G4Media.ro

Petiția inițiată de Declic, prin care se solicită procurorului general redeschiderea dosarului…

Sursa foto: Inquam Photos / Liviu Florin Albei

Petiția inițiată de Declic, prin care se solicită procurorului general redeschiderea dosarului 10 august, a fost semnată de peste 57.000 de români

Peste 57.000 de cetăţeni au semnat petiţia lansată de Comunitatea Declic şi îi solicită procurorului general, Gabriela Scutea, redeschiderea dosarului 10 august şi anchetarea celor care au dat dispoziţii „pentru agresarea şi gazarea protestatarilor paşnici”, a anunţat Comunitatea Declic.

„Reprezentanţii Comunităţii Declic i-au înmânat Procurorului General petiţia şi i-au solicitat să analizeze cu celeritate solicitarea a zeci de mii de cetăţeni, care aşteaptă să fie făcută dreptate pentru sutele de victime din 10 august 2018. Au trecut deja 2 ani de la violenţele din Piaţa Victoriei, iar dosarul este în continuare la faza de cercetare penală (…) În cazul în care Procurorul General nu va ţine cont de solicitarea a zeci de mii de români, Comunitatea Declic va continua procedura în instanţă şi va deschide chiar o acţiune la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, dacă va fi necesar”, potrivit unui comunicat al Comunităţii Declic, transmis, luni, AGERPRES.

În petiţie se solicită o anchetă temeinică şi imparţială. „Pentru a mai avea încredere în justiţie, vrem să vedem o anchetă temeinică şi imparţială, care să descopere vinovaţii pentru represiunea din 10 august. Altfel, riscăm ca ancheta 10 august să devină un nou dosar ‘fără vinovaţi’, precum dosarele Revoluţiei şi Mineriadei”, se arată în petiţie.

Cătălina Hopârteanu, reprezentant al Comunităţii Declic, a spus că nu cere altceva decât ca justiţia să funcţioneze pentru toţi cetăţenii.

„Am fost toţi în stradă pentru a apăra independenţa Justiţiei din România. Acum nu cerem altceva decât ca justiţia să funcţioneze pentru toţi cetăţenii. Dacă Procurorul General nu va infirma soluţia ruşinoasă a DIICOT, atunci va mai scrie o filă neagră în istoria justiţiei din România, după dosarele Revoluţiei şi Mineriadei”, a declarat Cătălina Hopârteanu.

Procurorul general, Gabriela Scutea, a declarat, pe 15 iulie, după ce DIICOT a clasat dosarul 10 august, că înţelege „emoţia publică” suscitată de această cauză şi a anunţat că toate actele de la dosar vor fi „cântărite” în cadrul controlului ierarhic.

Foto: Participanți la mitingul din 10 august 2018 răniți de jandarmi. Sursa: Inquam Photos / Liviu Florin Albei

Citește și:

Ipocrizia președintelui Iohannis în dosarul 10 august: a venit momentul decontului politic pentru numirea procurorilor-șefi controversați

Analiza unei clasări rușinoase. Cum s-a transformat un procuror DIICOT în avocatul Jandarmeriei în dosarul 10 August: Jandarmii au împiedicat protestatarii, al căror activism civic s-a manifestat preponderent prin violență, să greșească fundamental în demersul lor de ocupare a sediului Guvernului

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

35 comentarii

  1. MU13 PNL

    • @ MU13 PNL Poti sa muuuuu… cat vrei, bou sau vaca, troll nu foarte istet…

    • Gabriel, din pacate nu sunt troll. Ar fi fost bine sa fi fost. Din pacate sunt unul care a participat la acea demonstratie. Din pacate am inhalat si eu gaze. Din pacate am crezut in justiția fluturata de președintele țării si de opozitia de atunci, in speță PNL. Din pacate constat doar ca ne au folosit. Din pacate isi păstrează paraschivi și pentru ei, nu stii cand ai nevoie de o „coadă de topor”. Din pacate nu sunt nici bou, nici vacă, dacă as fi fost poate mi-ar fi fost mai plăcut sa trăiesc in mediul social românesc. In rest… sa auzim numai de bine!

  2. Dosarul Revoluției din ’89, Dosarele Mineriadelor și Dosarul 10 August sunt cele mai clare dovezi că democrația (demos – popor, cratos -putere) nu există nici acum în România, la 30 de ani de la căderea comunismului.

  3. nu exista cadrul legal pentru petitii online in romania.

  4. nimic nou sub soare.
    neo-marxiștii tânjesc, cu bale la gură, după tribunalele populare din anii 50😡

  5. Numai încă o revoluție ar putea schimba ceva în această țară, ar putea modifica cu adevărat mersul lucrurilor, altfel, NADA! Ce rușinos, chiar procurorii puși de PNL au contribuit la îngroparea acestui dosar. Nu e cât se poate de clar că inșii numiți magistrați tocmai pentru acest lucru au fost puși, să execute niște ordine venite din fruntea statului. și când mă refer la fruntea statului nu mă refer la plăvan, ci la serviciile secrete, cele care au luat ostatică țara și tot ce are legătură cu ea. Iohannis este doar un pion al acestora, iar justiția este unealta prin care acestea bagă spaima în cei care nu se supun. Te susțin cât ești borfaș, mai apoi, dacă nu o mai faci au ele ac de cojocul tău. Se deschid dosare, se închid, iarăși se deschid, nu mai pricepi nimic. Asemenea celorlalte mari dosare și dosarul 10 august este ca îngropat, nu vă mai faceți nicio speranță, veți rămâne cu ea. Dacă ne dorim să avem o țară adevărată trebuie să o căutăm peste hotare, aici nu o vom avea niciodată. PNL-ul este doar un altfel de PSD, unul mai spălățel, dar care operează exact cu aceleași mijloace murdare, corupte și defavorabile țării. Suntem de râsul lumii, de 30 de ani ne învârtim în jurul cozii și nu vrem nicicum să ne trezim și să ne schimbăm soarta și perspectivele. Mă întreb și eu, cum un simpatizant PNL, care îl înjura pe unul precum Chirica mai până ieri, mâine se va duce să-l voteze ca propunere venită dinspre PNL? Situația fiind identică în foarte multe locuri din țară. Ce să înțeleg, doar sigla psd e rea, oamenii ce se ascund sub ea sunt în regulă? Eu asta pricep. Nu oameni buni, la fel de rele sunt și sigla psd și oamenii ce luptă sub ea, dar și sigla pnl și foarte mulți ce se încolonează sub ea. Doar dacă ne amintim că din pnl face parte pdl, dar și o grămadă de psdiști, este suficient să ne enervăm și să-i înjurăm din tot sufletul.

    • Inca nu intelegi ca procurorii , judecatorii ,sunt independenti , inca traiesti agata in decizia unui singur om , inca nu intelegi ce inseamna democratie , unde ai trait in acesti ultimi 30 de ani ? Rusinos .

  6. Am semnat fără să mai stau pe gânduri.

  7. De la valeeeeeule, sunt independenți cam așa cum ești tu de la pupat PNLiști în dos! Mai poți???? Șterge-te la gură, ai un imens contur galben!!!

    • Faptul ca tu asa crezi sau asa visezi nu te face mai ros decit omul rosu si nici mai bun decit cel spin . Oricum ar fi inca nu ai iesit din epoca de piatra .

  8. Redeschiderea anchetei pentru ce? Vreti certificate de revolutionari? S-a saturat lumea de ei. Care au fost „idealurile si principiile” strigate la 10 august de Sandi Matei (batausul de batrani) si Malin Bot? In afara de mu13 PSD nu stiu sa se fi strigat altceva. Acum PSD nu mai este la guvernare. Ce obiectiv mai au de atins? Ciolacu latra, dar nu musca. As vrea sa vad USR-ul la guvernare, pentru ca la teorie pari buni, sa vedem cum stau cu practica.

    • Comisare cam tipa jandarmu in tine…ce relevanta are ce strigau cei carora li s-au calcat in picioare drepturile ?

    • si eu as vrea sa vad USR+PLUS -ul la guvernare, nu pentru tine, pentru viitor, pentru ca de USL vad ca nu te-ai saturat …

      Sa-ti dau un exemplu de lege de la USR+PLUS teorie, sa vedem daca iti place .. o legea a managerului din spitale sa fie ales pe competente, scoasa imediat de PSDraknea .. cum iti place oameni pe competente sau politic a’la USL?

      si mai e ceva , cu „militieni” agresivi ca tine poate sa vina Isus pe pamant ca degeaba, un degenerat tot degenrat ramane in gandire

    • @Andrei stii ce inseamna „competenta” in justitie. Am vazut fisa de evaluare a judecatorului pe criterii de „competenta”. Ca judecator, poti gresi lejer hotararile judecatoresti, pentru ca in fisa mai sunt alte „criterii” din care scoti puncte cum ar fi: prezenta la cursuri, cunoasterea unei limbi straine, participarea la simpozioane, studiu individual etc. La procurori este si mai rau. La fel este si in celelalte domenii. Asa ca, e usor sa vorbesti la modul general de competenta, dar fiecare are in cap alte criterii de competenta, fiecare pe acelea care il avantajeaza pe el. In capcana asta va cadea USR, care probabil sunt bine intentionati, dar ii vor rupe cu vrajeala PNL-ul (de fapt PDL-ul).

  9. Foarte bine! In felul acesta poate aflam si noi cine a orchestrat tentativa de lovitura de stat din
    10 august.

  10. Mai de câcat sistem ca asta de justiție e doar cel al sănătății, dar vine din urmă cel al învățământului.

    Dacă sistemul asta de justiție ar funcționa, toate si-ar da drumul si ar merge, ca dreptatea e dreptate.

    Mai trist mi se pare ca vad la vecini, gen bulgari, cum functioneaza brici toate si ma intreb oare nu e o păcăleală si dreptatea în ue? Cum sa fie bulgarii acceptați în ERM 2 si justitia lor sa fie tzais? Totusi. Noi avem 3 ani de stat în stradă, chiar sa fie totul perfect la ei?

    Debusolant.

    • E evident, ca la Bulgari sistemul judiciar e facut praf de mult, pe hartie legile justitiei sunt ok insa nu se aplica nimic. Nu exista aproape nicio condamnare a unui demnitar de rang inalt in Bulgaria.

    • Lasă c-o să facă Kovesi curat.

  11. „intelege emotia”…
    mi-as dori sa isi inteleaga responsabilitatea, ca fluturasul de salariu si celelalte beneficii pe care le are le intelege cu siguranta.
    singurul lucru mai frustrant decat un magistrat nepasator sau partinitor sunt acei romani nepasatori care nu inteleg ca oamenii din Piata au fost gazati si batuti (de niste cimpanzei decerebrati) ca toti sa avem o Romanie civilizata, inclusiv copiii nostri.
    mda… in Romania, facerea de bine ….

    • Tom tom, militian slinos, te-ai intors pe forum sa ne explici de ce si cand este “organul” sub presiune si “face abuzuri”

    • Draga Cristian,

      De ce atata virulenta in comentariul tau…? Te-am suparat vreodata cu ceva?

      Eu in mod sigur nu imi aduc aminte, mai ales ca n-am mai intrat pe acest „forum” (asa cum ii spui tu afectuos si proprietarist) de vreun an de zile.

      Dar, daca totusi am facut-o, imi cer iertare.

      Intentia mea nu a fost sa te supar pe tine, ci sa imi exprim parerea.

      Totusi, ar trebui sa consulti un psihiatru, pana nu te decompensezi de tot, si devii un pericol social.

      Spun asta pentru ca doar o persoana dezechilibrata rau de tot ar putea sa tina ranchiuna la modul acesta.

      Desigur, in general, cei ca tine sunt tari in gura, si cam impotenti, in rest, si la propriu si la figurat, dar, de ce sa riscam.

      Mai exista oricand si posibilitatea ca tu sa fii pur si simplu cretin.

      Sau platit, ca altfel, de ce ai sta pe aici, cand n-ai nimic valoros de spus?

      Cu oarece ingrijorare pentru sanatatea ta mintala, si cu mai multa ingrijorare pentru curatenia morala de pe acest ‘forum’, iti doresc sa gasesti un psihiatru bun.

      Cu drag,
      Tom Tom

  12. Am semnat si eu, cred ca trebuie sa crestem presiunea. Daca semnam 100 000 punem presiune si pe presedinte. Este scandaloasa musamalizarea mineriadei din 10 august.

  13. am semnat si eu .. sper sa se trezeasca cineva romanii sa vada mizeria USL .. dar sunt sceptic .. prea multe PENSII SPECIALE

  14. !Zimbru

    asocierea manifestatiei din 10 august cu mineriadele este partial eronata!

    este corecta avand in vedere faptul ca in ambele cazuri avem de-a face cu incalcarea legii nr.60/1991, art.2, lege care precizeaza conditiile in care trebuie sa se desfăşoare un protest…

    *Organizatorii adunărilor publice vor depune declaraţia scrisă la primăriile municipale, orăşeneşti sau comunale pe al căror teritoriu acestea urmează să se desfăşoare, cu cel puţin 3 zile înainte de data desfăşurării acestora, în care trebuie să menţioneze:

    denumirea sub care este cunoscut grupul organizator;

    scopul;

    locul, data, ora începerii şi durata acţiunii;

    traseele de afluire şi defluire;

    numărul aproximativ al participanţilor;

    persoanele împuternicite să asigure şi să răspundă de măsurile de organizare;

    serviciile pe care le solicită din partea consiliului local, a poliţiei locale şi jandarmeriei.*

    diferenta consta in faptul ca in cazul mineriadelor exista un grup clar care si-a asumat incalcarea legii, pe cand in cazul manifestatiei din 10 august, nu a existat organizator,

    atunci cand legea nu este respectata, se duce atingere libertatii, se suspenda notiunea de cetatean si se aduce atingere autoritatii statului!

    in mineriade atacul asupra libertatii si statului a venit din partea unor forte de stanga, in 10 august el s-a produs din partea unor forte de dreapta, ( neobolsevicii de dreapta)…

    ca lucrurile sa fie clare sa ne ducem la clasici !

    ,,scopul legii nu e de a desfiinţa sau restrânge libertatea, ci de o conserva şi extinde; căci
    în toate statele fiinţelor create, capabile să facă legi, acolo unde nu există lege, nu există nici libertate. ”. Locke, John, ,, Al doilea tratat despre cârmuire.Scrisoare despre toleranţă” , ed. Nemira 1999, p.84

  15. Indiferent cine este la putere este posibil sa uzeze candva de serviciile jandarmeriei…

  16. !tom tom

    cu tot respectul o spun,

    nu va puteti erija in director de constiinta atunci cand calcati pe valori si principii…

    manifestantii de la 10 august au incalcat legea adunarilor publice…

    am aratat mai sus care lege si ce inseamna asta….

    a fi un om liber inseamna a indeplini conditia de cetatean, iar a fi cetatean inseamna sa respecti legea…ca atare daca nu respecti legea, anulezi conditia de cetatean, iar anularea conditiei de cetatean afecteaza statul..nu poate exista stat fara cetateni,

    ideea ca ar putea exista o Romanie civilizata fara libertate, fara ca oamenii sa se considere cetateni, adica sa respecte legea pe care ei insisi au facut-o este o iluzie periculoasa..

    am trait-o, istoric vorbind, prin comunismul nostru,

    va supun spre reflectie un citat din Tocqueville, * există, într-adevăr, un fel de libertate coruptă, a cărei practică este comună atât animalelor cât şi oamenilor şi care constă să faci ceea ce doreşti.Această libertate este duşmana oricărei autorităţi; suportă cu iritare orice fel de reguli; cu ea, devenim inferiori nouă înşine; este inamica adevărului şi a păcii* Tocqueville, Despre democratie in America, vol.I, p.86.

    • Thomas Jefferson, un OM pe care il respect oarece mai multisor decat pe tudoreltoader, faimoasa coada de topor a domnului dragnea, spunea:

      „Atunci cand legea este nedreapta, ai nu doar dreptul sa nu o respecti, ci si obligatia sa o faci”.

      In engleza, in original, aceasta declaratie suna asa: „” (ca sa nu spuneti ca am inventat-o/modificat-o dupa cum imi convine mie).

      Ca fapt „divers” se pare ca aceasta declaratie-principiu fost una dintre punctele cheie ale Declaratiei de Indepedenta a SUA, „…whenever any Form of Government becomes destructive of these ends, it is the Right of the People to alter or to abolish it, and to institute new Government…,” although such a paraphrase would seem to be taking some radical liberties with the original version.

      Putinel mai tarziu, Martin Luther Kind, Jr., spunea si el: „One has not only a legal but a moral responsibility to obey just laws. Conversely, one has a moral responsibility to disobey unjust laws.”

      Acum, si eu respect ca ma respectati, dar imi dati totusi voi sa nu am pic de respect fata de un stat care isi agreseaza pe exact acei cetateni care apara statul de drept….

      Cred ca avem principii usor diferite, asa ca haideti sa cadem de acord ca nu putem sa cadem de acord.

  17. ah, scuze 🙂 am uitat sa pun citatul, iata-l:

    „”If a law is unjust, a man is not only right to disobey it, he is obligated to do so.””

    deh, a fost o zi lunga si plina de indivizi care nu vor sa-si puna masca. aveti oare vreo parere si despre ei, sau virusul e inventat….?

  18. Asta e motivul pentru care votez USR si nu PNL.
    PNL-ul are tot apucaturile hotesti ale vechilor partide.
    De ce-a trebui sa faca Iohannis numirile astea dezastruoase de procurori-sefi?

    USL traiaeste. :/

  19. !Tom Tom

    minunat!

    deci legea nr.60/1991, art.2, lege care precizeaza conditiile in care trebuie sa se desfăşoare un protest…este o lege nedreapta, care favorizeaza anumite grupuri in detrimentul altora si, prin aceasta, ea nu trebuie recunoscuta!

    mi-l inchipui pe Miron Cosma cum le citea el minerilor din Thomas Jefferson textul pe care l-ati reprodus si, in pauzele lor de cafea, le mai citea si din Martin Luther King si le arata minerilor directia Capitalei, marsul asupra Bucurestiului, precum alalaltul facea marsul asupra Romei.

    si-mi inchipui demonstrantii din ianuarie 2017 si pe cei din 2018 cum citeau ei din Lenin ( *Statul si revolutie*) inflacarati de ideile acestuia cum ca * Democraţia este un stat care recunoaşte supunerea minorităţii faţă de majoritate, adică o organizaţie pentru constrîngerea sistematică a unei clase de către altă clasă, a unei părţi din populaţie de către cealaltă.* si ca toata povestea asta ca un guvern se schimba prin alegeri democratice este o eroare colosala!

    Negarea valorii legii si, prin consecinta, a statului, au facut-o si minerii lui Miron Cosma inflacarati de lecturile din Thomas Jefferson si bolsevicii de dreapta din august 2018 imbibati de minunatele idei ale lui Lenin!

    Eu raman cu Locke si definitia lui asupra libertatii.: * Căci libertatea înseamnă a nu fi constrâns şi supus violenţei de către alţii, ceea ce nu se poate întâmpla acolo unde nu există lege. Ea nu este posibilitatea fiecăruia de a face ce vrea ( cine ar putea fi liber, când bunul plac al oricui altcuiva ar putea să domine asupra sa? ), ci posibilitatea de a dispune şi de a-şi orândui, după voie, persoana, acţiunile şi posesiunile şi întreaga proprietate, în limitele permise de acea lege căreia îi este subordonat, nefiind prin aceasta supus arbitrarei voinţe a altuia, ci fiind liber de a şi-o urma pe a sa”.

    Adica zic ca si in cazul mineriadelor, al mitingurilor fara organizator si fara respectarea legii de organizare a adunarilor publice, al grevelor prin ocuparea cailor de comunicatie ( cum se intampla frecvent cand muncitorii ocupau drumurile impiedicand circulatia pentru a-si exprima protestele legate de drepturile salariale), avem de-a face o incalcare a principiului libertatii enuntat de Locke.

    Cat priveste afirmatia despre *Omul* Thomas Jefferson as fi mai prudent. In *Notes on Virginia* cel in cauza spunea despre negri: * existenta lor pare sa se foloseasca mai mult de senzatie decat de reflectie. Acestui fapt trebuie sa-I atribuim dispozitia lor de a dormi atunci cand sunt scosi din distractiile lor si neangajati in munca. Un animal al carui trup este in stare de repaus si care nu cugeta, trebuie sa fie dispus somnului, bineinteles*.

    Ca atare, profitand de caderea in somn a servitoarea sale,Thomas Jefferson i-a facut negresei copii pe care nu i-a recunoscut. Pentru el notiunea de drepturi ale omului nu exista.

    Oare Tudorel Toader are servitoare rroma acasa? Se pot intelege in engleza?