G4Media.ro

Președintele Macron susține că dorește ”înfrângerea Rusiei, nu zdrobirea ei” în războiul…

Sursa foto: EPA/ALEXEI NIKOLSKY/SPUTNIK/KREMLIN POOL via AGERPRES

Președintele Macron susține că dorește ”înfrângerea Rusiei, nu zdrobirea ei” în războiul din Ucraina

Preşedintele francez Emmanuel Macron a declarat că doreşte înfrângerea Rusiei în războiul din Ucraina, avertizându-i în acelaşi timp pe cei care vor „mai presus de toate să zdrobească Rusia” că aceasta nu va fi niciodată poziţia Franţei, informează sâmbătă AFP, citată de Agerpres.ro.

„Vreau înfrângerea Rusiei în Ucraina şi vreau ca Ucraina să îşi poată apăra poziţia, dar sunt convins că până la urmă nu se va încheia pe cale militară”, a spus şeful statului francez într-un interviu acordat ziarelor Journal du Dimanche, Le Figaro şi France Inter, care a fost publicat sâmbătă seara.

„Nu cred, ca unii, că Rusia ar trebui să fie total învinsă, atacată pe teritoriul său. Aceşti observatori doresc mai presus de toate să zdrobească Rusia. Aceasta nu a fost şi nu va fi niciodată poziţia Franţei”, a adăugat el.

Aceşti observatori par a fi cei care, în special în Europa de Est, sunt mai extremişti şi au criticat ferm, în mai 2022, afirmaţiile preşedintelui Franţei conform cărora Rusia nu ar trebui umilită.

În interviul acordat vineri seară în avionul care îl aducea înapoi din Germania, unde a participat la conferinţa anuală de securitate de la Munchen, preşedintele francez îşi reafirmă dorinţa de a promova un rezultat negociat.

În discursul susţinut la Munchen, preşedintele Emmanuel Macron estimase deja că Rusia ar urma să eşueze în Ucraina. Dar unii observatori i-au reproşat că nu a mers atât de departe încât să evoce o înfrângere necesară a Moscovei.

Macron a susţinut, de asemenea, că este necesară intensificarea sprijinului acordat Kievului pentru a se îndrepta spre „negocieri credibile”.”Ceea ce este nevoie astăzi este ca Ucraina să conducă o ofensivă militară care să perturbe frontul rus pentru a declanşa o revenire la negocieri”, a insistat preşedintele francez în interviul acordat.

În opinia sa,”niciuna din părţi nu poate câştiga în totalitate”, „nici Ucraina şi nici Rusia, căci efectele mobilizării nu sunt atât de importante pe cât se aştepta şi ea însăşi are limite în privinţa capacităţilor”.

Preşedintele Emmanuel Macron mai crede că „toate opţiunile, în afară de Vladimir Putin din cadrul actualului sistem” i se par „mai rele” decât actualul preşedinte rus, o aluzie la personaje dure, precum şeful Consiliului de Securitate Nikolai Patruşev sau Evgheni Prigojin, şeful grupul de mercenari Wagner.

„Să credem oare că o soluţie democratică va apărea din societatea civilă rusă actuală după aceşti ani de creştere a oprimării şi în plin conflict? Îmi doresc foarte mult, dar nu prea cred în asta”, a avertizat şeful statului francez.

sursa: Agerpres.ro

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

13 comentarii

  1. Pentru Putinstan retragerea in teritoriile de dinainte de razboi deja ar fi o umilire inacceptabila. ( adica pastrand parti din Donetsk, Lugansk si Crimeea).
    Doar un eveniment neprevazut ar putea pune capat razboiului anul asta.
    Deja Bahmut este un fel de Verdun peste 100 de ani, mor sute de mii de soldati de ambele parti fara a schimba ceva substantial. Iar Rusia nu ramane fara resurse pe termen mediu deci vor continua.

  2. Napoleon a spus primul ca strugurii sunt acri.

  3. Doamna profesor de literatura sa îl pună pe fostul elev sa citească „război și pace” de l. Tolstoi.

    • „doamna profesor” in ce limba e???

    • @andrei: in aceeasi limba in care zici tu „doamna ministreasā”. ✒️

      Dl. col. andrei Landa, ai prins ideea, este indeajuns. Lasa gramatica pe planul doi, astazi. 💡

    • Lasa trollingul tati. Eu nu zic doamna ministreasa. Iar daca stiai romana aflai ca forma folosita e doamna profesoara si nu doamna profesor. Dar cand esti orice dar nu roman nu ai de unde sa stii. Nu las nimic pe planul doi ca nu imi dictezi tu mie ce si cum. Capisce?

  4. Micul napoleon nu mai are nici macar ar.ma.ta. Wagner i-a dat si legiunea straina afara din Mali si restul statelor colonii franceze. Macron practic cere indurare pentru Franta.

  5. @andrei
    E încă limba romana.
    Doamna profesor, doamna doctor, doamna ministru. Dacă faci proba la plural sau la genitiv înțelegi e mai evident.
    Exprimări de genul „doamnele profesoare” au un iz de vanghelie care este.

    • Hai lasa textele ca nu tine. Forma acceptata e doamna profesoara. Ma rog cand nu esti roman nu ai de unde sa stii nuantele astea.

    • @anonim: nu va mai bateti capu’ cu toti „autodidactii”! Andrei maica, una-i „formula acceptata”, alta-i gramatica corecta a lb. romane, nu mai corecta pe toti in stanga si-n dreapta ca nu mereu ai dreptate (precum in cazu’ de fata). Asta-i loc unde fiecare-si da cu presupusu’ indiferent de nivelul cunoasterii gramaticale a lb. romane (care, oricum, se stie ca este una dintre cele mai grele), nu da nimeni „test” pentru a putea posta. Carcotasii precum tine sunt de evitat, la fel precum trollii.

    • @adriana negureanu
      Limba romana e destul de grea și eu pot spune ca o stapanesc la perfecție. Totuși expresia „doamna profesoara” are conotații peiorative. Acum 5 ani v v dancila era luata în derâdere cu „doamna prima ministra”, ba unii o mai descriau și drept „paviană”. Se uita repede

  6. Ma mir ca nu uita sa respire, domnul Macron.