G4Media.ro

Portugalia, prima țară care a prezentat oficial Comisiei Europene Planul de redresare…

Portugalia, prima țară care a prezentat oficial Comisiei Europene Planul de redresare și reziliență  / Ursula von der Leyen: Scopul nostru rămâne să adoptăm toate planurile până în vară / Parlamentul European a început deja monitorizarea Mecanismului 

Portugalia, țară care deține Președinția rotativă a Consiliului UE, este prima care a prezentat oficial Comisiei Europene propriul Plan de redresare și reziliență, data până la care statele membre pot transmite propunerile fiind 30 aprilie.

Șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a salutat planul depus de Portugalia și a dat asigurări că statele membre vor fi ajutate să elaboreze „planuri de înaltă calitate”.

„Salut planul de redresare și reziliență al Portugaliei, fiind primul trimis oficial Comisiei. Depunerea marchează începutul unei noi etape în procesul de implementare a instrumentului de redresare și reziliență. Comisia așteaptă cu nerăbdare evaluarea planului portughez, care se concentrează pe reziliență, climă și tranziții digitale și include proiecte în aproape toate zonele emblematice europene. Vom continua să colaborăm intens cu statele membre pentru a le ajuta să elaboreze planuri de înaltă calitate”, a declarat Ursula von der Leyen.

Oficialul european a mai spus că scopul Comisiei rămâne să adopte toate planurile până în vară.

„Pentru primele plăți care trebuie efectuate, avem nevoie ca toate statele membre să fi aprobat Decizia privind resursele proprii”, a mai spus șefa Comisiei Europene, declarându-se „încrezătoare” că acest lucru se va întâmpla până la începutul verii.

Potrivit Comisiei Europene, Planul portughez include și măsuri în domeniul locuințelor sociale, eficienței energetice a clădirilor și educației digitale.

Prezentarea planului urmează unui „dialog intens” între Comisie și autoritățile portugheze, care a avut loc în ultimele luni pentru pregătirea documentului, precizează Comisia.

Celelalte state membre sunt încă în faza negocierilor pentru formele finale ale planurilor naționale de reziliență și redresare.

Comisia Europeană va evalua planul Portugaliei în următoarele două luni pe baza celor unsprezece criterii stabilite în regulament și va transpune conținutul acestuia în acte obligatorii din punct de vedere juridic.

Evaluarea va urmări dacă planul dedică cel puțin 37% din cheltuieli investițiilor și reformelor care sprijină obiectivele climatice și 20% tranziției digitale.

Pe baza unei propuneri a Comisiei, Consiliul UE va avea, de regulă, patru săptămâni pentru a adopta propunerea Comisiei.

Aprobarea Consiliului ar deschide calea pentru alocarea unei prefinanțări de 13% către Portugalia.

Parlamentul European va monitoriza planurile naționale de redresare și reziliență, activitate care a început deja, potrivit europarlamentarului Siegfried Muresan (PNL, grupul PPE), care a fost coraportor pentru Mecanismul European de Redresare și Reziliență.

„În cadrul negocierilor de anul trecut pe Mecanismul de Redresare și Reziliență în valoare de 672,5 miliarde de euro, am stabilit un rol important al Parlamentului European: acela de a monitoriza implementarea mecanismului la nivel european și de a interveni acolo unde există riscul de fraudă sau unde există riscul ca banii să nu fie folosiți în interesul oamenilor, ci în interesul unor guverne populiste”, a scris Mureșan pe Facebook.

Prima ședință a Grupului de lucru constituit la nivelul Comisiei pentru bugete și Comisiei pentru afaceri economice și monetare din Parlamentul European a avut loc miercuri.

„Banii pe care îi primesc țările Uniunii Europene prin Mecanismul European de Redresare și Reziliență trebuie să fie folosiți pentru a ajuta oamenii, companiile și regiunile cele mai afectate de pandemia de COVID-19. Mecanismul trebuie să contribuie la îmbunătățirea vieții oamenilor prin investiții în ecologizare, digitalizare, școli, spitale și modernizarea economiilor europene. Pentru a primi acești bani, țările membre trebuie să implementeze reformele asumate prin planurile naționale de redresare și reziliență. Rolul și obligația Parlamentului European este să se asigure că banii sunt folosiți pentru îndeplinirea acestor obiective”, a explicat Mureșan.

Sursa foto: Pixabay

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Papuci pentru curățarea și spălarea picioarelor
    Chiar acum caută 16 clienți….
    And the rașian troll putrezește la ei la pușcarie. La ruși. Asta este diferența pe care nu ai simțit-o niciodată, Vladi.

  2. Unii vorbesc si altii fac.