
Presa internațională remarcă alegerea unui “strălucit matematician” în funcția de președinte al României
“Nicușor Dan, strălucitul matematician care a devenit președintele României”, titrează cotidianul francez Le Figaro, în timp ce New York Times vorbește despre un “un matematician strălucit care a studiat în Franța înainte de a deveni activist anticorupție”. Cele mai importante ziare din lume au remarcat cariera internațională de matematician a lui Nicușor Dan, primarul Bucureștiului care, cu o agendă pro-europeană, a reușit să-l învingă pe candidatul extremei drepte George Simion.
Susține G4Media. Click AICI pentru a redirecționa 3.5% din impozit - online, gratuit și simplu.
Urmărește cele mai noi producții video G4Media
- articolul continuă mai jos -
“Un matematician strălucit, Nicușor Dan, câștigător al alegerilor prezidențiale de duminică, 18 mai, din România, și-a clădit reputația luptând împotriva corupției din București. O rețetă pe care discretul primar pro-european al capitalei vrea acum să o aplice țării sale”, scrie Le Figaro, citat de agenția Rador.
“Născut pe 20 decembrie 1969 în Făgăraș, Transilvania (centru), unde a votat duminică, Nicușor Dan este un copil minune al matematicii. De două ori câștigător al Olimpiadei Internaționale, a plecat la studii în Franța în anii 1990, mai întâi la Normale Sup și apoi la Sorbona, unde a obținut un doctorat”, adaugă marele cotidian francez.
Cotidianul spaniol Diario de Noticias notează și el că Nicușor Dan s-a remarcat prima oară în 1987 și 1988, când a câștigat consecutiv Olimpiadele Internaționale de Matematică, pentru ca ulterior să-și continue studiile la Sorbona, la Paris.
The Guardian vorbește despre un “un matematician modest” care a reușit să câștige alegerile prezidențiale după ce, în primul tur, se afla mult în urma lui Simion, un “admirator al lui Trump” care pleda pentru blocarea ajutorului acordat Ucrainei.
“Discret, dar eficient, Nicușor Dan, în vârstă de 55 de ani, tată a doi copii, și-a construit reputația pe lupta împotriva corupției, în special prin opoziția față de operațiunile imobiliare dubioase din București. Fondator al partidului centrist USR, pe care l-a părăsit ulterior, acest matematician, absolvent de Sorbona și vorbitor de franceză, a reușit să seducă electoratul urban și periurban datorită bunei sale gestionări ca primar al capitalei, funcție pe care o ocupă din 2020”, scrie și Le Monde.
“Nicușor Dan, un matematician strălucit care a studiat în Franța înainte de a deveni activist anticorupție, este un european convins și un susținător fervent al Kievului. Personalitatea sa rezervată, care i-a adus critici în timpul campaniei electorale, contrastează cu temperamentul înflăcărat al rivalului său, George Simion, un fost şef de galerie de fotbal care a căutat să-și tempereze retorica în ultimele luni. Acest critic al „politicilor absurde ale UE” dorește încetarea ajutorului militar acordat Ucrainei: el cere „compensații financiare” pentru asistența acordată până acum și pledează pentru „neutralitate”, negând în același timp că este „prietenul lui Vladimir Putin”, arată și L’Express.
New York Times: “În tinerețe, un eminent matematician, laureat al unui doctorat în Franța înainte de a deveni profesor la București, Dan și-a susținut campania drept un moderat candidat conservator, credincios atât Uniunii Europene, la care România a aderat în 2007, cât și a NATO, a cărei membră a devenit începând din anul 2004”.
France24 subliniază cele două viziuni care s-au înfruntat în alegerile din România:
- Nicușor Dan, un matematician strălucit care a studiat în Franța înainte de a deveni activist anticorupție și un european convins, împotriva vulcanicului George Simion, un fost membru al galeriilor de fotbal, critic al „politicilor absurde ale UE” și adversar al ajutorului militar acordat Ucrainei
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.