G4Media.ro

Rafila: Reluarea cursurilor s-ar putea face „gradual”, începând cu universităţile şi liceele:…

sursa foto: Pixabay.com

Rafila: Reluarea cursurilor s-ar putea face „gradual”, începând cu universităţile şi liceele: La copiii foarte mici utilizarea măştii o să fie foarte dificilă

Şeful Societăţii Române de Microbiologie, medicul Alexandru Rafila, spune că reluarea cursurilor în unităţile de învăţământ ar putea fi făcută „gradual”, începând cu universităţile şi liceele, iar într-o a doua fază ar urma să poată merge la şcoală elevii de clase primare şi gimnaziu, eventual cu înjumătăţirea efectivelor din fiecare clasă şi cu decalarea pauzelor, transmite News.ro

Alexandru Rafila a afirmat, vineri seară, la Digi 24, că specialiştii consideră că reluarea cursurilor în unităţile de învăţământ s-ar putea face „gradual”, mai întâi în universităţi şi la liceu, pentru că vârsta studenţilor şi a elevilor de liceu permite respectarea prevederilor conform cărora trebuie purtată masca de protecţie în spaţiul public.

Pentru şcolarii de vârste mai mici, Rafila vorbeşte despre măsuri speciale, cum ar fi reducerea numărului de elevi care intră concomitent în clase şi decalarea pauzelor dintre cursuri, pentru ca elevii să nu iasă toţi în acelaşi timp.

„În ceea ce priveşte programul unităţilor de învăţământ, el trebuie regândit, în sensul că cel mai bine este să gândim o soluţie în care jumătate din efectivul claselor sau grupelor să fie prezent în acelaşi timp şi cred că lucrul ăsta se poate face fie printr-un program alternativ, fie prin prelungirea programului actual”, a afirmat Alexandru Rafila.

Acesta a precizat că specialiştii din domeniul sănătăţii publice iau în calcul elaborarea unor ghiduri care să îndrume inspectoratele şcolare, directorii unităţilor de învăţământ preuniversitar şi universităţile astfel încât să reducă riscul de răspândire a virusului.

Întrebat dacă ar recomanda ca până la vacanţa de vară să fie reluate cursurile la clasele I-VIII, Rafila a răspuns că „la copiii foarte mici utilizarea măştii o să fie foarte dificilă”.

„Probabil că o să trebuiască să ne gândim, să vedem exemple şi în alte ţări (…) şi putem să vedem, dacă aceste măsuri reprezintă o soluţie. Eu nu pot să recomand o decizie în momentul de faţă decât după ce ne documentăm foarte bine pentru că o decizie care nu este fundamentată poate să aibă implicaţii nebănuite. Implicaţiile nu sunt legate de pericolul de îmbolnăvire a copiilor, pentru că copiii fac forme uşoare, dar copilul care merge acasă poate transmite boala unor alţi membri ai familiei. Asta este prolema”, a adăugat Alexandru Rafila.

El a susţinut că „elementul esenţial” în ceea ce priveşte reluarea cursurilor şcolare îl va constitui numărul de elevi din clasă, despre care spune că nu trebuie să fie mai mare de 15, Rafila afirmând de asemenea că o soluţie ar fi decalarea pauzelor, „să nu iasă toţi elevii în acelaşi timp în pauze”.

Alexandru Rafila a mai spus că „extrem de util” ar fi ca autorităţile să poată măsura temperatura la intrarea în şcoli şi nu numai.

„Atunci când discutăm despre urgenţe de sănătate publică, măsurile pot fi aplicate sectorial şi cred că asta este şi ideea pentru viitor. Chiar dacă libera circulaţie este permisă, ea poate să fie limitată acolo unde există focare sau o creştere importantă sau staţionare ridicată a cazurilor”, a adăugat el.

El a mai spus că oamenii care au alte boli trebuie să poată merge la medic pentru ca aceste afecţiuni să nu se agraveze.

„Oamenii nu se duc la spital, acolo unii dintre colegii noştri sunt reticenţi în a-i examina, nu au de ce să fie reticenţi pentru că orice persoană care se prezintă la spital trebuie examinată de un medic care are echipament de protecţie şi echipamenul de protecţie ăsta e rolul lui de a proteja de îmbolnăviri”, a declarat el.

Sursa foto: Inquam Photos/ Ilona Andrei

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

10 comentarii

  1. In fine, v-ați dat seama si voi că ăia mici nu stau săracii cu mască. Sunt copii, nu avem ce să facem. Domnu Rafila, avem transport în comun, hoteluri, restaurante, mall-uri. Ce facem cu ele? Care e distanța? 1 cm, 1,5 cm, 2 mm? 5 m, 10 m? Cum ne înghesuim bătrânii, cu tinerii, cu copiii, cu toții în autobuze, metrou, troleibuze, trenuri?

  2. aaaa…adica 2 luni profesorii si invatatorii au luat salariul plin degeaba de e nevoie neaparat sa bage copiii la foc automat la cursuri?!

    • băi dobitocule …ce foc automat …tu crezi că problema e la profesori…problema e că nu sunt spații suficiente că se invată deja in 2 schimburi în toate scolile???

  3. In Vietnam scolile si universitatile sunt inchise inca din ianuarie. Tot din ianuarie au fost instituite masuri de distantare sociala, precum si alte masuri pentru protectia populatiei impotriva Covid-19. Inca nu se pune problema vreunei relaxari.
    S-au inregistrat pana acum sub 500 de imbolnaviri, iar decese nu exista(nr decese=0). Vietnamul are in jur de 90 de milioane de locuitori. Din punct de vedere al calitatii invatamantului este suficient sa spunem ca rezultatele Vietnamului la Olimpiada Internationala de Matematica sunt superioare Romaniei de vreo 20 de ani incoace.
    Ne tot jucam cu redeschiderea scolilor si universitatilor. Uitam care sunt conditiile locale, net inferioare raportat la TOATE celelalte state din UE si nu numai. Uitam de asemenea calitatea oamenilor ce populeaza scolile(elevi si profesori), in sensul rau al cuvantului. Uitam ca universitatile sunt pline de studenti de cea mai proasta calitate, datorita sistemului de finantare in inv superior. Uitam ca nesimtirea si prostia domneste peste tot in Romania.
    De ce sa redeschidem? Care este sensul? De ce trebuie sa periclitam sanatatea multora, viata multora? Din considerente electorale? Scolile s-au inchis pe perioada razboaielor, peste tot. Daca suntem in razboi cu Covid19(asa cum tot peroreaza unii), de ce nu inghetam cursurile acestui an scolar(universitar)? Preferam sa avem poate mii de decese doar ca sa se faca pe plac unor incapatanati?
    Luati exemplu de la ceea ce s-a intamplat in Denver si Detroit in 1918, in timpul gripei spaniole. Au relaxat masurile la presiunile industriasilor si oamenilor de afaceri. Daca in primul val au avut cateva sute de decese, la scurt dupa relaxare s-a declansat iadul. Nr de decese a crescut de aproape 10 ori.

    • Platesti tu somajul tehnic in continuare? Doar intreb. Care mii de decese? Deja m-am saturat de placa asta, ati spus ca dupa pasti, ete na dupa pasti avem fix aceiasi medie, intr-adevar lumea moare, si murea si inainte dar acum din pacate ni se spun cati mor dintre oamenii care au avut si Covid nu decesele cauzate de covid.

  4. In primul rând, in unele licee publice(inclusiv Vianu, liceul doamnei ministru, unde la clasele X-XII exista clase si cu 37 de elevi, desi ei au intrat la liceu in clasa a IX a doar 28/clasă, dar au venit prin tot felul de transferuri, o parte in regulă, altele cu semne de intrebare ) sunt peste 30 de elevi/clasă.
    Unele licee au si gimnaziu sau invata deja in 2 schimburi, cum să ajungi să faci ore cu cele 2 clase arondate la o sala, clase împărțite în două?
    Ar însemna 2×2×6 ore de curs = 24 ore :))).
    In al doilea rând, cum se va proceda cu aglomerația de la metrou si din autobuze?
    Vor fi suplimentate adecvat mijloacele de transport? Că altfel va fi un dezastru.
    In al treilea rând, multi studenti din provincie au renunțat la apartamentele închiriate sau la căminele particulare si s-au întors acasă.
    O sa se declanșeze o mică nebunie, dacă se vor întoarce toti. Examenele se pot da online sau in septembrie anul viitor(incepi msi devreme anul universitar).

    Eu cred că ar trebui să fie date BAC ul si Evaluarea Națională și examenele de licenta/final la facultati in iulie, cu asigurarea unor condiții corespunzătoare in sălile de examen: distanțare, măști, aer conditionat(dacă va fi cazul, adică vor fi peste 32 de grade).
    Ptr.celelalte clase, ar trebui să se găsească o modalitate de a închide anul fără revenire la scoala, eventual să înceapă mai devreme anul scolar 2020-2021, poate in 20 august, că oricum turism in forță nu va exista anul ăsta.
    20 august – 20 septembrie recuperare materie esențială, vacanta o săptămână si apoi noul an școlar.

  5. NISTE DOCTORI CORECTI AR SPUNE CA NU SUNT BUNE MASTILE,ELE ATRAG BACTERII DUPA CE SE UDA DE LA RESPIRATIE SI TRANSPIRATIE,..O SA NE UMPLEM DE HEPATITA,COVID, HERPES, SAU BOLI RESPIRATORII MAI GRAVE DECAT COVID DIN CAUZA OXIGENARII OBTURATE DE ACELE CARPE UDE DELA RESPIRATIE SI TRANSPIRATIE

    • care doctori corecti..păi ei spuneau la început că spirtul nu este bun și că nu trebuie măsti decît dacă ești bolnav etc … ați văzut vreo abordare coerentă profesionistă cap coadă???…acum trebuie musai măști pt că unii au afaceri cu măști din care trebuie să câștige 300%…totul e o mare afacere.

  6. copii vor fi victime sigure !!! ce spun ei este ca de obicei o aberatie.ar trebui sa nu se dea bac si evaluare ca in olanda ,franta ..mama bacului …dar cum vor mai fura ei bani prin organizarea concursurilor..nu le pasa de copii ci de buzunarul propriu !

  7. Rafila se pricepe și la scoli! Fii atent! Acum a rămas doar el sa iasă zilnic la tv. Pana acum erau doi: Rafila și Cercel.