G4Media.ro

Premierul Israelului, vizită rară în Iordania: Netanyahu a fost primit de Regele…

sursa foto: COHEN / POOL / AFP

Premierul Israelului, vizită rară în Iordania: Netanyahu a fost primit de Regele Abdullah pentru a detensiona relațiile după vizita sfidătoare la Muntele Templului a ministrului Securității de extremă dreapta de la Ierusalim, Ben Gvir

Premierul Israelului a făcut o vizită rară în Iordania, unde Benjamin Netanyahu a fost primit de Regele Abdullah pentru a detensiona relațiile după vizita sfidătoare la Muntele Templului a ministrului Securității de extremă dreapta de la Ierusalim, Ben Gvir. Infomația este transmisă de presa israeliană care amintește faptul că vizita este prima după 2018 la Amman și că este importantă pe fondul încercărilor Israelului și Iordaniei de a încălzi relațiile dintre cele două state vecine.

Muntele Templului este considerat de evrei cel mai sfânt loc dar, în același timp, al treilea cel mai sfânt loc al musulmanilor (după Meca și Medina), iar evreilor nu li se permite să se roage în sit sau să aducă obiecte religioase, iar deseori ciocnirile violente din acest loc au escaladat în conflagrații ample și sângeroase (vezi a doua Intifadă palestiniană după vizita lui Ariel Sharon în 2000, când era liderul opoziției israeliene).

Vizita ministrului de extremă dreapta Ben Gvir a contractat relațiile dintre evrei și musulmani fiind considerat cu atât mai provocatoare cu cât noul guvern condus de Benjamin Netanyahu conține facțiuni puternice ultra-ortodoxe și extremiste, cu un puternic discurs al urii împotriva palestinienilor.

Regatul Iordaniei se teme deci ”de mișcările provocatoare ale grupurilor evreiești de ultra-dreapta care efectuează rugăciuni în incinta Al-Aqsa, pe care musulmanii o consideră parte a moscheii”, notează Reuters. Există temeri că zona de rugăciune ar putea inflama pasiunile religioase.

Inclusiv SUA au criticat vizita ministrului Gvir la Muntele Templului, alături de țările arabe și musulmane cu care Israelul are legături, inclusiv Egipt, Iordania, Emiratele Arabe Unite, Bahrain și Turcia.

Mai mult, acțiunea lui Gvir a fost criticată și considerată ”provocatoare” inclusiv în interiorul coaliției de guvernare de la ierusalim, în interiorul partidului Unitatea Torei (ultra-ortodox așkenaz). Citește detalii aici. 

Vizita lui Netanyahu în Iordania are loc în contextul în care întreaga țară stă pe un butoi de pulbere, cu manifestații de amploare în fiecare sâmbătă. Practic, conducerea de la Tel Aviv a supraviețuit celui de-al treilea weekend consecutiv în care peste 100.000 de oameni au protestat în stradă împotriva actualului Guvern Netanyahu, a ”reformelor” din Justiției care ar duce la confiscarea deciziilor Curții Supreme de către Knesset, dar și împotriva condamnărilor și acuzațiilor de corupție la adresa ministrului Deri (Sănătate și Interne) și a premierului, ambii încă în funcții. Vezi detalii aici. 

Așadar, revenirea lui Netanyahu la putere a adâncit îngrijorările Iordaniei că politicile de ultra-dreapta, care includ accelerarea construirii de colonii evreiești în teritoriile palestiniene din Cisiordania, vor declanșa un nou ciclu de violență, conform Reuters.

Times of Israel notează că premierul israelian și Regele Iordaniei au discutat despre „cooperarea strategică, de securitate și economică” și despre importanța alianței dintre cele două țări.

Vizita pare să indice faptul că ambele părți sunt interesate să evite certurile publice care au marcat relația ultima dată când Netanyahu a fost la putere. A fost prima vizită cunoscută a lui Netanyahu la Amman de la o călătorie secretă din 2018, în contextul în care administrația Donald Trump a încercat să medieze un acord de pace între Israel și palestinieni.

Iordanienii susțin, în comunicatul lor, că discuțiile s-au axat „pe necesitatea de a respecta status quo-ul istoric și legal la binecuvântata Moschee Al-Aqsa Moschee/Al-Haram Al-Sharif și de a nu-i face rău”.

Mai mult, notează Reuters, Abdullah i-a spus explicit lui Netanyahu, care a preluat funcția luna trecută și a cărui vizită în Iordania marchează prima sa călătorie în străinătate de când a revenit la putere, că Israelul ar trebui să respecte „status quo-ul istoric și legal în moscheea Sfânta Aqsa și să nu îl încalce”, a declarat curtea regală.

Lui Abdullah i s-au alăturat la întâlnire ministrul său de Externe Ayman Safadi, șeful Statului Major Jaafar Haasan și șeful serviciilor de informații Ahmed Hosni.

Vecinii, care au luptat unul împotriva celuilalt în războaie majore, menținând în același timp contacte secrete, au semnat un tratat de pace în 1994. Întâlnirea surpriză este notabilă având în vedere istoria tensionată dintre cei doi lideri, cu mențiunea că Iordania transmitea în 2019 că relațiile dintre Iordania și Israel sunt ”la un minim istoric”.

Totodată, un motiv de îngrijorare pentru ambii lideri este potențialul de creștere a violențelor din Cisiordania, în special în lumina viitoarei sărbători de o lună a Ramadanului, care începe în martie și se suprapune cu sărbătoarea evreiască a Paștelui din aprilie. Iordania are o populație palestiniană numeroasă, iar violențele din Cisiordania și Ierusalim au potențialul de a destabiliza regatul hașemit, transmite Jerusalem Post

Ca un amănunt, oficiali au declarat pentru Reuters că regele Abdullah este așteptat să viziteze Washingtonul la sfârșitul lunii ianuarie. El va purta discuții cu oficiali americani de rang înalt și, posibil, se va întâlni cu Biden și va aborda problema Ierusalimului și modalitățile de a impulsiona procesul de pace din Orientul Mijlociu, aflat în impas.

Secretarul de stat american Antony Blinken a vorbit cu omologul său iordanian, Ayman Safadi, la scurt timp după vizita lui Ben-Gvir. Blinken a subliniat importanța păstrării statu-quo-ului istoric în sit, potrivit unei declarații a Departamentului de Stat.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...