G4Media.ro

Poliţiştii şi poliţiştii de penitenciare anunță proteste și în 2023: „Nu mai…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media.ro

Poliţiştii şi poliţiştii de penitenciare anunță proteste și în 2023: „Nu mai acceptăm să fim sacrificaţii de serviciu!”

Poliţiştii şi poliţiştii de penitenciare vor continua formele de protest şi în anul 2023 şi spun că nu se amăgesc cu promisiuni, după ce, în urma unor discuţii cu ministrul de Finanţe, acesta a admis că sunt categoria de bugetari situată cel mai departe de nivelul de salarizare din Legea 153/2017 şi, pe lângă faptul că salariul de grad se va actualiza, le-a promis că la finalul lunii februarie 2023 se vor reîntâlni pentru a analiza disponibilităţile bugetare pentru a mai acoperi din restanţele salariale, potrivit unui comunicat al Sindicatului Naţional al Poliţiştilor de Penitenciare (SNPP), transmite Agerpres.ro.

  • „Astăzi, în faţa Ministerului Finanţelor, 500 de poliţişti (EUROPOL) şi poliţişti de penitenciare (SNPP) au scandat din nou pentru aplicarea legii. Am pierdut numărul protestelor din ultimii doi ani, dar ne îndârjim să menţinem aceleaşi efective numeroase la acţiuni pentru un mesaj cât mai ferm. Am cerut eliminarea tuturor restanţelor generate de neaplicarea legii-cadru privind salarizarea, actualizarea normelor de hrană şi echipare, a salariului de grad şi a tuturor drepturilor care se menţin îngheţate de mai mult de un deceniu, precum şi indexarea pensiilor militare. După două ore de protest am fost invitaţi la o discuţie cu ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, întâlnirea fiind organizată prin preşedintele BNS Dumitru Costin, care a şi participat la discuţii. Am ales locaţia ultimului nostru protest din anul 2022, la Ministerul Finanţelor, pentru a le reaminti guvernanţilor că Legea bugetului de stat a fost votată fără să se ţină cont de restanţele salariale acumulate din 2009 şi până în prezent, în familia noastră ocupaţională. Nu mai vorbim despre faptul că angajaţii din sistemul de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională (poliţişti, poliţişti de penitenciare, militari, personal contractual) sunt ultimii în ceea ce priveşte gradul de aplicare a Legii 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, situându-se în prezent la un procent de 62,5% faţă de nivelul prevăzut de lege pentru anul 2022. Şi în cazul pensiilor militare, discriminările la care au fost supuşi pensionarii militari au generat adevărate anomalii, plasând peste 75% dintre ei la un nivel al pensiei de sub 2.500 de lei”, se arată într-un comunicat al SNPP.

Potrivit sursei citate, cu toate că Guvernul a aprobat încă de la începutul lunii decembrie OUG-ul cu privire la măsurile fiscal-bugetare pentru 2023, prin care a strecurat între „îngheţările” drepturilor salariale şi acordarea a 10% la salariul/solda de funcţie pentru a mai scădea din restanţele salariale, prin organizarea protestului de joi mesajul poliţiştilor este clar: „Nu mai acceptăm să fim sacrificaţii de serviciu!”.

  • „Am scandat împotriva umilinţei şi a ruşinii pe care o îndurăm, pentru că atâta vreme cât salariul unui poliţist a ajuns să fie mai mic decât salariul minim brut pe economie pentru un muncitor necalificat din sectorul de construcţii, care va fi de 4.000 lei în 2023, este clar că guvernanţii îşi doresc o Poliţie şi o Poliţie Penitenciară slabe, subfinanţate, pentru ca ei să poată să îşi facă jocurile politice liniştiţi. Ce este de apreciat totuşi, este faptul că ministrul finanţelor Adrian Câciu şi-a făcut timp pentru o discuţie de aproximativ o oră, în care s-a prezentat în detaliu situaţia drepturilor salariale suspendate, plafonate, menţinute la nivelul salariului din 2009, amânate, îngheţate, care au dus la situaţia ridicolă în care, la fiecare creştere a salariului minim, să fie verificate şi eventual crescute artificial salariile/soldele de funcţie pentru a nu fi sub nivelul legal. Acest efect a generat o comprimare a treptelor de salarizare în urma căreia au apărut situaţii în care un salariat cu 1 an vechime are acelaşi salariu cu altul care are 20 de ani vechime”, se spune în document.

La discuţii au participat Dumitru Costin – preşedintele Blocului Naţional Sindical, Ştefan Teoroc – preşedintele Federaţiei Publisind şi al SNPP şi Cosmin Andreica – preşedintele Sindicatului EUROPOL.

La finalul discuţiilor, ministrul de Finanţe a admis că poliţiştii sunt categoria de bugetari situată cel mai departe de nivelul de salarizare din Legea 153/2017 şi, pe lângă faptul că salariul de grad se va actualiza, le-a promis că la finalul lunii februarie 2023 se vor reîntâlni în aceeaşi formulă pentru a analiza disponibilităţile bugetare pentru a mai acoperi din restanţele salariale, precizează sindicaliştii.

  • „În acest sens, am evidenţiat faptul că printre primele măsuri ar trebui să se regăsească eliminarea plafonării normei de hrană, care se plăteşte cu 11 lei/zi mai puţin decât nivelul stabilit conform datelor comunicate de către Institutul Naţional de Statistică, dar şi actualizarea normei de echipare. Nu ne amăgim cu promisiuni, vom continua formele de protest şi în anul 2023, pentru că evoluţia galopantă a inflaţiei şi ritmul în care cresc preţurile vor lovi puternic în nivelul de trai şi în calitatea vieţii poliţiştilor de penitenciare şi ale poliţiştilor. Le mulţumim tuturor celor prezenţi azi la protest, mulţi veniţi de la sute de kilometri şi care încă se află pe drum la momentul publicării acestei informări. Şi sperăm ca activismul şi implicarea membrilor noştri să crească şi mai mult în anul 2023, pentru că numai prin unitate, solidaritate şi proteste vom putea determina guvernanţii să respecte legea. Iar rolul sănătos al acestor proteste, al mişcărilor sociale justificate este confirmat chiar de guvernanţii cu care ne întâlnim şi care admit că este nevoie de proteste pentru modificări legislative relevante în general şi pentru o salarizare echitabilă în special!”, se mai arată în comunicatul SNPP.

sursa: Agerpres.ro

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

7 comentarii

  1. Capul la picioare tot Europolul pentru ce ați permis, şi nu numai!

  2. Demisia si lacprivat dc sunteti competenti. Jobul la stst nu inseamna doar beneficii leprelor

    • Ăla nu e job, e meserie, e dedicație, e responsabilitate, sacrificare, da tu de unde să știi la cât de „deștept” ești, și da au dreptul la salarii aduse la zi cum au si celelalte categorii de muncă, tu ești un nimeni și o să rămâi un nimeni ci gândirea ta, deja am dat prea multă atenție unui comentariu nul din prima!

    • @ alex …. tu la cum scrii probabil vinzi semințe pe stadion! Sau probabil ești unul dintre deținuții pe care trebuie să îl păzească băieții ăștia 😜

  3. Suntem peste 2 miloane de romani care de la 1 ianuarie vom câștiga 3000 de lei brut și nu facem nimic stam și ne uitam, ne merităm soarta. Bravo lor sa își ceara drepturile, au nevoie sa câștige decent.

  4. bai, militienilor, daca nu vreti sa mai fiti ‘sacrificati’, bagati-va in armata.
    dar voi stiti bine, ca slugile au alta usa de intrare si nu au ce cauta pe usa stapinilor.

  5. Ma faceti sa rad!uitati cum o sa fie:va intalniti in februarie;in martie,mai si iunie se gandesc ei;in iulie va anunta ca intra in 8ncapacitate de plata sau in recesiune,si o sa va mai dea .uie!placa e veche,e fumata de mult!si cei 10 la suta sunt luati de la pensionarii militari,ca ei bani nu au!!!au luat din pensiile alora sa va dea voua!sa va vad si pe voi la pensie!!!ori o duceti pana la capat,ori taceti!