionat din funcția de subsecretar de stat în Ministerul de Externe, agent guvernamental la Curtea de Justiție a UE.

    În urma lui a venit însă Hotărârea justiției europene împotriva României.
    Joi, 10 septembrie 2020, Curtea de Justiție a Uniunii Europene a decis 2 lucruri: „Respinge recursul. Obligă România la plata cheltuielilor de judecată”.

    Intrebare: CINE plateste 80 de MILIOANE de Euro??!
    Viorica Dancila si Radu Canțăr???!!!
    Dle Daea, hai cu povestile de adormit copilasii PSDistilor!!!

  7. Dacă nici locul 1 la COVID, locul 1 la prostituție și locul 1 la sifonat fonduri europene nu înseamnă ceva, atunci e clar că nu vă iubiți țara!

    Pe cât pariu că suntem și pe primul loc la clasări, renunțări la urmăriri penale, pedepse pentru violatori, pedofili, tâlhari și criminali sau achitări? Trăiască pensiile speciale!