G4Media.ro

Raed Arafat: Focare majore de coronavirus apar în azilele de bătrâni şi…

sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Raed Arafat: Focare majore de coronavirus apar în azilele de bătrâni şi în spitale, dar avem și transmitere în comunitate / Pentru că populația nu mai crede, putem ajunge la un dezastru

Şeful Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat, a subliniat vineri seară că sunt în creştere active de Covid-19, în prezent fiind aproape 6.000, cele mai multe fiind uşoare. El a precizat că jumătate din cazurile de vineri au apărut în Bucureşti, Ilfov, Argeş şi Prahova. Arafat a afirmat că România a evitat un dezastru şi, în loc să recunoaştem asta, creăm toate premisele să ne întoarcem la dezastru, transmite News.ro.

Arafat a declarat, vineri, la Digi 24 ca cel mai bun lucru care s-ar putea întâmpla ar fi ca vindecările să fie mai multe decât cazurile nou apărute.

“Cazurile active cresc, care nu sunt vindecate. Acum suntem aproape la 6.000. Trebuie să urmărim şi există date cum cresc cazurile. E clar că o parte din aceste cazuri sunt mai uşoare, majoritatea, o parte sunt grave, dar nu sunt de terapie intensivă, intubaţi. (…) Cea mai bună chestie pe care o vedem este ca vindecările să înceapă să fie mult mai multe decât cazurile noi care apar şi încet, încet cazurile active să scadă. Noi am trecut prin faza asta, am avut-o deja, dar ne-am întors încet, încet şi începe să vedem cazurile active”, a afirmat şeful DSU.

El a precizat că jumătate din cazurile de vineri au apărut în Bucureşti, Ilfov, Argeş şi Prahova.

“Am ajuns la 100 şi ceva, ne-am obişnuit cu 100 şi ceva câteva zile bune, după care au apărut o dată, de două ori peste 200, după care au apărut o dată, de două ori peste 300 şi suntem la 400 de două zile, să vedem cum este mâine. Dar asta arată că numărul cazurile creşte. Jumătatea cazurilor noi care au apărut astăzi, dacă analiza este finalizată şi corectă, au apărut în patru zone: Bucureşti, Ilfov, Argeş şi Prahova. Nu vorbim de focare, sunt unele focare care au apărut în unele zone, focare majore care apar acum sunt în azilele de bătrâni şi mai apar în spitale sau în anumite zone de industrie, dar totuşi este clar că apare şi  în comunitate. Dacă în aceste trei zone tot cresc cazurile pe zi vedem 20-30-40 de cazuri şi asta trebuie să fim atenţi pentru că aceste cazuri apar mai repede decât se vindecă cazurile care sunt deja în spitale, în izolare”, a explicat Arafat.

El a mai spus că nu trebuie încărcat sistemul sanitar.

“Noi unde trebuie să ajungem? Să nu supraîncărcăm sistemul sanitar, dorim ca sistemul sanitar să deservească celelalte probleme toate, dar în acelaşi timp nu vrem să-l supraîncărcăm la Terapie Intensivă şi astăzi 18  la Terapie Intensivă la Ploieşti din ce am înţeles sunt cu  de altă natură la Terapie Intensivă după care mai există un număr pe cazuri Covid şi ieri când au avut problema au avut mai mulţi pacienţi non-Covid în Terapie Intensivă decât pacienţi Covid în Terapie Intensivă, dar la un moment dat nu au avut capacitate”, a afirmat Arafat.

El a spus că România ar putea ajunge ca în situaţia altora ţări şi anume cadrele medicale să decidă cine rămâne în viaţă şi cine nu.

“La un moment dat, dacă nimeni nu vrea să creadă şi nu vrea să asculte ne rămâne nouă, partea medicală şi partea situaţiilor de urgenţă, o singură soluţie: aşteptăm la spital, ne pregătim, primul venit, primul servit şi să nu uite lumea că vom ajunge la situaţia, nu eu, ci medicii care tratează, cum s-a întâmplat în alte ţări să decidă cine rămâne în viaţă şi cine nu. Sună extrem de cinic, dar este realitatea, asta s-a întâmplat în alte ţări”, a precizat şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă.

Arafat a menţionat că România a evitat un dezastru, dar pentru că populaţia nu mai crede nimic riscă să ajungă într-un asemenea dezastru.

“Colegii care au fost în Italia pot să vă spună. Colegii cu care au discutat le-au zis ”La un moment dat trebuia să decid, am doi şi o singură şansă pentru unul dintre ei şi să spun asta nu prea are şansă îl las, aici mă ocup”. Asta este realitatea unui dezastru adevărat, România a evitat acest dezastru şi, în loc să recunoaştem că noi am evitat astfel de situaţii, noi creăm toate premisele ca populaţia să nu mai creadă nimic şi să ajungem din nou în astfel de dezastru”, a mai declarat Arafat.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

10 comentarii

  1. tot din cauza voastra , a hotilor , ce v-ati perindat pe la conducerea tarii , ati furat si indobitocit cetateanu pana iati facut IQ praf . astia nu mai cred , s-au nu au crezut deloc . Restul cetatenilor neatinsi de doctrina voastra comunista inca respecta .

  2. Singurul exemplu pe care il stie Arafat e Italia.
    Sub conducerea grupului de nepriceputi am avut mai multe cazuri decat vecinii, restrictii mai severe si bolnavi arestati ca sunt pericol pentru societate.
    Trebuie sa mai bage niste stari de urgenta, n-o sa tina prostirea pana la alegeri cand brusc vom fi invitati la vot in deplina siguranta.

    • In Austria, facultatea de medicină din Innsbruck, a făcut un studiu pe populatia din Ischgl, locul de unde se spune că s-a răspândit Covid-19 in Europa.
      Directoarea Institutului de Virologie, Dorothee von Laer, spune că 42,4% din cei 1500 de localnici testați au anticorpi împotriva virusului, deci s-au imunizat pe cale naturală, fara vaccin.
      Interesant este că 85% dintre cei imunizați nici macar nu au observat că au fost infectați. Jumătate dintre ei au crezut că au un guturai banal.

      https://www.tagesschau.de/ausland/ischgl-corona-107.html

  3. In azile și spitale, cum vine asta?
    Citind pe publicatia asta am crezut că doar creștinii practicanți răspândesc virusul

  4. A plouat. Au fost inundatii si s-au deversat dejectii.
    Am inteles ca virusul se propaga si pe cale digestiva (de aceea ne spalam mai mult decat in mod normal pe maini). Procedurile intocmite de autoritati prevad spalarea strazilor dupa inundatii ? Altfel, virusul e cu noi, pe strazi, in spatii deschise, unde nu purtam masca.

  5. Nu cred ca este vorba despre “populația nu mai crede”. Mai degrabă cei tineri si cei de vârsta medie sunt siguri ca nu vor simti mai mult decât niște simptome medii dacă contactează virusului si atunci se gândesc de ce sa-si sacrifice pasiunile, momentele de plăcere pe care le trăiesc pe la terase, pe la mare, etc., sau veniturile, dacă riscul pentru ei este mic. Este vorba despre egoism in primul rând si lipsa de compasiune a unora pentru categoriile vulnerabile.

    • Fiindca batranii nu au nici o vina cu siguranta. Sa-i vezi prin piete si hipermarketuri cum stau unul langa altul si apoi sa dai vina pe tineri. Parcurile sunt pline de bosorogi care stau in grupuri si politia nu le face nimic. Grupurile de bosorogi de pe strada nu le vezi, asa-i?

    • Nu prea. Ce-i drept ies din casa doar o data la doua saptamani pentru a ma aproviziona de la supermarket-uri si nu trec pe langa parcuri.
      In plus, in ultimele 6 săptămâni au fost mai multe zile ploaioase decât senine si n-am văzut bătrâni… Dar pana la urma, indiferent de vârsta, fiecare se comporta in funcție de nivelul de inteligenta (înțelege ce trebuie sa facă zilnic pentru a se proteja de virus, indiferent ca vorbim de sport, hrana sănătoasă, suplimente imunostimulatoare sau de regulile comune cu purtatul măștii si spălatul pe mâini) si de caracter (ii respecta sau nu pe alții).

  6. Arafatul insinueaza ca poporul nu crede in existenta bolii. Nu este adevarat. Poporul NU MAI CREDE IN MINCIUNILE DVS si ale colegilor vostrii. Atitudinea pedanta, coruptia, amenzile din burta, masurile excesive care au avut mai mult rol de a obisnui populatia cu un asemenea mod de viata, care pentru aceste personaje este unul natural(desert, militie, puscarie etc.) si-au spus cuvantul. Mamaliga fierbe;) Ii doresc vacante lungi pe plajele calde ale fîsiei gaza, cu multe sesiuni de waterboarding si all inclusive la hotel Bleck Cube.
    Sănătate!

  7. Populația ce să creadă când tocmai secretarul de stat Arafat favoriza autorii macelului din Colectiv spunând că pompierii nu cunosteau obiectivul.