G4Media.ro

Raport european: 4,3% din produsele agro-alimentare obținute în sistem convențional au conținut…

Foto: lantulalimentar.ro

Raport european: 4,3% din produsele agro-alimentare obținute în sistem convențional au conținut pesticide peste nivelul maxim admis

Un raport al Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară (EFSA) citat de LantulAlimentar.ro arată că 4,3% din probele prelevate din produsele agro-alimentare obținute în sistem convențional au fost neconforme, având reziduuri de pesticide peste nivelul maxim admis.

În cee ce privește agricultura ecologică, din cele 5.806 de probe prelevate de pe întregul lanț alimentar (producție, procesare, distribuire), în 5010 probe nu au fost depistate reziduuri de pesticide cuantificabile, 711 probe au relevat urme de pesticide în cantități inferioare sau egale cu nivelul maxim admis ( MRL ), iar 85 de probe au fost neconforme, adică au conținut reziduuri de pesticide peste MLR.

Procentual, probele neconforme reprezintă 1,5%. Potrivit raportului EFSA, procentul de probe neconforme din produsele certificate organic a fost ușor mai mare în 2017 față de 2016: 1,5 vs 1,3.

Numai trei pesticide sunt permise în agricultura organică: cuprul, spinosadul (un insecticid obținut din compuși organici prezenți în anumite bacterii aerobice) și azadirachtinul (un compus chimic de origine vegetală, extras din anumite specii de arbori tropicali), dar fermierii trebuie să respecte concentrațiile impuse de legislația europeană și să evite depășirea nivelului maxim admis.

Alte pesticide ajung în cultura certificată organic din surse exterioare, prin contaminare, când sunt folosite de fermieri din vecinătate. Au fost descoperite în probe inclusiv reziduuri ale unor pesticide care au fost folosite în trecut, dar în prezent sunt interzise, cum este DDT, cu o capacitate mare de persistență în sol, chiar și după zeci de ani. Pesticidele interzise în agricultura ecologică mai pot contamina produsele organice în timpul manipulării, ambalării, depozitării sau prelucrării acestora. EFSA semnalează că pe piață sunt introduse și produse etichetate ca fiind certificate ecologic, dar acestea sunt obținute prin metode convenționale.

Citește tot articolul pe LanțulAlimentar.ro

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

5 comentarii

  1. si cand drAGNEA va zicea ca mancati rosii otravite, l-ati aruncat la puscarie

    • În statisticile EFSA sunt incluse și probe prelevate în România, dar și probe prelevate din loturile de mărfuri ajunse din țări terțe. lantulalimentar.ro a publicat un articol despre situația legumelor românești și în anii anteriori au fost depistate depășiri ale nivelului maxim admis și în tomatele românești. important este că aparținem unei organizații numite Uniunea Europeană unde instituțiile monitorizează conținutul de pesticide în fructe și legume și publică datele obținute. lantulalimentar.ro va publica constant rezultatele acestei montorizări.

    • „[…] la ceapă ( România, Italia și Peru ), la cartofi ( Cipru, Italia, Marea Britanie, dar și România )”
      Cand dragnea zicea asta a uitat sa precizeze ca vin fix si de la noi acele produse.

    • Numai ca dragnea pomenea doar de tarile din UE ca ne otravesc dar de miile de camioane turcesti care au pesticide si de 400-500% peste limita nu a zis niciodata nimic, doar a inchis ochii iar mafia turceasca a prosperat enorm in toata guvernarea psd. Saracu’ draqnea, oare de ce nu ne dadea si noua din rosiile eco de pe plantatiile lui? Sper ca la puscarie sa manance din cele turcesti pana o vorbi turceste.

  2. In Romania nu exista laboratoare specifice penrru depistarea unor pestidice noi. Asa ca in actiunea Demetra, ANSVSA-ul rechizitiona un camion de rosii (sau orice altceva) lua mostre, le trimitea in Germania sau Ungaria, iar rezultatul venea dupa 7-10 zile. Cand tirul de fructe sau legume era borhot.

    Cam atat poate guvernarea actuala PSD-Alde….

    Apropo rechizitionarea camionului este ilegala, atata timp cand producatorul detinea un buletin de analiza emis de un laborator acreditat in UE. Sigur, pt. Dragnea acele documente nu erau suficiente…

    Asa am avut inca un scandal (al catelea) din care nu a iesit nimic constructiv.