G4Media.ro

Prin prezența la marșul împotriva antisemitismului, Marine Le Pen continuă strategia de…

Foto: Facebook Marine Le Pen

Prin prezența la marșul împotriva antisemitismului, Marine Le Pen continuă strategia de “de-diabolizare” a partidului său, adoptată de tot mai mulți lideri de extremă-dreapta din Europa

Printre cele aproximativ o sută de mii de persoane care au mărșăluit duminică la Paris „pentru Republică și împotriva antisemitismului”, o prezență inedită a atras atenția: cea a liderilor extremei drepte franceze și a liderului lor, Marine Le Pen, scrie agenția Reuters.

Cu toate acestea, tatăl lui Le Pen, fondatorul Frontului Național, Jean-Marie Le Pen, care a fost condamnat de justiție după ce a declarat în 1996 că camerele de gazare folosite pentru uciderea evreilor în timpul Holocaustului erau un „detaliu al istoriei” celui de-al Doilea Război Mondial.

Dar prezența la marșul de la Paris a celei care a fost de două ori finalistă la alegerile prezidențiale este un nou pas spectaculos în strategia partidului său de de-diabolizare, în timp ce caută respectabilitate în perspectiva viitoarelor alegeri, spun analiștii.

Este o strategie adoptată în alte părți ale Europei de alte figuri de extremă-dreapta care se grăbesc să scoată în evidență lupta împotriva antisemitismului pentru a-și justifica poziția anti-imigrație și pentru a respinge orice acuzație de rasism.

Deși unii o acuză de oportunism și ipocrizie, analiștii consideră că strategia adoptată de Marine Le Pen se dovedește a fi foarte eficientă, spărgând treptat plafonul de sticlă care a împiedicat-o până acum să ajungă la putere.

De la sosirea sa în prim-planul scenei politice, Marine Le Pen s-a distanțat constant de retorica incendiară a tatălui său, căruia i-a succedat în 2015, redenumindu-și trei ani mai târziu partidul Rassemblement National (RN), care are în prezent aproape 90 de deputați.

Până acum, un fel de „cordoane sanitare” îi înconjurau tabăra, pe care celelalte partide refuzau categoric să o vadă mărșăluind alături de ele.

Duminică, unul dintre aceste cordoane s-a rupt, potrivit analiștilor, care văd în acest moment un moment de cotitură în istoria partidului fondat în 1972.

Deși în spatele manifestației conduse de președinții celor două camere și de doi foști șefi de stat, Marine Le Pen și apropiații ei au putut mărșălui alături de ceilalți participanți, abia hulită de membrii Golem, un grup de tineri evrei.

„Suntem exact acolo unde trebuie să fim”, a declarat deputata din Pas-de-Calais în fața camerelor de luat vederi.

Pentru Jean-Daniel Levy, de la institutul de sondaje Harris Interactive, lidera „avea totul de câștigat prin prezența sa la această manifestație”.

Deputatul ecologist Sandrine Rousseau și-a exprimat neliniștea față de ceea ce ea consideră a fi un „punct de cotitură”, denunțând pe France 2 un Rassemblement National care „s-a albit fața de antisemitismului cu care s-a născut”.

STRATEGIA EUROPEANĂ

Apropiații lui Marine Le Pen și-au exprimat satisfacția.

„Marine Le Pen a fost aplaudată de mai multe ori în procesiune”, a declarat pentru Reuters un membru al anturajului ei. „Francezii știu că Marine Le Pen a rupt definitiv cu Jean-Marie Le Pen pe acest subiect [al antisemitismului]. Încercările de rediabolizare nu mai funcționează”.

Fostul premier Edouard Philippe și fostul președinte Nicolas Sarkozy au aprobat prezența RN la paradă.

Strategia adoptată de Marine Le Pen se regăsește și în alte părți ale Europei, în special în Italia, unde guvernul de dreapta al Giorgiei Meloni este hotărât pro-israelian încă de la începutul conflictului dintre statul evreu și Hamas, o poziție adoptată cu mult timp în urmă pentru a câștiga respectabilitate.

Membră a unei mișcări neofasciste în adolescență, Giorgia Meloni s-a angajat anul trecut să lupte împotriva „tuturor formelor de discriminare și antisemitism”, aducând un omagiu jurnaliștilor evrei persecutați de legile rasiale din epoca fascistă.

În Germania, partidul de extremă-dreapta Alternativa pentru Germania și-a exprimat solidaritatea cu Israelul și a îndemnat guvernul să ia măsuri pentru a preveni „antisemitismul importat” de către migranții musulmani, deși serviciile de securitate au raportat antisemitism în cadrul partidului.

În Marea Britanie, aripa de dreapta a Partidului Conservator aflat la guvernare a adoptat o poziție extrem de pro-Israel, mergând până la a descrie demonstrațiile de susținere a palestinienilor drept „marșuri ale urii”.

„NIMENI NU SE LASĂ PĂCĂLIT”

În Franța, personalități importante din comunitatea evreiască au declarat că au crezut în sinceritatea schimbării de opinie a taberei Le Pen.

„Pentru mine, ADN-ul extremei drepte este antisemitismul. Așa că, atunci când văd un partid important de extremă dreapta care renunță la antisemitism și la negarea Holocaustului și se îndreaptă spre valorile republicane, sunt încântat. Iau act de acești pași înainte ai Rassemblement National”, a declarat pentru Le Figaro Serge Klarsfeld, celebru ca „vânător de naziști”.

Organizațiile evreiești sunt mai circumspecte, cum ar fi Yonathan Arfi, președintele Consiliului reprezentativ al instituțiilor evreiești din Franța (CRIF), care a denunțat „o formă de recuperare, de instrumentalizare” a evenimentului.

Coincidență, chiar în acest moment are loc procesul de defăimare intentat de Marine Le Pen împotriva fostului său consilier economic, Jean-Richard Sulzer, care a declarat în 2021 că partidul său îi discriminează pe evrei prin plasarea lor pe poziții neeligibile pe listele electorale.

„Nimeni nu se lasă păcălit de intenția extremei drepte, care este de a susține mai bine o comunitate pentru a exclude mai bine o alta”, a declarat miercuri purtătorul de cuvânt al guvernului francez, Olivier Véran.

Pentru Jean-Daniel Lévy, strategia lui Marine Le Pen a reușit totuși să schimbe percepția unei părți a publicului și urmărește să „inverseze natura dezbaterii”, sugerând că „pericolul nu mai este extrema dreaptă, ci islamismul sau islamul politic”.

Potrivit unui sondaj Elabe pentru BFM TV publicat miercuri, 57% dintre francezi consideră că Marine Le Pen este sinceră în lupta sa împotriva antisemitismului, iar 59% dintre ei cred acum că RN este un partid ca oricare altul, o proporție în creștere cu 7 puncte față de iunie.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Din momentul în care chiar Israelul a virat din punct de vedere politic spre extrema dreaptă și un regim iliberal, ultraconservator este și firesc ca ”suratele” anti-democratice din Europa să pună batista pe țambal. Să ne uităm cine sunt marii prieteni ai lui Netanyahu în acest moment și nu mai e nevoie de prea multe explicații