
Presa elenă: Grecia și România – gardienii Europei de Est
Cooperarea în domeniul apărării între Grecia și România se transformă într-un puternic gardian al Europei de Est, arată o analiză a publicației elene Enikos, preluată de Rador.
Susține G4Media. Click AICI pentru a redirecționa 3.5% din impozit - online, gratuit și simplu.
Urmărește cele mai noi producții video G4Media
- articolul continuă mai jos -
Grecia și România dezvoltă legături militare puternice, în timp ce legăturile diplomatice între cele două țări sunt aprofundate și devin mai puternice ca niciodată. Acest lucru a ieșit pentru prima dată în evidență vara trecută, în timpul marilor incendii din Attica și Evia, pentru care România a trimis pentru prima dată în străinătate o brigadă de pompieri formată din 112 persoane cu 23 de vehicule.
Nivelul înalt al legăturilor militare a fost confirmat în octombrie anul trecut, când șeful Statului Major General al Greciei, generalul Konstantinos Floros, a efectuat o vizită oficială de trei zile în România, unde, pe lângă contactele bilaterale cu omologul său, generalul Petrescu, a avut și o întâlnire cu ministrul apărării de atunci, Nicolae Ciucă, cu care a discutat subiecte de interes comun, concentrându-se pe evoluțiile regionale și internaționale actuale, precum și pe implicațiile acestora pentru Balcani și Europa de Sud-Est.
România este o țară cheie pentru NATO, deoarece găzduiește Cartierul General al Europei de Est sau sediul Diviziei Multinaționale din Europa de Sud-Est, cum este denumirea completă.
Nu este deloc întâmplătoare crearea unei baze militare americane la Alexandroupoli considerată echivalentul în nordul Greciei a bazei Souda din Creta, la care se adaugă modernizarea rețelei feroviare și rutiere cu România, precum și interconectarea energetică, prin stația de gaz natural lichefiat pe care SUA o construiesc în regiune.
De altfel, și în cazul recentului transfer de trupe americane, în cadrul exercițiului ATLANTIC RESOLVE, o parte a Brigăzii SUA nu a rămas în Grecia pentru antrenament, ci a fost trimisă spre destinații finale din România, în principal, și Bulgaria, unde au fost trimise însă puține trupe.
În acest context, a fost foarte important exercițiul care s-a desfășurat la Kilkis, la sediul Brigăzii 71 Aeropurtate „PONTOS” la care a participat o echipă de 29 de persoane din cadrul Forțelor Armate Române.
Motivul pentru care se acordă o importanță deosebită instruirii la respectivul Centru de Formare este faptul că simulează provocările într-un mediu urban.
Scenariile ce au trebuit să fie executate au inclus următoarele elemente:
- Evacuare locuință
- Lovituri de luptă cu reacție rapidă
- Plutonul în timpul atacului asupra unor zone locuite
Articol de Christos Mazanitis / Traducerea Rador: Carolina Ciulu / Sursa foto: Forțele Navale Române
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
7 comentarii