G4Media.ro

PSD aruncă vina pe BNR pentru prăbușirea leului și sugerează cheltuirea rezervelor…

Foto: Pexels.com

PSD aruncă vina pe BNR pentru prăbușirea leului și sugerează cheltuirea rezervelor pentru stabilizarea cursului

PSD aruncă vina pe BNR pentru prăbușirea leului, distribuind pe Facebook mesajul că Banca Națională este singura care poate interveni și sugerează cheltuirea rezervelor pentru stabilizarea cursului.

„Cursul valutar nu poate și nici nu trebuie să fie stabilit prin hotărâre de Guvern. Nu ar mai fi o piață liberă. Singura instituție abilitată să administreze «controlat» cursul Leu-Euro este Banca Națională care dispune în prezent de rezerve de 36,8 miliarde euro ce îi permit să țină sub control variațiile de curs“, este mesajul PSD, însoțit de un clip.

Moneda naţională a înregistrat miercuri a şaptea zi consecutivă de depreciere, la minime istorice, cursul afişat de Banca Naţională a României pentru moneda europeană fiind de 4,7569 lei/euro, o creştere cu 4,27 bani (+0,91%) faţă de cotaţia de marţi, de 4,7142 lei/euro.

La cele mai mari bănci comerciale din România, euro se vinde, joi, şi cu peste 4,85 lei, potrivit News.ro. Astfel, Banca Comercială Română (BCR) vinde euro cu 4,8590 lei, Leumi Bank afişează un curs de 4,8410 lei/euro, BRD vinde un euro cu 4,8290 lei, Banca Transilvania afişează un curs valutar de 4,8050 lei/euro, ING Bank vinde un euro cu 4,8215 lei.

Joi, pe piaţa interbancară, euro a rămas peste nivelul de 4,76 lei.

Deprecierea zilnică a leului față de euro de la începutul anului, imediat după intrarea în vigoare a OUG 114/2018, cu recorduri stabilite zilnic, a dat naștere unui val de speculații privind un presupus atac speculativ. Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al BNR, a respins însă ipoteza atacului speculativ și a arătat cu degetul spre ”lipsa de credibilitate” provocată de ”ordonanța lăcomiei” (detalii aici).

Sursa Foto: Pexels.com

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

26 comentarii

  1. Cat de cretini…astia ne conduc pe noi? Pai rezerva aia nu ar rezista nici o saptmana.

  2. Eu sunt apolitic ce vina am eu daca am rata in euro si rata a luat o razna ?

    • Daca prin apolitic intelegi gresit ceea ce inteleg 90 % din oamenii neinstruiti, atunci ai vina ca nu te-a interesat sa votezi.
      Nu exista apolitic in general, ceea ce ai in farfurie este politica.
      In romania IN SPECIAL nu exista apolitic, daca esti apolitic este PSD.
      Adica ii ajuti sa ajunga la putere.
      Daca zici ca toti sunt la fel, din nou, dai dovada de imposibilitatea gandirii critice si nu esti capabil sa discerni intre fenomenele din jurul tau.
      Daca ai votat impotriva PSD….felicitari, acum culegem roadele celorlalti apolitici sau asistati.

    • @Stefi, sper că „apolitic” înseamna că nu te interesează, in general, politica, si că mergi totuși la vot.
      Daca nu mergi la vot, ești la fel de vinovată ca și ei…scuze, că zic.. înseamnă ca esti de acord cu orice va decide câștigătorul. Politicul influențeaza ce se întâmplă cu economia (TVA, taxe și impozite, supra-taxe si supra-impozite, investiții, …, chestii din astea mărunte…)
      PSD nu a câștigat pt că 40% dintre români (cumva se lăuda ei) i-au acordat votul; PSD a câștigat cu acel scor datorita faptului că 60 % dintre românii cu drept de vot nu și-au exercitat acest drept.
      Procentul celor care i-au acordat votul direct este de 20 și ceva sută; cei care nu au votat le-au dat ocazia sa se laude că ” jumătatea dintre români” sunt de acord cu ei, cu tot ce vor decide ei…
      Votul trebuie sa fie o datorie civica!
      Cine nu votează nu contează!

    • Apolitic? Ce-i aia? Nu poti sa fii apolitic, oricine vine la guvernare intreprinde niste actiuni care au consecinte. Consecintele actiunilor psd se pare ca nu va convin, tot apolitic sinteti?
      Stiu ca multi au zis la alegerile din 2016 „ne doare-n cur de politica, hai la ski!” Nu stiu daca-i cazul dumneavoastra, dar pe unii n-o sa-i mai doara, o sa-i arda acum.
      Intrebarea e ce vina avem noi, astia care am votat impotriva analfabetilor astia de psd-isti, ca ati fost atit de multi apolitici?

  3. Păi, ei fac mizerie, iar alții trebuie sa stea tot timpul să facă curățenie după ei, nu??
    Ei strică și alții sunt obligați să vina sa le contrabalanseze porcăriile, nu??
    De ce sa vina BNR să corecteze ce au distrus ei, banii aia care trebuie aruncați în piață pt echilibrare nu sunt banii noștri???
    Nesimțiților, după ce nu ați investit nimic și mai și fugăriți investitorii, ce credeați că se va întâmpla??
    După ce măriți din pix pensii și salarii, fără să aveți acoperire în economie, ce credeați că se va întâmpla???
    După ce vă lăudați cu cresterea economiei pe consum ( adică cumpărăm de la alții, pe datorie, de unde mai spumuiți si voi niște taxe) ce credeați că se va întâmpla??
    După ce dați pensii speciale fără număr, de mii de euro per persoana, unora care nu au contribuit nici cu a zecea parte, ce credeați că se va întâmpla?
    După ce împrumutați zeci miliarde numai în ultimele luni, că apoi sa le consumați fara a investi, ce credeați că se va întâmpla??
    Cifrele și situațiile financiare nu mint, sper că toți implicați să nu mai tacă sibsaniasa să spună care sunt cauzele. Ați fost avertizați in continuu că porcăriile astea nu vor merge la nesfârșit, că va veni si scandenta. Dar cine să priceapă, toți impostorii ajunși la conducere după ce și-au cumpărat la kg diplomele??
    P.s. din câte știu, BNR a mai aruncat bani în piață în ultimele luni…

  4. Câteva din atribuțiile BNR ( vezi Legea nr. 312 privind Statutul Băncii Naţionale a României):
    1. Obiectivul fundamental al Băncii Naţionale a României este asigurarea şi menţinerea stabilităţii preţurilor.
    2. Elaborarea şi aplicarea politicii monetare şi a politicii de curs de schimb.
    3. Banca Naţională a României elaborează şi aplică politica de curs de schimb.
    Dacă BNR consideră că guvernul este cel care îi sabotează îndeplinirea atribuțiilor, atunci să sesizeze organele în drept, iar guvernatorul să-și prezinte demisia arătând cauzele care l-au determinat. Deocamdată BNR spune că totul este în regulă și nu cred că are nici o legătură cu dl Câțu și alți „vectori” de opinie care spun că guvernul atacă BNR.

    • Daca nu pricepi nimic din economie, mai bine taci. Din chiar punctele alea pe care le-ai afisat, acum se bat cap in cap. Daca apara cursul, sar dobanzile, deci taxe mai mari la banci, deci faliment. Daca scade dobanda, sare cursul, ceea ce se intampla acum.

      Si asta numai de la ordonanta asta nesimtita, 114.

    • @Dan, liță este PSDist, e de înțeles…ei distrug, și alții trebuie să repare…sau știu ce fca, dar încearcă să se spele pe mâini…
      Mai vin cu un zvon-doua, produc șoc pe bursă și, ca „băieți deștepți” ce sunt, se îmbogățesc peste noapte..( vedeți declarațiile unui ex ministru, care s-a dat apoi lovit de boala, care a marit acum vreun an prețul la energie, apoi declarațiile lui Valcov-cavou care a prăbușit acțiunile unor companii energetice, telecom și a unor bănci…
      Ce sa te aștepți de la niște impostori cu diplome cumpărate ( la fel ca ăștia care fac și legi declarate în majoritatea lor neconstituționale)…
      Prostii ăștia nu țin cont de avertizări, de nimic…
      Nu fac studii de impact, nu pun in discuție proiectele de lege
      Ei pur și simplu le aruncă în piață de pe o zi pe alta ( companiile mari își fac bugetul și planul de afaceri cu luni înainte, nu de pe o săptămână pe alta)
      Asta pt că indivizii ăștia aflați la conducere s-au îmbogățit nu pe merit, să știe cum să conducă o afacere, ci prin combinații și jmenuri făcute prin boscheți.. habar nu au de economia de piata, la ei totul se face mai cocălăresc..
      Ăștia au făcut din economia românească un CARITAS, mă mir cum mai exista români care să pună botul la minciunile lor

  5. După cum am spus și într-un alt comentariu, partidele manipulatoare pot sa facă o mărire a pensiilor și salariilor fără că fraierii să se aleagă cu nimic, dar să fie votate în continuare. Iată câteva ponturi :
    1. Crește pensiile și salariile (cele normale, nu cele ale „lumii bune” sau cum se numeau pe „rit vechi”, cumva, „nesimțite” – acelea deja sunt enorme si îi doare pe cei care le au ”la bască” ), cu procente de 50 % sau chiar mai bine, în decurs de câțiva ani…
    2. Aranjezi o inflație de 5-6 % pe an… (Scandaluri, gripa porceasca, legi scoase din joben , zvonuri, etc.)
    3. Ai grija de o creștere a cursului valutar asemănătoare inflației… (Scandaluri, gripa porceasca, legi scoase din joben , zvonuri, etc.).
    4. Zbieri în gura mare că Statul Paralel, Banca Națională, Multinaționalele Harparete, Uniunea Europeană, Președintele fură sau pun bețe în roate celui mai bun guvern, care nu poate să facă nimic…
    5. Asiguri că mesajele anterioare ajung la publicul țintă prin vehiculele media necesare…
    6. Rezultat : Oamenii vor avea mai mulți bani în buzunare, vor trăi mai prost, dar vei fi votat în continuare
    7. Acesta este scenariul strategic al oricăror partide care se bazează pe putina știință de carte și pe lipsa de democrație
    8. Orice asemănare cu realitățile de la noi este „pur întâmplătoare”….
    9. Orice asemanare cu Argentina e pur intamplatoare… Dar tare posibil să ajungem într-o criză asemănătoare cu atatea ”eminente cenușii” care ne călăuzesc spre un ”viitor luminos” !
    10. Liber la distribuire ! Nu cer copyright !

    • Gura cetățeanului adevăr grăiește; scurt, just și la obiect.

  6. Ce afacut Iarescu si Vasilescu la BNR ? In timp ce milioane de romani isi gaseau dreptatea in instanta prin decizii definitive si irevocabile care aratau ca bancile jefuiau romanii prin comisioane ascunse , clauze abuzive tot feul de stelute in contracte ce faceau bosorogii de la BNR ? De ce nu ieseau public atunci ? Acum au prins curaj si apara bancile evazioniste si hoate .

  7. Ce așteptați de la niste analfabeți economici …, când ai niște oamen7 total nepregătiți care nu știu decât să fure când ajung în poziții cheie…..și de multe ori nici asta nu le iese de ceacanai și proști ce sânt Astai psd și în general politicienii noștri scumpi .

  8. Românii iau bani pt orice, semnează orice numai să se vadă cu banii in mana, se roagă să îi primească;; apoi îi cheltuie pe te miri ce ( nu vorbesc de case). Știi cum e: „cea mai fericită zi in relația cu banca e cea în care ti se acorda împrumuturi”
    Câți citesc sau studiază contractul care i se pune in fata și pe care îl semnează, câți solicita un draft pt studiere înainte de a semna??? Cati merg să ceară părerea unui consultant extern?? Se roagă să primească banii fără să mai verifice nimic. De abia când trebuie sa plătească ratele își pun probleme..
    Nu zic că nu sunt f multe cazuri in care sunt păcăliți „pe ascuns”, însă de cele mai multe ori și noi încurajăm și acceptam aceste practici.
    Ce trebuie sa facă BNRul, să verifice toate contractele sau cumva e i datoria consumatorului sa semnalizeze neregulile și să de-a banca în judecată?? Din câte știu, sunt persoane care au reclamat contractele și chiar au câștigat. Nu știu dacă BNR poate interveni singura in bucătăria internă a fiecărei bănci.
    Cu IFNurile cum e? Când consumatorul accepta să plătească asemenea dobânzi? Ce trebuie să facă BNR îl?

  9. Are dreptate. PSD si BNR convietuiesc din ’89 in deplina armonie.

  10. Cheltuiti rezervele BNR pentru ca PSDragnea sa ramana la guvernare . . .

  11. Bani aruncati in piata fara completa acoperire in marfuri si servicii inseamna inflatie. Inflatia inseamna devalorizarea monedei. Inflatia poate fi combatuta „culegind” banii din piata prin cresterea dobinzilor (roborul) la imprumuturi. Impiedici cresterea dobinzilor nu mai ramine decit devalorizarea leului. Asa, simplist, ca treburile sint un pic mai complicate, dar asta e esenta.
    Sa fii psd-ist inseamna sa fii idiot sau ticalos, iar idiotii si ticalosii n-au nici responsabilitate, cum sa-i lasi pe astia sa conduca o tara? Cred ca romanii sint inconstienti.

  12. E adevarat ca unii au facut credit ptr orice dar multi am facut credite ipotecare pe 30 de ani care in franci elvetieni euro dolari sau lei. Bancherii care stiau evolutia valutei au refuzat sa acorde credite in lei la ipotecare. Acum ce sa ne facem sa ne omorati ? Nu avem si noi drepturi ? BNR nu trebuia sa fie un arbitru. Eu personal cand am contractat un imprumut ipotecar pe 30 de ani e clar ca mi – am asumat un risc dar banca ? Bancile ele nu isi asuma nici un risc ? Acum vad ca multi duc grija celor din puscarii ca vezi doamne sunt supraaglomerate si sunt maltratati si merita despagubiti . Dar noi ce muncim zi de zi in mediul privat si platim impozite rate la banci pe noi cine ne apara ?????

  13. @Tudor : excelent sintetizat !

    Asta este adevarata cauza penteu care am ajins sa fim condusi de pitecantropi penali : ca multi dintre aia „apolitici” au fost prea nesimtititi ca sa mearga la vot … Ca „n-au avut pe cine vota ” …. si alte aberatii …

    • Ma alatur si eu discutiei despre politic/apolitic, prin urmatorul aspect ce tin sa vi-l aduc la cunostinta, mai ales in contextul unui an intesat de alegeri, la fel ca si urmatorul. Citeam de curand o analiza foarte simpla si de succes vizavi de alegeri, mai exact lucruri legate de manipularea de manual, inventata de cine credeti? De un domn pe nume arthur finkelstein, analist si consilier evreu, angajat de ponta la prezidentialele din 2014, si pasat apoi psd, la alegerile din 2016. Acest cumatru pervers a analizat comportamentul electoral al oamenilor in general, si-a ajuns la concluzia ca e mult mai usor sa castigi in alegeri influentand oamenii sa nu iasa la vot, decat indemnandu-i sa voteze. Pt. a convinge, bunaoara romanii, sa nu iasa la vot este suficient sa spui cat mai des si pe cat mai multe canale media doua propozitii :
      1. ”toti sunt la fel”;
      2. ”eu cu cine votez?” sau mai exact ”n-am cu cine sa votez, pentru ca sunt toti la fel”.
      Aceste doua propozitii au fost spuse pe toate tonurile in 2016, incat au convins un procent foarte mare din votanti sa stea acasa, si sa nu iasa la vot, lucru ce a dus la psd-draknea si mizeria ce o traim azi. Deja incep sa aud din diferite directii aceste propozitii din nou, ele sunt incercari de manipulare ieftina dupa manual, si-n lumina ultimilor doi ani de psdism, vin sa pun si eu o intrebare : mai risca cineva sa nu iasa la vot?

  14. Cursul valutar se stabileste liber pe piata prin raportul cerere-oferta. Factorul definitoriu al cursului este ”valoarea reala” a banilor fiecarei tari, puterea de cumparare a monedei nationale. Calea de intarire a monedei nationale este cresterea productiei interne, in principal cea cu valoare adaugata mare si orientarea unei parti importante a aceastei productii catre export. In felul acesta balanta comerciala (raportul intre valoarea exporturilor si cea a importurilor) se echilibreaza, economia va avea excedent de valuta, care la vanzare va duce la o scadere a cursului. Asta ar fi un mic curs de macroeconomie pentru ”eminentele cenusii” care ne guverneaza ce fac ele acum ducand la abramburirea economiei nationale! Guvernantii actuali sunt simpli culegatori de voturi de la partea saraca si manipulabila a populatiei plus partea profitoare, care s-a lipit de avantaje precum o caracatita si nu se da dusa ! Prevad un viitor foarte sumbru, o cadere masiva a economiei care va duce la o si mai mare migratie a fortei de munca, depopularea masiva a tarii astfel putandu-se ajunge la o ”tara de tranzit” pentru oamenii din tarile lumii a treia sau intr-o varianta si mai pesimista la dezmembrarea tarii (pe termen mediu sau lung )! Daca tinerii si partea activa a societatii nu se vor trezi sa iasa la vot si in strada, sa se implice activ, nu pe facebook, Romania cum este ea astazi este posibil sa dispara !

  15. Sa opreasca pentru Cristoiu Ion, mare luptator impotriva „binomului”, „statului paralel”, luptator pentru drepturile marilor corupti martiri.
    Se adue ca va fi numit prim consilier la ministerul adevarului dupa ce va fi inscaunat marele carciumar.

  16. Va urma, foarte probabil, o noua tentativa de a il schimba pe Isarescu cu cineva mai dispus sa asculte indicatiile pretioase de la partid. Daca ne uitam in urma, PSD a incercat de mai multe ori sa opuna mana pe BNR, esuand de fiecare data. De data asta par sa fi pregatit mai bine terenul.

  17. Ma mir ca au renuntat la Basescu!
    Cum a trecut timpul!
    Cred ca Base se simte jignit cand psdmuistii nu ii acorda atentie!
    Cred ca pana si Soros se simte rusinat!
    De „Statul Paralel” ce sa mai spunem!
    Jeguri pesedoase!