G4Media.ro

Protest în fața Guvernului, anunțat de Blocul Național Sindical: „Lucrătorii din România…

Sursa foto: Facebook BNS

Protest în fața Guvernului, anunțat de Blocul Național Sindical: „Lucrătorii din România nu mai vor să fie cobaii experimentelor fiscale”

Blocul Național Sindical anunță organizarea unui miting de protest, alături de cele 29 de federații afiliate, în data de 13 mai 2024, începând cu ora 10.00, în fața Guvernului României, sub sloganul ,,Respect pentru muncă și cei care muncesc! Lucrătorii din România nu mai vor să fie cobaii experimentelor fiscale!”.

Mitingul va fi urmat, începând cu ora 12.00, de un marș către Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, Ministerul Muncii și Solidarității Sociale și Ministerul Finanțelor, mai precizează BNS.

„Obiectivul acestui protest este reducerea fiscalității pe muncă în România. Cerem, în acest mod, respect pentru muncă și cei care muncesc! În ultimii ani, clasa politică din România a pus capitalul mai presus de toate, iar asta a dus la migrarea peste hotare a 5 milioane de cetățeni din România, aflați în vârstă de muncă. România are astăzi cea mai ostilă piață de muncă în ceea ce privește dialogul social! Lucrătorii români au ajuns cobaii experimentelor fiscale făcute de toate guvernele de după 1989”, se arată în comunicatul citat.

„România este singura țară din Uniunea Europeană și din lume în care contribuțiile mediului de afaceri la sistemul de securitate socială au fost mutate în cârca salariaților începând cu anul 2018. Astfel, contribuția la sănătate și la sistemul de pensii s-a dublat pentru angajați, în timp ce pentru angajatori s-a redus la zero. Astăzi, România are una din cele mai ridicate sarcini fiscale pe costul forței de muncă din UE: 42,8% față de 38,6% media europeană! Peste 87% din sarcina fiscală este reprezentată de contribuțiile sociale percepute pentru finanțarea sistemului de securitate socială. 82,6% din finanțarea sistemului de pensii și a sistemului de asigurări de sănătate se asigură din contribuții plătite de persoanele asigurate, în proporție de peste 97% aceștia fiind salariați. Sarcina fiscală pusă pe umerii salariaților este mult peste 50% atât cât reprezintă sarcina maximă prevazută de Convenția OIM și Codul european de securitate socială.

Salariile mici și taxarea ridicată au făcut ca România să înregistreze a treia cea mai scăzută rată de ocupare a forței de muncă din UE în 2023, după Italia și Grecia, potrivit datelor Eurostat. Doar 69% dintre românii cu vârsta între 20 și 64 de ani lucrează, ceea ce înseamnă că aproape o treime dintre români nu muncesc.

Revenind la fiscalitate, în 2023 România avea o populație ocupată de 7,7 milioane persoane, însă doar 5,6 milioane de persoane au plătit contribuții de asigurări sociale. 2,1 milioane de persoane persoane ocupate nu au plătit contribuții, deși, în unele cazuri, au beneficiat de prestații. Calitatea prestațiilor de protecție socială este una foarte scăzută. La 65 de ani, speranța de viață sănătoasă este în Romania de doar 4 ani, media UE fiind de 9,5 la bărbați și 9,9 ani la femei.

În contextul în care aproximativ 24% din pensionarii din România sunt beneficiari de pensie minimă, transferurile sociale reușesc într-o mică măsură să reducă riscul de sărăcie. Comoditatea administrației fiscale și capacitatea unor categorii socio-profesionale de a obține un tratament preferențial în timpul vieții active au condus la situația actuală, în care o pondere redusă a lucrătorilor din România trebuie să-și asume un cost semnificativ pentru finanțarea unui sistem de protecție socială de care se beneficiază aproape universal. Cu alte cuvinte, în loc să lărgească baza de impunere, statul român preferă să ia mult de la cei corecți!”, se mai arată în comunicatul BNS.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Sa vedem determinarea asta la alegeri. Unde o sa voteze tot psdnl, ce ei „le da”