G4Media.ro

PNL, USR și PMP solicită comisie parlamentară de anchetă pe votul din…

PNL, USR și PMP solicită comisie parlamentară de anchetă pe votul din diaspora: Zeci de mii de cetățeni români nu au putut să-și exercite dreptul de vot garantat de Constituție

PNL, USR şi PMP au depus la conducerea Camerei Deputaţilor o solicitare de înfiinţare a unei comisii de anchetă cu privire la îngrădirea dreptului la vot al cetăţenilor români din diaspora la alegerile din 26 mai, transmite Agerpres.:

Iniţiatorii precizează că „zeci de mii de cetăţeni români din Diaspora nu au putut să-şi exercite dreptul la vot garantat de Constituţie la alegerile europarlamentare din data de 26 mai 2019”, iar „această situaţie constituie o repetare a ceea ce s-a petrecut şi la alegerile prezidenţiale din 2014 şi nu s-au luat măsuri suficiente pentru a îmbunătăţi procesul de votare”.

Aceştia menţionează că „numărul secţiilor de votare a fost mult prea mic în comparaţie cu numărul alegătorilor care doreau să-şi exprime opţiunea de vot şi Guvernul nu a dorit să prelungească programul de votare al secţiilor din Diaspora, acolo unde cetăţenii români au aşteptat ore în şir pentru a ajunge la urne”.

Potrivit iniţiatorilor, în procesul de votare „au fost grave erori de organizare” şi o „lipsă de responsabilitate a Ministerului Afacerilor de Externe, care nu a suplimentat cu un număr suficient de mare secţiile de votare din străinătate pentru a le garanta cetăţenilor români dreptul de vot”.

De asemenea, Ministerul Afacerilor Externe nu a promovat îndeajuns secţiile de vot suplimentare deschise pentru acest scrutin şi nici nu au fost dispuse în jurul ambasadelor şi consulatelor pentru a fi accesate uşor, iar ministrul Afacerilor Externe a oferit „explicaţii cel puţin neconvingătoare”.

Conform proiectului de hotărâre depus, comisia parlamentară de anchetă cu privire la îngrădirea dreptului la vot a cetăţenilor din Diaspora va avea ca obiective verificarea circumstanţelor în care a fost stabilit un număr de secţii de votare ce s-a dovedit a fi insuficient, cine au fost responsabilii pentru organizarea defectuoasă a alegerilor din Diaspora, în ce măsură observatorii de la secţii au acordat asistenţa necesară alegătorilor pentru a fi îndrumaţi spre alte secţii de votare şi de ce nu s-a prelungit programul de votare la secţiile cu probleme din afara ţării.

Această comisie parlamentară de anchetă va fi compusă din 15 membri şi, în vederea audierii, poate cita orice persoană care lucrează în cadrul Guvernului sau în cadrul altor organe ale administraţiei publice, servicii sau instituţii publice şi care poate avea cunoştinţă despre o faptă sau o împrejurare de natură să servească la aflarea adevărului în cauza care formează obiectul activităţii comisiei.

Comisia parlamentară de anchetă dispune efectuarea de expertize şi poate solicita Guvernului sau altor organe ale administraţiei publice, servicii sau instituţii publice înscrisuri care pot servi la aflarea adevărului, mai precizează proiectul de hotărâre.

Constatările, concluziile şi propunerile Comisiei parlamentare de anchetă vor face obiectul unui raport final, care va fi depus la Biroul permanent al Camerei Deputaţilor în termen de 60 de zile de la data constituirii comisiei. După primirea raportului, Biroul permanent îl va pune la dispoziţia grupurilor parlamentare şi îl va înscrie pe ordinea de zi, pentru a fi supus dezbaterii plenului, mai prevede proiectul de hotărâre.

Sursa Foto: G4Media.ro

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

10 comentarii

  1. Hai, in sfarsit, ati pus o de o alianta. Pe ei acum.
    PSD trebuie sa invete niste valori democratice, cum ar fi dreptul inalienabil la vot. Cine impiedica votul, trebuie judecat penal.

    • De acord! Daca nici acum nu se lasa cu dosare si cu aprobarea votului electronic si / sau prin corespondenta….

    • Ca sa-nvete trebuie mai intai sa poata…
      Pe de alta parte,
      to’ar’sii* se vor ascunde-n sintagama decizie p*litica
      despre care cc(al-pc)r a „decis” ca nu este anchetabila.
      Subliniez asta ca sa stie si p*limea pana unde a mers „classa” p*litica
      in efortul de a se pune la adapost de responsabilitate, sport nationa-lae
      Ca sa se-nteleaga si mai bine,
      proiectand acest fault la logica elementara in trecut
      rezulta ca perechea cismar+”savanta”analfabeta-de-renume-mondial a fost assasinata
      deoarece „condamnarea” a fost instrumentata exact pe deciziile p*litice.
      _________________________________________________
      * sinonimul penalilor

  2. foarte bine.
    înainte de a face anchetă parlamentară să solicite informații despre nr persoanelor care au votat prin corespondență (din diaspora) la alegerile parlamentare în 2016! 6000 persoane!!!
    poate înțelegem și noi de ce votul prin corespondență nu este folosit de cetățenii români din diaspora?!

    • pentru ca procedeul e atat de prost gandit, ca e practic imposibil de folosit. DE AIA AU VOTAT DOAR 6000! iar daca nu stii, informeaza-ta asupra procedeului si apoi posteaza. sunt articole pe net in care e detaliat ce e in neregula. nu trebuie neaparat sa citesti legea aia. dar te-ai gasit tu sa bagi o soparla.

    • @andreea, postaca de partid:
      Procedeul este greoi.
      Trebuie schimbata legea electorala.
      Asa cum sunt gandite acum procedeele elctorale mai degraba descurajeaza participarea la vot. Sunt gandite de o minte autoritariana si comunistoida care ar prefera ca oamenii sa nu voteze. In 2019 in UE sa nu fii lasat sa vot3zi nu e doar scandalos si umilitor e si amarnic de ilegal. Si cineva trebuie sa plateasca ptr ingradirea dreptului la vot al cetatenilor romani de unde ar fi ei.
      Deci muie PSD

    • Se poate extinde perioada de votare timp de mai multe zile, mai multe ore, pana se considera ca au votat toti potentialii votanti.
      Legea nu interzice acest lucru.
      Este posibil daca exista vointa. Psd trebuie fortat sa faca acest lucru.
      Chiar referendumul de anul trecut, cel pentru familie, a fost facut in 2 zile.

  3. Jos Guvernul pesedist ciuma rosie!

  4. Trist este cate comisii de ancheta ar trebui constituite la cate abuzuri s-au facut in tara asta numai in ultimii ani!

  5. Dosar penal pentru toti vinovatii, si aici nu ma refer la cei care doar executa ordinele date, ma refer desigur la cei din guvern, Melescanu si Carmen…