G4Media.ro

Procurorii din Republica Moldova vor cere în Parlament ridicarea imunității pentru 17…

Foștii președinți proruși de la Chișinău, Igor Dodon și Vladimir Voronin, participă la marșul dedicat Zilei Victoriei sovietice pe 9 mai 2022. Foto/G4Media Mădălin Necșuțu

Procurorii din Republica Moldova vor cere în Parlament ridicarea imunității pentru 17 deputați care au purtat panglica interzisă a „Sfântului Gheorghe” la marșul din 9 mai, simbol al invaziei Rusiei în Ucraina

Procurori vor veni în Parlamentul Republicii Moldova pentru a cere ridicarea imunității pentru mai mulți deputați socialiști și comuniști care au purtat la marșul de 9 mai dedicat Zilei Victoriei Armatei sovietice în Al Doilea Război Mondial însemne interzise de lege precum panglica rusească „Sfântului Gheorghe”, simbol al invaziei Rusiei în Ucraina, potrivit Șefului Inspectoratului General al Poliției, Viorel Cernăuțeanu, citat de Anticorupție.md.

Aplicarea amenzii se aplică doar după ridicarea imunității [parlamentare în cazul deputaților]”, a declarat șeful Inspectoratului General al Poliției, Viorel Cernăuțeanu, pentru portalul Anticorupție.md.

Parlamentarii care au purtat însemnele interzise de lege riscă amenzi de până la de 9.000 de lei moldovenești [circa 450 de euro]. Printre aceștia s-au aflat foștii președinți proruși și actualii lideri ai Partidului Socialiștilor și Partidul Comuniștilor, Igor Dodon și Vladimir Voronin. De asemenea, fruntași ai socialiști precum Vlad Bătrâncea, Zinaida Greceanîi și ideologul PSRM, Bogdat Tîrdea.

Cernăuțeanu a mai precizat că pe numele deputaților socialiști și comuniști care au purtat panglica bicoloră neagră-portocalie a Sfântului Gheorghe au fost întocmite procese verbale.

Ieri, am avut fixați peste 300 de persoane, dintre care au fost identificați 165. În ce privește persoanele care au un statut aparte, mă refer la deputați, ei sunt 17. În cazul acestora, au fost întocmite procese-verbale de constatare a faptei și au fost remise procuraturii”, a completat Cernăuțeanu.

Legislativul de la Chișinău a adoptat pe 20 aprilie legea care interzice simbolurile de război, inclusiv panglica „Sf. Gheorghe”, folosită de trupele ruse ca simbol în cadrul invaziei din Ucraina.

Imediat după adoptate, Igor Dodon a spus că el nu va respecta legea și i-a îndemnat și susținătorii partidului său să îi urmeze exemplu. Ulterior, după afișarea la marșul din 9 mai cu panglica bicoloră interzisă de lege, Dodon a declarat că, în cazul în care va fi amendat, va contesta măsura la CEDO. La fel, el a transmis celor care vor fi amendați să se adreseze avocaților PSRM.

Persoanele fizice care nu au respectat interdicția purtării pnaglicii Sfântului Gheorghe riscă amenzi până la 9.000 de lei moldovenești [circa 450 de euro] sau muncă în folosul comunității de la 30 la 60 de ore.

De asemenea, persoanele cu funcție de răspundere riscă o amendă până la 18.000 de lei [900 de euro], iar persoanele juridice pot fi amendate cu până la 30.000 de lei [1.500 de euro].

Foștii președinți proruși de la Chișinău, Igor Dodon și Vladimir Voronin, participă la marșul dedicat Zilei Victoriei sovietice pe 9 mai 2022. Foto/G4Media Mădălin Necșuțu

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

5 comentarii

  1. Intr-un stat democratic, legea trebuie aplicata pentru ca asta inseamna stat de drept si domnia legii, nu a unot privilegiati. Nimeni nu e mai presus de lege.

  2. La puscarie cu bolsevicii tradatori

  3. Dați-i pe mâna ucrainenilor! Vor ști ce sa facă cu ei.

  4. Tipic moldobiniesc: astia nu-si dau seama ca sunt literalmente intre ciocan (Ucraina, momentan angajata intr-un razboi cu rusia) si nicovala (Romania, satula se shmecheriile si shiretlicurile rusiei).
    Batuti in cap cu dedicatie.

  5. Bravo, asta e calea, intr-un stat de drept!
    Cine nu intelege ca rusia nu mai e ce-a fost (sau ce se credea ca e), va fi depasit de vremuri.