G4Media.ro

Putin a cerut gigantului Gazprom să crească livrările de gaz către Uniunea…

Foto: Kremlin.ru

Putin a cerut gigantului Gazprom să crească livrările de gaz către Uniunea Europeană, odată ce rezervoarele ruseşti vor fi umplute

Preşedintele rus Vladimir Putin a ordonat miercuri gigantului Gazprom să crească livrările de gaz către Uniunea Europeană, odată ce rezervoarele ruseşti vor fi umplute, relatează AFP.

Europa, o treime din gazul căreia provine din Rusia, se confruntă cu creşterea preţurilor la gaze, pe fondul unei cereri în creştere ca urmare a redresării economice odată cu ameliorarea situaţiei epidemice legate de COVID -19.

Aleksei Miller, preşedintele-director general al Gazprom, a anunţat miercuri seară planurile grupului de a finaliza umplerea rezervoarelor de gaz ruseşti până la 8 noiembrie, în cadrul unei reuniuni privind energia desfăşurată prin videoconferinţă şi prezidată de preşedintele Putin.

”Vă rog, după finalizarea umplerii rezervoarelor subterane de gaz în Rusia, până la 8 noiembrie sau 8 noiembrie, să începeţi o lucrare graduală şi planificată pentru a creşte volumele de gaz în rezervoarele dumneavoastră subterane din Europa”, a declarat Putin, precizând că este vorba în special de Austria şi Germania.

”Acest lucru va permite să ne asigurăm într-o manieră fiabilă, stabilă şi ritmică obligaţiile noastre contractuale şi să furnizăm gaz partenerilor noştri europeni toamna şi iarna”, a apreciat el. Potrivit preşedintelui Putin, acest lucru va crea ”o situaţie mai favorabilă pe piaţa energetică europeană, în general”.

”Aşa vom proceda”, a dat asigurări Miller.

În Europa, stocurile de gaz sunt la cel mai scăzut nivel, după o iarnă prelungită în 2020 şi neîncărcate suficient de atunci, în pofida reluării activităţii economice post-pandemie. În plus, există o contribuţie redusă a energiilor regenerabile, precum energia eoliană, din motive meteorologice.

Potrivit Moscovei, UE a favorizat în ultimii ani mai degrabă achiziţiile pe piaţa spot, supusă fluctuaţiilor de preţ, decât semnarea de contracte pe termen lung cu Gazprom.

Rusia susţine că intenţionează să livreze mai mult gaz, dar doreşte să revină la practica acordurilor multianuale, relatează Agerpres.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

9 comentarii

  1. Dan, muta-te in Rusia dacă e așa bun putin, doar lapte și miere și fără agenda neosexosorosista.

  2. “ pe fondul unei cereri în creştere ca urmare a redresării economice odată cu ameliorarea situaţiei epidemice legate de COVID -19.”
    – despre ce ameliorare vorbim ?!
    – cu ce/de ce ar fi mai mare cererea de gaze acum decat iarna trecuta sau cealalta sau cealata ?!

  3. Dar de ce să nu tina el gazul in Rusia, să-l folosească poporul rus și UE să treacă pe energie tot mai ecologică in locul gazului si petrolului lor?

  4. Cam elegant, na…ce sa mai zica vestul acum?

  5. @Nume*

    Pentru ca un parc eolian, de exemplu cel de la Fantanele de 240 turbine, se amortizeaza in cca 50 de ani. Adica, investesti acum 2 mld.euro pe care ti-i recuperezi lunar in decursul a cca 50 de ani.

    Daca tu ai fi investitor privat (persoana fizica, agent economic, fond de investitii etc.) si ai avea 2 mld.euro i-ai investi intr-o afacere foarte volatila pe care sa o recupereze, eventual, urmasii tai? Sau i-ai investi intr-o capacitate de productie cu o durata mai mica de recuperare a investitiei?

  6. He he he, a incercat sa vada daca tine santajul si a vazut ca nu ii merge. Aprovizionarea UE dinspre Rusia, poate scadea repejor, sub actualul 40% gaz si 29% petrol. Asa ca brusc, a intors o ca la Buzau. El de fapt, dorea sa ne livreze mai mult 😀

    Gata, UE nu uita. Ajunge sa incerci sa santajezi (direct sau indirect) si te ai lins pe bot. UE va bascula aprovizionarea spre ceilalti producatori (Norvegia, Algeria, Qatar, Marea Britanie, SUA, Canada, etc) iar pentru petrol deja politica „electric” este implementata. Atat pentru vehicule, cat si pentru incalzire. Nuclearul (modelul francez) si modelul spaniol (reutilizare, etc) vor deveni preponderente.

    Mujicul va ramane cu al sau gaz si petrol, sa santajeze pe cine va mai putea 😀

  7. E cat se poate de clar ca va fi exact pe dos. Livrările de gaz vor scădea!
    Prin 2009 cam asa zicea putin
    „Dar eu am pentru România o contraofertă care cred eu că va fi greu s-o refuzaţi. Vă rog să-i transmiteţi acest lucru preşedintelui Băsescu! Tot volumul de gaz rusesc de care Ucraina are nevoie într-un an suntem dispuşi să-l vindem companiei de stat din România şi după aceea să-l vindeţi mai departe Ucrainei. E bună oferta? Sper că aţi consemnat-o”
    Ideea e ca Europa e în continuare dependenta de gazul rusesc. Și ala care face regulile e Putin

  8. De ce nu cumpara Európa gáz de la america sau de alta parte nu este obligatoriu sa cumpere de la rusi.

  9. De fapt Putin a zis „Europa, esti prea frumoasa ca sa-ntelegi ce spun!”