G4Media.ro

Politico: Europa riscă să rămână fără serviciile Facebook și Instagram în această…

sursa foto: Pexels

Politico: Europa riscă să rămână fără serviciile Facebook și Instagram în această vară

Europenii riscă să vadă rețelele de socializare Facebook și Instagram închise în această vară, deoarece autoritatea de reglementare a Irlandei pentru protecția vieții private a reiterat ordinul de a opri fluxul de date al firmei către Statele Unite, relatează Politico.eu.

Comisia irlandeză pentru protecția datelor și-a informat joi omologii din Europa că va bloca Meta, proprietarul Facebook, să trimită datele utilizatorilor din Europa în SUA. Proiectul de decizie al autorității de reglementare irlandeze pune capăt ultimei căi legale a Meta de a transfera mari cantități de date în SUA, după ani de lupte judiciare acerbe între gigantul tehnologic american și activiștii europeni pentru protecția vieții private.

În 2020, Curtea Europeană de Justiție a anulat un pact privind fluxurile de date între UE și SUA, denumit Privacy Shield, din cauza temerilor legate de practicile de supraveghere din SUA. În hotărârea sa, a îngreunat, de asemenea, utilizarea unui alt instrument juridic pe care Meta și multe alte firme americane îl folosesc pentru a transfera date cu caracter personal în SUA, numit clauze contractuale standard (SCC). Decizia Irlandei din această săptămână înseamnă că Facebook este obligată să nu se mai bazeze la rândul său pe SCC.

Meta a avertizat în repetate rânduri că o astfel de decizie ar închide multe dintre serviciile sale din Europa, inclusiv Facebook și Instagram.

„În cazul în care nu se adoptă un nou cadru transatlantic pentru transferul de date și nu putem continua să ne bazăm pe SCC-uri sau să ne bazăm pe alte mijloace alternative de transfer de date din Europa către Statele Unite, probabil că nu vom putea oferi o serie dintre cele mai importante produse și servicii ale noastre, inclusiv Facebook și Instagram, în Europa”, a declarat Meta într-un document depus în luna martie a acestui an la Comisia americană pentru valori mobiliare și burse.

Ordinul de blocare irlandez, dacă va fi confirmat de grupul autorităților naționale europene de reglementare în domeniul protecției datelor, va trimite probabil un fior și în comunitatea de afaceri în general, care s-a tot confruntat cu incertitudini cu privire la modul în care să continue să trimită date din Europa în SUA după decizia instanței supreme a UE din 2020.

UE și SUA se află în plin proces de negociere a unui nou text privind transferul de date care ar permite companiilor precum Meta să continue să trimită date peste Atlantic indiferent de ordinul irlandez. În martie, Bruxellesul și Washingtonul au convenit asupra unui acord preliminar la nivel politic, dar negocierile privind detaliile juridice au intrat în impas și este puțin probabil ca un acord final să fie încheiat înainte de sfârșitul anului.

Un purtător de cuvânt al DPC irlandez a confirmat că proiectul de decizie a fost trimis altor autorități europene de reglementare în materie de confidențialitate, care au acum la dispoziție o lună pentru a-și da avizul, dar nu a dorit să discute detaliile deciziei.

„Acest proiect de decizie, care face obiectul revizuirii de către autoritățile europene de protecție a datelor, se referă la un conflict între legislația UE și cea a SUA, care este în curs de soluționare”, a declarat un purtător de cuvânt al Meta.

„Salutăm acordul dintre UE și SUA pentru un nou cadru juridic care va permite continuarea transferului de date dincolo de granițe și ne așteptăm ca acest cadru să ne permită să menținem familiile, comunitățile și economiile conectate”, a mai transmis gigantul tehnologic american.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

21 comentarii

  1. doamne ajuta

  2. Bring it on, Zuck!

    Hai, strânge-ți jucăriile și pleacă, cel mai mare hoț de date planetar!
    Mare pierdere nu ar fi, în câteva luni oamenii și-ar da seama că sunt mai fericiți fără Fb, Insta sau Whatsapp. Dar nu cred că dă drumul Zuck cașcavalului, găsește el ceva portițe să fure în continuare datele oamenilor.

    Cele mai toxice rețele: Fb, Insta și Whatsapp.

    • Am deja 3 ani de cand mi-am sters contul, dar m-au anuntat ca datele mi se vor sterge dupa 5 ani. Niste mafioti. Nu credem, dar acum ma simt mult mai bine, fara stres si fara timp piedut aiurea.

  3. Nuuuuu! Si ce vor face „reginele” Instagramului?

  4. O binecuvântare de la bunul Dumnezeu!

  5. Nu pleacă câinele de la ușa măcelăriei! :)))))

  6. Putem spera.

  7. Va crește înzecit productivitatea europenilor!
    Există, totuși, soluții VPN pentru evitarea acestor restricții

  8. Pai si cum isi mai exercita femeile hipergamia?
    Nu se mai foloseste de mult „da-mi si mie numarul tau de telefon” ci „da-mi si mie instagramul tau ca sa vad daca esti destul de cool sau n-are rost sa ma obosesc cu tine”
    Pai ramane BMW fara vanzari.. La asta nu va ganditi, va ganditi doar la „privacy” de parca aveti ceva de ascuns

  9. Europa calca pe urmele Chinei și Rusiei în blocarea site-urilor și restricționarea accesului la Internet. La ce sa ne mai așteptăm din partea lor, după ce au decis să introducă vize cetățenilor americani, canadieni, australieni și israelieni ? Se pare că Europa își caută potențiali dușmani asupra cărora să se repeadă și să-i cenzureze sau sancționeze, și, daca ei nu exista, îi inventează.

  10. Un singur cuvant: champagne!

  11. Dacă se închide facebook-ul, USR-ul nu scoate 5% în 2024.

  12. Ce veste bună!
    Păcat că titlul articolului e pură propagandă Meta.

  13. Na, amu-i amu’. Fara curent si gaz, hai ca te mai descurci, mai o lumanare, mai fasole frecata. Chiar si cu preturile la potol, mai o ciuperca, ceva macris, dar fara instagrame si facebuci….greu taica. Te pomenesti ca se pun romanii pe carte.
    Glumeam, desigur. La partea cu cartea

  14. Vai ce tragedie…si ce o sa facem daca se intampla…simplu: citeste o carte, iesi la plimbare, intalneste-te fizic, get a life cum ar spune americanii…

  15. Nu cred ca vor dispărea vreodată ,desi ar fi un lucru bun,nu mai folosesc asa ceva de mult timp. Ce ma interesează pe mine ce face cutare ce și-a mai luat pe unde a mai umblat,niste persoane pe care nici nu le cunoasti in viata reala dar stai si te uiti la postările lui.Altceva mai bun de facut nu ai.Toata lumea se laudă se pozează peste tot dar in viața reala nici nu au acasa macar strictul necesar.Dar pe Facebook suntem cineva. Un stidiu facut de Suedezi spunea odată ca cele mai multe conturi de Facebook au acele persoane cu o pregătire precară,care nu au un loc de muncă si care nu fac nimic productiv.Facebook a despărțit multe famili,a si reunit dar nu cred că poți avea o viață cu cineva găsit pe Facebook. Dacă vrei o relație nu o cauți pe Facebook. Stim bine cine caută relații pe Facebook. Sper ca se va termina odată cu asa ceva si sa revenim la trăirile de acum 10, 15 ani. Când toți eram altfel….