G4Media.ro

PSD: Totuși, ce faceți cu banii, dle ministru Cîțu? / Cursul euro…

sursa foto: Inquam Photos/ George Călin

PSD: Totuși, ce faceți cu banii, dle ministru Cîțu? / Cursul euro a înregistrat un dublu record negativ, împrumuturile au urcat la un record istoric

PSD a lansat, duminică seara, un atac la  adresa ministrului de finanțe, Florin Cîțu, acuzând faptul că în guvernarea liberală cursul euro a înregistrat un dublu record neggativ și că împtrumuturile au urcat la un record istoric. Cîțu a acuzat în repetate rândul PSD că a lăsat un dezastru în finanțele țării și că ignorat în mod repetat avertismentele Bruxelles-ului, motiv pentru care Comisia Europeană a declanșat recent procedura de deficit excesiv împotriva României. Ministrul finanțelor a scris duminică pe Facebook că dobânzile scad pentru că investorii au încredere că acest Guvern PNL face ce este nevoie şi ce trebuie pentru a reduce deficitul bugetar.

Redăm mai jos integral postarea PSD pe Facebook

Totuși, ce faceți cu banii, dle ministru Cîțu?

În ultimele 2 luni din 2019 ministrul liberal de finanțe i-a #mințit pe români că se împrumută în fiecare zi pentru a plăti facturile lăsate de vechea guvernare, dar că va începe anul 2020 fără nicio datorie.

În realitate, a plătit facturi către primarii PNL și a rambursat TVA către firme de casă, fără o minimă verificare.

De la începutul guvernării liberale, același ministru de finanțe a împrumutat aproape 10 miliarde euro de pe piețele interne și externe.

PENTRU CE? Dacă facturile restante ale fostei guvernări au fost plătite integral în noiembrie și decembrie 2019?

Nu doar cursul euro a înregistrat un dublu #record negativ în guvernarea liberală, ci și #împrumuturile ministrului de finanțe liberal au urcat la un record istoric pentru România! #Dublu față de cât s-au împrumutat guvernele României din ultimii 5 ani în aceeași perioadă!

Când aveți #curajul să le spuneți românilor ce faceți cu banii împrumutați pe spatele lor?

Context

Dobânzile scad pentru că investorii au încredere că acest Guvern PNL face ce este nevoie şi ce trebuie pentru a reduce deficitul bugetar, scrie ministrul Finanţelor, Florin Cîţu, pe Facebook.

„Reducem deficitul bugetar pentru că doar aşa putem să reducem inflaţia şi dobânzile, să ne asigurăm că rămân mici pe termen lung şi doar aşa aducem bunăstare pentru toţi românii. Am promis lucruri fantastice şi asta facem. Deja economia ne confirmă”, adaugă el.

România trebuie să rezolve problema deficitelor pentru a avea dobânzi mai mici, a afirmat, în urmă cu o săptămână, ministrul Finanţelor, Florin Cîţu, la briefingul de presă „Investment and Investment finance in Romania”. El a precizat, de asemenea, că în acest an deficitul bugetar rămâne la 3,6% din Produsul Intern Brut, urmând să scadă sub pragul de 3% în 2022.

„Domnul guvernator (al Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, n.r.) are dreptate în mare parte: în România, problema nu o reprezintă dobânzile direct, ci deficitele. Deficitul bugetar reprezintă o problemă, dar în 2020 am arătat că vrem să reducem această problemă în economie şi îl asigur pe domnul guvernator că intrăm pe o cale de reducere a deficitului bugetar sustenabilă. Vom reveni sub acel prag de 3%, în 2022 aşa cum am promis. Dobânzile sunt strâns legate de evoluţia deficitului. Cu toţii vrem dobânzi mai mici, dar ca să avem dobânzi mai mici trebuie să avem un deficit mai mic. Deja am văzut că inflaţia arată pentru sfârşitul de an o reducere sub estimarea anterioară. Deficitul rămâne în 3,6%, poate chiar mai bine în acest an. De aceea, dacă este vreo intenţie de reducere a dobânzilor la Banca Naţională, poate să fie luată cât mai devreme pentru că noi ne vom ţine de această reducere a deficitului în acest an. Trebuie să rezolvăm această problemă a deficitelor, dacă vrem să avem dobânzi mai mici în viitor. Politica fiscală nu o să mai fie o problemă pentru stabilitatea macroeconomică în perioada următoare, nici din punctul de vedere al predictibilităţii, nici al transparenţei, iar deficitele nu o să mai reprezinte o problemă în perioada următoare”, a spus Cîţu.

Sursa Foto: Inquam Photos/ George Călin

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

22 comentarii

  1. Leul va fi devalorizat in raport cu monedele forte de realitatile economiei. La deficitele existente ( cheltuieli exagerate) devalorizarea va fi cam brutala.

    • Antenele si pensionarii dependenti sunt in delir.
      Eu, fan Svem Hassel, incerc sa nu ma atașez de bani, indiferent de valuta

    • Valuta se va devaloriza mereu, doar aurul si argintul sunt adevarata metoda de pastrare a puterii de cumparare 🙂

  2. Euro va sări de 5 lei până la începutul verii. Dar asta este rezultatul guvernării fmmpsdaldeudmr. Pnl face doar o frectie la un picior de lemn. Răul e deja făcut și trebuie să mulțumim nenorociților care au condus țara si acum sunt fie la pușcărie fie au scăpat de pușcărie. Multumim fmmpsdaldeudmr!

  3. Majorează pensiile …

  4. tocmai PSDisti acuza ca se devalorizeaza leul cand ei au marit pensii si salarii fara ca acesti bani sa fie produsi de economia romaneasca , si mai vor sa si mareasca pensiile cu 40% cand acesti bani nu exista?? ceo sa se intample atunci??? o sa ajungem ca grecia
    caci tineri care muncesc si din contributiile carora se platesc pensiile pleaca din tara asta in ritm din ce in ce mai mare
    poate daca ati reduce impozitul pe munca cu 40% sa ramana tineri in tara si sa se reintoarca si cei care au plecat , sa ajungem la 6-7 mil de angajatii in economia romana atunci poate am putea sa marim pensiile fara sa se devalorizeze leul , dar asa…. platim toti prin inflatie
    pana cand raman doar pensiionari in tara asta si atunci romania va ajunge ca venezuela cu inflatie de 1000%

    • Esti in eroare! Pensiile nu au fost marite arbitrar precum salariile bugetarilor care au sarit in 3 ani de 70%!!!!

    • Tinerii sunt prea leneși. Ei vor doar bani mulți, dar fără muncă. Dacă nici acum nu mai sunt locuri de muncă, înseamnă că tu trăiești pe altă planetă.

  5. In 2019, in timp ce Economia „duduia” uimind mapamondul, Guvernul PSD imprumuta masiv(postez „decat” Sumele MARI de pe Piata Externa, pe cele de la Bancile interne le gasiti mentionate ZILNIC pe net in Comunicatele de la Ministerul de finante!):

    27.03. 2019:
    https://www.digi24.ro/stiri/economie/de-ce-a-imprumutat-romania-3-miliarde-de-euro-intr-o-singura-zi-explicatiile-lui-eugen-teodorovici-la-digi24-1104825

    31. 03.2019:
    https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/politica/victor-ponta-imprumutul-de-3-miliarde-de-euro-are-cel-mai-mare-cost-din-istoria-romaniei-1106588

    6.06.2019:
    „Guvernul a împrumutat de la începutul anului 33 miliarde lei. NECESARUL de împrumut(prevazuit in Buget!) pentru întreg anul 2019 este de 72 miliarde lei.”
    https://www.profit.ro/povesti-cu-profit/financiar/banci/guvernul-a-imprumutat-de-la-inceputul-anului-33-miliarde-lei-necesarul-de-imprumut-pentru-intreg-anul-este-de-72-miliarde-lei-19018385

    10.07.2019:
    „România a luat 2 miliarde de euro de pe pieţele externe. În martie, statul a obţinut suma record de 3 miliarde de euro.”
    https://www.economica.net/romania-a-luat-doua-miliarde-de-euro-de-pe-pietele-externe-in-martie-statul-a-obtinut-suma-record-de-trei-miliarde-de-euro_171136.html

    Iulie 2019: „În doar 6 luni din 2019, PSD a îndatorat România cu peste 8,5 miliarde de euro!
    În iulie, datoria a crescut cu INCA 2 miliarde de euro!”
    https://newsmaker.ro/in-doar-sase-luni-din-2019-psd-a-indatorat-romania-cu-peste-85-miliarde-de-euro-in-iulie-datoria-a-crescut-cu-inca-2-miliarde-de-euro/

    August 2019:
    „Statul împrumută 4 mld. lei și în august, pentru finanțarea datoriei publice și a deficitului.”
    https://incont.stirileprotv.ro/credite-si-economii/statul-imprumuta-4-mld-lei-si-in-august-pentru-finansarea-datoriei-publice-si-a-deficitului.html

    Septembrie 2019:
    https://www.capital.ro/guvernul-ne-indatoreaza-pe-viata-se-imprumuta-o-suma-uriasa-in-octombrie.html

    Octombrie 2019:
    https://www.capital.ro/finantele-s-au-imprumutat-jumatate-de-miliard-de-la-banci-care-e-planul-pentru-octombrie.html

  6. Vinovatul este mereu altcineva asa ca in cazul nostru ,de obicei nu cel care produce raul ci doar cel care doreste sa indrepte raul .

  7. Ne indreptam spre un dezastru economic, cu largul concurs al gruparii Dragnea-Vâlcov-Teodorovici-Orban-Cîțu. Bravo baieti, tineti-o tot asa, pana ajungem in gard.

    • Iar i-au luat vodca lui tov petrov și uite-l cum a început să mârâie. Poate detaliază în ce constat ”largul concurs” la ”Teodorovici” vs ”Cîțu”. Așa, măcar la nivel de petroave de DEX.

    • Stai cu ochii pe cursul valutar si poate o sa intelegi. Dar ma indoiesc, pe voi v-au invatat sa numarati doar pana la patru.

    • Petrov,nu ti-e bine la Bruxelles,vrei la puscarie?Coana udrea e tot nemultumita,ai grija sa nu ajunga din nou la parnaie,ca e de rau…

    • Na ca aparu si „telectuala” satului.

  8. Cum arata in toata splendoarea ei IPOCRIZIA PSDista: cand era PSD la guvernare si Leul se umilea in fata Euro, cui credeti voi ca ii cereau Dancila si Orlando Teodorovici sa tina sub control Leul?
    BNRului, evident, la PSD totdeauna altii sunt de vina!
    Uite:
    „PSD aruncă vina pe BNR pentru prăbușirea leului și sugerează cheltuirea rezervelor pentru stabilizarea cursului
    24 Ianuarie 2019
    PSD aruncă vina pe BNR pentru prăbușirea leului, distribuind pe Facebook mesajul că Banca Națională este singura care poate interveni și sugerează cheltuirea rezervelor pentru stabilizarea cursului.
    „Cursul valutar nu poate și nici nu trebuie să fie stabilit prin hotărâre de Guvern. Nu ar mai fi o piață liberă. Singura instituție ABILITATA să administreze «controlat» cursul Leu-Euro este Banca Națională care dispune în prezent de rezerve de 36,8 miliarde euro ce îi permit să țină sub control variațiile de curs“, este mesajul PSD, însoțit de un clip.
    Moneda naţională a înregistrat miercuri a şaptea zi consecutivă de depreciere, la minime istorice, cursul afişat de Banca Naţională a României pentru moneda europeană fiind de 4,7569 lei/euro, o creştere cu 4,27 bani (+0,91%) faţă de cotaţia de marţi, de 4,7142 lei/euro.
    La cele mai mari bănci comerciale din România, euro se vinde, joi, şi cu peste 4,85 lei, potrivit News.ro.
    Astfel, Banca Comercială Română (BCR) vinde euro cu 4,8590 lei, Leumi Bank afişează un curs de 4,8410 lei/euro, BRD vinde un euro cu 4,8290 lei, Banca Transilvania afişează un curs valutar de 4,8050 lei/euro, ING Bank vinde un euro cu 4,8215 lei.”
    https://www.g4media.ro/psd-arunca-vina-pe-bnr-pentru-prabusirea-leului-si-sugereaza-cheltuirea-rezervelor-pentru-stabilizarea-cursului.html

  9. 28 Ianuarie 2019:
    „PSD susține luni, într-o NOUA postare pe Facebook, că Creșterea Euro este artificială și se întreabă ce măsuri ia Banca Națională a României.
    „Ce face BNR care are obligația să supravegheze sistemul bancar și să asigure stabilitatea cursului de schimb?”, se întreabă social-democrații pe pagina oficială a partidului.
    „Dacă nu există cauze naturale, atunci creșterea euro nu poate fi decât artificială. Dacă investițiile străine au crescut și au adus mai mulți euro în țară, dacă s-au absorbit mai multe fonduri europene care au adus mai mulți euro în România, dacă au plecat mai puțini români din țară și au scos mai puțini euro, dacă importurile nu au crescut și nu a fost nevoie de mai multă valută…dacă în jurul României euro scade…atunci creșterea euro este artificială! Ce face BNR care are obligația să supravegheze sistemul bancar și să asigure stabilitatea cursului de schimb?”, scrie PSD pe pagina de Facebook.
    În contextul în care în ultimele săptămâni cursul euro/leu a crescut accelerat, PSD atacă Banca Națională și sugerează că instutuția se face vinovată pentru aceasta situație. PSD a postat în urmă cu câteva zile un mesaj prin care solicita BNR-ulu „să-și facă datoria pentru că are rezerve valutare cu care poate să intervină și să stopeze creșterea euro”.
    https://www.hotnews.ro/stiri-politic-22938774-psd-continua-atacurile-adresa-bnr-daca-nu-exista-cauze-naturale-atunci-cresterea-euro-nu-poate-decat-artificiala.htm?cfathp

  10. Totusi, crede careva ca exista vreun PSDist care sa inteleaga ce spune BNR?!
    Sper ca nu va ganditi la Veorica sau la Orlando sau la Ciolacu sau la Olguta&Manda!

    14 Februarie 2020: „BNR: Reamplificarea presiunilor asupra Ratei de schimb este foarte posibila, din CAUZA Deficitelor.
    O reamplificare a presiunilor asupra ratei de schimb este foarte posibila, in contextul deficitelor gemene, mai ales in ipoteza unor evolutii adverse ale mediului international care s-ar suprapune unei eventuale reevaluari a riscului asociat de investitori pietei financiare locale, se arata in minuta sedintei de politica monetara a Consiliului de Administratie al BNR din 7 februarie 2020.
    „Nivelul IRCC s-a redus insa la inceputul trimestrului I 2020 la 2,36 la suta, de la 2,66 la suta in trimestrul IV 2019, iar rata medie a dobanzii la creditele noi si-a accentuat declinul in luna decembrie 2019, media ei trimestriala continuand astfel sa se reduca, miscarile fiind de natura a spori incertitudinile privind transmisia si conduita politicii monetare.
    In acelasi timp, s-a observat ca rata de schimb a leului a ramas practic stabila in prima luna a anului curent, in conditiile relativei calmari a ingrijorarilor investitorilor legate de deteriorarea pozitiei fiscale, coroborata cu diferentialul considerabil al ratei dobanzii, dar si ca urmare a persistentei sentimentului favorabil pe piata financiara internationala, inclusiv pe fondul deciziilor/asteptarilor privind prelungirea conduitei acomodative a politicilor monetare ale BCE si Fed, si a atitudinii unor banci centrale din regiune.
    Unii membri ai Consiliului au atentionat insa ca, in contextul DEFICITELOR GEMENE(Deficitul de cont curent si Deficit bugetar – n.red.), o reamplificare a presiunilor asupra ratei de schimb este foarte posibila, mai ales in ipoteza unor evolutii adverse ale mediului international care s-ar suprapune unei eventuale reevaluari a riscului asociat de investitori pietei financiare locale, ceea ce reclama in continuare vigilenta din partea bancii centrale”, explica BNR in document.”
    http://www.business24.ro/bnr/investitii/bnr-reamplificarea-presiunilor-asupra-ratei-de-schimb-este-foarte-posibila-din-cauza-deficitelor-1609479?utm_source=Newsletter_Zilnic&utm_medium=Business24.ro&utm_campaign=Email_2020-02-17