G4Media.ro

Pedeapsa fostului premier Vlad Filat a fost redusă cu 682 de zile…

Pedeapsa fostului premier Vlad Filat a fost redusă cu 682 de zile după ce s-a schimbat guvernarea/ Cum comentează ministrul justiției din Moldova

Ministrul Justiției, Olesea Stamate, susține că „este discreția instanței de judecată de a recalcula termenul pedepsei”, fiind întrebată, în cadrul ediției din 3 septembrie a emisiunii „Punctul pe AZi” de la TVR Moldova, dacă este o coincidență că ex-premierul Vlad Filat a beneficiat de o reducere cu 682 de zile a pedepsei după ce s-a schimbat guvernarea. „Nu știu dacă este o coincidență sau nu. Aș prefera să nu mă expun”, a comentat aceasta.

  • „Oricine este deținut în aceste condiții, pentru că legea prevede posibilitatea de recalculare a termenului de ispășire a pedepsei, poate aplica la acest mecanism. Acest mecanism a fost aplicat nu doar în cazul lui Filat. Poate a fost aplicat în cazuri care au fost mai puțin vizibile publicului, dar el a fost aplicat. Încurajez de fiecare dată șefii penitenciarelor, când am discuții cu ei, să fie mai insistenți și să ajute deținuții să aplice acest mecanism, deoarece noi avem și o problemă cu suprapopularea penitenciarelor, în afară de condiții inumane”, a completat Stamate.

Șefa de la Justiție a subliniat că Republica Moldova va avea un nou penitenciar în anul 2022.

La 30 iulie 2019, Judecătoria Chișinău a pronunțat o încheiere prin care a constatat că Vladimir Filat a fost deținut în „condițiile inumane și degradante”, între 23 octombrie 2015 și 30 iulie 2019, și a recompensat aceste prejudicii prin reducerea cu 682 de zile a pedepsei cu închisoarea. Respectiv, fostului premier, care mai ar mai avea de ispășit cinci ani și două luni de închisoare, i-a fost redus termenul de detenție cu un an și zece luni.

Ziarul de Gardă a dezvăluit că dificultățile cu care s-a confruntat fostul premier Vladimir Filat pe parcursul aflării timp de trei ani și nouă luni în Penitenciarul nr. 13 din Chișinău „au depășit nivelul inevitabil de suferință inerent detenției și au atins pragul de severitate contrar art. 3 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului (CEDO)”.

Astfel argumentează Judecătoria Chișinău încheierea din 30 iulie 2019 prin care pedeapsa cu nouă ani de închisoare pe numele fostului premier Vladimir Filat a fost redusă.

La 30 iulie 2019, Judecătoria Chișinău a pronunțat o încheiere prin care a constatat că Vladimir Filat a fost deținut în „condițiile inumane și degradante”, între 23 octombrie 2015 și 30 iulie 2019, și a recompensat aceste prejudicii prin reducerea cu 682 de zile a pedepsei cu închisoarea. Respectiv, fostului premier, care mai ar mai avea de ispășit cinci ani și două luni de închisoare, i-a fost redus termenul de detenție cu un an și zece luni.

Declarația avocatului lui Filat după ce instanța a compensat condițiile proaste de detenție prin reducerea pedepsei

În plângerea depusă în instanță, pe 26 aprilie 2019, avocații lui Vladimir Filat au descris în detalii condițiile în care fostul prim-ministru este deținut în Penitnenciarul nr. 13 din Chișinău.

Potrivit avocaților, Filat a ajuns în Penitenciarul nr. 13 la 23 octombrie 2015, după o săptămână de la reținere, timp în care s-a aflat în izolatorul CNA. Până pe 3 noiembrie 2015, Filat ar fi stat într-o celulă destinată anterior pentru vizite și care nu era adaptată condiţiilor de deţinere a persoanelor în arest preventiv.

Ulterior, acesta a fost transferat într-o celulă cu o suprafaţă de 8,2 m.p., destinată pentru deţinerea a două persoane, dar, în care, de fapt, erau plasate trei persoane. Peste trei zile, după solicitările repetate ale avocatului lui Filat, cea de-a treia persoană a fost transferată.

Sursa: zgd.md/ Sursa Foto: Ziarul de Gardă

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

2 comentarii

  1. Draga „REDACTIA”,
    Pentru cultura mea generala, puteti sa imi explicati si mie termenul „ministra”? Sunt curios de unde l-ati scos. Mai erau abera.., scuze – ciudatenii de exprimare de acest fel pe acolo?
    Si nu, nu este vorba de o greseala de tipar, pentru ca vad ca se repeta in articol. Insa este macar bine ca tag-ul este corect.

  2. cum vine asta frate? ca de la ministra nu am mai putut citi nica…e verisoara cu doctora? bai nene ce faceti cu limba pe acolo?

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.