G4Media.ro

Putin îi cere lui Şoigu să continue să avanseze în Ucraina. Moscova…

Sursa foto: Kremlin.ru

Putin îi cere lui Şoigu să continue să avanseze în Ucraina. Moscova revendică un nou succes pe front, după căderea oraşului Avdiivka

Liderul rus Vladimir Putin a declarat marţi că trupele ruseşti vor continua să înainteze în Ucraina pentru a-şi consolida succesul pe câmpul de luptă după căderea oraşului Avdiivka, unde a spus că trupele ucrainene au fost forţate să fugă haotic, relatează Reuters şi AFP conform News.ro.

„În ceea ce priveşte situaţia generală din Avdiivka, acesta este un succes absolut, vă felicit. Trebuie să se construiască mai departe”, i-a spus Putin ministrului apărării, Serghei Şoigu, pe care l-a primit la Kremlin.

„Dar această dezvoltare trebuie să fie bine pregătită, dotată cu personal, arme, echipamente şi muniţii”, a adăugat Putin. „Pare să fie de la sine înţeles, dar totuşi vă atrag atenţia asupra acestui lucru”, a punctat el.

Cucerirea oraşului Avdiivka este „un mare succes”, a declarat Şoigu. Trupele care au luptat acolo „se odihnesc acum şi se pregătesc pentru noi bătălii”, a adăugat el, în timp ce Rusia îşi continuă ofensiva în mai multe sectoare ale frontului.

Oraşul ucrainean, care avea cândva o populaţie de 32.000 de locuitori, a căzut sâmbătă în mâinile Rusiei, aceasta fiind cea mai mare victorie pe câmpul de luptă a lui Putin de când Moscova a cucerit oraşul Bahmut în mai 2023.

Imagini publicate de Ministerul rus al Apărării au arătat că aproape fiecare casă din Avdiivka a fost marcată de război.

Putin a declarat marţi că ordinul ucrainean de retragere din oraş a fost dat după ce trupele ucrainene începuseră deja să fugă haotic din oraş. Ordinul de retragere a forţelor Kievului a fost dat „din motive politice, pentru a ascunde această mişcare şi a-i da aparenţa unei retrageri organizate”, a comentat şeful statului rus.

El a dat de înţeles că ruşii au luat prizonieri, dând instrucţiuni ca toţi soldaţii ucraineni capturaţi să beneficieze de drepturile lor în conformitate cu convenţiile internaţionale privind prizonierii.

Ucraina a declarat că şi-a retras soldaţii pentru a evita să fie complet încercuiţi după luni de lupte aprige. Armata ucraineană a declarat că au existat victime, dar că situaţia s-a stabilizat oarecum după retragere.

Ambele părţi s-au acuzat reciproc de pierderi uriaşe, dar niciuna dintre părţi nu oferă un bilanţ al morţilor în acest război.

După eşecul Ucrainei de a străpunge liniile ruseşti anul trecut, Moscova a încercat să provoace pierderi maxime forţelor ucrainene chiar în momentul în care Kievul se gândeşte la o nouă mobilizare majoră. Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a numit săptămâna trecută un nou comandant pentru a conduce războiul.

Avdiivka, care este numită Avdeevka de ruşi, a cunoscut un deceniu de conflict. Ea are un simbolism deosebit pentru Rusia, deoarece a fost ocupată pentru scurt timp în 2014 de separatiştii susţinuţi de Moscova, care au cucerit o porţiune din estul Ucrainei, dar a fost apoi recucerită de trupele ucrainene, care au construit fortificaţii extinse.

Avdiivka se află în regiunea industrială Donbas, la 15 km nord de oraşul ucrainean Doneţk, controlat de Rusia. Înainte de război, uzina sa de cocs din epoca sovietică era una dintre cele mai mari din Europa.

RUSIA REVENDICĂ UN NOU SUCCES ÎN UCRAINA, DUPĂ CE A CUCERIT AVDIIVKA

Şoigu l-a anunţat marţi pe Putin că forţele ruse au preluat, de asemenea, controlul asupra satului Krînki, pe malul ocupat al Niprului, în sudul regiunii ucrainene Herson. Acolo, armata Kievului s-a străduit să construiască un cap de pod în octombrie anul trecut, unul dintre puţinele sale progrese după eşecul contraofensivei din vară.

„Krînki a fost curăţat, avem de facto controlul întregului mal al râului”, l-a asigurat Serghei Şoigu pe Putin.

Forţele ucrainene – inclusiv două brigăzi de infanterie marină – încercau de luni de zile să câştige teren pe malul stâng al Niprului, în regiunea Herson. Acestea reuşiseră să stabilească poziţii în satul Krînki în condiţii deosebit de dificile, în special din cauza prezenţei mlaştinilor şi a faptului că trebuiau să traverseze fluviul sub tiruri.

Ruşii au bombardat masiv zona, iar Krînki a fost distrus în totalitate.

Comandamentul militar din sudul Ucrainei a declarat însă că trupele sale şi-au menţinut poziţiile de pe malul stâng al fluviului Nipru şi a precizat că atacurile ruseşti nu au avut succes.

Marţi, Ucraina a raportat zeci de atacuri ruseşti în est şi sud.

Aceste ofensive ruseşti au loc în contextul în care Ucraina marchează 10 ani de la moartea a zeci de manifestanţi la Kiev, în timpul „Revoluţiei de pe Maidan”, care a dus la căderea liderilor ucraineni susţinuţi de Moscova. Tot în această perioadă a început procesul de anexare a Crimeii de către Rusia şi mişcarea separatistă pro-rusă din estul Ucrainei.

„Au trecut 10 ani de la (începutul) încercărilor de a ne distruge pe noi şi independenţa noastră”, a declarat marţi pe Facebook preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski. „Dar noi am rămas pe poziţii acum zece ani şi continuăm să o facem şi astăzi”, a adăugat el.

84 DE ATACURI ÎN 24 DE ORE

Marţi, Statul Major al armatei ucrainene a raportat nu mai puţin de 84 de atacuri ruseşti în ultimele 24 de ore, toate fiind „respinse”, potrivit Kievului.

În timp ce operaţiunile ruseşti au fost reduse semnificativ în jurul Avdiivka, numeroase atacuri au avut loc în apropiere de Mariinka (est), lângă Bahmut (est) şi în regiunea Zaporojie (sud).

„Situaţia este extrem de dificilă în mai multe puncte de-a lungul liniei frontului”, a recunoscut luni seara Zelenski.

Trupele ruseşti „profită de întârzierea ajutorului acordat Ucrainei”, a mai spus el, în condiţiile în care ţara a fost privată de un ajutor militar american crucial în valoare de 60 de miliarde de dolari, care este în prezent blocat în Congres.

Kievul duce lipsă de muniţie de artilerie, de apărare aeriană şi de arme cu rază lungă de acţiune. De asemenea, armata se străduieşte să îşi refacă rândurile.

În acest context, şeful statului ucrainean a mulţumit marţi Suediei pentru că a anunţat un nou ajutor militar sub formă de echipamente în valoare de 633 de milioane de euro.

Aflat într-o călătorie în Japonia, premierul ucrainean Denîs Şmîhal s-a declarat încrezător că Congresul american va debloca ajutorul mult aşteptat. „Cred că şi Statele Unite vor sprijini Ucraina, ca şi Uniunea Europeană, ca şi Japonia, ca şi toate ţările G7, FMI şi toate organizaţiile financiare internaţionale”, a declarat el, negând orice „oboseală”.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. exista poligoane private. dupa buget tragi cu orice arma. ar fi bine sa invatati ca si bunicii au asteptat americanii

  2. Nu stiu de ce îi zice ministerul apărării la ruşi. Ar fi mult mai potrivită denumirea Ministerul Agresiunii armate şi al Invaziilor