G4Media.ro

Premierul Ciucă: ”Vestea excelentă a preşedintelui SUA confirmă succesul eforturilor de cooperare…

sursa foto: Rador

Premierul Ciucă: ”Vestea excelentă a preşedintelui SUA confirmă succesul eforturilor de cooperare dedicate dezvoltării programului nuclear civil naţional, pas esenţial pentru atingerea ţintelor de decarbonizare şi asigurarea independenţei energetice a României”

Premierul Nicolae Ciucă a afirmat că decizia SUA de a finanţa cu 14 milioane de dolari etapa preliminară a studiilor de inginerie şi proiectare pentru dezvoltarea reactoarelor modulare mici (SMR) din România este componentă esenţială a dezvoltării programului nuclear civil naţional.

  • „Anunţul preşedintelui SUA, Joe Biden, în cadrul Summit-ului G7, este o confirmare a solidităţii Parteneriatului Strategic dintre România şi Statele Unite, care, devine tot mai aprofundat şi în dimensiunea sa dedicată cooperării energetice. Decizia SUA de a finanţa cu 14 milioane de dolari etapa preliminară a studiilor de inginerie şi proiectare pentru dezvoltarea reactoarelor modulare mici (SMR) din România este componentă esenţială a dezvoltării programului nuclear civil naţional. Alături de construirea reactoarelor 3 şi 4 de la Centrala Cernavodă, utilizarea noului tip de tehnologiei SMR va contribui la întărirea profilului energetic al României, în acord cu viziunea europeană de protejare a mediului şi cu ţintele de decarbonizare asumate. Mai mult, dezvoltarea programului nuclear va impulsiona creşterea economică, atât prin revitalizarea lanţului de furnizori, cât şi prin poziţionarea României ca lider regional al acestei industrii”, a declarat, Nicolae Ciucă, potrivit unui comunicat de presă al Guvernului.

El a mai spus că tehnologia reactoarelor modulare mici, dezvoltată de compania americană NuScale respectă cele mai înalte standarde de siguranţa nucleară.

  • „Acest factor este vital în contextul în care energia nucleară este pilon fundamental prin care putem obţine energie curată, la costuri accesibile pentru cetăţenii români şi pentru economia naţională. Încurajez industria nucleară românească şi experţii români să contribuie la dezvoltarea acestor etape preliminare, cu respectarea celor mai înalte standarde de siguranţă nucleară. Producerea energiei nepoluante, ieftine şi stabile reprezintă viitorul, iar prin tehnologia SMR, viitorul, este acum şi în România. Guvernul va continua să susţină proiectele dezvoltate de Nuclearelectrica, de companiile energetice strategice Transgaz şi Romgaz, care, alături de cele implementate de mediul privat vor transforma România într-un stat independent energetic, furnizor de securitate energetică la nivel regional. Valorificarea proiectelor de exploatare a gazelor naturale din zona românească a Mării Negre, cele deblocate prin noua lege off-shore, investiţiile în energie regenerabilă, cu finanţări disponibile din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă şi Fondul pentru Modernizare, înseamnă stabilitate energetică pentru cetăţenii români şi mediul economic naţional”, a conchis premierul.

În luna noiembrie a anului trecut, preşedintele Joe Biden şi preşedintele Klaus Iohannis au anunţat planul de a construi o centrală mică de reactoare modulare (SMR), prima de acest fel în România, în parteneriat cu US NuScale Power. Prin acest proiect este adusă cea mai recentă tehnologie nucleară civilă într-o parte critică a Europei, potrivit unui comunicat oficial al Casei Albe.

sursa: News.ro, sursa foto: Rador

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

4 comentarii

  1. Succesul eforturilor unui plagiator:)) vai de capul tau,maCiuca.Sunt 14 mil de dolari, nu miliarde.

  2. Daca transformati 14 mil de dolari in ruble,s-ar putea sa va ia ameteala. Stati flexati,Estul Europei nu mai vrea dominatie sovietica pentru nimic in lume.

  3. Ce atâtea temenele? Este doar un proiect, nu face nimeni nimic în viitorul apropiat.

  4. Alde limbaincur