G4Media.ro

Președintele Donald Trump nu exclude întreruperea relațiilor economice cu Beijingul

Președintele Donald Trump nu exclude întreruperea relațiilor economice cu Beijingul

Preşedintele Donald Trump nu exclude întreruperea oricăror relaţii cu Beijingul, inclusiv a celor economice, într-un context tensionat al raporturilor bilaterale, transmit AFP şi Reuters, citate de Agerpres.

„Statele Unite menţin, desigur, o opţiune politică, cu mai multe condiţii, de a tăia toate legăturile cu China”, a scris pe Twitter liderul de la Casa Albă.

Trump a încercat prin aceste afirmaţii să modereze observaţiile reprezentantului pentru comerţ Robert Lighthizer din timpul audierilor sale în Congres, referitoare la relaţia Washingtonului cu Beijingul.

Lighthizer, artizanul acordului economic semnat de SUA şi China în ianuarie, a avut o intervenţie pozitivă şi optimistă în faţa congresmenilor, repetând că autorităţile chineze îşi vor respecta angajamentele, în special cele privind achiziţionarea masivă de produse agricole americane. Oficialul american şi-a susţinut afirmaţiile cu cifre, dând exemplul unor achiziţii recente, în special de bumbac, în valoare de un miliard de dolari.

Ideea întreruperii relaţiilor bilaterale „era o opţiune politică acum câţiva ani, dar nu cred că este o politică sau o opţiune rezonabilă în acest stadiu”, a declarat Lighthizer.

Încă de la jumătatea lunii mai preşedintele Donald Trump a ameninţat cu ruperea oricărei relaţii cu ţara asiatică şi a dat asigurări că nu mai doreşte să vorbească cu preşedintele chinez Xi Jinping.

Fricţiunile din relaţia bilaterală au avut o influenţă negativă asupra economiei chineze şi i-au afectat serios pe fermierii americani. Semnarea unui acord era menit să stimuleze economiile celor două ţări, dar pandemia COVID-19 a lovit serios economia SUA ca urmare a încetării activităţii în mai multe sectoare economice.

sursa foto: Facebook

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

9 comentarii

  1. Ce relații să ai cu o țară în care spionajul este norma, care are lagăre de muncă și certificate sociale?

    • trump ia spagi uriase de la China, a se vedea cazul ZTE

      President Xi of China, and I, are working together to give massive Chinese phone company, ZTE, a way to get back into business, fast. Too many jobs in China lost. Commerce Department has been instructed to get it done!
      — Donald J. Trump (@realDonaldTrump) May 13, 2018

  2. O alianta strategica
    SUA—EU—Japan—India si santajul Rusia-China e pa !

    • SUA-EU ar fi frumos dar cum isi mai atinge EU targetul verde fara bateriile pentru auto electrice? China detine sau are control pe aproximativ 80% din materia prima si capacitatea globala de productie baterii cu litiu.
      Ar mai fi productia europeana de otel, destul de energofaga si cu amprenta de carbon semnificativa si pe care UE lasa de inteles ca o va externaliza tot catre China.

    • Daca China e blocata in plan economic, tehnologic si mai ales in cel al accesului la invatamantul de calitate occidental o sa dea orice la schimb pentru a hrani cele 1,5 miliarde de guri.
      China nu este self sufficient dpdv alimentar.

  3. Ce vor manca si cu ce se vor hrani nespalatii covidosi? SUA are deficit comercial enorm cu China, pentru ca SUA trebuie sa cumpere de toate din China, pe cand China nu are ce cumpara din SUA.

    Procesoarele pe care le „cumpara” chinezii sfarsesc in general in produse care se intorc prin export.

    Medicamentele magice, de genul care nu sunt aprobate in Anglia pe motic de pret, dar sunt laudate de jurnalistul-ministrul userist, ala cu Reteta medicamentelor, nu se vand in China.

    Avioane Boeing? Nici Tarom nu mai vrea.

    Etc

    Inca de pe vremea lui Marco Polo, strainii s-au dat cu fundul de pamant ca sa deschia piata chineza. O suta de ani a avut SUA patrula militara pe raurile Chinei, ca sa mentina porturile deschise pentru afaceristii americani. (Cautati Yantze Patrol.) Si acum vine Donald Trump si imi spune ca 500 de ani de istorie de zgraptanat la usa chinezilor sunt degeaba.

    • China n- are păpicâ, apa potabilă, cercetare doar din furat, resurse naturale, dacă i se închid piețele și Occidentul își mută producția în India, e pa.

    • Asa cu mancarea e o problema intr-adevar dramatica. Mancarea e un produs sofisticat care nu poate fi importat de oriunde. Chinezii nu pot importa mancare decat din vreo 150 de tari. Daca Trump si vasalii sub ocupatie cad la intelegere, mai raman doar vreo 80 de tari. Dramatic!

  4. Noroc că asta e atât de gogonată că nu îl crede nimeni pe cuvânt, altfel toate firmele listate la New York Stock Exchange cu capacități de producție în China sau care se bazează pe litiu chinezesc o luau 15% în jos.