G4Media.ro

Proteste la Chişinău în legătura cu decizia Comisiei electorale cu privire la…

sursa foto: Agora.md

Proteste la Chişinău în legătura cu decizia Comisiei electorale cu privire la numărul de secţii de vot în străinătate

Un miting de protest faţă de decizia Comisiei Electorale Centrale de la Chişinău de a nu deschide mai multe secţii de votare în străinătate pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie faţă de 139, câte au fost la alegerile prezidenţiale din toamna trecută, se desfăşoară luni în faţa sediului instituţiei, după ce în urmă cu o zi cetăţeni moldoveni aflaţi în străinătate au ieşit în stradă pentru a-şi manifesta nemulţumirea în legătură cu această hotărâre a CEC, relatează Radio Chişinău, Agora şi Deschide.md.

Mai multe partide şi-au îndemnat simpatizanţii să participe la această acţiune de protest din faţa Comisiei electorale, printre care Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS) (PAS), Platforma DA, Blocul ‘Renato Usatîi’, AUR şi partidul ‘Democraţia acasă’.

Manifestanţii cer Comisiei electorale să-şi revizuiască decizia şi să majoreze numărul de secţii de vot în diasporă, scandând ‘Vrem să votăm!’ şi ‘Diaspora votează!’.

La ora transmiterii ştirii, magistraţii Curţii de Apel examinau contestaţia depusă de blocul ‘Renato Usatîi’ împotriva deciziei CEC privind menţinerea la 139 a numărului secţiilor de votare pentru diasporă.

De asemenea, PAS a contestat luni la Curtea de Apel Chişinău hotărârea Comisiei electorale privind numărul secţiilor de votare pentru diasporă.

Conform deciziei Comisiei Electorale Centrale, adoptată la 5 iunie, pentru alegerile anticipate din 11 iulie vor fi deschise doar 139 secţii de votare, aşa cum a fost la alegerile prezidenţiale din 2020 în diasporă. Asupra numărului 139 a insistat secretarul general al Comisiei electorale, fostul socialist Maxim Lebedinschi, invocând dificultăţi financiare, chiar dacă Ministerul Afacerilor Interne şi Integrării Europene a cerut deschiderea a 190 de secţii de votare.

Deşi iniţial a fost propusă deschiderea a 162 secţii de votare, propunerea nu a fost agreată, Lebedinschi argumentând că trebuie păstrat numărul de 139 de secţii de votare.

În schimb, Comisia Electorală Centrală a decis în cadrul aceleiaşi şedinţe organizarea a 44 secţii de votare pentru alegătorii din regiunea transnistreană, ceea ce reprezintă cu două unităţi mai mult decât la alegerile prezidenţiale din 2020, potrivit Deschide.md.

Preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a calificat sâmbătă drept o ‘batjocură’decizia Comisiei electorale, cerându-i să-şi revizuiască decizia.

‘Majoritatea dodonistă din CEC a mers iarăşi împotriva poporului şi a încălcat criteriile legale ce stau la baza stabilirii numărului de secţii de votare în afara ţării.Cozile de la alegerile prezidenţiale, insuficienţa buletinelor de vot, numărul mare de înregistrări prealabile au arătat clar necesitatea creşterii numărului secţiilor de vot peste hotare. Somez CEC să-şi revadă poziţia imediat – să respecte legea şi să asigure dreptul de vot fiecărui cetăţean’, a transmis Comisiei Maia Sandu.

Premierul interimar Aureliu Ciocoi şi-a manifestat luni ‘nedumerirea’ faţă de decizia Comisiei electorale, conform Radio Chişinău. Guvernul nu a dat niciun indiciu că nu ar avea capacitatea să acopere cheltuielile pentru deschiderea secţiilor de votare din străinătate, în cazul în care numărul acestora ar fi fost mai mare, se menţionează într-un comunicat al guvernului de la Chişinău.

Potrivit documentului, executivul va face tot posibilul pentru acoperirea financiară a bunei organizări a scrutinului electoral atât în ţară, cât şi peste hotare.

‘Suntem nedumeriţi. CEC nu a luat în considerare recomandările colegilor noştri din cadrul misiunilor diplomatice care se vor afla în situaţia să gestioneze procesul de vot, în mod special în ţările în care mulţi concetăţeni de-ai noştri nu au avut posibilitatea să-şi exercite dreptul constituţional de a vota la scrutinul prezidenţial din toamna anului 2020. Regretăm că, în contextul pandemic COVID-19, nu s-a ţinut cont de faptul că deschiderea mai multor secţii de votare ar fi permis o asigurare mult mai eficientă a măsurilor de protecţie şi distanţare socială’, se menţionează în comunicatul citat de Deschide.md.

În acest sens, guvernul încurajează Comisia să-şi revadă decizia din 5 iunie, având în vedere recomandările formulate de MAEIE, în mod special în cazul ţărilor unde s-au format cozi şi s-au consumat toate cele 5.000 de buletine de vot chiar înaintea orei închiderii secţiilor de vot.

Pe fondul acestor proteste, membrii Comisiei Electorale Centrale se întrunesc luni în şedinţă extraordinară pentru a examina mai multe subiecte cu privire la alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie, notează Ziarul de Gardă, evocând că, la alegerile prezidenţiale din toamna trecută, mii de cetăţeni moldoveni aflaţi peste hotare nu au putut vota din cauza numărului insuficient de buletine, după ce au stat la coadă ore în şir.

Secţiile de votare vor fi constituite pe lângă misiunile diplomatice şi oficiile consulare ale Republicii Moldova, dar şi în alte localităţi în baza numărului de alegători care au participat la scrutinul precedent, organizat în circumscripţia naţională, a datelor de pe urma înregistrării prealabile, precum şi pe baza informaţiilor obţinute de către MAEIE de la autorităţile competente ale ţărilor de reşedinţă a cetăţenilor Republicii Moldova privind numărul acestora şi locul aflării lor, potrivit Comisiei electorale.

Sursa: Agerpres

sursa foto: Agora.md

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. Rețetele din București se copiază cu nerusinare…

    • Ca sa fie mancarea la fel, nu m-ar mira daca ar aplica si tactica cu tabletele si urnele. Da, avem deschise multe sectii, fiecare sectie are doar 2-3 stampile, iar la ora 18 sau o ora aleator aleasa se inchid tabletele automat.

      Melescanu are multa experienta cu asta. Poate il iau consilier.

  2. Bieții oameni, au impresia că unicul partid, partidul stat, partidul comunist, îi va lăsa să voteze, … Suveranitatea e a partidului unic nu a poporului!