G4Media.ro

Președintele Iohannis anunță investiții masive în Educație din cele 30 de miliarde…

Președintele Iohannis anunță investiții masive în Educație din cele 30 de miliarde de euro din PNRR: Digitalizare în școli, dotare și modernizare

Preşedintele Klaus Iohannis a vorbit, joi, despre posibilitatea de finanţare a unor domenii din Educaţie cu fonduri europene şi a spus că au fost evidenţiate segmente importante pentru care pot fi folosiţi bani de la Uniunea Europeană.

„Am reuşit să cristalizăm câteva domenii unde putem să facem diferenţa cu aceşti bani europeni”, a spus şeful statului, într-o declaraţie la Palatul Cotroceni, după ce s-a întâlnit cu ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu.

El a vorbit despre modul în care poate fi finanţată „substanţial” şcoala românească din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă.

„Sunt acei bani europeni, peste 30 de miliarde de euro, care vor fi la dispoziţia României în următorii ani, pentru a repara ce s-a stricat prin criza economică cauzată de pandemie, pentru a face sistemele publice, economia României, mai performante, mai reziliente”, a explicat Iohannis.

În ceea ce priveşte domeniile în care pot fi solicitaţi bani pentru „a face şcoala românească mai bună”, preşedintele a menţionat, printre altele, digitalizarea şi îmbunătăţirea dotărilor din unităţile de învăţământ.

„Noi dorim să oferim tuturor copiilor din România şansa de a învăţa, de a învăţa suficient de bine pentru a avea o meserie serioasă, o meserie a viitorului, în aşa fel încât toţi copiii să se realizeze ca oameni”, a spus Klaus Iohannis.

De asemenea, şeful statului a adăugat că şi personalul din învăţământ trebuie să aibă „un mediu care îi încurajează să meargă mai departe, care îi face să aibă energie ca să dea o educaţie corespunzătoare tinerei generaţii”.

În acest context, Iohannis s-a referit la situaţia actuală, şi anume „multe şcoli cu probleme, un sistem care nu a fost suficient de bine finanţat de multe decenii şi cu elevi care în ziua de astăzi vor mai mult, vor o educaţie mai bună”.

Klaus Iohannis a vorbit de nevoia ca învăţământul românesc să fie digitalizat.

„Asta sigur înseamnă şi calculatoare şi tablete pentru toţi elevii, dar înseamnă în realitate mult mai mult – înseamnă platforme digitale pentru învăţământul online, pentru că o să mai avem învăţământ online, înseamnă digitalizarea întregului sistem şcolar. Trebuie să avem odată şi odată toate datele la un loc. Trebuie să ne pregătim pentru învăţământ online, trebuie să învăţăm din lecţiile pandemiei”, a punctat preşedintele, adăugând că este nevoie de manuale auxiliare şi de pregătirea profesorilor în acest domeniu.

El a subliniat că „digitalizarea este un capitol mare şi greu şi poate fi rezolvat cu aceşti bani europeni”.

Preşedintele a afirmat că „nu s-au mai făcut dotări în şcolile româneşti de foarte mulţi ani”.

„Este nevoie de foarte multe lucruri – calculatoare, tablete, mobilier şcolar, este nevoie de dotarea laboratoarelor, este nevoie de dotarea bibliotecilor, este nevoie de dotarea tuturor şcolilor cu material didactic, cu material didactic auxiliar”, a punctat şeful statului, afirmând că acesta este un capitol care „în ultimele decenii a fost în bună parte neglijat”.

Iohannis a mai declarat că modernizarea şcolilor din România „este esenţială”.

„Cu toţii ne amintim că în fiecare toamnă aflăm statistici care ne nemulţumesc profund – şcoli care nu sunt autorizate, şcoli care nu au toate dotările necesare, şcoli care pur şi simplu n-au ajuns în secolul XXI. Deci modernizarea şcolilor din România este esenţială”, a spus Klaus Iohannis.

Şeful statului a punctat că problemele pot fi rezolvate cu ajutorul acestor bani.

„Putem cu aceşti bani să rezolvăm toate aceste probleme: putem să dotăm şcolile, putem să le modernizăm, putem să rezolvăm problemele cu instalaţiile sanitare, cu protecţia împotriva incendiilor şi putem să aducem şcolile în secolul XXI din punct de vedere al dotărilor”, a mai afirmat şeful statului.

El a vorbit în acest context şi de posibilitatea de a construi şcoli verzi „unde se produce energia alternativă, unde se respectă circuitele materialelor”.

„Sunt doar câteva din zonele în care ne-am propus să folosim aceşti bani europeni pentru a schimba din temelii şcoala românească şi pentru a merge spre ceea ce am numit ‘România Educată'”, a arătat şeful statului.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

6 comentarii

  1. Sub 3% din PIB pentru educație. Restul, cai verzi pe pereți europeni.

  2. Egalitate de şanse în RO şi un sprijin esenţial pentru Diasporă: să avem biblioteci digitale accesibile online cum ale Franţei. Nimic mai simplu, dacă se caută un instrument de evaluare a eficienţei investiţiilor.

  3. Macar toalete cu apa curenta sa asigurati.

  4. Planuri marete, uite-asa trec anii si i se termina al 2-lea mandat prezidential…
    Presedintele Romaniei cu Scoli cu WC in fundul curtii la anul 2021, viseaza scoli verzi, tineri bine pregătiți, care sunt dispuși și capabili să aibă meserii bune, meserii bănoase…dle Johannis, in sistemul public NU vor ajunde din cauza pilelor PSD si PNL!!!
    REALITATEA Romaniei: in Teleorman, PROFESORII s-au pensionat masiv in 2020(unii chiar anticipat, situatie Nemaintalnita in Invatamant!!) pentru ca NU au competente digitale, NU fac fata unui Invatamant modern, digitalizat…
    Intelegem ca vor fi bani cu caruta(!!) de la UE(desi UE zice ca-i DA numai pe baza de PROIECTE inteligente!), dar profesori, PROFESORI bine PREGATITI sa faca fata unui sistem modern de invatamant, de unde luati, dle Johannis?!
    Ca la Examenele de definitivat, 1/4 dintre profesori nu iau Nota de trecere…

  5. E clar, ne mai cacam in curte un secol. Fanariotii astia nu mimeaza nici cat aia din secolul 18.

  6. Păi, parcă Bugetul spune altceva…..