G4Media.ro

Poliţia germană anchetează cazuri ale ”sindromului Havana” la ambasada SUA la Berlin…

Poliţia germană anchetează cazuri ale ”sindromului Havana” la ambasada SUA la Berlin / Peste 200 de dipolmați aflați la post în Cuba au acuzat stări de rău în urmă cu cinci ani din motive necunoscute

Poliţia germană investighează câteva cazuri ale misteriosului ‘sindrom Havana’, care a afectat în jur de 200 de diplomaţi americani şi membri ai familiilor lor în întreaga lume, semnalate la ambasada SUA la Berlin, informează vineri Reuters.

În 2016, mai mulţi diplomaţi americani aflaţi la post în Cuba au început să se plângă de stări de rău din motive necunoscute. Dar cazul nu a ieşit la lumină decât în 2017, când preşedintele de la acea vreme Donald Trump a rechemat majoritatea diplomaţilor americani de la Havana, pentru a răspunde acestei noi ameninţări.

Ca răspuns la o informaţie publicată de săptămânalul Der Spiegel, poliţia berlineză a declarat că începând din august investighează un ”presupus atac cu armă sonică împotriva angajaţilor ambasadei SUA”, dar a refuzat să ofere informaţii suplimentare.

În iulie, directorul Agenţiei Centrale de Informaţii (CIA), William Burns, a declarat că există aproximativ 100 de ofiţeri CIA printre cei 200 de cetăţeni americani afectaţi de ‘sindromul Havana’.

El a adăugat că este ”foarte posibil” ca simptomele să fi fost cauzate în mod deliberat şi că Rusia ar putea fi responsabilă pentru asta. Moscova a negat orice implicare.

În 2018, simptome similare au raportat circa 12 diplomaţi americani în China. Astfel de cazuri au fost semnalate succesiv în Germania, Australia, Rusia, Taiwan şi chiar la Washington.

În iulie, publicaţia The New Yorker relata despre existenţa a peste 20 de cazuri la Viena, în Austria, de la începutul anului. Diplomaţii în cauză au semnalat diverse simptome, între care probleme de echilibru şi ameţeli, de coordonare şi de mişcare a ochilor, precum şi anxietate, iritabilitate şi ceea ce victimele au numit ‘ceaţă cognitivă’. Au fost diagnosticate chiar leziuni cerebrale.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

7 comentarii

  1. Fara sa glumesc, incerc sa inteleg cum s-ar manifesta „problemele de mişcare a ochilor”. Poate miscare excesiva a ochilor?
    Stirea asta tot revine.
    Urmeaza sa aflam, probabil, ca si in România au fost cazuri dar sunt tinute „sub preș”.
    Cănd ai multe secrete de aparat probabil unii ar face orice sa opreasca „asaltul democratic”.
    Respectivul din A beautiful mind parca a scapat…

    • Si un exemplu, din 2019 din Timisoara: „Un angajat al companiei N. s-a aruncat de la etajul 5 al clădirii în care lucra de 15 ani”

    • Exista ceva de genul și am văzut si eu dar nu știu sigur dacă a fost aceeași ce am văzut și eu cu ce au pățit respectivii. Dar tehnica am mai vazut-o. Depinde de persoana cum se manifesta, pe unii mai slabi ii poate dobora la pământ uneori la figurat alteori de ce nu chiar și la propriu. Mai important este cine e în spate. După știința mea sunt mai multe puteri capabile de asa ceva astăzi, nu doar o singura tara. Ce am văzut eu poate vatama targetat o singura persoana cu zgomote care îl anticipeaza/dezorienteaza. Ceilalți observa ca ceva e în neregula în cazurile severe dar e posibil sa nu observe în modul stealth doar faptul ca colegul se poarta ciudat, poarta casti pentru autoprorectie sau nu stie ce sa faca. Nu știu exact cine e în spate, pot fi mai mulți actori capabili de asa ceva. Oricum tehnica e din ultimele decenii dar a fost ținută la secret, dacă s-a știut în cercuri restrânse nu a fost băgată în seama. Inițial nu au fost mumti dar s-a importat dintr-o tara în alta. Oricum e foarte bine păzită „tehnologia”, nu o are oricine și nu cred ca se va mai vinde pe viitor. Puteți rade cât vreți.

    • Cat de secreta e? Exista arme sonice anti-protest de ceva timp…

    • Poate ochii nu se mai mişcă în aceeaşi direcţie, ci te uiţi cu unul în sus şi cu celălalt în jos.

      Wiki zice că o armă Long-Range Acoustic Device (LRAD) a fost folosită în România, pentru prima dată, în 7 iunie 2015 de Jandarmeria Română. Oare ce o fi fost în data aia şi împotriva cui au folosito?

    • E foarte putin probabil ca angajatii unei institutii a statului sa foloseasca in public asa ceva.
      Cei care merg la proteste din proprie initiativa au din start o vointa a lor.

      Ca si actiune, a „dispozitivului”, e mai degraba ceva pentru angajatii fostului serviciu care isi iau ținte si studiaza in timp efectele.

  2. E clar, politicenii nostri au toți sindromul havana. Li se învârt tot timpul ochii în cap după ciolan, ca doua girofaruri.