G4Media.ro

Prigojin, acuzat de televiziunea publică rusă: Și-a pierdut minţile din cauza sumelor…

Sursa foto: Captură video - Telegram / @concordgroup_official

Prigojin, acuzat de televiziunea publică rusă: Și-a pierdut minţile din cauza sumelor mari de bani / El a crezut că se poate opune în acelaşi timp Ministerului rus al Apărării, statului şi preşedintelui Putin personal

Televiziunea publică rusă îl acuză pe şeful grupării paramilitare ruse Wagner Evgheni Prigojin că a clacat după ce a primit fonduri publice în valoare de miliarde de euro, o ilustrare a versiunii oficiale cu privire la gruparea paramilitară după rebeliunea efemeră de la 23 iunie, relatează AFP.

”Prigojin şi-a pierdut minţile din cauza sumelor mari de bani”, a acuzat duminică, în emisiunea sa săptămânală, Dmitri Kisiliov, una dintre principalele voci ale aparatului de presă al Kremlinului.

”Sentimentul de a crede că totul este permis a apărut de mult timp, încă de la operaţiunile (Wagner) în Siria şi în Africa”, a subliniat el.

Potrivit lui Kisiliov, acest sentiment s-a ”consolidat” după cucerirea de către mercenarii Wagner, anul acesta, a Văii Soledar şi a Bahmutului, în Ucraina.

”El a crezut că se poate opune în acelaşi timp Ministerului rus al Apărării, statului şi preşedintelui (Vladimir Putin) personal”, a tunat Dmitri Kisiliov.

Pentru a ilustra această presupusă nebunie a grandorii a lui Prigojin, prezentatorul a dat asigurări, fără să furnizeze vreo probă în acest sens, că societatea paramilitară Wagner a primit bani publici în sumă de 858 de miliarde de ruble (8,8 miliarde de euro).

Potrivit lui Kisiliov, ”unul dintre marii factori” ai rebeliunii grupării Wagner a fost refuzul Ministerului rus al Apărării de a prelungi contracte bănoase semnate cu grupul de restauraţie Concord al lui Evgheni Prigojin.

”Nou format” Wagner

Rebeliunea Wagner, care a avut loc la sfârşitul celeilalte săptămâini, a zguduit puterea rusă, în toul Războiului rus din Ucraina.

Timp de mai multe ore, combatanţi Wagner au ocupat un important cartier general al armatei ruse în Rostov (sud-vest) şi au înaintat într-un marş câteva sute de kilometri către Moscova.

Revolta s-a încheiat după o zi, sâmbătă seara, printr-un acord care prevede plecarea în Belarus a lui Prigojin.

Nicio sancţiune nu s-a anunţat împotriva rebelilor, însă viitorul întreprinderilor patronului Wagner pare incert.

Site-uri apropiate grupului lui Prigojin au fost blocate săptămâna trecută, în Rusia.

Sâmbătă, la o săptămână de la rebeliune, cartierul general al Wagner din Sankt Petersburg, Wagner Center, a anunţat pe Telegram că se mută şi a dat asigurări că va continua să funcţioneze într-un ”nou format”.

Evgheni Prigojin a dat asigurări că rebeliunea sa nu viza răsturnarea puterii, ci salvarea Wagner de la desfiin ţare de către Statul Major rus, pe care-l acuză, fără ruşine, de incompetenţă în Războiul din Ucraina.

Şeful mercenarilor nu a mai făcut decalaraţii publice de lunea trecută.

Dmitri Kisilion a contestat duminică ideea potrivit căreia combatanţii Wagner sunt cei mai eficienţi membri ai forţelor ruse.

El a subliniat că mercenarii au avut nevoie de ”225 de zile” să cucerească Bahmutul, în timp ce armata rusă a cucerit Mariupolul în ”doar 70 de zile”.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Rusia incepe sa semene din ce in ce mai mult cu Coreea de Nord. Sa vedem cum se vor bucura de viață când se strânge șurubul persecuțiilor până le ies ochii din cap.