G4Media.ro

Politica externă a lui Donald Trump traversează o perioadă dificilă

Donald Trump Sursa Facebook

Politica externă a lui Donald Trump traversează o perioadă dificilă

Politica externă a lui Donald Trump traversează o perioadă dificilă, notează cotidianul belgian La Libre Belgique. De la Iran la Coreea de Nord, de la Venezuela la China, președintele Statelor Unite şi-a înmulțit loviturile de poker diplomatic. Deşi la început a câștigat câteva runde, șansele sale de succes par a fi mai compromise astăzi – fără a fi dispărut complet.

Iran, escaladă

Trântind uşa, în mai 2018, acordului privind nuclarul iranian, Donald Trump și-a ținut angajamentul față de acest text, pe care îl consideră insuficient pentru a împiedica Teheranul să producă bomba atomică și, în special, pentru a-i limita influența „destabilizatoare” în Orientul Mijlociu.

Dar, un an mai târziu, în ciuda sancțiunilor draconice, Republica Islamică nu a îndeplinit niciuna dintre cele douăsprezece condiții pe care Washingtonul le-a pus pentru a relua dialogul. Și aliații europeni ai Statelor Unite continuă să conteste decizia președintelui american.

În plus, situaţia s-a tensionat brusc la începutul lunii mai, când confruntarea s-a deplasat pe terenul militar: pentru a contracara presupusa „amenințare iminentă” în „legătură directă cu Iranul”, Pentagonul şi-a înmulţit desfășurările în Golf. Cu riscul de a crea imaginea unei administrații care dorește să se lupte cu inamicul numărul unu.

Poveşti despre agasarea crescândă a lui Donald Trump provocată de ‘șoimii’ din anturajul său, începând cu consilierul său în domeniul Securității naționale, John Bolton, nu au întârziat să iasă la iveală. Apărător al conflictelor prea costisitoare, ales pe baza unei promisiuni de dezangajare, președintele şi-a înmulțit, prin urmare, apelurile la dialog în direcția liderilor iranieni. În niciun caz, au răspuns aceştia, întărind senzaţia de ambiguitate din jurul strategiei americane.

Coreea de Nord, impas

„Iranul riscă să reia proliferarea nucleară. Şi Coreea de Nord produce suficiente materiale pentru o nouă bombă la fiecare două luni. Bilanţul lui Trump este un eșec: Coreea de Nord va continuă să prolifereze, iar Iranul începe să se prolifereze din nou”. Această declarație dură îi aparţine unui diplomat european.

Relația cu Phenianul a fost totuşi principala „poveste de succes” de la începutul mandatului său. Prioritatea priorităţilor la venirea sa la putere, problema nucleară nord-coreeană a primit un impuls spectaculos după escaladarea vertiginoasă din 2017.

Pentru prima dată, un președinte al Statelor Unite s-a întâlnit cu un lider al Coreei de Nord, iar Donald Trump continuă să laude prietenia, chiar „dragostea” sa pentru Kim Jong Un.

Dar fără niciun progres concret în acest stadiu al denuclearizării, iar negocierile se află acum într-un impas care pare insolubil.

Venezuela, frustrare

Foarte ostil față de politicile care vizează să provoace schimbări de regim în străinătate, atât de dragi republicanilor neo-conservatori la începutul anilor 2000, Donald Trump s-a lăsat convins de câțiva membri ai taberei lui să facă o excepție pentru Venezuela lui Nicolas Maduro.

Din ianuarie, administrația sa l-a recunoscut pe adversarul Juan Guaido ca președinte interimar și încearcă să-l împingă pe liderul socialist să plece cu sancțiuni economice, izolare diplomatică și amenințare militară.

Dar promisiunea unei campanii-fulger a cedat locul stagnării. Și acum începe să fie percepută frustrarea președintelui față de cei din anturajul lui.

China, încleştarea continuă

Promisiunea emblematică a candidatului Trump, anunțată de mai multe ori ca fiind iminentă, acordul comercial cu Beijingul, abia se concretizează.

Vineri, însă, Donald Trump a anunțat eliminarea tarifelor la oțelul și aluminiul din Canada și Mexic, înlăturând astfel un obstacol important în calea ratificării acordului de liber schimb dintre cele trei țări.

Afganistan şi Siria, retragere controversată

Obosit să vadă Washingtonul făcând pe „jandarmul lumii”, Donald Trump a promis să pună capăt „războaielor interminabile”.

Dar, după ce a promis în decembrie o retragere totală a armatei americane desfășurate în Siria în lupta împotriva jihadistului, el a fost nevoit să se răzgândească şi lase acolo un contingent, sub presiunea consilierilor și aliaților săi.

În ceea ce privește Afganistanul, după aproape 18 ani de război, președintele l-a însărcinat pe diplomatul Zalmay Khalilzad să poarte discuții de pace inedite cu talibanii pentru a permite o dezangajare graduală. Totuşi, rapidele progrese inițiale s-au blocat, iar negociatorul american își manifestă acum nerăbdarea, în timp ce insurgenții îşi continuă acum atacurile ucigaşe.

Traducerea: Rodezia Costea / Rador

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

6 comentarii

  1. Scoop: Trump’s big-bang 2020 campaign launch >>>
    Mike Allen 4 hours ago
    https://www.axios.com/2020-presidential-election-donald-trump-reelection-ebea326e-bc38-405e-9130-ae7464b8aa5f.html

    President Trump plans to formally launch his re-election campaign next month, likely with a burst of swing-state rallies, Republican sources tell me.

    Why it matters: Trump’s personal campaign approach is aimed at sowing further division in the huge Democratic field, and trying to dominate the news so the national discussion hovers on his turf.

    What’s next: In conversations, Trump makes it clear that he thinks of the official kickoff as June 16 — four years to the day since he rode down the gold escalator in Trump Tower to announce his improbable 2016 run.

    That date is Father’s Day this year, so look for events around that date, not necessarily on it.
    One ignition plan calls for a cluster of Make America Great Again rallies, although nothing has been finalized.

    Be smart: Watch for Trump and his campaign to try to sap attention from Democratic debates with their own counter-programming.

  2. Trump Rails Against The Military-industrial Complex When Asked About Iran
    https://dailycaller.com/2019/05/20/donald-trump-iran-military/
    President Donald Trump railed against what he called “the military-industrial complex” when asked about potential conflict with Iran during an interview with Steve Hilton of Fox News Channel Sunday.
    https://www.youtube.com/watch?v=Gi7VWBw4OlY
    … “You can reassure people you’re not looking for some kind of conflict in Iran?” Hilton asked the president.

    … Trump once again voiced his displeasure with endless wars, then called out “people here in Washington” who want war for their own gain before getting to his answer on Iran. …

  3. Ceva de la tine se poate ? O părere, o idee, ceva.
    Axios și daily caller sunt surse americane pro Trump, e in ordine, dar părerea ta dunăre albastră unde-e ?

    Prima sursa practic nu are legătură cu ce afirmă ziarul belgian despre politica externă a lui Trump. Politică care în mod declarat pune accentul pe dezangajarea militară a SUA în lume, dar în mod ciudat multe îi ies pe dos, parțial pentru că lumea ( Rusia, Iranul, Siria, Koreea de N etc. ) este agresivă, sau infinit de proastă ( Venezuela ) la care Trump este obligat să riposteze poate nu așa cum ar dori, din cauza unor ulii ca John Bolton. Nu are treabă ușoară, dar care președinte american a avut ?
    În treacăt fie spus, mi-a plăcut ce-a a zis Trump despre Afganistan : It’s the Harvard of terrorism ))).

    • * Axios face un scoop: Trump isi lanseaza Campania pentru un al doilea mandat de Presedinte … Asta conteaza pentru americani iar NU speculatiile unui ziar din Europa bazate la randul lor pe ceea ce „scrie” presa americana.

      President Trump MAGA Rally – Montoursville, Pennsylvania
      https://www.youtube.com/watch?v=Q3Mp0MbuBrE

      The Next Revolution With Steve Hilton 5/19/19 | Steve Hilton Fox News May 19, 2019
      https://www.youtube.com/watch?v=KxNRa1Q_7o0

      * Interviul semnalat pe Daily caller este punctual ce spune Trump despre situatie, de la ce si cum scrie presa, etc. … etc. pana la „agitatii” sai „colaboratori”(… un eufemism!) cu care se pricopsi ajutand (banii… pentru campania lor! stii cine a dat acesti bani?! Cum se spune? Urmareste banii si descoperi … intentiile!) republicanii sa iasa bine in ultimele alegeri di toamna cand Dem pareau pe caii mari… dar n-a fost sa fie 🙂
      Bolton e faimos pentru can-canul pe care il fece la ONU pe vremea cand vedeau WMD irakiene pe peste tot. Il vezi pa Bolton sa-l ameninte pe Trump cum l-a amenitat pe Kofi Annan ca-i face si ii drege fiului?! Hahaha…
      Kagan, Nuland, Bolton, Pompeo, …, etc ii cunoastem de mai bine 15 ani … se stie ce le poate capul!
      Vom trai si vom vedea!
      Sa vedem ce va izbuti sa faca noul AG William Barr !!!

      Attorney General William Barr made a joke to Speaker Nancy Pelosi on Wednesday about an impending vote to find him in contempt of Congress. ‘Madam Speaker, did you bring your handcuffs?,’ a bystander told NBC News.
      https://www.msnbc.com/morning-joe/watch/ag-barr-jokes-with-pelosi-about-contempt-vote-59725893617

  4. Traducerea textului este foarte slaba……..

    • Unde vezi traducere profesore ? Nu poți face diferența dintre o traducere și un comentariu pe marginea textului, dar știi că traduecrea e slabă. rofl ( rolling on the floor laughing )