G4Media.ro

Cât vedem din aisbergul epidemiei din România? Autoritățile recunosc că nu știu…

Oameni pe strada, migratie, statistica / Foto: Pixabay.com

Cât vedem din aisbergul epidemiei din România? Autoritățile recunosc că nu știu câți oameni se testează și câți raportază boala la DSP / Ce soluții avansează experții în sănătate publică

Raportat la cifrele oficiale, România pare că se află într-o situație fericită față de alți țări din Europa și că epidemia este pe o pantă descendentă. În ultima lună, infectările raportate zilnic se situează la 2-3 mii de cazuri, însă și numărul de teste rareori depășește cu puțin 30 de mii, dintre care câteva mii sunt teste rapide antigenice.

Autoritățile admit că mulți români se testează acasă și nu anunță DSP-urile că sunt infectați. Se tratează acasă, iar dacă sunt responsabili se și izolează.

Răzvan Cherecheș, profesor și cercetător la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj, unde conduce departamentul de sănătate publică, susține, într-o declarație pentru G4Media.ro, că prima măsură pe care Guvernul trebuie să o ia pentru a ști în ce situație ne aflăm este să ofere teste antigen gratuite în toate farmaciile și la cabinetele medicilor de familie, care să fie făcute de oameni calificați, să fie raportate și de care populația „să poată abuza”.

Dacă de cinci ori pe zi mă mănâncă nasul și vreau să mă testez, să pot să o fac”, susține Răzvan Cherecheș.

Acesta spune că „nu este o strategie deșteaptă că oamenii trebuie să plătească pentru a se testa de o boală extrem de contagioasă în plină pandemie”

„Din momentul în care testele s-au găsit de vânzare în farmacii, oamenii le-au cumpărat și au luat două drumuri. Unii fie nu și-au recoltat corect proba, pentru că bețișorul trebuie împins adânc în nas și au avut un rezultat fals negativ. Iar asta face ca omul să se relaxeze pentru 2-3 zile, considerând că are un test negativ. Dacă proba este recoltată corect și testul este pozitiv, teoretic omul trebuie să sune la DSP și să anunțe. Însă, pentru că este notoriu că luni de zile DSP-urile au fost extrem de dificil de contactat, au sunat oamenii zile în șir, iar contacții nu au fost abordați de o manieră prietenoasă, mulți nu se mai îndreaptă spre DSP. Și atunci, cei care sunt responsabili decid să se izoleze acasă, însă probabilitatea să respecte perioada de două săptămâni fără niciun control este mult mai mică. De exemplu, toți avem acasă în dulăpiorul de medicamente antibiotice, pentru că ne-au rămas de la tratamente pe care le aveam pentru zece zile, însă după șase zile, dacă ne-am simțit bine, nu le-am mai luat. În absența unui control extern, intervine această relaxare”, a explicat profesorul Răzvan Cherecheș.

Pentru a vedea cât mai mult din aisberg, spune acesta, trebuie ca Guvernul să facă testele antigenice gratuite.

„Este interesul nostru ca societate să aflăm care este situația. Testele trebuie să fie disponibile la medicul de familie, la farmacist, să le facă un profesionist și să raporteze oficial rezultatele. Testele trebuie să fie disponibile astfel încât oamenii să poată să abuzeze de ele. Dacă de cinci ori pe zi mă mănâncă nasul și vreau să mă testez, să pot să o fac”, adaugă profesorul.

Răzvan Cherecheș menționează că, potrivit prognozelor europene, noua tulpină de coronavirus, mult mai contagioasă, va ajunge să fie majoritară în Europa până la începutul lunii aprilie și de aceea și ECDC a publicat săptămâna trecută un raport de avertizare.

„Este ca și cum ești noaptea în pat și auzi un zgomot în pivniță. Ce faci? Mergi pe bâjbâite pe întuneric sau iei o lanternă puternică, aprinzi lumina? Autoritățile de la noi se comportă acum ca și cum nu am auzit nimic și mă întorc pe partea cealaltă și mă culc. (…) Trebuie să crească de urgență această capacitate de testare, iar pentru aceasta Guvernul trebuie să ia decizii. Dar trece ziua, trece ziua și doar facem declarații. Argumentul că nu avem bani să testăm este fals, pentru că lipsa testării duce la costuri economice mult mai mari, de la închis horeca până la părinții care stau acasă cu copiii”, a subliniat acesta.

Profesorul Răzvan Cherecheș a mai declarat, pentru G4Media.ro, că este o impresie falsă că epidemia ar fi în scădere în România, pentru că numărul de decese și cel al pacienților internați la ATI sunt relativ constante: „Dacă din o mie scad 20 de internați într-o zi, situația nu s-a îmbunătățit. Trebuie să scadă la jumătate, ca să spunem că e o îmbunătățire.”

De altfel, și autoritățile spun că numărul de teste raportate oficial este mic pentru că mulți oameni se testează singuri, acasă și nu raportează că sunt infectați. Însă până acum nu au anunțat și soluții pentru ca situația epidemiei înregistrată în statisticile oficiale să reflecte cât mai mult din realitate. În schimb, oficialii susțin că numărul de internări la ATI arată că situația este sub control.

În 20 ianuarie, premierul Florin Cîţu declara că sunt foarte multe persoane care se testează acasă și care nu raportează la DSP că sunt infectate.

  • „Se fac foarte multe teste antigen acasă şi sunt persoane care se depistează acasă pozitiv. Unele dintre ele sună la DSP şi spun că au un test pozitiv şi apoi fac un test PCR, altele nu. Sunt foarte multe teste în România care se fac, dar nu se raportează. Dar tot ce este testat în sistemul medical şi tot ce este raportat, este raportat public. Iar analiza pe care o avem – ne uităm la mai mulţi indicatori, nu doar la numărul de teste – dacă ne uităm la ce se întâmplă, la numărul de telefoane la 112, dacă ne uităm la ce se întâmplă la ATI-uri, vedem că peste tot lucrurile se îmbunătăţesc”, afirma Florin Cîţu.

În aceeași zi, ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, declara la Europa FM: „Nu se testează suficient. Dacă avem puține teste în momentul acesta. Cred că sunt cel puțin două cauze: mulți români recurg la testele rapide, care nu se raportează încă în întregime, virusul nemaifiind ceva așa de surprinzător sau de temut cum era la începutul pandemiei, foarte mulți oameni care au avut în familie cazuri și, deși cineva din familie a fost internat, ceilalți au stat cuminți acasă și nici măcar nu s-au mai dus să se testeze ci mai degrabă au așteptat să vadă dacă au simptome, dacă e nevoie să meargă la spital.”

”Ne uităm mai degrabă la cifrele acelea care nu mint și anume: numărul de decese, numărul de persoane la ATI, numărul de persoane spitalizate”, a precizat Voiculescu.

În 22 ianuarie, când a fost luată decizia de a relaxa o parte din restricții în București, pentru că rata de infectare oficială a scăzut, secretarul de stat Raed Arafat declara:

Sunt cazuri care nu se raportează. Unii fac teste antigenice acasă și sunt pozitivi și rămân acasă. Unii poate că nu respectă regulile. La testele PCR suntem pe la 30.000. Rata de pozitivare e la un nivel mai mic decât înainte. Sunt indicatori care sunt foarte buni pentru a urmări situația. Ocuparea paturilor de ATI a rămas pe un platou și are o scădere. Are o scădere lentă, dar e o scădere. Locurile intermediare din spitale – în scădere. Situația nu e atât de rea, că e plin de cazuri de care nu știm. Trebuia să se vadă pe locurile de ATI și în spitale. Da, există cazuri de care nu știm, dar situația la acest moment situația e încă sub control.”

Sursa foto: Pixabay

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

20 comentarii

  1. Aici se vede de fapt adevarul:

    „pentru că numărul de decese și cel al pacienților internați la ATI sunt relativ constante”

    Restul sunt povesti.

    Pericolul e ca unii dintrei cei care se testeaza acasa, nu se izoleaza, ori se duc la munca, ori la supermarket ca doar ‘poarta masca’, sau ‘nu se ia asa repede’, si asa raspandesc boala.

    Ma rog, e bine macar ca n-au crescut numarul de morti, deci suntem cam la fel ca anul trecut.

    • Numarul de decese in exces e de 3 ori cifra oficiala… 14000 fata de 4000 pe Noiembrie 2020, ca prim exemplu.

      Se minte si pe decese. Se minte la greu!

    • Vorbind pe cifrele oficiale, numarul de decese a scazut de la un maxim de 200 persoane pe zi la o medie de 60-70 persoane pe zi iar pacientii internati la ATI au scazut de la +1200 la ~1000. De unde „relativ constanta” in cifre? Nu stiu cine e Chereches, dar greseste flagrant. Explica tu george daca sustii ideea. Chestia e ca se arunca niste cifre pe care cineva mai putin informat le ia de bune, dupa aceea incearca sa-l mai convingi ca a fost mintit. Asta se numeste dezinformare. Altul la DIGI24 Octavian Jurma cu aere de mare specialist statistician arunca si el cu cifre in eter: a prezis 50.000 bolnavi pe zi, ati vazut vreodata macar 15.000? Pe cifre oficiale sa vorbim nu pe presupuneri.
      N-am fost conspirationist niciodata (poate doar la 9/11) dar observ ca se doreste clar sa stam in continuare in casa, izolati unul de altul si stresati de „specialistii” de la TV. Degeaba ne vaccinam ca nu beneficiem de niciun avantaj. Din senin au aparut alte tulpini, mai virulente decat celelalte, tot in ideea de a sta izolati. Poate ca unii intre timp fac afaceri banoase si profita din plin de situatie.

    • Gogule, dovedeste daca ai cu ce. Restul, cum zicea si george, sunt povesti. Sper sa nu vii cu povestea „nu am timp, e plin internetul, cauta si citeste daca te intereseaza”.
      Vorbim de decese din cauza Covid sau decesele in general in Romania?

    • Adevărurile sunt mai multe
      – autoritățile au început să facă în public aprecieri rezonabile. Tot ce e citat în articol e de bun-simț.
      – se pare că testele de antigen sunt the new thing în UE
      – oamenilor le e teama de covid, dar le e teamă și să încapă pe mana spitalelor, așa că sunt dispuși să cheltuiască bani destul de mulți că să evite pe cât posibil mersul la spital.
      Si mai sunt si alte adevăruri…

    • „Este dezinformarea despre Covid-19 într-adevăr periculoasă?
      În acest moment, mulți oameni sunt îngrijorați și când primesc vești șocante este mai dificil să rămână calmi și să verifice faptele, așa cum ar fi necesar.” – COMISIA EUROPEANA

    • Zorica, Cherecheș e un neisprăvit, expert în nimic, insul predica acum ceva timp o carantină totală pentru că altfel în ianuarie vom avea zeci de mii de cazuri zilnice. N-a fost să fie.
      Acum beleaua predică împotriva relaxării pentru a evita al treilea val, a zecea cocoașă, a nspea apocalipsă. E unul dintre nenumăratele nulități care au ajuns să aibă o voce în vremurile astea de cacao.

  2. De ce nu se găsesc teste de anticorpi în farmacii nici după un an, ca oricine să poată să și le procure și să-și facă testul singur , la fel cum își faci cei cu diabet când își iau singuri glicemia? Se laudă lumea că au făcut revoluție în știință cu aceste vaccinuri scose în câteva luni când pentru un vaccin trebuiesc cel puțin 5-6 ani pentru testări, și nu doar o firmă a reușit „performanța” ci vreo 7 firme toate în același timp , ce coincidență? Pentru sida , cancer , diabet etc nu au găsit un vaccin nici o firmă nici după 50 de ani! Dar aici a dat înțelepciune peste ei, la acest virus; dar tot aceiași înțelepciune nu i-a ajutat să pună testele de anticorpi în farmacii la dispoziția celor interesați , ci din contră le-au scos afară din farmacii pe motiv că nu știe omul să-l facă, la fel cum își face și cel de glicemie!Ce ipocrizie : poți să-ți faci singur test de glicemie , dar nu poți exact în același fel, să-ți faci test de anticorpi!

  3. Mie mi se pare excelent ca sunt mult mai mulți infectați decât in realitate si ca avem mortalitate sub 100 pe zi (din care, cel puțin o treime mai au comorbiditate care i-ar fi doborât oricum, gen metastaze). Evident, ca cei gravi, care ajung sa moară, ajung întâi la spital, deci sunt luați in statistici! Pe ce lume să fii să admiți că sunt mult mai mulți infectați, dar să nu ti se pară ok, avand totuși mortalitatea e totuși atât de mica? Suntem totuși pe locul 23 la morti/milion in Europa, dar nu știu ce e cu românii, daca nu afirmă ca nicăieri nu e mai rau decat la ei, nu se simt români!! Se poate verifica pe worldometers.

    • Exces de decese de 3 ori cifrele oficiale. Daca mori cu sau fara testare PCR, tot aia e…

    • Si dublu e ok, cu 3 mi se pare ca exagerezi, sa le pui pe toate in seama covid. oricum, e mult mai bine fata de cum ne speriau in martie, ca vine ”1919”…e departe de 1919!

  4. Stupid !!!
    Lasam in afara cativa prosti care se testeaza cu tste rapide, sunt pozitivi si merg in piata. Marea majoritate care se testeaza pozitiv cu teste rapide si nu anunta DSPul stau acasa. Sau cel putin evita sa dea mai departe. Daca nu ar fi avut acces la aceste teste, nu ar fi stat deloc. Direct la birt la o hora pe masa.

    Deci lasati premiza ca romanii sunt hoti si fura si dribleaza! Doar Messi dribleaza si marcheaza !

  5. Da, Chereches care prin martie 2020 zicea ca daca nu facem o carantina drastica de nu stiu cate luni(5-6 parca), o sa avem pe la Craciun in jur 500000 de morti – l-am vazut la stiri, pe pro tv si chiar l-am crezut (‘ai de capu’ meu de prost ce am fost). De fapt, pana prin iulie i-am crezut pe toti! Mie mi ar fi rusine sa mai zic ceva acum, dar in fine. Oricine spune ceva foarte pesimist despre covid , care trebuie sa te sperie(si nu e doctor practicant) e ”specialist in sanatate publica”, daca apare vreunul optimist, cu vreo speranta e ”conspirationist vandut rusilor”!

  6. Cit vedem din aisbergul furtului din bugetele publice practicat de politicieni si functionarii capusa din institutiile publice ?

  7. Adevarul e pe excesul de decese, care 35-37000, fata de anul trecut. Sigur decese Covid 17000 oficiale. Acum putem sa tot laudam guvernul, ca minciuna tot minciuna e.

    • Gogule, vad ca insisti cu decesele Covid. Ai fost intrebat si mai sus, ai dovezi pe ce afirmi? Altfel esti doar un alarmist prost informat/intentionat. Sau doar simplu prost.

    • „Excesul de decese” cum il numiti poate sa fie foarte bine si de la …statul in casa. E posibil ca acest exces sa continue mult dupa disparitia virusului. Orice medic adevarat va va spune ca lipsa miscarii, sau reducerea ei, la 20 milioane de oameni va genera mai mult de 35.000 de decese 8n exces pe an.

  8. Oamenii nu sunt specialisti in nimic. Nu se bazeaza pe date, pe probe sau pe stiinta. Domnul ala gras si cu barba zicea in vara ca trebuie s astam in casa, iar azi zice ca doar vara o sa scada numerele, pentru ca o sa stam afara (sic!). Pagal . El nu lucreza la Facultatea de Medicina ci la … stiinte politice. Noaptea mintii.

  9. Autoritatile nu stiu decit sa incaseze bani extrem de multi , cu japca legala , din munca celor ce trudesc .
    Pentru ce ?
    Pentru imbuibarea hoardei de demnitari si functionari publici / bugetari are taie foarte multa frunza la ciini . Bugetarii sint , in mare parte, o tumora pe corpul social sanatos al poporului roman .