G4Media.ro

Proprietarii de sere din Ţările de Jos se tem că vor da…

Sursa foto: Pixabay

Proprietarii de sere din Ţările de Jos se tem că vor da faliment din cauza agravării crizei energetice / Olanda este al doilea mare exportator mondial de produse agricole

Proprietarii de sere din Ţările de Jos au început să reducă producţia de legume şi flori şi aproape o zecime dintre ei se aşteaptă să fie forţaţi să-şi declare insolvenţa în curând din cauza agravării crizei energetice în Europa, arată un sondaj efectuat de organizaţie reprezentativă din sector, transmite Bloomberg, preluată de Agerpres.

Graţie serelor, Ţările de Jos au devenit al doilea mare exportator mondial de produse agricole, după SUA. Însă industria de opt miliarde de euro a crescut datorită gazelor naturale ieftine şi acum se confruntă cu o criză care va accelera tranziţia la alte surse de energie şi care ar putea provoca falimentul multor firme.

Cel mai recent sondaj efectuat de Asociaţia reprezentativă a proprietarilor de sere din Ţările de Jos, Glastuinbouw Nederland, este unul dintre ultimele semnale cu privire la modul în care criza energetică face mai scumpă producţia de bunuri şi mărfuri. Un sfert din suprafaţa cultivată din Ţările de Jos a fost eliminată şi 8% din proprietarii de sere se aşteaptă că vor depune cererea de plasare în insolvenţă în acest an.

Ţările de Jos sunt cel mai mare exportator mondial de flori şi unul din marii producători europeni de fructe şi legume proaspete. Serele din Ţările de Jos sunt deosebit de vulnerabile la costurile cu iluminatul şi încălzirea unor structuri care acoperă o suprafaţă de teren echivalentă cu 17.000 de terenuri de fotbal.

Chiar dacă preţurile mondiale la alimente au mai scăzut în ultimele luni, comparativ cu vârfurile atinse imediat după invadarea Ucrainei de către Rusia, ele sunt în continuare mult mai mari decât în mod normal pentru această perioadă a anului şi noi perturbări în aprovizionare ar putea alimenta o nouă creştere a inflaţiei produselor alimentare.

Cultivatorii de legume din Ţările de Jos sunt doar unul din sectoarele cheie din Europa care este forţat să îşi reducă producţia. Producţiile de îngrăşăminte şi ulei vegetal ale regiunii au fost şi ele afectate, în timp ce firmele din sectorul metalelor au închis unele facilităţi sau au redus producţia ca urmare a creşterii costurilor.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

12 comentarii

  1. Nu inteleg asta „oameni amarati scalviti pentru 1000de euro”. Sunt oamenii fortati sa lucreze in serele olandeze sau ii duce cineva cu forta acolo sa lucreze contra vointei lor?

    Poti sa detaliezi?

  2. @Ioan Aurel Popaa; daca dau faliment vom suferi cu toții, pentru ca o producție mai mica duce la preturi mai mari pe piața europeana de profil.

  3. vct, lasa ca luam din Turcia. Cat e inflatia acolo? Doar 90%.

  4. Ardem gaz ca sa incalzim sere in locuri unde nu acele legume nu cresc in mod natural. Daca nu e economic viabil, trebuie oprit. Din punct de vedere ecologic trebuia de mult oprit. Si bunicul avea solar dar nu era incalzit cu gaz ci de soare. Mai inghetau cateodata rosiile dar nu facea o tragedie din asta.

    • Vezi tu, asta este diferență cu noi.
      În Germania porumbul este la linie și udat, noi îl udam cu preoți. Ei produc și vând, noi rămânem săraci.

    • Nu e deloc acelasi lucru, Una e sa folosesti irigatii, alta este sa cresti plante in sere incalzite si sa te plangi de pretul lor.

    • Este acelasi lucru, ce vroiam sa zic este ca ei au sere si produc, scump sau nu, produc ceva, noi ne rugam la zei sa ploua si sa nu bata vantul ca ne zboara celofanul de pe sere.

  5. Olanda stă pe o mare de gaz metan! De ce nu vor să-l exploateze in continuare?!

  6. Irelevant..
    Armament au donat ? Asta e tot ce conteaza…
    Nu e nimic mai important decat armament trimis in ukraina…restul pot muri cu zile.

  7. pai era si de rasul curcilor, cu atata pamant cat au si ala ca vaide el, sa ajunga mare exportator de tomate facute la bec.

  8. Ce imprejurari? Ai intotdeauna optiunea sa te duci in alta parte nu? Asa putem spune si despre firmele unde lucram ca suntem fortati de „imprejurari” (ma intreb care sunt alea 🤔) sa lucram pentru ele ai de ce nu ne platesc cu milioane de euro pe an…

    In EU din cate stiu esti liber sa stai si sa tai frunza la caini ca nimeni nu te pedepseste. Fa-ti o cabana in padure si stai acolo. Nu ai nevoie de gaz de electricitate, internet deci 0 facturi. Asa nu mai lucrezi fortat de „imprejurari” in tarile europene