G4Media.ro

BNR: Scăderea leului nu e rezultatul unui atac speculativ, ci al lipsei…

BNR: Scăderea leului nu e rezultatul unui atac speculativ, ci al lipsei de credibilitate. Băncile vând euro și cu 4,85 lei

Deprecierea zilnică a leului față de euro de la începutul anului, imediat după intrarea în vigoare a OUG 114/2018, cu recorduri stabilite zilnic, a dat naștere unui val de speculații privind un presupus atac speculativ. Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al BNR, a respins încă ipoteza atacului speculativ și a arătat cu degetul spre ”lipsa de credibilitate” provocată de ”ordonanța lăcomiei”.

„Atac speculativ este mult spus. Sunt multe elemente aici. Avem odată o situaţie de fond, una de conjunctură şi un moment al zilei dacă vreţi. Toate trei au contribuit la rezultat, şi anume: o lipsă de credibilitate pentru investitorii care au deţineri în lei şi care încep să renunţe la aceste deţineri în lei. De aceea vine presiunea care s-a creat. Lipsa aceasta de credibilitate care i-a făcut să renunţe la deţinerile în lei”, a spus Dan Suciu miercuri seară la Digi 24, citat de Agerpres.

Reamintim că OUG 114/2018 a constituit o lovitură indirectă pentru BNR. Băncile vor plăti o taxă proporțională cu valoarea indicelui ROBOR (stabilit de piață în funcție de dobânda-cheie a BNR), ceea ce înseamnă că marja de manevră a BNR la stabilirea dobânzii-cheie s-a micșorat, atât timp cât unul dintre obiectivele BNR stabilite prin lege este menținerea stabilității sistemului bancar.

Oficialul BNR a explicat că impactul OUG 114 asupra sistemului bancar, asupra BNR și monedei naționale a fost înțeles de piețele externe: „S-a simţit în momentul în care pieţele externe au fost mai active decât piaţa internă. De aceea spunem că ea vine cumva din pieţele internaţionale care, probabil, au analizat acum mai mult situaţia României şi au înţeles ce se întâmplă aici. Avem o problemă serioasă legată de setarea aşteptărilor”.

În opinia lui Dan Suciu, dobânda nu se setează prin lege, ci de piaţă, aluzie clară la încercarea guvernului de a ține nivelul ROBOR cât mai jos prin intermediul OUG 114: „Dobânda nu se setează prin lege, se setează de piaţă vrând – nevrând, aceasta este situaţia. Ea depinde de inflaţie, de condiţiile economice din piaţa respectivă. Oricât ne-ar plăcea sau nu ne-ar plăcea acest lucru. Dacă pe plan intern mai reuşim să o mai aşezăm, pieţele internaţionale, care sunt extrem de puternice şi macină aceste informaţii în ritmul lor, reacţionează”, a explicat purtătorul de cuvânt al BNR.

Întrebat ce spaţiu de manevră mai are în prezent Banca Naţională în noile condiţii, Suciu a răspuns: „Este dilema cu care ne confruntăm şi noi la Banca Naţională acum, de găsirea acestui echilibru între curs şi dobândă”.

Moneda naţională a înregistrat miercuri a şaptea zi consecutivă de depreciere, la minime istorice, cursul afişat de Banca Naţională a României pentru moneda europeană fiind de 4,7569 lei/euro, o creştere cu 4,27 bani (+0,91%) faţă de cotaţia de marţi, de 4,7142 lei/euro.

La cele mai mari bănci comerciale din România, euro se vinde, joi, şi cu peste 4,85 lei, potrivit News.ro. Astfel, Banca Comercială Română (BCR) vinde euro cu 4,8590 lei, Leumi Bank afişează un curs de 4,8410 lei/euro, BRD vinde un euro cu 4,8290 lei, Banca Transilvania afişează un curs valutar de 4,8050 lei/euro, ING Bank vinde un euro cu 4,8215 lei.

Joi, pe piaţa interbancară, euro a rămas peste nivelul de 4,76 lei.

Foto: Cursul leu – euro (InquamPhotos / Octav Ganea)

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

6 comentarii

  1. Daca nu postați voi știrea va mai credea cineva

  2. Toti parametrii acestei ecuații care sa genereze un echilibru al cursului de schimb,al ROBOR sunt necunoscuți la nivel de guvern,parlamentari si chiar a unei parti a publicului.
    Nu se cunosc elementele esentiale de functionare a economiei.
    Piata care reglează tot.
    Credibilitatea politicienilor români e zero.
    Acum se plătesc facturile.
    Pomenile salariale au fost degeaba făcute.
    Surplusul de lei la leafa/pensii deja s-a dus prin cresterle de pret in cascada care sunt in desfăsurare.
    Totul e asemănător cu acea perioada 1996 1997 când pentru un dolar romanii au plătit 8.000 lei vechi in februarie 1997 fata de 3.800 lei vechi in august 1996.
    Atunci au fost si alegeri dar erau niste dezechilibre cauzate de măriri de salarii/pensii pentru castigarea alegerilor
    Apoi a mai fost o devalorizare accentuată, cea cunoscută ca atacul speculativ, In care in câteva luni monedă națională s-a devalorizat cu peste 20%.
    Toate aceste socuri valutare sunt cauzate de politicienii care detin puterea.
    Si atunci si acum
    Si mai cred ca atacurile lui Zamfir & co nu sunt la întâmplare.
    Sunt sume mari in lei convertite in euro înaintea acelor declarații,ordonanțe.
    Acesta e in fapt marele atac speculativ inern.
    Cel internațional e in desfăsurare.

  3. Pai daca ar fi cu adevarat dupa credibilitate, s-ar ajunge la 10 lei pentru 1 euro. psd este lipsit de credibilitate iar economia au sufocat-o cu deficitul bugetar si taxe pe multinationale care vor pleca pana la urma.

  4. Stati ma linistiti la locurile voastre. politicienii si economistii lor n-au provocat niciodata crize.
    romania sta foarte bine, asigura tovarasul socol, mare ieconomist.

  5. Ma întreb unde se va ajunge, ne vom lovi de un curs a 5 Ron per euro în viitorul apropiat?