
Putin i-a spus lui Trump, în convorbirea telefonică de joi, că nu va renunța la obiectivele sale în Ucraina, afirmă Kremlinul
Președintele rus Vladimir Putin i-a spus joi președintelui american Donald Trump într-o convorbire telefonică că Moscova dorește încheierea negocierilor pentru încetarea războiului din Ucraina, dar nu va renunța la obiectivele sale inițiale, a declarat un consilier al Kremlinului, transmite Reuters.
Urmărește cele mai noi producții video G4Media
- articolul continuă mai jos -
Într-o conversație amplă care a abordat și subiectul Iranului și al Orientului Mijlociu, Trump „a ridicat din nou problema încheierii rapide a acțiunilor militare” din Ucraina, a declarat reporterilor consilierul Yuri Ushakov.
„Vladimir Putin, la rândul său, a menționat că continuăm să căutăm o soluție politică și negociată la conflict”, a spus Ushakov.
Putin l-a informat pe Trump cu privire la punerea în aplicare a acordurilor încheiate între Rusia și Ucraina luna trecută pentru schimbul de prizonieri de război și soldați morți, a spus Ushakov, și i-a spus că Moscova este gata să continue negocierile cu Kievul.
„Președintele nostru a mai spus că Rusia va atinge obiectivele pe care și le-a propus: și anume, eliminarea cauzelor profunde binecunoscute care au dus la situația actuală, la confruntarea acută actuală, iar Rusia nu va renunța la aceste obiective”, a adăugat el.
Nimic din comunicatul Kremlinului nu sugerează că Putin ar fi schimbat poziția Moscovei în timpul conversației cu Trump, care a preluat funcția cu promisiunea de a pune capăt rapid războiului, dar și-a exprimat frecvent frustrarea față de lipsa de progrese între cele două părți.
Expresia „cauze fundamentale” este o prescurtare a argumentului Kremlinului potrivit căruia a fost obligat să intre în război în Ucraina pentru a împiedica țara să adere la NATO și să fie folosită de alianța occidentală ca rampă de lansare pentru a ataca Rusia.
Ucraina și aliații săi europeni spun că acesta este un pretext speculativ pentru ceea ce ei numesc un război de tip imperial, dar Trump, în comentariile publice anterioare, și-a arătat înțelegerea față de refuzul Moscovei de a accepta aderarea Ucrainei la NATO.
Putin și Trump nu au discutat despre decizia SUA de a opri unele livrări de arme critice către Ucraina, a spus Ushakov.
În ceea ce privește Iranul, el a spus că „partea rusă a subliniat importanța rezolvării tuturor disputelor, dezacordurilor și situațiilor de conflict exclusiv prin mijloace politice și diplomatice”.
Luna trecută, Trump a trimis bombardiere militare americane pentru a lovi trei instalații nucleare iraniene, într-o acțiune condamnată de Moscova ca fiind neprovocată și ilegală.
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.