G4Media.ro

PSD insistă ca Planul național de redresare să fie prezentat în plenul…

Sursa foto: Captură video

PSD insistă ca Planul național de redresare să fie prezentat în plenul Parlamentului și condiționează în continuare votul pentru ratificarea contribuției României la bugetul UE

Senatorul PSD Radu Oprea, purtător de cuvânt al partidului, a declarat luni, după ședința Biroului Permanent Național, că Planul național de reziliență și redresare (PNRR) trebuie prezentat în plenul Parlamentului, nu doar într-o comisie parlamentară, și a reiterat că PSD dorește ca mai întâi să fie dezbătut PNRR și apoi să fie dat un vot pentru ratificarea contribuției României la bugetul UE, așa-numitele resurse proprii.

„Este absolut necesar să vină cu acest program în Parlament. (…) Cred că este singura soluție corectă față de români. Ei uită un lucru: că se numește Plan național de redresare și reziliență. Nu este nici planul PNL de redresare și reziliență, prima variantă, cea care a luat nota 4 la Bruxelles, și nu este nici planul USR de redresare și reziliență”, a declarat Radu Oprea.

Senatorul PSD a spus că „este prea puțin” ceea ce a anunțat ministrul Cristian Ghinea, că va prezenta PNRR în Comisa de afaceri europene.

„Este nevoie de o dezbatere și de o susținere a Planului național de redresare și reziliență în Parlament, pentru că acolo ar trebui să vorbim în principal despre reforme, nu despre împărțirea banilor publici (..)”, a declarat Oprea.

Întrebat dacă PSD amână, în continuare, susținerea ratificării contribuției României la bugetul UE, Radu Oprea a răspuns: „Da, trebuie să vină în Parlament să prezinte PNRR”.

Birourile permanente reunite ale Senatului şi Camerei Deputaţilor au anulat miercurea trecută plenul comun al Parlamentului, care urma să se desfăşoare de la ora 14,00, pentru ratificarea Deciziei (UE, EURATOM) 2020/2053 a Consiliului din 14 decembrie 2020 privind sistemul de resurse proprii ale Uniunii Europene.

Decizia de ratificare se ia cu două treimi din voturi, ceea ce înseamnă că PNL, USR PLUS și UDMR aveau nevoie și de voturile PSD. Social-democrații au anunțat însă că nu vor vota ratificarea contribuției României la bugetul UE dacă guvernul nu vine în Parlament cu Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că parlamentarii PSD nu vor vota, miercuri, în plenul comun ratificarea contribuției României la UE, „pentru că vor să ştie ce cuprinde”.

Premierul Florin Cîţu a acuzat în aceeași zi un șantaj din partea PSD pe tema ratificării contribuției României la bugetul UE și i-a avertizat pe social-democrați că vor trebui să dea explicații celorlalte state membre de ce țara noastră nu aprobă contribuția, astfel încât PNRR să poată fi pus în aplicare.

Europarlamentarul PNL Siegfried Mureșan (grupul PPE) a criticat, tot miercurea trecută, intenția PSD de a nu vota decizia privind resursele proprii ale Uniunii Europene, explicând că, dacă o țară nu ratifică această decizie, Mecanismul European de Redresare și Reziliență nu se poate aplica pentru niciun stat membru.

„Un lucru foarte grav este că PSD creează un precedent extrem de periculos la nivel european. PSD face politică internă cu întreg mecanismul anti-criză de 672,5 miliarde de euro dedicat întregii UE. Chiar dacă, după aceste șantaje, PSD înțelege riscul și votează decizia, această acțiune va putea fi un exemplu pentru ca alte partide și politicieni iresponsabili din Europa să joace politic cu resursele Uniunii Europene și cu planul anti-criză al Europei. Iar dacă un stat membru blochează definitiv decizia pe resursele proprii în urma jocului lansat de PSD, atunci nu vom mai avea mecanism de redresare și reziliență”, a declarat Siegfried Mureșan, într-o postare pe Facebook.

Europarlamentarul a explicat că, fără o decizie privind resursele proprii ale Uniunii Europene, ratificată de toate cele 27 de state membre, nu va exista deloc Mecanismul European de Redresare și Reziliență în valoare de 672,5 miliarde de euro.

Premierul Florin Cîțu a anunțat vineri, la finalul ședinței de guvern, că Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) va fi pus în dezbatere publică, iar săptămâna viitoare va fi adoptat mandatul de negociere cu Comisia Europeană.

El a subliniat că, după buget, PNRR a fost al doilea test pentru coaliția de guvernare, care se dovedește a fi ”unită și puternică”.

Sursa foto: Captură video

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

19 comentarii

  1. Daca PSD voteaza cresterea contributiei fara ca PRR sa fie adus in parlament inseamna ca traim in plina dictatura! Este o chestie de bun simt sa vii sa spui ce proiecte anume cu fisa proiectului vrei sa finantezi prin acest plan!
    Si ma astept sa voteze pentru ca sunt niste scarnavii lase!
    Dar din acel moment in Romania nu mai exista democratie! Javranis si gasca lui de neomarxisti au pus in paranteze democratia!

    • In Romania exista democrație când legile justiției erau siluite ca Interlopul șef PSD Dragnea sa scape de pușcărie?

    • Voi pessedistii vorbiti de democratie? Acum,bieneinteles ca totul trebuie democratic, dar in nici un caz la presiunea unui partid de teapa PSD

    • UE are nevoie de ratificarea in parlament a modificarii contributiei statelor la buget. E obligatoriu.
      UE nu are nevoie de ratificarea PNRR in parlamentele tarilor, doar cer guvernelor sa vina cu proiectele. Adica ce nu cere UE vrrea musai PSD sa impuna.
      Nu putem sa asteptam dupa lipitorile de la PSD sa vina cu modificari la plan. Ca n-am mai termina cu pomenile care ar fi redirectate catre electoratul lor favorit. Si am astepta cu lunile pana legea ar fi votata, contestata, rasmodificata, rascontestata, si iar, si iar. Planul are un termen limita FOARTE strans. Daca nu pornim imediat cu siguranta ca stilul nostru romanesc de implementare a proiectelor ne vor face sa pierdem banii. Asa ca, daca PSD vrea sa beneficiem de banii astia(ma indoiesc ca vor, daca nu se pot fura nu se cheltuie, vezi absorbtie fondurilor UE in judetele fief PSD de 20 de ani), sa dea drumul la ratificarea ceruta.

    • Ai perfecta dreptate KALTZ

  2. Lasati PSD-ul sa voteze contra contributiei la UE. Lasati-i sa arate clar ca sunt anti europeni si anti civilizatie.
    Si idioti pe deasupra. Puteau sa gaseasca un alt mijloc de santaj care sa nu-i demaste asa de clar.

  3. Planul respectiv ține de competența Guvernului, nu a parlamentului. Parlamentul să-și respecte competențele și să dea legi bune și să lase guvernul să guverneze, nu să se amestece în treburile lui. PSD ar vrea să aducă amendamente pe guvernarea pnl ? Dacă n-o să ne placă, îl schimbăm la următoarele alegeri.

  4. @Ghita
    What-about Ghita? Treceti la subiect!

  5. Avand in vedere ca este un Plan pe termen lung este normal ca el sa fie insusit de toata lumea, nu numai de un guvern vremelnic. Asa ca sa fie votat in Parlament! Altfel suntem in dictatura!

  6. Foarte curios cum se arată foarte interesată ciuma roșie de fondurile europene, fonduri pe care nu dădea până dăunăzi niciun ban ruginit. Ciuma roșie nu este interesată de fondurile europene și de PNRR, ci nu vrea să rateze ocazia de a mai face o leacă de circ, la ce se pricep ei cel mai bine. Dacă erau atât de interesați de fondurile europene, în timpul scurs de la aderare, cât s-au aflat la guvernarea acestei țări, de ce au lăsat de izbeliște aceste fonduri, nearătându-se deloc interesați de ele? De ce? Pentru că nu puteau fi furate. să-i anunțe cineva că nici fondurile oferite prin acest program nu pot fi șutite, atunci s-ar putea să nu-i mai intereseze. Haideți ciume jegoase, la tomberon cu voi!

  7. Ciolacu nu-si dezminte prostia, spune: „Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că parlamentarii PSD nu vor vota, miercuri, în plenul comun ratificarea contribuției României la UE, „pentru că vor să ştie ce cuprinde”.!!
    „Ce cuprinde”, Ciolacule, gasesti in Decizia (UE, EURATOM) 2020/2053 a Consiliului din 14 decembrie 2020 privind sistemul de resurse proprii ale Uniunii Europene, citeste-o!!
    Doar atat cere Comisia Europeana in mod explicit Tarilor membre: sa fie Votata in Plenul Parlamentelor nationale Decizia nr 2053/2020 a Consiliului European.

    „Guvernul României a aprobat proiectul de lege privind sistemul de resurse proprii ale UE.
    Executivul a adoptat astăzi, 3 februarie 2021, la propunerea MF, actul normativ de ratificare a Deciziei (UE, EURATOM) 2020/2053 a Consiliului din 14 decembrie 2020 privind sistemul de resurse proprii ale Uniunii Europene și de abrogare a Deciziei 2014/335/UE, Euratom, adoptată la Bruxelles. Prin această decizie, Comisia crește temporar plafonul de resurse proprii de la 1,20% la 1,40% din Venitul Național Brut (VNB), utlizând astfel spațiul creat între acest plafon și cel de plăți (spațiul intitulat garanții/headroom) pentru operațiuni de împrumut (Next Generation EU).
    Nivelul Contribuției României pentru anul 2021, conform Scrisorii rectificative a bugetului UE pe 2021, este în cuantum de 2.356.894.717 euro (aprox. 11.548.784.113 lei).”
    (inseamna ~2,4 Miliarde Euro/An… inseamna ca intr-un exercitiu financiar al UE de 7 ANI, Romania trebuie sa absoarba MINIM 17 Miliarde Euro, ca sa NU fie pe MINUS!)!
    Dezastru!!!

    Comisia Europeana nu cere Votul parlamentului national al fiecarei tari membre pe PNRR… daca alte Tari au votat in Parlament PNRRul lor, e altceva… ca voi NU va intelegeti e cu totul altceva… pe voi va intereseaza exclusiv dpdv politic sa trageti spuza pe turta voastra, chiar si daca nu ar aduce nimic bun pentru romani…

  8. ce au facut gov psd pt zonele defavorizate 2011 -2019? de ce majoritatea proiectelor au fost pe malul dambovitei & zona Transilvaniei ?

  9. si ei au facut la fel?

  10. Principalele surse de finanțare a PNRR provin din resursele proprii ale UE, la constituirea cărora este necesar și votul Parlamentului României. A susține că nu este nicio legătură între acestea este o inepție politică. Așa cum UE pretinde, ca la constituirea resurselor proprii, parlamentele statelor membre să consimtă printr-un vot cu majoritate calificată, tot așa , cheltuirea acestor resurse, în statele membre, să fie aprobată cu aceleași exigențe de către parlamentele statelor membre. Refuzul lui Cîțu de a pune PNRR în discuția Parlamentului, nu cred că este o simplă aroganță, ci o manevră de a ascunde opiniei publice modul în care vor fi cheltuite aceste resurse.

    • Constituirea de resurse si modalitatea prin care se face aceasta constituire este una si cheltuirea acestor resurse , puse la dispozitia tarilor membre prin PNNR, este alta . Nu poti pune semnul egal intre cele doua modalitati ce se refera la situatii diferite .

    • ce are sula cu prefectura .

    • separati apele , cititi textele si veti constata ca nu este nevoie de votul in parlament decit pentru Decizia nr 2053/202 restul este treaba guvernului romaniei .

  11. @Lili În sfârșit, după multă vreme avem din nou aceeași părere. PSD practica jocul la ofsaid, dar n-a ales bine partitura.