G4Media.ro

Paul de România nu va fi extrădat în România / Decizia instanței…

sursa foto: captura video

Paul de România nu va fi extrădat în România / Decizia instanței franceze este definitivă / Ministrul Justiției Alina Gorghiu: Procurorul francez nu a motivat în termen recursul. Am solicitat explicații omologului francez

Franța a refuzat definitiv să îl extrădeze pe fugarul Paul de România, informație confirmată de ministrul de Justiție, Alina Gorghiu. „Instanța de fond din Franța a respins predarea invocând compunerea nelegală a completului de judecată din România. Mai exact, faptul că unul dintre judecători nu ar fi depus jurământul la învestirea în funcție”, a relatat pentru G4Media, Alina Gorghiu. Autoritățile române încearcă de mai bine de trei ani să îl aducă în țară pe Paul Philippe al României, condamnat definitiv, în decembrie 2020, la trei ani și patru luni de închisoare în dosarul retrocedării ilegale a Fermei regale de la Băneasa.

UPDATE: Reprezentanţii Ministerului Justiţiei au transmis, referitor la mandatul european de arestare pe numele lui Paul-Philippe de România, că instanţa din Franţa a respins definitiv predarea acestuia către autorităţile din ţara noastră, invocând compunerea nelegală a completului de judecată din România. „Mai exact, faptul că unul dintre judecători nu ar fi depus jurământul la învestirea în funcţie”, potrivit MJ. Deşi procurorul de caz de la Parchetul francer a declarat recurs, el nu a motivat în termen calea de atac şi prin urmare a fost decăzut din termen, iar hotărârea primei instanţe a rămas definitivă, transmite News.ro.

„Referitor la mandatul european de arestare pe numele lui Paul-Philippe de România. Acest fugar este la fel de important ca orice alt fugar din România. În procedură, Ministerul Justiţiei nu a stat pasiv niciun moment. Am transmis la timp toate documentele pe care ni le-au solicitat, precum şi situaţia condiţiilor de detenţie, acolo unde urma să fie încarcerat, care erau în conformitate cu standardele europene”, au transmis reprezentanţii Ministerului Justiţiei, sâmbătă pentru News.ro.

Prin urmare, spune MJ, „instanţa de fond din Franţa a respins predarea invocând compunerea nelegală a completului de judecată din România”.

„Mai exact, faptul că unul dintre judecători nu ar fi depus jurământul la învestirea în funcţie. Instanţa franceză si-a depăşit evident competenţele atribuite prin decizia-cadru JAI 2002/584 privind mandatul european de arestare. Procurorul de caz a declarat recurs, însă nu a motivat în termen calea de atac, aşa că a fost decăzut din termen, iar hotărârea primei instanţe a rămas definitivă”, mai arată sursa citată.

Reprezentanţii MJ au adăugat, pentru News.ro, că au făcut demersuri către Ministerul Justiţiei din Franţa.

„I-am comunicat nedumerirea autorităţilor din România şi am solicitat identificarea unei soluţii. Şi i-am solicitat omologului meu să verifice împreună cu organele competente erorile umane şi procedurale din acest caz. Ministerul Justiţiei a făcut toate demersurile necesare”, mai indică sursa menţionată.

MJ mai spune că magistratul de legătură şi instanţa de executare caută o soluţie pentru a repune în discuţie această cauză.

„În măsura în care se identifică, vom relua demersurile”, a conchis sursa amintită.

Pe 17 mai 2023, Ministerul Justiţiei a prezentat o situaţie a persoanelor căutate sau date în urmărire pentru executarea unor pedepse dispuse de instanţele din România, precum şi ţările în care acestea se află şi stadiul procedurilor desfăşurate pentru a fi aduse în ţară.

Astfel, potrivit situaţiei prezentate de către reprezentanţii MJ, Prinţul Paul este urmărit internaţional în baza unui mandat european de arestare emis de Curtea de Apel Braşov la 18.12.2020 pentru executarea pedepsei de 3 ani şi 4 luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de cumpărare de influenţă, complicitate la abuz în serviciu – pagubă: 9.523.769 euro.

Prinţul Paul Phillipe al României a fost localizat pe teritoriul Franţei, procedura fiind în curs ,autorităţile franceze au solicitat sentinţa de condamnare – fond şi apel – tradusă în limba franceză, condiţii de detenţie şi alte informaţii legate de desfăşurarea procesului penal – după o scurtă perioadă în care a fost deţinut în arest preventiv de CA Paris, a fost liberat pe cauţiune.

Știrea inițială: Fostă ministru al Justiției în Guvernul Dăncilă, Ana Birchall a acuzat-o pe Alina Gorghiu că ar ține ascunsă informația privind refuzul instanțelor franceze de a-l preda României pe Paul Philipp . „O informatie pe care Alina Gorghiu o tine ascunsa: Franța a refuzat definitiv să îl extrădeze pe fugarul Paul de România, “printul” lui Peste Prajit! Cu alte cuvinte, Romania a pierdut definitiv procesul de extradare  al fugarului, pompos autointitulat “Paul de România”, condamnat la trei ani și patru luni de închisoare în dosarul retrocedării ilegale a Fermei regale de la Băneasa”, a scris Birchal pe contul de facebook.

Ministrul Alina Gorghiu a răspuns prompt pentru G4Media, subliniind că, în procedura, instituția pe care o conduce nu a stat pasivă niciun moment.

„Am transmis la timp toate documentele pe care ni le-au solicitat, precum și situația condițiilor de detenție, acolo unde urma să fie încarcerat, care erau în conformitate cu standardele europene. Instanța de fond din Franța a respins predarea invocând compunerea nelegală a completului de judecată din România. Mai exact, faptul că unul dintre judecători nu ar fi depus jurământul la învestirea în funcție”, a explicat Alina Gorghiu.

Ea consideră că instanța franceză si-a depășit competențele atribuite prin decizia-cadru JAI 2002/584 privind mandatul european de arestare.

„Procurorul de caz a declarat recurs, însă nu a motivat în termen calea de atac, așa că a fost decăzut din termen, iar hotărârea primei instanțe a rămas definitivă. Am făcut demersuri către Ministerul Justiției din Franța. I-am comunicat nedumerirea autorităților din România și am solicitat identificarea unei soluții. Și i-am solicitat omologului meu să verifice împreună cu organele competente la erorile umane și procedurale din acest caz”, transmite Alina Gorghiu.

Ministerul Justiției arată că magistratul de legătură și instanța de executare caută o soluție pentru a repune în discuție această cauză. „În măsura în care se identifică, vom relua demersurile”, a transmis Gorghiu.

Mai jos, reacția transmisă de Ministerul de Justiție al României, către omologii din Franța, respectiv către ministrul  Éric DUPOND-MORETTI și Consiliul Superior al Magistraturii din Republica Franceză:

  • Unul dintre aspectele centrale ale politicii Ministerului Justiției este creșterea încrederii societății în actul de justiție, în capacitatea autorităților române de a asigura înfăptuirea acestuia, inclusiv prin aplicarea și punerea efectivă în executare a unor sancțiuni proporționale și disuasive.  În acest context, vă supun atenției cazul persoanei condamnate Paul Phillipe al României, a cărui predare a fost solicitată de autoritățile române în vederea executării pedepsei de 3 ani și 4 luni închisoare pentru săvârșirea infracțiunilor de cumpărare de influență și complicitate la abuz în serviciu într-o cauză în care prejudiciul total depășește suma de 140 de milioane de Euro.
  • Prin decizia sa din data de 29.11.2023, Curtea de Apel din Paris a respins cererea de executare a mandatului european de arestare. Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Paris a declarat recurs la data de 30.11.2023, însă, în contextul omisiunii parchetului de a depune motivele de recurs în termenele prevăzute de lege, Curtea de Casație a pronunțat o ordonanță de decădere la data de 20.12.2023. Astfel, soluția de respingere a cererii de predare a rămas definitivă, ducând, așadar, la imposibilitatea aducerii la îndeplinire a unei hotărâri judecătorești definitive.
  • În vederea motivării căii de atac, Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Paris a avut o directă cooperare cu magistratul de legătură al României în Franța, ce a furnizat ample informații în acest sens. Argumentele prezentate de magistratul român de legătură sunt sprijinite, de altfel, și de jurisprudența Curții Europene de Justiție și a Curții Europene a Drepturilor Omului.
  • Principiul recunoașterii reciproce, expresie a încrederii în sistemele judiciare ale statelor membre ale Uniunii Europene este o valoare împărtășită atât de sistemul de justiție român, cât și de cel francez. În acest spirit, autoritățile judiciare române, însușindu-și pe deplin principiul recunoașterii reciproce a hotărârilor judecătorești în cadrul Uniunii Europene, au înțeles să răspundă cu maximă promptitudine și eficiență la solicitările omologilor francezi, respectând astfel angajamentele asumate ca stat membru al Uniunii Europene.
  • Având în vedere poziția constituțională a Ministerului Justiției, de respectare a independenței magistraților, nu se pot emite opinii cu privire la dispozițiile vreunei instanțe, atât române, cât și străine, în aprecierea valorilor europene și  ale statului de drept.
  • Există un interes deosebit al opiniei publice din România, pe deplin justificat de altfel, în anumite cazuri, din cauza cărora s-a creat imaginea unei încălcări a principiului constituțional conform căruia cetățenii sunt egali în fața legii și a autorităților publice. Aceste cazuri pot crea falsa impresie, pentru alte persoane condamnate sau urmărite pentru infracțiuni similare, că se pot sustrage cu succes din fața justiției române.
  • Luând în considerare situaţia în care se află statul român, prin cazul prezentat anterior, vă adresez rugămintea, stimate domnule ministru, de a analiza posibilitatea întreprinderii demersurilor care țin de aria dumneavoastră de competență, astfel încât să fie luate măsuri cu privire la speţa expusă. De asemenea, vă adresez rugămintea de a lua în considerare, dacă veţi considera oportun, transmiterea prezentei scrisori tuturor autorităţilor competente în domeniu.

Reamintim că prima respingere a cererii de extrădare a lui Paul Philippe al României a venit de la Curtea de Apel din Paris la finalul lunii noiembrie, 2023. Autoritățile române încearcă de aproape trei ani să îl aducă în țară pe Paul Philippe al României, condamnat definitiv, în decembrie 2020, la trei ani și patru luni de închisoare în dosarul retrocedării ilegale a Fermei regale de la Băneasa.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

9 comentarii

  1. Totuși Paul de România aparține unei familii cu blazon,spre deosebire de Rareș Bogdan care provine dintr-o familie cu blazon,mai pe româneste rupt în c.r

  2. Să-și schimbe numele în Paul de Franța.

  3. Si cam ce crede dna Gorghiu ca putem concluziona noi , privitorii la acest spectacol ? Cel putin eu una, inteleg ca statul francez prin procuror, judecator a priceput cam ce fel de stat de drept e Romania, cat de ”independenta”e justitia si cam la ce grad de simulare e democratia pe aici. Nu am dubii ca o gloata de interesati din zona politicului s-au folosit de personaj si sunt vinovati -toti- de cele incriminate in acel dosar numai ca daca acel dosar ar fi rejudecat azi, pe legile ”reparate”de pnl (fix in favoarea coruptiei si coruptilor) ar mai primi si despagubiri , ca l-au enervat ! In concluzie dna Gorghiu refuzul statului francez e un semnal foarte rau pentru ce si cum se vede justitia (si) din afara …….

  4. Banii n-au miros…..Si daca sunt in euro sunt buni si in Franta. Deci, se mermelesc si pe la francezi dosarele….

  5. Ii transmit dnei ministru o replica devenita celebra, lansata la TVR pe vremea Revolutiei: „Alina, fa-te ca lucrezi!”…😁

  6. Încă o înfrângere a justiției zero din România.

  7. Am atras atenția printr-un comentariu anterior ce a vizat punerea în discuție a subiectului tot aici,peG4Media,că dacă nu va face dovada depunerii jurământului de către magistratul cu pricina statul român nu va putea obține de la autoritățile judiciare franceze predarea acestuia pentru executarea pedepsei ,argumentând această poziție și iată că astăzi mi se dă dreptate.E inutil să pasăm răspunderea pe procurorul francez,el a atacat hotărărea primei instanțe în termen cu recurs,dar nu a putut-o motiva în termen pentru că autoritățile române nu au putut cel mai probabil să-i pună la dispoziție dovada referită privind depunerea jurământului de către magistrat.

  8. * nu va putea obține predarea condamnatului Paul

  9. Asta patesti cand nu rspecti procedurile de investire a judecatorilor: ti se duc cazuri de extradare pe apa sambetei dupa ce ai lucrat ani de zile la ele.