G4Media.ro

Raed Arafat: Sistemul de urgenţă românesc s-a dezvoltat interdependent / Dacă îl…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Raed Arafat: Sistemul de urgenţă românesc s-a dezvoltat interdependent / Dacă îl atingi, posibil să cadă ca un domino / SMURD e dependent de UPU, este dependent de aviaţia Ministerului de Interne, de pompieri, ca să funcţioneze

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a atras atenţia sâmbătă că o posibilă modificare „fără niciun motiv” a sistemului medical de urgenţă românesc, care a funcţionat „eficient” în pandemie, ar putea conduce la prăbuşirea acestuia, asemenea unui domino.

„Când gândim rezilienţa sistemului sanitar nu putem să o facem pe bucăţi, ci în întregul său. Luăm sistemul de urgenţă unde sunt multe discuţii acum. (…) Sistemul medical de urgenţă în România s-a dezvoltat după un anumit model, cu foarte multe interdependenţe. SMURD e dependent de UPU, este dependent de aviaţia Ministerului de Interne, de pompieri, ca să funcţioneze. Este o entitate interconectată. Este interconectat şi cu serviciile de ambulanţă cu care lucrează împreună pe teren. Este un sistem funcţional care s-a dovedit a fi foarte eficient în timpul pandemiei. Venim acum şi spunem: vrem să schimbăm. Ok. Schimbăm. Dar venim cu ceva mai bun decât am avut, cu ceva care ar funcţiona mai bine? Odată ce ai creat un sistem, dacă îl atingi undeva şi greşeşti că l-ai atins acolo, tot sistemul cade precum dominoul”, a afirmat Raed Arafat, la Black Sea and Balkans Security Forum.

El a explicat că la reconstruirea sistemului se va pierde ceea ce s-a câştigat anterior.

„Va trebui să începi să îl construieşti din nou şi s-ar putea să nu reuşeşti să faci acelaşi lucru şi să pierzi ceea ce ai câştigat în sistemul respectiv. (…) Sistemele care se dovedesc că funcţionează în timpul unui dezastru vor trebui întărite şi introduse lecţiile învăţate şi îmbunătăţite prin lecţiile învăţate. Nu trebuie venit şi reformat de la zero fără absolut niciun motiv. Şi nu vorbesc numai de sistemul de urgenţă, ci de orice sistem”, a spus Raed Arafat.

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă a pledat pentru constituirea de stocuri şi a arătat că unele dintre acestea au fost folosite în criza refugiaţilor din Ucraina.

„Noi ne-am pregătit foarte mult în ultimii ani pe partea de protecţie civilă şi am cumpărat echipamente despre care ni s-a spus că nu ar fi trebuit să le cumpărăm pentru că sunt bani pierduţi: generatoare electrice de mare capacitate, tabere pentru persoane care rămân fără adăpost şi ne-am trezit cu taberele folosite în criza refugiaţilor. Noi nu le-am planificat pentru asta, dar le aveam de doi ani şi de aceea am putut să reacţionăm imediat”, a adăugat Arafat.

El le propune companiilor să îşi constituie un „cont de rezilienţă” pentru a nu renunţa la personalul calificat în perioadele de criză.

Un exemplu dat de Raed Arafat este cel din industria aeroporturilor, după pandemie, când mii de bagaje au fost pierdute din cauza lipsei de personal pentru că cei la care s-a renunţat la începutul crizei COVID nu au mai vrut să revină, iar instruirea unui nou personal necesită timp.

„Dacă am lua o decizie undeva ca 1% din profitul anual să fie pus într-un cont intangibil pentru a face faţă dezastrelor – în loc să dăm afară oamenii dintr-o firmă, prin aceşti bani îi ţinem pe perioada unei crize, trei, patru, cinci, şase luni, şi îi plătim cu 70% din salariu, dar nu îi dăm afară. Acest cont să fie numit contul pentru rezilienţă.

Am ieşi mult mai repede dintr-un dezastru decât dacă în timpul dezastrului dăm afară tot personalul dintr-o companie, după care încercăm să o construim din nou când trece dezastrul. Dar astfel de lucruri trebuie să fie gândite din timp. Din punctul de vedere al cuiva care lucrează în domeniul protecţiei civile şi în sistemul medical de urgenţă înseamnă pregătirea mentalităţii, continuităţii sistemului.

Şi asta înseamnă finanţare previzibilă, adecvată şi înţelegerea mecanismului de pregătire – de ce trebuie să ai stocuri, redundanţă, cheltuieli pe care nu poţi să le justifici prin cost eficienţă doar din punct de vedere al bussiness-ului şi trebuie să te gândeşti din punct de vedere al funcţionalităţii societăţii în timpul unei provocări”, a explicat Raed Arafat.

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

12 comentarii

  1. Da ma, un intreg sistem sta in baiatul asta. Nu exista knowledge si procese fara arafat. El este smurd.

    Aveti ce votati

    • E un sistem care functioneaza, cu bani sifonati sau nu de Arafat.
      Hai sa aducem spitalele la un nivel decent si apoi refaceti SMURD.
      Pana atunci ciocu’ mic!

    • Esti tont sau ironia este prea fina. Parintii sau nevasta iti spune „ciocil mic”? Grow some balls

    • Întotdeauna, în ceea ce-l priveşte pe Raed Arafat, eu am urmărit banul. Şi nu degeaba am fost printre puţinii jurnalişti care, acum 12 ani, remarcau incredibila ascensiune a unei companii din Cluj, DELTAMED pe numele ei, deţinută de Dan Gorgan, cu care Raed Arafat dezvoltase în anii 90 o strânsă prietenie.
      Societatea DELTAMED Cluj a devenit sinonimă cu prezenţa lui Raed Arafat în structurile naţionale de sănătate ale statului care erau, de asemenea, şi furnizoare de bani publici însemnaţi prin licitaţiile pe care le făceau sau atribuirile directe.

    • Macar Arafat a facut ceva, mai bun , mai putin bun dar a facut ceva. Lenesul Rafila nu face nimic altceva decat sa-l critice pe Arafat. Dar nimic , nimic !

    • @marius

      Wow ce gandire abjecta: ce daca a furtat ptnca el macar lasa ceva in urma. Sa se duca la puscarie toti care fira, asta ar fi normal.

      Au ars oamenii in spitale, in mai multe spitale, si nu exista vinovati :))))

      Aveti ce votati

    • @Alex Ce vrea Marius sa zica este ca la numele Arafat poti asocia ceva facut de la 0 ( zero ). Nu am idee daca a furat sau nu, dar eu vad ca el a infiintat SMURD-ul si a avut grija sa progreseze. Dar tu nu, tu spui ca Marius gandeste gresit ca spune asta, si vii cu exemplul oamenilor morti in spitalele gestionate de Rafila, cel ce nu a facut absolut nimic, dar tu il aperi si spui ca e mai bun . Sa inteleg ca dupa mintea ta creata, in tara asta de **cat cei mai buni conducatori sunt cei ce nu fac absolut nimic, si cei ce fac ceva, trebuie neaparat aruncati in temnite. Apoi ne miram de ce fug tinerii din tara…..fug din cauza celor cu gandire atat de bolnava.

  2. Ai dreptate, Arafat este SMURD. Desigur, Smurd nu este (doar) Arafat.

  3. Adică Arafat și-a construit instituția astfel încât să o poată conduce doar el. Când nu va mai fi Arafat, se va muri masiv în România.

  4. In primul rand arafat se agata de sistemul de dezastre care il baga la un loc cu sistemul medical si spune ca trebuie protejat sau aparat smurdul,pai hai sa vedem care este problema de fond ,pai problema este ca la cazuri complexe (gen avc ,lipotimii, sevraj, hipoglicemii ,etc ) sunt trimise EPA (echipaje debprim ajutor) care nu au competente sa intervine la astfel de cazuri si asigura transport la spital (DOAR ATÂT) fara sa faca efectiv ceva ,gen UBER sau BOLT, si desi unii dintre pompieri au diplome de asistenti medicali generalisti nu sunt luate in considerare de catre arafat (pt ca ar trebui platit ) si astfel el se foloseste de pompieri ca sa nu se faca nimic in privinta cazurilor complexe ci doar pentr ce au fost creativit la inceput adica traume sau incendii !!! Asa ca sistemul medical trebuie sa apartina ministerului sanatatii pentru ca au COMPETENTI si nu pompieri facuti „paramedici” peste noapte (meserie care nu este nici in nomencluratorul de meserii ) si care nu au competente sau asigurare malpraxis sau raspundere penala !!!

  5. Tot ce este bine organizat, cu multa ordine, disciplina, in tara noastră trebuie desființat!!! Nu la UPU au ars bolnavii ci in spatele dl ministru!!! Câte spitale au modernizat acesti politruci, de construit nu mai întreb…. Toți tipati ca a furat, dar pe ce va bazati, aveți dovezi? Fumigene de la antene, irealitatea sau tv gunoaie… Ați fost o singură dată la UPU, după aceea sa scrieți, sa va dati cu părerea. Cu asta ați rămas de la comunisti, multilateral dezvoltati de…

  6. Chiar dacă nu sunt profesioniști,cum ziceți voi, salvează vieți,și răspund penal ,nu sunt scutiți de nimeni!bani nu, răspundere da!