G4Media.ro

Ecuador: Pană de curent la nivel național, guvernul dă vina pe lipsa…

Sursa foto: Pixabay

Ecuador: Pană de curent la nivel național, guvernul dă vina pe lipsa de investiții

Ecuadorul a suferit miercuri după-amiază o pană de curent „la nivel național” din cauza unei defecțiuni a rețelei, care a provocat scene de „haos”, guvernul dând vina pe lipsa investițiilor din trecut în instalațiile învechite, transmite agenția AFP.

Pana de curent a început la ora 15:17 (20:17 GMT), iar electricitatea a revenit treptat, fiind „restabilită în proporție de 95% (3.500 MW)” la nivel național trei ore mai târziu, a declarat ministrul Energiei, Roberto Luque.

Metroul a fost paralizat, necesitând evacuarea a mii de pasageri, unii dintre ei pe șine, dar aparent cu calm, potrivit unor înregistrări video difuzate de mass-media.

„Există o defecțiune în rețea care a provocat o cascadă de deconectări, astfel că nu există electricitate în toată țara”, a anunțat ministrul pe rețeaua de socializare X. „Ne concentrăm toate eforturile pentru a rezolva problema cât mai repede posibil”, a adăugat el.

Trei ore mai târziu, la ora locală 18.41 (23.41 GMT), energia electrică era „restabilită în proporție de 95% (3.500 MW)” la nivel național, a precizat ministrul, folosindu-se de grafice pentru a-și susține afirmația.

“Pană de curent în sistem”

A fost „o defecțiune pe linia de transport Milagro Zhoray (care) a provocat o pană de curent în sistemul național”, a adăugat el.

„De ani de zile, a existat o lipsă de investiții în aceste sisteme și în rețelele electrice, iar astăzi suferim consecințele”, a explicat ministrul.

Întreruperea curentului electric i-a luat prin surprindere pe ecuadorieni, în special pe locuitorii capitalei Quito și pe utilizatorii metroului. Energia electrică a revenit treptat, de la un cartier la altul, la o oră după pana de curent, cel puțin în Quito, un oraș cu aproximativ trei milioane de locuitori, notează AFP.

 

„Pana de curent la nivel național a afectat TOATĂ capitala”, a comentat primarul acesteia, Pabel Muñoz, pe X. „Incidentul trebuie să fie foarte important pentru ca el să fi afectat chiar și energia metroului din Quito, care folosește un sistem totuși autonom”, a adăugat el, precizând că a ordonat „activarea tuturor echipelor de intervenție ale municipalității din Quito pentru a facilita mobilitatea, a preveni accidentele în principalele noduri și a gestiona spațiile publice”.

Lucrătorii municipali au fost detașați de urgență la intersecțiile rutiere aflate în plin haos, în timp ce semafoarele erau în pană. Presa locală s-a referit la „haos rutier” în intersecțiile aglomerate.

 

Același haos rutier a fost observat și în marele oraș portuar Guayaquil, pe coasta Pacificului, potrivit unui corespondent AFP, care a relatat că numeroase persoane au fost blocate în lifturile avariate din marile clădiri de birouri și rezidențiale.

De asemenea, în Guayaquil, compania însărcinată cu gestionarea apei potabile a făcut apel la populație să „ia măsuri și să se aprovizioneze” cu apă până când situația revine la normal.

Tramvaiul din Cuenca, în sudul țării, a încetat, de asemenea, să mai circule. La Quito, internetul a fost întrerupt temporar, potrivit AFP, iar rețeaua de telefonie mobilă a fost întreruptă cu intermitențe, potrivit presei.

Criza energetică

„Din cauza întreruperii energiei electrice la nivel național (….) cursurile au fost suspendate în toate unitățile de învățământ public și privat”, a anunțat Ministerul Educației.

Ministrul Roberto Luque nu a precizat amploarea exactă a penei de curent și nici eventualele victime care ar fi putut rezulta în urma incidentului.

„Acest eveniment este o reflectare REALĂ a crizei energetice cu care ne confruntăm, cu lipsa de investiții în producție (…), lipsa de investiții în transport (…) și în distribuție”, a comentat el.

În aprilie, Ecuadorul a suferit întreruperi programate de energie electrică care au durat până la 13 ore din cauza secetei prelungite, a rezervelor hidroelectrice scăzute și a infrastructurii deteriorate, potrivit autorităților. Întreruperile de curent au încetat în luna mai, când au revenit ploile.

Din ianuarie, țara a fost, de asemenea, cufundată într-o gravă criză de securitate, confruntată cu violența traficului de droguri și a bandelor criminale, cărora președintele Daniel Noboa, ales pentru un mandat de 18 luni la sfârșitul anului 2023, le-a declarat „război”.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Ca la noi. Guvernul da vina pe guvern, nimeni, nimic.