G4Media.ro

Proiect UE de 11 milioane de euro pentru combaterea violenței domestice: Doar…

sursa foto: Pexels

Proiect UE de 11 milioane de euro pentru combaterea violenței domestice: Doar o treime din victimele consiliate și-au găsit loc de muncă în primul an din programul Venus, derulat de ANES

Datele compilate într-o analiză din proiectul Media X Files indică faptul că doar o treime din cele 331 de victime care au primit consiliere în primul an al proiectului ”VENUS – Împreună pentru o viață în siguranță!” au reușit să-și capete independența financiară prin găsirea unui loc de muncă.

”VENUS – Împreună pentru o viață în siguranță!” este un proiect finanțat de Uniunea Europeană cu 11 milioane de euro și derulat de Agenția Națională pentru Egalitatea de Șanse între Femei și Bărbați.

O primă explicație a acestui eșec constă în imposibilitatea finanțării cursurilor de formare profesională care le-ar asigura victimelor pachetul minim de studii pentru angajarea în diverse domenii. Așa a gândit ANES programul de 11 milioane de euro. Le asigură femeilor orientare pentru găsirea unui loc de muncă – nu însă și cursuri de calificare.

Cele mai frecvente domenii în care victimele au fost consiliate vocațional sunt cele de îngrijire bătrâni la domiciliu, menaj/curățenie, curățenie de scări și blocuri sau industria alimentară.

Experiențele victimelor arată însă că independența financiară este esențială pentru ruperea de agresori și abandonarea relațiilor abuzive. Fără rezolvarea, cu prioritate, a acestei probleme prezente în cele mai multe cazuri de abuz conjugal – dependența financiară a victimelor de partenerii agresori -, acțiunile de combatere a violenței domestice rămân simple promisiuni teoretice, fără urmări concrete.

”Dacă nu aveam un job, probabil eram încă acolo”

Mariana Floria are 40 de ani, este din Constanța, și este una dintre femeile care au îndurat agresiuni fizice și psihice de la fostul său soț – pe care îl și întreținea financiar.

Era zilnic terorizată de amenințările repetate că va pierde copilul dacă va divorța. Oscila între posibilitatea de a-și pierde copilul și frica de a fi ucisă.

Mariana Floria susține că nu ar fi început lupta pentru custodie și ruperea de agresor dacă nu ar fi fost ea cea care asigura veniturile familiei:

  • ”Independența financiară este una din părțile foarte importante în procesul de eliberare. La fel cum este extrem de importantă informația, multe femei nu știu cât și ce ajutor pot primi ca să iasă din situațiile de violență. Aud mereu femei, care, întrebate de ce nu pleacă spun că nu au din ce trăi, unde să meargă… Pentru mine, faptul că eram cea care asigura veniturile familiei, a fost esențial, dacă nu aș fi avut un job, o casă, probabil eram încă acolo…”

Mariana a beneficiat de găzduire și consiliere psihologică în cadrul programului Venus.

  • Citește aici și aici analiza integrală din cadrul proiectul Media X Files.

sursa foto: Pexels

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Masa tacerii ….
    Macar daca s-ar tace si s-ar face.
    Dar se face doar o treime.
    Cursuri de calificare cam pe cand?