G4Media.ro

Primele teste umane pe vaccinul produs de AstraZeneca împotriva COVID-19 sunt promiţătoare…

sursa foto: Facebook/ Parlamentul European

Primele teste umane pe vaccinul produs de AstraZeneca împotriva COVID-19 sunt promiţătoare / Vaccinul a determinat producția de anticorpi și nu a prezentat niciun efect secundar grav

Vaccinul experimental împotriva COVID-19 produs de compania AstraZeneca este sigur şi produce un răspuns imunitar, conform rezultatelor primelor stadii ale testelor clinice pe voluntari sănătoşi, susţin datele oferite publicităţii luni, potrivit Reuters, preluat de Agerpres.

Vaccinul, denumit AZD1222 şi dezvoltat de AstraZeneca în colaborare cu cercetători de la Universitatea Oxford, nu a prezentat niciun efect secundar grav şi a determinat producţia de anticorpi precum şi un răspuns imunitar din partea celulelor T, conform rezultatelor publicate în jurnalul medical The Lancet.

„Sperăm că acest lucru înseamnă că sistemul imunitar îşi va aminti de virus, astfel încât vaccinul nostru să-i protejeze pe oameni pentru o perioadă extinsă de timp”, a declarat coordonatorul acestui studiu, Andrew Pollard, de la Universitatea Oxford.

„Avem însă nevoie de mai multe studii ca să putem confirma dacă vaccinul protejează eficient împotriva infecţiei cu SARS-CoV-2 şi cât de mult se va menţine această protecţie”, a adăugat el.

Vaccinul companiei AstraZeneca, alături de vaccinurile unor companii precum Sinovac Biotech (China), Sinopharm (China) sau Moderna (SUA), se numără printre favoriţii cursei pentru obţinerea unui vaccin anticovid.

AstraZeneca a semnat o serie de acorduri cu guverne din diferite locuri ale lumii pentru a furniza acest vaccin, dacă se va dovedi eficient şi va obţine aprobarea organismelor de verificare a produselor farmaceutice. Compania a anunţat în mod public că nu va căuta să obţină profit de pe seama acestui vaccin în perioada de pandemie.

Cercetătorii au precizat că vaccinul a provocat efecte secundare minore mai frecvente în grupul de voluntari vaccinaţi, faţă de grupul de control, însă o parte dintre aceste efecte secundare pot fi reduse luând paracetamol.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

4 comentarii

  1. Aveți același articol de două ori. Vaccinul AstraZeneca și cel dezvoltat la Universitatea Oxford sunt de fapt același vaccin. AstraZeneca e contractată să se pregătească pentru producție pe scare largă dacă vaccinul confirmă și participă probabil și la logistica necesară fazelor de testare. Se laudă și unii și alții cu rezultatele, doar că universitatea defilează pe BBC și în jurnalele de specialitate în timp ce compania farmaceutică trâmbițează pe alte canale comerciale. Oricum, e vorba de același produs.

    „The AZD1222 coronavirus vaccine candidate, formerly known as ChAdOx1 nCoV-19, is made from a virus (ChAdOx1), which is a weakened version of a common cold virus (adenovirus) that causes infections in chimpanzees, that has been genetically changed so that it is impossible for it to grow in humans.”

  2. Ok, efecte secundare grave nu-s(deși e devreme), dar efecte secundare ?

    • Au zis ca 70% fac febra slaba si dureri de cap. Important e ca nimeni n-a facut boala de pe urma vaccinului si nici nu au fost alte efecte secundare mai rele. 90% din subiecti dezvolta anticorpi si leucocite T dupa o doza. 10 din 10 subiecti care au facut si rapel au dezvoltat anticorpi. Dar numarul e nesemnificativ statistic ca sa confirme daca un rapel e auficient pentru a cresre acoperirea spre 100%. Plus ca trebuie sa vedem si daca imunitatea efectiva e buna. Povestea cu anticorpii e deocamdata teoretica. Trebuie expusi unii subiecti la virus.

    • e prea devreme pentru raspunsuri. majoritatea candidatilor vaccin pica in testele de grad 3. e nevoie de testare pe zeci de mii de subiecti de toate varstele si cu diverse afectiuni. pana acum s-au facut teste pe persoane relativ tinere si sanatoase. cel mai mare pericol il reprezinta ADE, agravarea bolii in contact cu virusul. vom vedea in studiile de grad 3, pe populatie cu expunere la virus, daca vom avea cazuri de ADE. daca da, e game over pentru vaccinul respectiv. in plus, un vaccin care nu previne reinfectarea e cam useless … iar vaccinul celor de la oxford nu a impiedicat reinfectarea maimutelor folosite in testele challenge. dar poate ca doza virala a fost prea mare, cine stie …
      bottom line, abia prin iarna o sa avem o idee daca vaccinul englezilor merita utilizat.