G4Media.ro

Pe cine mai interesează războiul din Ucraina? Scădere dramatică a interesului online…

Pe cine mai interesează războiul din Ucraina? Scădere dramatică a interesului online în SUA pentru conflictul din estul Europei

Războiul din Ucraina, care opune forțele guvernului de la Kiev trupelor Federației Ruse și unităților de separatiști pro-ruși din estul țării, a depășit 100 de zile fără a mai înregistra aceeași atenție online pe care a atras-o în primele trei luni de conflict, potrivit celor mai recente date de monitorizare ale canalelor sociale din Statele Unite.

Informațiile reprezintă un semnal de alarmă nu doar pentru eforturile Casei Albe de a menține ridicat sprijinul americanilor pentru cauza Kievului și pentru pedepsirea Moscovei, dar și pentru președintele Volodimir Zelenski și colaboratorii săi, într-un moment în care Rusia și-a intensificat ofensiva militară în regiunile estice ale Ucrainei.

Date alarmante

Conform datelor NewsWhip furnizate exclusiv publicației Axios, numărul interacțiunilor din rețelele sociale (like-uri, comentarii, distribuiri) la articolele publicate în America despre Ucraina în perioada dintre prima săptămână de război și cea mai recentă săptămână a înregistrat o scădere de 22 de ori, respectiv de la 109 milioane la 4,8 milioane.

Această tendință se reflectă în volumul acoperirii media online a conflictului, care a scăzut constant de la 520.000 articole în prima săptămână, până la 70.000 de materiale în ultimele zile.

De exemplu, pe o perioadă de 6 săptămâni, în aprilie și mai, a existat de aproximativ 6 ori mai mult interes pentru articolele despre procesul dintre actorii Johnny Depp și Amber Heard decât despre Ucraina, conform datelor NewsWhip.

Datele oferite de compania de monitorizare a presei vin la doar câteva zile după ce un sondaj de opinie a indicat că, în timp ce sprijinul general pentru sancțiunile internaționale împotriva Rusiei nu s-a schimbat prea mult, opinia americanilor legată de prioritizarea sancțiunilor în detrimentul economiei s-a modificat substanțial. Astfel, ancheta AP-NORC a descoperit că 51% dintre adulții americani spun acum că prioritatea numărul 1 ar trebui să fie limitarea daunelor aduse economiei Statelor Unite, în timp ce un număr mult mai mic, respectiv 45%, susțin că importantă este sancționarea cât mai eficientă a Rusiei.

În aprilie, aceste cifre au fost exact inverse, cu 51% dintre americani favorabili sancționării eficiente a Moscovei și 45% dintre ei ce vroiau prioritizarea economiei SUA.

Cu o lună înainte, în martie, la scurt timp după ce Rusia a atacat Ucraina, o majoritate clară a americanilor – 55% – a spus că prioritatea principala ar trebui să fie sancționarea cât mai eficient posibil a Rusiei din cauza atacului împotriva Ucrainei. Doar 42% și-au exprimat atunci susținerea pentru limitarea efectelor pentru economia americană.

În același timp, ancheta AP-NORC a indicat că există un sprijin relativ scăzut pentru trimiterea de fonduri direct în Ucraina. Patruzeci și patru la sută dintre americani spun că sunt în favoarea trimiterii de fonduri, în timp ce 32% sunt împotrivă și 23% nu sunt nici pentru, nici împotrivă.

Comentând rezultatele sondajului, AP a notat că schimbarea de opinie reflectă modul în care creșterea prețurilor afectează gospodăriile americane – creșterea costurilor pentru benzină (prețul la combustibil a depășit toate recordurile, ajungând duminică la 4.848 de dolari/galon la nivelul Americii, conform AAA, alimente și alte mărfuri au afectat bugetele pentru milioane de americani. Drept consecință, acest lucru le poate limita dorința de a sprijini financiar Ucraina.

Riscuri pentru Ucraina

Scăderea interesului online pentru războiul din estul Europei și pentru cauza ucraineană urmărește o tendință generală în societatea americană, care devine tot mai puțin preocupată de conflictul dintre Ucraina și Rusia.

Aceasta deși Ucraina încă face un lobby puternic pe lângă Administrația de la Washington și cancelariile occidentale pentru a primi ajutoare militare în eforturile sale împotriva Rusiei, iar acest ajutor este furnizat în continuare, deși nu atât de repede pe cât și-ar dori Zelenski.

De exemplu, președintele Joe Biden a anunțat săptămâna trecută că SUA vor furniza sisteme de rachete cu rază lungă pentru armata ucraineană, în timp ce Uniunea Europeană a convenit să interzică majoritatea importurilor de petrol rusesc.

Pierderea interesului opiniei publice americane pentru cauza ucraineană este un semnal de alarmă major pentru conducerea de la Kiev. Președintele Zelenski a declarat de altfel celor de la Axios că atenția globală a fost crucială pentru Ucraina, dar că își face griji că oamenii vor deveni „sătui” și „cinici” și vor vrea „ceva nou.” Îngrijorare exprimată și de soția sa, Olena Zelensaka într-un interviu pentru ABC News: „Poporului Statelor Unite, (le transmit) nu vă obișnuiți cu acest război… Altfel, riscăm un război fără sfârșit… Nu vă obișnuiți cu durerea noastră”.

Temerile lor sunt reale, cred analiștii: pe măsură ce atenția americanilor scade, la fel se va diminua și presiunea asupra liderilor mondiali pentru a ajuta Ucraina și a pedepsi Rusia. De aceea Zelensky continuă să apeleze la ofensiva mediatică pe care a folosit-o cu succes în primele luni după invazia Rusiei, pledând în fața lumii pentru cauza ucraineană și apelând inclusiv în mod direct către internauții tineri ce pot menține treaz interesul publicului pe rețelele sociale.

Apatie și indiferență

Comentând pe marginea datelor publicate de Axios, Toronto Star a afirmat că „apatia este alarmantă. Războiul a trecut de la ‘Top Gun: Maverick’ la ‘The Desperate Hour.’ Nu trebuie să fii statistician pentru a vedea tendința sumbră. O poveste despre o bătătură făcută de Meghan Markle ar avea acum mai multe hit-uri media decât Ucraina”.

Analiștii au afirmat că schimbarea atitudinii americanilor este un semn îngrijorător pentru președintele Biden, confruntat nu doar cu apatia publicului, dar și cu opoziția tot mai înverșunată a unora dintre conservatori. O mare parte din aceștia au criticat de altfel ajutorul de 40 de miliarde de dolari pe care Congresul de la Wahington l-a aprobat și Biden l-a semnat recent, susținând că el este prea mare, că îi lipsește o strategie clară și că prioritizează interesele ucrainienilor în fața celor ale americanilor într-un moment economic-financiar dificil.

De altfel, opoziția unora dintre congresmenii republicani la pachetul de 40 de miliarde de dolari, care va reface stocurile americane de arme transferate Ucrainei și va oferi miliarde de dolari pentru a ajuta guvernul ucrainean să continue să funcționeze, este parte a unui curent tot mai vocal al conservatorilor americani față de sprijinirea Kievului în detrimentul americanilor.

Toate acestea complică poziția lui Biden vizavi de criza din Ucraina, mai ales că liderul democrat este arătat cu degetul ca fiind responsabil din cel puțin trei motive de distrugerea consensului inițial anti-război al americanilor, potrivit The Hill: 1) aruncarea vinei pentru problemele interne pe războiul din Ucraina; 2) eșecul în a urma o politică coerentă și 3) mesajele incompetente și inconsistente în ceea ce privește strategia vizavi de criza ucraineană.

Așa cum am mai remarcat, liderul de la Casă Albă va trebui să găsească mijloacele pentru a menține treaz interesul americanilor pentru cauza ucrainienilor, deoarece scăderea impactului emoțional al publicului față de conflictul din estul Europei ar putea duce, printre altele, la slăbirea procesului de sancțiuni luate împotriva regimului lui Putin. Dacă publicul de peste ocean își va pierde interesul pentru criza ucraineană și va fi afectat tot mai mult și mai direct de costurile ridicate ale nivelului de trai, aceste lucruri ar putea avea efecte negative asupra procesului de sancțiuni pe termen lung și ar putea oferi liderului de la Kremlin șansa de a-și reveni din eșecurile timpurii înregistrate pe teatrul de luptă de forțele ruse.

De altfel, creșterea indiferenței americanilor și a occidentalilor în general pentru conflictul din Ucraina este văzută de analiști ca parte a strategiei lui Putin de a slăbi rezistența aliată împotriva campaniei sale.

„După 100 de zile de război, Putin mizează pe indiferența lumii,” a scris CNN, în timp ce Washington Post a comentat pe același ton: „Putin crede că Occidentul va clipi primul în războiul de uzură…”

Strategia țarului de la Kremlin este, cred experții, că planul său, inclusiv o blocare maritimă a exporturilor de cereale ucrainene și provocarea unei crize alimentare globală, va distruge unitatea și determinarea occidentale. În cele din urmă, vom fi atât de depășiți de prețurile gazelor și de creșterea ratelor dobânzilor, încât vom spune: „Nu mai putem face asta, Volodimir Zelenski.” Sau, așa cum afirma un miliardar rus, Putin crede că va câștiga conflictul deoarece „Occidentul va deveni epuizat.”

Surse: Axios, CNN, Washington Post, ABC News, Toronto Star, The Hill, AP

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

20 comentarii

  1. Homo Sapiens uita foarte usor.

    • Numarul cititorilor de stiri despre Ucraina a ramas la fel .
      Acum incep rusii sa caute stiri despre razboi. Nu prea inteleg de ce nu mai au coca cola si mcDonald.

    • Inflația, preturile duble la energie si perspectiva foametei bat ușor propaganda de proasta calitate a ucrainenilor.

    • Zise @vct și mai lua o lingura de 💩

    • Inflația, preturile duble la energie si perspectiva foametei bat ușor propaganda de proasta calitate a lui Putin în Rusia.

    • Vladimir Putin e vaccinat cu Pfizer
      Asa o fi, dar cui ii pasa de rusnacul de rand? Mie nu.

  2. Pa un momentdat un subiect de o amploare foarte mare si o muzica ncarcatura la fel de mare precum acest razboi te oboseste psihic. Cel mai bine sa ramai totusi conectat cu ce se intampla si mai ales sa te situezi de partea lor.

  3. Hai sa facă benzina 10 dolari per galon ca le revine interesul.

  4. La un targ de carte desfasurat zilel trecute un discret stand al Ucrainei, (ghiduri de calatorie ?!?…unde, in ce mai ramane…), si prezenta unei fete cu urmele Colectivului pe piele aminteau cam de ce suntem uneori noi, oamenii, in stare. Asta scrie si prin tonele de carti de la targ, dar cineva trebuie sa vrea sa-si hraneasca si altceva decat burta.

  5. DOAR PE REDUȘI ÎI INTERESEAZĂ.

    • ohh, postacule, fara stres, stim deja ca ai ordine de la Putin sa pedalezi la maxim cu mizerile si conspiratiile dictaturii totalitare!

  6. Scăderea interesului însemna si scăderea suportului american.

    • Minți ca un rusnac ce ești. În cel mai rău caz, rămân 19 alte țări care pot susține Ucraina. Rusia ta cum mai fabrică rachete fără microcipuri?

    • La toamna sunt alegeri intermediare in SUA, si slava nu tine loc problemelor economice (preturi la energie, inflație, șomaj, falimente). Deja administrația Biden începe sa o dea cotita.

  7. Fă-mi o listă cu obiectivele îndeplinite de Rusia în Ucraina.

  8. Nu știe nimeni ce obiective are Rusia (ca mint de sting), dar pana una alta au luat vreo 20% din teritoriul Ucrainei. Si nu par sa se opreasca.

  9. ….vaccinatule, vladimirule@@@ Măcar ai fost curios sa vezi de unde provin materialele, metale rare și alte produse necesare industiei de top. Rusia și China. Tu te hrănești cu prostie și ură, repeți mereu aceeași placă. Măcar dacă ai zice ceva demn de analizat. Motorina e 9 lei, stam bine?. Hai convinge-ma ca ești altfel(uite dacă zici 4 strofe din treci clasa).

  10. Sondajele arata si ele, poza momentului . Acalmia din teren se resfringe si asupra cetatenilor .In esenta tot raul posibil de facut Rusiei a fost facut .Izolarea , prezentarea Rusiei ca o Paria a omenirii , excluderea din piata de capital , sanctiunile punctuale ce ii exclude pe rusi din piata ce tine de obtinerea componentelor tehnologice necesare functionarii economiei si armatei , ura cetatenilor Ucrainieni devenita eterna la fel ca si cea a tuturor cetatenilor din tarile democratice , legea, reconfirmata in SUA, ce ofera armament fara de limite temporale Ucrainei , atitudinea modificata a Germaniei ce devine, in scurta vreme ,cea mai mare forta militara din UE (pina acum asa ceva era doar un vis ) , marirea numarului de natiuni aspirante la integrarea in NATO si UE , obligativitatea tuturor tarilor libere, pro occidentale, de a se alia planului SUA si UE , obligarea tarilor mici si mijlocii sa isi arate alegerea , mutarea deciziei economice sociale si militare la Bruxelles si la NATO ,Decuplarea totala a Occidentului , de ceea ce inseamna universul rusesc (literatura , arta , stiinte , sport , muzica si mai toate componentele ce tin de viata de zi cu zi ) in paralel cu ruperea relatiilor politice cu Rusia si readucerea in siajul SUA si UE a noi natiuni ce doresc a face parte din marea familie Occidentala, toate la un loc fac parte a unui evident plan bine pus la punct .Razboiul este de durata si el se va sfirsi undeva la jumatatea anului 2024 . Politic , in acest moment de crunta istorie , omenirea este parte a unei nevoi imediate de schimbare acolo unde noua patura de cetateni imbogatiti va fi nevoita sa contribuie, substantial si la partea de ajutorare a celor ce, defavorizati fiind , nu au posibilitati spre as duce modestul trai si de as produce cele necesare vietii .Pentru cine mai poate credea ca toate acestea sunt doar o simpla intimplare nu putem decit sa zimbim usor amuzati „ in barba ” .

    • @ bunul samaritean,
      E plină Spania de ucraineni ce își duc „modestul trai” în autoturisme de teren cu număr de Ucraina: Mercedes GLK, Range Rover, Toyota RAV4, Audi Q3, Q5, BMW, X4, X5, X6, Porsche Cayenne și multe alte mărci, dar TOATE de teren.
      Eu asta văd zilnic pe șoselele de aici si prin orașe. Seara restaurantele sunt pline ochi de sărmani ucraineni ce s-au refugiat în Spania și își duc „modestul trai” aici.

    • Cea mai pura ipocrizie este astăzi când occidentul cumpăra la greu petrol si gaze roseseși prin tari intermediare (ex. India pt. petrol) la suprapreț….