G4Media.ro

Raport ONU: Planeta se află pe o cale „catastrofală” din cauza încălzirii…

sursa foto: Pixabay

Raport ONU: Planeta se află pe o cale „catastrofală” din cauza încălzirii globale

Planeta se îndreaptă spre o încălzire de 2,7 grade Celsius peste nivelurile preindustriale – mult peste ceea ce oamenii de știință spun că ar trebui să vizeze Terra – conform unui raport privind obiectivele globale de emisii ale unei Convenții a Organizației Națiunilor Unite (ONU) privind schimbările climatice.

Oamenii de știință au spus că planeta trebuie să reducă 45% din emisiile sale până în 2030 pentru a ajunge la neutralitatea carbonului până la mijlocul secolului. Însă, potrivit angajamentelor actuale privind emisiile, va exista o creștere cu 16% a emisiilor în 2030 comparativ cu nivelurile din 2010, arată raportul ONU.

Acest lucru ar conduce a o încălzire cu 2,7 grade a planetei peste nivelurile preindustriale. Oamenii de știință au spus că temperaturile globale ar trebui să rămână sub 1,5 grade peste nivelurile preindustriale pentru a evita consecințel grave ale crizei climatice. Un raport al ONU din august a arătat că temperatura globală este deja de aproximativ 1,2 grade de încălzire.

Într-o declarație despre raportul de astăzi, secretarul general al ONU, António Guterres, a numit criza actuală a planetei „catastrofală”.

„Aceasta încalcă promisiunea făcută acum șase ani de a urmări obiectivul de 1,5 grade Celsius al Acordului de la Paris”, a spus Guterres. „Nerespectarea acestui obiectiv va fi măsurată în pierderea masivă de vieți și mijloace de trai.”, a declarat el.

Raportul vine după o vară plină de vreme extremă alimentată de schimbările climatice din întreaga lume: în timp ce vestul SUA a fost cuprins de incendii, înrăutățite de secetă, inundații și uragane, China și Germania s-au confruntat cu inundații mortale în iulie, iar Europa de Sud s-a confruntat cu incendii masive.

Vineri dimineață, adresându-se liderilor de la Forumul economiilor majore, Guterres a declarat că conferința ONU privind schimbările climatice din noiembrie, în timpul căreia liderii mondiali se vor întâlni pentru a discuta obiectivele privind emisiile, prezintă un „risc ridicat de eșec”.

„Este clar că toată lumea trebuie să își asume responsabilitățile”, a afirmat Guterres.

În declarația sa referitoare la raport, Guterres a îndemnat toate țările să prezinte obiective climatice mai ambițioase sau Contribuții Determinate la nivel Național (NDC), care ar crea o cale mai fezabilă către obiectivul de 1,5 grade. De asemenea, el a făcut presiuni asupra țărilor dezvoltate pentru a promova promisiunea de 100 de miliarde de dolari pentru susținerea țărilor în curs de dezvoltare.

NDC-urile creează baza națiunilor pentru a-și îndeplini angajamentele Acordului de la Paris din 2015. Acestea includ informații despre obiective, politici climatice și măsuri pentru reducerea emisiilor naționale de gaze cu efect de seră. NDC-urile stabilesc, de asemenea, nevoia de finanțare și tehnologie pentru a îndeplini obiectivele.

Potrivit registrului NDC provizoriu al ONU, există în prezent 191 de țări semnatare ale Acordului de la Paris, care și-au prezentat primele NDC. Eritreea este singura țară care nu a devenit încă parte la Acordul de la Paris, dar și-a depus propriul NDC. Însă, doar 59% dintre părți au depus NDC-uri noi sau actualizate, potrivit ONU.

„Acest raport este clar: o acțiune ambițioasă în domeniul climei poate evita cele mai devastatoare efecte ale schimbărilor climatice, dar numai dacă toate națiunile acționează împreună”, a declarat Alok Sharma, președintele COP26. „Acele națiuni care au prezentat noi și ambițioase planuri climatice înclină deja curba emisiilor în jos până în 2030”, a mai precizat el.

„Dar fără acțiuni din partea tuturor țărilor, în special a celor mai mari economii, aceste eforturi riscă să fie în zadar”, a adăugat Sharma.

În cadrul Forumului economiilor majore – o întâlnire virtuală și cu ușile închise cu alți lideri mondiali în domeniul climei – vineri, președintele Joe Biden a anunțat că Statele Unite și Uniunea Europeană au lansat un angajament global de reducere a emisiilor de metan cu aproape 30% până la sfârșitul deceniului.

În plus, ca parte a Adunării Generale a ONU de la New York, miniștrii energiei și climatului din Danemarca și Costa Rica au anunțat un efort de a încuraja țările să treacă de la producția de petrol și gaze.

„Avem instrumentele pentru a atinge acest obiectiv, dar ne epuizăm rapid timpul”, a afirmat Guterres.

Sursa foto: Pixabay

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

23 comentarii

  1. Nu conteaza ca ne coace clima, noi vrem joburi bine platite la stat, unde sa nu facem nimic. Vrem sa furam, sau sa fure altii si sa ne dea si noua, ca de-asta votam PSDNL. Vrem sa fim intotdeauna slugile unui Dragnea, sau Citu.

    Nu ne intereseaza fiindca Romania va muri inainte s-o distruga clima, o omoram noi, prin nepasare, ticalosie si slugarnicie.

    • aveti o obsesie, jobul la stat. Atunci de ce va doriti asa de mult sa lucrati la stat? 20 de candidati pe un loc la un minister… Stati la privat, e bine, aveti viitorul in fata. Sau nu?

  2. Stimmm..de aceea mor ” cei mai bătrâni baobabi din lume” si noua ne trebuie vaccin pt a supraviețui (mai mult sau mai puțini) temperaturilor ce va sa vina .

  3. …ne mai trebuia un morcov in coor…

  4. Ne ducem dracu’ cu toții. Asta e, ghinion. Nu poti sa ai si bani si sa trăiești si la răcoare.

  5. Daca e asa (nu sunt sigur ca omenirea care nu reuseste sa influenteze vremea, sa dezafecteze uraganele inainte de a produce pagube, sa aduca ploaia in locurile secetoare, poate influenta cresterea sau scaderea temperaturii) atunci luati masuri in China, Rusia, SUA, India si nu ne mai chinuiti pe noi cu euro7 si masini electrice scumpe. Nu Europa e mare poluator si incalzitor de clima.

    • Greseala cea mai mare a omenirii este ca ne-am luptat cu forțele naturii. De fapt trebuia sa învățăm să convietuim cu ea si cu tot ce ne înconjoară. Acum stim asta, dar din pacate cei care ne conduc pun profitul pe termen scurt politic si economic înaintea efectelor nefaste pe termen lung.

  6. Cele mai gogonate minciuni sunt varate pe gatul credulilor pt ca nu pot fi măsurate, studiate de către oamenii de rand.
    Foametea, perioadele lungi de secetă sau inundații din antichitate și evul mediu nu erau cauzate de poluare.
    HOAX!
    Agenda 2030 pt subjugarea lumii e la vedere!
    Pământul este un sistem care se autoregleaza, nu are nevoie de elite mesianice care se plimba cu masini, avioane, iahturi pe benzina si consuma mai mult decât o țară medie!
    Wake up, sheeple!

    • Bravo Sonia (dac-o fi numele real) multă lume nu înțelege că planeta este într-o continuă schimbare de mii de ani (a se vedea era glaciară,care nu sa datorat umanității) munții plini de sare și deșerturile de astăzi cândva erau sub ape, sa demonstrat științific, toate aceste schimbări climatice s-au petrecut în absența omului

  7. @Sonia
    Subscriu.👏

  8. Da da, ascultați ce zice Sonia, ea este mare om de știință, a studiat și istoria planetei, are studii aprofundate de geologie și meteorologie.
    Ea este Sonia super specialista, doctor în științe .

  9. Nu contesta nimeni faptul ca în trecut nu au existat schimbări climatice. Treaba e ca de data asta putem sa facem ceva astfel încât sa trăim decent. Dacă nu, aia e or sa rămâna câțiva care îsi permit și restul succes. Asta dacă nu începe în război serios pentru resurse și zone agricole care încă sunt ok( probabilitate destul de mare) și ne autodistrugem. Am rezolvat și asta…asa cum a stat pământul milioane de ani fără homo sapiens o sa stea și de aici în colo.

  10. lol ce titlu alarmist

    • @ asd: ca sa para justificat debt trap-ul lui m3rk3l numit „pactul verde”

      @Sonia, schimbarile climatice pe care incep sa le perceapa din ce in ce mai multi oameni sunt provocate de activitatea umana si sunt ireversibile. Exista suficiente articole pe net care argumenteaza asta, daca ai timp sa citesti.
      Masuratorile concentratiei de CO2 atmosferic au inceput din 1958 la Mauna Loa. Inca
      dinainte de 1958 exista ingrijorarea ca acest gaz poate schimba clima insa situatia nu a fost critica.

      Cea mai ieftina metoda de a reduce emsiile de CO2 este renuntarea la carbune si totusi este foarte greu sa se renunte la el.
      Ultima centrala pe carbune din Germania a fost deschisa in 2020 iar renuntarea completa la carbune este estimata pentru 2038. Foarte multe tari de pe glob consuma carbune.
      Daca o economie puternica precum Germania are dificultati in a schimba acest combustibil atunci de la Pakistan sau Indonezia nu putem avea mari asteptari.
      Carbunele ar trebui interzis la nivel international, ar trebui sa avem un fond international pentru acest scop si un termen de maxim 15 ani.
      UE isi propune un plan „ambitios” insa ignora ca emisiile UE reprezinta 9% la nivel global iar acest procent va continua sa scada din cauza cresterii economice din Africa si Asia de sud est. Asa cum este mentionat in articol, emisiile la nivel global vor continua sa creasca.

      Un target foarte „ambitios” in UE si lipsa masurilor impotriva carbunelui pe restul globului nu ajuta clima aproape deloc si este de natura sa regreseze economia UE.

      Este nevoie de consens global si masuri urgente impotriva carbunelui dar aici va fi multa ezitare pentru ca nu prea vad UE sau alte puteri sa platesca miliarde ca sa ajute de exemplu India sa inlocuiasca carbunele cu regenerabil sau nuclear.
      Foarte probabil vom continua sa ne preocupam de clima intr-o maniera ipocrita (asa cum a inceput UE cu masini electrice alimentate partial din centralele pe carbune, cu zero castig pentru mediu) si sa sfarsim oricum destul de dur.

  11. imi astept comentariul 🙂

  12. @sonia: Problema este ca pentru a se autoregla are nevoie de păduri. Dacă omul taie pădurile în disperare(România mai are doar un sfert din pădurile de acum 100 de ani!) – atunci cine te mai autotegleaza?
    S-au defrișat milioane de hectare de pădure – aici e pb, nu la emisiile de co2. Vezi Insula Peștelui, cauta pe net și vezi cum au tăiat ultimul copac!

  13. Greșeala este ca toți va concentrați pe reducerea co2 și nu realizări ca problema este defrișarea și tăierile masive de păduri care în trecut absorbeau cantități mari de co2.
    Nu se va putea reduce cantitatea de co2 pt ca el este produs de viata în general, de oceane, sau de vulcani.. etc. PROBLEMA este ca nu mai este suficienta pădure care sa mențină echilibrul.
    Dacă se continua defrișările nimeni nu ne mai poate salva! Nicio norma, niciun tratat, nimic, pentru ca pur și simplu nu va mai fi suficienta capacitate naturala de absorbție a co2!

    • Problema e ca nu se fac reimpaduriri. O padure matura nu mai absoarbe CO2 din aer (net). Asta se intampla numai in perioada de crestere a padurii. Asta e cazul padurilor seculare..e f bine ca le avem, fauna etc..dar nu ajuta la CO2

  14. Sa trecem la cazane electrice, si dupa aia erupe Popocatepetl si Veziviu si revenim la nivelul de co2. Planeta este un ecosistem perfect pe care oameniide stiinta cu scoala la seral mai au nevoie sa l inteleaga. La fel cu omul si creierul ne inteles de acesti cercetatori de 2 bani. De virusologi nu mai vorbim, cand un it ist (nici macar injiner it) le spune la cat e ceasul! Flit!

  15. Luati va repede cazanele electrice sa reducetzi codoiul: https://m.hotnews.ro/stire/25048335