G4Media.ro

Israel: Noul ministru al securității naționale, extremistul de dreapta Itamar Ben Gvir,…

Foto: Facebook Itamar Ben Gvir

Israel: Noul ministru al securității naționale, extremistul de dreapta Itamar Ben Gvir, criticat pentru vizita sa pe Muntele Templului la Ierusalim de ultra-ortodocși: “O provocare inutilă și periculoasă”

Un ziar ultra-ortodox afiliat facțiunii Degel Hatorah (Steagul Torei) a coaliției de guvernare- parte a partidului Unitatea Torei (ultra-ortodox așkenaz) – a publicat miercuri o condamnare dură a vizitei ministrului israelian al securității naționale, Itamar Ben Gvir, la Muntele Templului din Ierusalim cu o zi înainte, calificând-o drept o nebunie care pune în pericol viețile evreilor prin provocarea terorismului palestinian, scrie The Times of Israel.

Un editorial de pe prima pagină din ziarul Yated Neeman poartă titlul „Provocare pe Muntele Templului, blitz de condamnare la nivel mondial”, o referire la furia stârnită în străinătate, precum și la criticile din țară față de vizita lui Ben Gvir la locul sfânt din Orașul Vechi, un punct sensibil.

Poziția oficială a Marelui Rabinat al Israelului este că Muntele Templului este prea sfânt pentru ca evreii să pună piciorul pe el, o poziție larg împărtășită de liderii spirituali ultra-ortodocși, deși mulți rabini din comunitatea național-religioasă susțin vizitele în anumite părți ale sitului.

Ben Gvir, însoțit de un anturaj și de protecția poliției care însoțește vizitatorii evrei, a petrecut 15 minute plimbându-se pe Muntele Templului marți dimineață devreme. Deși deputatul de extremă dreapta a mai vizitat situl în trecut, aceasta a fost prima sa vizită în calitate de ministru. Acest loc este considerat sfânt și de musulmani, aici aflându-se moscheile Al-Aqsa și Omar.

Yated Neeman a scris că deplasarea lui Ben Gvir a fost o „provocare inutilă și periculoasă” și a spus că cei care urcă pe Muntele Templului „pun în pericol în mod inutil viețile evreilor”.

„Ce valoare are un ‚tur al victoriei’ de câteva minute în fața camerelor de luat vederi – în afară de speranța unui câștig mediatic?”, scrie ziarul ultra-ortodox.

„Acestea sunt acte zadarnice și pline de nebunie”, mai scrie Yated Neeman. „Manifestările nepotrivite de acest gen pun în pericol viețile evreilor și fac jocul incitatorilor din minaretele moscheilor”.”

Acesta a afirmat că „ideologii criminali” ai Hamas și ai grupărilor teroriste islamice palestiniene exploatează astfel de „acțiuni inutile și nebunești” pentru a convinge masele palestiniene că evreii plănuiesc să îndepărteze moscheea Al-Aqsa de pe Muntele Templului – o acțiune care nu este susținută de societatea israeliană majoritară – ceea ce ar determina acte violente de răzbunare.

O rachetă a fost lansată din Fâșia Gaza spre sudul Israelului în noaptea de marți spre miercuri, a declarat armata, după amenințările de represalii din partea grupării teroriste Hamas cu privire la vizita lui Ben Gvir pe Muntele Templului.

Yated Neeman a subliniat, de asemenea, „interdicția gravă” de a urca pe Muntele Templului. Potrivit multor rabini ultra-ortodocși legea evreiască interzice vizitarea sitului din cauza statutului său de cel mai sfânt loc din iudaism.

Degel Hatorah și partenerul său Agudat Israel alcătuiesc partidul Unitatea Torei, au șapte deputați din totalul de 64 al coaliției în Knesset, parlamentul unicameral cu 120 de locuri. Coaliția, condusă de premierul Benjamin Netanyahu, este compusă din dreapta naționalistă, extrema dreaptă și ultra-ortodocși – cel mai de dreapta guvern din istoria de 74 de ani statului modern Israel.

Ziarul Hamevaser, afiliat la Agudat Yisrael, a fost mai puțin critic, relatând indignarea provocată de vizita lui Ben Gvir, fără a emite o judecată. O altă publicație, de asemenea aliniată la Agudat Yisrael, Hamodia, a relatat, de asemenea, despre vizită fără a critica.

Cu toate acestea, ambele publicații au remarcat interdicția religioasă de a urca pe Muntele Templului, care a adăpostit templul lui Solomon până în anul 70 al erei creștine când cel mai sfânt locaș al iudaismului a fost distrus de romani..

Partidul naționalist religios de extremă-dreapta Otzma Yehudit (Puterea Evreilor) al lui Ben Gvir este, de altfel, în mare parte aliniat cu Unitatea Torei în multe chestiuni politice.

Vizita lui Ben Gvir a atras, de asemenea, condamnarea din partea rabinului-șef sefard al Israelului, Yitzhak Yosef, o figură cheie legată de partidul Shas (ultra-ortodox sefard/oriental) din coaliție.

„În calitate de ministru care reprezintă guvernul Israelului, ar trebui să acționați în conformitate cu instrucțiunile Rabinatului Șef, care a interzis de mult timp vizitarea Muntelui Templului”, a scris Yosef într-o scrisoare adresată lui Ben Gvir.

Yosef i-a cerut lui Ben Gvir să nu mai facă acest lucru „pentru a nu induce în eroare publicul”.

Ben Gvir, care este și el evreu oriental (părinții săi au emigrat din Kurdistanul irakian) a fost mult timp un susținător al modificării oficiale a status quo-ului Muntelui Templului, în care musulmanilor li se permite să se roage și să intre cu puține restricții, în timp ce evreii pot vizita doar în intervale orare limitate, printr-o singură poartă și mergând pe un traseu prestabilit, însoțiți îndeaproape de poliție. Ministerul lui Ben Gvir supervizează forțele de poliție, o modificare legislativă adoptată de noua coaliție săptămâna trecută.

Evreilor nu li se permite să se roage în sit sau să aducă obiecte religioase sau steaguri israeliene, deși în ultimii ani poliția a permis din ce în ce mai mult unele rugăciuni silențioase.

Statele Unite s-au numărat printre țările care au criticat vizita sa, alături de țările arabe și musulmane cu care Israelul are legături, inclusiv Egipt, Iordania, Emiratele Arabe Unite, Bahrain și Turcia.

Muntele Templului este venerat de evrei ca fiind locul istoric în care s-au cele două temple evreiești, ceea ce îl face cel mai sfânt loc al iudaismului. Este, de asemenea, al treilea cel mai sfânt pentru musulmani, care îl numesc complexul Moscheii Al-Aqsa sau Nobilul Sanctuar.

Presupusele provocări și violențe la acest sit s-au transformat frecvent în conflagrații mai ample, precum a doua Intifada palestiniană după vizita lui Ariel Sharon în anul 2000, pe atunci liderul opoziției israeliene.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...