G4Media.ro

Pe contrasens față de restul lumii? Câteva explicații pentru relaxarea din România

Pe contrasens față de restul lumii? Câteva explicații pentru relaxarea din România

România a devenit o curiozitate în UE odată cu redeschiderea probabilă a școlilor și relaxarea măsurilor din București și alte mari orașe. În timp ce restul Europei se închide din cauza noii tulpini a coronavirusului, mult mai virală, România slăbește șurubul restricțiilor. Există câteva explicații obiective, dar și subiective pentru această situație.

În primul rând, România continuă să testeze extrem de puțin, ceea ce duce la apariția unei imagini distorsionate. G4Media.ro a scris încă din noiembrie anul trecut că România ignoră recomandările Comisiei Europene și ale OMS: testează mai puțin decât capacitatea pe care o are, nu testează masiv în focare și nu asigură accesul ușor al populației la teste. Nimic semnificativ nu s-a schimbat de atunci, chiar dacă noul ministru al Sănătății, Vlad Voiculescu, a declarat că nici el nu crede în cifrele privind rata infectării.

În lipsa testării masive, luăm decizii în orb. Nu știm riscurile reale, nu știm cât de răspândită e noua tulpină britanică, suntem la mâna norocului. E posibilă o schimbare a parametrilor de testare, dar deocamdată guvernul Cîțu merge pe rețeta veche și ineficientă moștenită de la guvernul Orban.

Relaxarea măsurilor e cu atât mai surprinzătoare cu cât în România a apărut deja noua tulpină mult mai contagioasă, iar informațiile de până acum arată că răspândirea ei e comunitară. A fost identificată la persoane care nu au ieșit din țară. Or, experiența Marii Britanii, a Franței, Olandei și Germaniei arată cât de rapid se răspândește infecția cu această nouă versiune a coronavirusului.

Pe de altă parte, e clar că tensiunile din societate s-au acumulat și guvernul stă pe un butoi de pulbere. Șurubul strâns a dus la falimentarea a mii de firme din horeca și industria spectacolelor. Dificultățile economice s-au propagat pe orizontală, mii de oameni au rămas fără salarii sau cu veniturile micșorate serios, în economie apar blocajele economice.

Cine ignoră aceste realități face o eroare majoră. Vedem în țări pașnice precum Olanda cum nemulțumirile dau în clocot și apar manifestații violente. În Ungaria vecină, sute de patroni de restaurante se pregătesc să deschidă localurile în ciuda restricțiilor pentru că nu au primit banii promiși de guvern, la fel ca în Polonia, ba chiar și Italia.

Și în România criza mușcă serios din finanțele private și din cele publice. Măsurile de sprijin anunțate anul trecut merg greu, zeci de mii de antreprenori așteaptă încă banii promiși. Veniturile bugetare și cele ale comunităților locale sunt afectate serios de pandemie, într-un cerc vicios ce nu se mai oprește de aproape un an. Dovadă e dificultatea cu care apare proiectul de buget, supus unor presiuni uriașe din toate părțile: bani pentru combaterea pandemiei, bani pentru salarii și pensii, bani pentru eventuale investiții, bani pentru primării și consilii județene.

O altă presiune majoră e cea a părinților, copiilor și profesorilor care vor deschiderea școlilor. După aproape un an de educație online, rezultatele sunt catastrofale: mii de copii nu au acces real la cursurile online, mulți părinți care stau acasă cu copiii au veniturile diminuate serios. La asta se adaugă problemele psihologice provocate de lipsa interacțiunilor, sentimentul de inutilitate și neputință.

Adăugați la aceste considerente și teama noului guvern, unul bazat pe o coaliție fragilă și minată de neînțelegeri serioase între partide, dar și în interiorul fiecărui partid. Acest guvern nu poate gestiona încă o criză socială serioasă, așa că merge spre relaxare din inerția unor hotărâri luate anul trecut, înainte de apariția noii tulpini mult mai contagioase.

O mențiune și despre PSD, care face ce știe mai bine: joacă iar cartea iresponsabilității bugetare, alimentând protestele sindicatelor și pensionarilor față de înghețarea veniturilor la nivelul anului trecut. În perioada Dragnea, guvernele PSD succesive au crescut constant deficitul bugetar prin măsuri populiste care să anestezieze populația în fața loviturilor date justiției. Așa a ajuns România să intre în procedura de deficit excesiv, tocmai pentru a finanța cheltuielile făcute de Dragnea, Dăncilă, Vâlcov și Teodorovici. Acum, același PSD pune paie pe focul nemulțumirilor și, de mână cu șefii sindicatelor, cer salarii și pensii și mai mari, într-un dispreț total față de realitatea din mediul privat, unde concedierile și falimentele sunt la ordinea zilei.

În tot acest tablou cu nuanțe dramatice trebuie menționat un proiect care merge peste așteptări: campania de vaccinare. Avem a treia rată de vaccinare din Europa, potrivit Politico, și vedem un răspuns al populației peste așteptări. Iar aparatul militaro-sanitar care gestionează campania de vaccinare are un randament cu mult peste media sistemelor publice din România.

Tocmai reușita campaniei de vaccinare arată că nu există nici o scuză pentru rata scăzută a testării, element – cheie pentru revenirea la normalitate. România are capacitatea să testeze mai mult, are logistica necesară, trebuie luată decizia rapid. Altfel, acest efort de relaxare s-ar putea să se oprească prematur, în câteva zile. Iar frustrarea în societate va crește imediat.

În concluzie, România pare iar pe contrasens. Anul trecut am ferecat școlile, când toată Europa se chinuia să le țină deschise. Acum facem invers. Anul trecut am închis restaurantele, dar am lăsat mall-urile deschise, acum deschidem tot.

Citește și:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

42 comentarii

  1. Cred ca cine a decis relaxarea habar n-are ce se-ntimpla,in germania sunt confinati din decembrie pina-n martie in Franta la fel (cu exceptia scolilor) iar in romania dam drumul si la restaurante,moll-urile sunt deschise ,partii deschise,e ca si cum vrei sa scapi de viitorii pensionari

    • De viitorii – nu sunt sigur, dar de actualii – eu sunt deja convins! Din 2010 sunt în scădere monotonă, an de an, dar cică monotonia asta a devenit plictisitoare și vor să o… accelereze!

    • Nu, hai sa inchidem tot de dragul de a inchide. Inteleg ca unii traiau in lockdown si inainte de pandemie, dar totusi. Sunt deja niste restrictii, niste praguri foarte bine stabilite, care e problema? Cand va creste incidenta, daca va creste, ti se va implini si fetishul acesta. Strategia asta mi se pare cea mai fair si pare ca are si rezultate.

  2. Bugetarii fac ce stiu cel mai bine: sa frece menta pe salarii de lux si sa minta cu tupeu. Cazurile de infectare scad ca frunzele din copaci toamna, dar la ATI e mai mult sau mai putin tot pe acolo in contrast iar cei care apar pe la controale sunt in fazele terminale de nu poate sa le mai faca nimeni nimic in republica n-am vazut,nu stiu, nu exista numita Romania!

  3. In Romania se testeaza masiv, numai ca nu o face statul. Oamenii isi cumpara singuri teste si se protejeaza. Si dovada clara ca ne pasa de acest virus si am invatat sa ne protejam este si faptul ca ne inghesuim la vaccinare. Guvernul nu a inteles nimic.

    Toate astea au fost posibile prin democratia testelor. Acum sunt ieftine si disponibile. Mai ieftine ca PCR-ul care dureaza o eternitate.

    Acum este nevoie de democratia vaccinului. Cu venirea lui AstraZeneca, acestea vor merge la medicii de familie caci nu necesita conditii speciale. Astfel accesul va fi larg si foarte disponibil. Asta va opri pandemia.

    Numerele sunt clare si reci orice ar spune media.

    Numarul de internari:
    Am avut un varf de 13548 de internati pe 20 Noiembrie
    Astazi avem 8240 de internati.
    O scadere de 39.17%.

    Sa vedem situatia la 112:
    Am avut un varf pe 17 Noiembrie de 6412 apeluri.
    Astazi avem 2132.
    O scadere de 66.75%.

    • Sa ne comunici si numarul de morti pentru perioada mentionata cand apare si cat e peste media din ultimii ani!

    • „Oamenii isi cumpara singuri teste si se protejeaza.”? Pe bune?? Vai dar cata responsabilitate si educatie rafinata in Romania! Vara mea este farmacista in Bucuresti si imi spune cum vin oamenii cu febra, cu tuse, nadusiti, iar apoi se mai duc o tura si prin piata. Ca astia sunt mii care nu anunta DSP-ul si care umbla prin oras infectandu-i pe altii. Sa inteleg ca Romania a devenit o mica Elvetie si nu stiu eu?

    • A mai scazut si numarul deceselor zilnice si al persoanelor internate la ATI. Deci, chiar daca nu se testeaza, cred ca suntem intr-adevar pe o curba descendenta. Dar nu stiu daca asta ar trebui sa insemne relaxare, in conditiile aparitiei noilor tulpini.

  4. Toate guvernele vor sta pe butoi ca se termina cashcavalul! De aia vor sa facem totul digital ca banii sunt digitali nu mai trebe tiparniţã!

  5. Romania ar fi trebuit sa urmeze modelul indonezian – sa vaccineze mai intai populatia activa. Batranii nostri oricum stau izolati, in marea lor majoritate, uitati de lume prin sate fara canalizare.

    • Indonezian, pe bune?!

  6. Ca sa fim mai bine intelesi . Testarea nu este obligatorie , ea se face functie de cei care doresc sa se testeze si din acest motiv testele sunt putine la numar . Important este numarul celor decedati , numar ce este in descrestere si numarul celor cu afectiuni grave, dar care mor si din comorbiditatile atasate . Legea nu poate fi incalcata de nimeni si ea specifica foarte clar cind anume pot fi relaxate masurile . Deci ,doar legea este cea care permite relaxarea si nu interpretarile ,eronate, din unele texte din media . Daca nu aplici legea poti fi actionat in instanta si pot fi cerute despagubiri . Actiunile, asa zise sindicaliste sunt , dupa cum bine vedem , niste fisuri .Campania de vaccinare este in parametrii , romanii inteleg mai bine, ca alte natii ,de ce trebuie sa ne vaccinam si politicul joaca doar in masura in care reuseste sa aduca in tara vaccinul sau numarul necesar de vaccinuri , ceea ce si face .

  7. Cam tot timpul România a fost pe contrasens…
    Zici că are buba la cap!

  8. Dupa mine exista un motiv extrem de cinic pentru rata scazuta a testarii: pretul testelor. Din cate am inteles statul deconteaza 200 lei pt un test PCR. 20000 de teste in plus pe zi costa 40 M lei pe zi sau 200 M pe saptamana. 1 Miliard la aproximativ o luna jumate. Pe fondul crizei economice are sens.

    Cinismul vine din faptul ca o analiza comparativa intre statele care testeaza mult ci cele care testeaza mediocru (ca Romania) este ca cele care testeaza mult nu au o pandemie mult mai usoara. Cu alte cuvinte, cheltuind atat in plus pe teste, Romania salva niste vieti, dar nu foarte multe. Cam asta ne si permitem si cam atat valoreaza o viata in Romania.

    • așa-i că ai chiulit la matematică? 🙂

    • @Mihai: Nu am chiulit la mate. Am facut socotelile la repezeale si am numarat prost 0-urile. Imi construiesc o cariera de angajat la stat :).

      Altfel imi sustin parerea.

  9. Sunt doua explicatii destul de evidente pentru absenta lockdownului din Romania.

    Prima. In tarile care au introdus lockdown (Marea Britanie, Germania etc), statul este capabil, finantandu-se din piete, sa plateasca sume semnificative celor care isi intrerup activitatea. De ce Romania nu se poate finanta la fel de usor aflati daca cititi, de exemplu, articolele lui Lucian Croitoru din primavara anului trecut. Cert este ca nu poate. Inclusiv pentru finantarea lockdownului din 2020 a fost nevoie de bani de la UE. Cand nu poti sa-i sprijini pe oameni, nu poti sa le ceri sa isi intrerupa activitatea.

    A doua. Daca va uitati atat la atitudinea de zi cu zi a oamenilor, cat si la sondaje, veti vedea ca in Romania abordarea este cam 70% contra lockdown si 30% pro. Situatia difera masiv fata de unele state despre care discuta dl Pantazi, unde sondajele arata exact invers. Atitudinea reala a oamenilor fata de covid coincide cu cea a lui Orban in birou anul trecut si cu cea a lui Gavris la Hanul lui Manuc. Guvernul stie treaba asta. Nu e suficienta doar propaganda pe termen scurt pentru a schimba aceste atitudini.

  10. Criminalii fac macel pentru a-si apara libertatea.

    • Emil, gata..ti-ai luat cei 50 de lei pentru caractere. Ca, observ, nu trebuie sa ai si logica sau sa fii on topic cand postati.

  11. „Relaxarea vine ca rezultat a scăderii semnificative a cazurilor de COVID”—ai citit articolul sau comentezi ca se te afli in treaba? Poate ai simtul umorului si nu ma prind eu? Daca faci 3 teste pe zi normal ca ai „scadere semnificativa”! Scaderea este din pix la noi. Dar e bine, vom fi vaccinati dar saraci.

  12. Ete, fleoșc! Marea majoritate a țării și marea majoritatea orașelor mari, erau deschise de mult! Acum…s-a deschis doar Bucureștiu’, adică în jur de 10 -12 % din populația țării, restul erau cam deschiși! Mi se pare o ipocrizie să te faci că plouă și să te comporți ca si cum astazi(ieri) s ar fi „deschis” toată țara, ca în mai, pe 15! Suntem, totuși, pe locul 23 la morți/milion in Europa (worldometers).
    Cu ce i au ajutat testele multe și foarte multe pe nemți la valul 2(de ex)? Pot să îl fac dimineață și să iau covid de 3 ori până seara și pe urmă să merg pe la toate neamurile să îl împrăștii, știindu ma in siguranță de la test!

  13. Eu am propus o explicatie pentru situatia noastra (buna): indisciplina.
    Suna rau, suna impotriva a ceea ce propaganda a virit in capetele oamenilor, dar alte explicatii nu rezista.
    Falsificarea cifrelor, teste putine si altele nu rezista in fata faptelor: scaderea numarului persoanelor de la ATI, scaderea numarului de morti (zilele de luni spre marti fac exceptie, se aduna si decesele neraportate la sfirsit de saptamina).

  14. Liderii romani nu sunt in stare sa prevada dezastrul care va veni, ei gandesc doar de pe o zi pe alta.
    Ma uit si la anuntul ca 60% dintre companii vor chema angajatii la birouri din martie.
    Stii cum este inainte sa vina tsunami-ul: apele se retrag si oceanul pare atat de linistit.

    • Voi va mai uitati vreun pic si pe fereastra sau traiti numai in capul vostru?

    • Ohoo…de cand trebuia sa vina tsunami :))) prin martie, Chereches de la CJ, barbosu’ , zicea ca vor fi in jur de 500000 de morti de Craciun daca nu facem o carantina de 5-6 luni – mie mi ar fi si rusine sa mai vorbesc, daca as fi in locul lui! Vine altu’ in martie? Ti a spus tie mama Omida? Mark, daca lumea ta s-a terminat (esti batran sau bolnav sau depresiv sau ipohondru – e o mare problema de sanatate mentala si asta), asta nu inseamna ca ailalti nu pot fi fericiti si ca nu pot merge mai departe, chiar si printre nenorociri!

  15. Nu mai am niciun fel de compasiune pentru cei care urla impotriva vaccinurilor sau/si a masurilor sanitare si apoi se imbolnavesc cersind prin spitale ajutorul.

    Cine s-a infectat trebuie sa stie ca a luat virusul din vina proprie. Sa se spele cu el pe cap, cine rezista rezista si cine moare, sa moara din propria prostie. Era de ajuns sa tina distanta, sa spele mai des pe maini si sa poarte masca.

    Faci galagie ca iti pune botnita, ca ti-a luat libertatea? Te-ai infectat si suferi? Asta e, mori sau scapi, dar nu mergi la spital sa fii tratat pe banii altora.

    • Ma bucur cînd vad ca nu sunt singurul care gîndeste in acest mod. Mai mult, in momentul in care ai avut sansa sa te vaccinezi si nu ai facut o ,aviz la multe cadre medicale si din învătămînt, atunci la revedere, te înscrii pe cursul normal si nu special.

  16. Placa cu teste putine o aud foarte mult, dar nu prea tine. Au fost zile bune acum in ianuarie cand am avut acelasi numar de teste ca in zilele cand aveam varful. Doar nu o sa te apuci sa arunci cu teste in stanga si indreapta doar de dragul de a le face. Cel mai bun idicator e numarul celor de la ATI care a scazut sub 1000 sau e pe acolo, cat si numarul celor internati care si el a scazut vertiginos. Cate teste se fac e absolut irelevant.

  17. Singura șansă a României e să meargă pe contrasens. Nu e cazul nici sa testam nici sa ne păzim de virus. S_a văzut ca toți cei care s-au păzit au făcut boala. Nu ajută la nimic. Purtatul măștii e doar formal inclusiv în spitale. În fabrici e absurd și sa crezi ca se poarta masca. Cum dracu sa lucreze oamenii cu botnita pe gura? Românii nu au respectat masurile și bine au făcut. Am ajuns la imunitatea de turma. Îmi povestea cineva cum decurg lucrurile în Canada, la o judecătorie. Toată lumea umbla cu mâinile la masca din minut în minut și de nenumărate ori și-o da jos. Nu ai cum sa eviți acest comportament. Asa ca e logic sa renunțăm la purtatul botnitei. De fapt rolul adevărat al acestei cârpe tocmai asta este sa ne învețe cu botnita!

    • daca gindea si avram iancu ca tine …….sau poate nu gindea doar dadea din gura

    • Botnita, in sus, botnita in jos, … de fapt despre asta urmareati sa ne spuneti.
      Biata masca!
      Vedea- v- as in sala de operatii cu un chirurg care sa spuna ca el nu poarta „botnita” cand opereaza, ca, nah, l- o fi deranjand si pe el, si, eventual, sa va tuseasca in incizie, sa vad, v- ar conveni?
      Pariu ca ati urla ca nu s- a respectat, domle, protocolul!
      Eu purtam masca in avion si inainte de pandemie pt. ca, de fiecare data cand am mers iarna cu avionul, m-am ales cu cate o viroza de care am scapat f.greu( gripa fiind exclusa, caci, dupa ce m- a lovit, greu de tot, o gripa porcina, m- am invatat minte si ma „cipez”😄 anual, adica ma vaccinez antigripal), masca e un mijloc de protectie si atat.
      A pronuntat un idiot cuvantul botnita si a facut istorie!
      Din acea contrafactuala, desigur!

    • Banuiesc ca daca, Doamne fereste, ai vreo problema cu apendicele inflamat si ajungi pe masa de operatie, o sa ii ceri ferm chriurgului „sa renunte la botnita, ca nu foloseste la nimic”

  18. 14000 de decese in exces pe noiembrie, doar 4000 oficiale Covid. 10000 de morti fara o testare sau scosi din statistica.

    Avem cifre bune rau!

  19. La noi lăutarii primesc ajutor de pandemie 4000 de lei pe luna deși nu au lucrat în viata lor pe bani fiscali ați în timp ce noi primim un amarat de șomaj tehnic, de multe ori reprezentând o mica parte din contribuția noastră lunara, pentru ca legea e făcută sa nu primești 75% din cât ai contribuit lunar ci 75% din salariul mediu. O tara de mizerie. Sa se deschidă tot, măcar sa fim lăsați sa muncim.

  20. Domnule Pantazi, aș avea și eu o întrebare: Dacă merge ca unsă, sub baghetă militară, misiunea vaccinării iar galbenii s-au opus vehement numirii domnului Ciucă în funcția de prim-ministru de ce nu încercăm noi românii o punere în ordine a situației deplorabile în care ne aflăm cu astfel de oameni (Valeriu Gheorghiță, Ciucă ș.c.l.). Să încercăm și varianta asta că politicienii în civil parcă sunt turbati. Și asta de 31 de ani.

  21. „Vedem în țări pașnice precum Olanda cum nemulțumirile dau în clocot și apar manifestații violente. ”
    De fapt au iesit huliganii pe strazi manati de partidele extremiste. In rest lumea civilizata a respectat restrictiile.

  22. Acceptați toți ca oile alea blege și masochiste și covidul și pandemia și botnița de zi cu zi și lockdown-ul și daca vin sa vă ia nevestele, casele, mașinile, in numele „pandemiei” le veți da totul! Voi vorbiți de teste și vaccinări… Totul este o minciună împuțită. Testele sint o mașină de făcut bani iar vaccinul este arma crimei . A crimei numita COVID, a crimei care se face cu populația planetei. Vorbiți in continuare despre cifre, teste și botnițe și statistici, spălați pe creier ireversibil ce sunteți! Mi-e greata de voi!

    • Poți să te bucuri că nu ai văzut oameni bolnavi.
      Ar mai totuși o problemă!
      Desi pari sănătos s-ars putea sa ai sosoaca-n sânge.

    • Ken, de ce nu mergi sa te imbratisezi cu un bolnav covid? Hai, ia viata in piept, altfel esti un simplu frustrat. Cum se zice, walk the talk, nu da doar din gura, fa-o !

      Dupa ce te imbolnavesti si nu mai poti respira de atata minciuna, sa nu mergi la spital … ca iti baga aia cip in perfuzie.

  23. Romania nu este pe contrasens.
    Problema e că legislația trebuie revizuita, adaptată la noul context, dar până una alta trebuie respectată.
    Sunt convins că se vor face la timpul potrivit ajustările de legislație și aplicarea măsurilor de protecție sanitară.
    Din câte știu termenul la care acestea vor fi anunțate este 2 februarie 2021.

  24. Doamne ajută sa înceapă odata școală. Noi am ținut cel mai mult copiii acasa. Copiii trebuie sa meargă neapărat la școală. Numai guvernanții idioti tin copiii acasa. Si daca din trei in trei luni o sa tot apara tulpini, o sa stam pentru tot restul vietii inchisi in case? Si cand o sa terminam varul de pe pereți, ce o sa facem?

  25. Articolul este f.bun dar cred ca de asemenea trebuie observat:

    1- campania de vaccinare este peste asteptari pt ca este organizata de un profesionist f.bun (dr.V.Gheorghita). Astefel de profesionisti ar trebui in functiile publice

    2-problema in Romania este presiunea pe care o pune HoReCa: realizeaza 5% din buget dar face presiuni de parca ar realiza 20%. Romania este in top 5 ca nr. de turisti in Maldive, probabil si in Zanzibar. Din afacerea asta cistiga intermediarii (agentiile de turism) nici macar HoReCa din tara. Te uiti pe Digi si ai impresia ca cea mai importanta activitate acum e turismul. In acest timp in tarile civilizate restaurantele sint inchise si fac doar livrari, granitele sint inchise si turismul descurajat de frica noilor tulpini. In vara problema Romaniei a fost turismul excesiv, in iarna e la fel.

    3-testele nu sint gratuite: astfel daca intr-o familie s-a testat cineva, ceilalti nu mai cheltuie pe ele pt ca daca apar simptome stiu ce au. Pt ministerul Sanatatii: toate testele trebuie facute gratuit pt oricine doreste sa se testeze. Si ar fi de dorit sa existe centre de recoltare in aer liber.

    4-scoaterea focarelor din rata de infectare e o cosmetizare evidenta a cifrelor